Figen crumble!

Har du mange figner i haven, og leder du efter en nem dessert eller kage opskrift, hvor de kan indgå? Så er du kommet til det helt rette sted! Det her er figner med crumble dej. Altså en smuldre-figenkage. Ligesom smuldre æblekage, bare med figner, kan man sige.
Will it crumble? – Svaret er ja! 😀

Figner fra haven kan bruges til en super nem dessert eller kage opskrift med crumbledej og is, flødeskum eller cremefraiche

En anden klassisk dessert opskrift med figner, er jo at flambere dem i Pernod… Hvis man ikke kender Pernod, er det en slags likør, der smager af lakrids. Og det klæder fignerne rigtig godt!
Hvis man synes, kan man måske opgradere sin figen crumble, ved at flambere fignerne i Pernod inden man lægger dej på og bager dem. Det kunne jeg godt finde på, næste gang! 😋

Opskriften!

Ovnen tændes på 180 grader ved varmluft.

Først fjerner man lige det yderste af den grønne stilk på fignerne. Hvis noget af skrællen ikke er så pæn, skæres dette også væk. Og så skæres fignerne i halve eller kvarte, og lægges tæt, i et fad i ønsket størrelse. Det behøver ikke være et tærtefad. Det skal bare være ovnfast.

Figner fra haven i en nem crumble opskrift der kan laves både glutenfri, laktosefri og vegansk

Mængden af dej kan justeres efter hvor stort et fad, og hvor mange figner, man bruger. Af portionen af dej, der bliver af denne opskrift, er der til et tærtefad på ca. 25cm, men den kan nemt laves både større og mindre, da mængden af ingredienser er ens! Det ser nemlig sådan her ud:

100g mel
100g sukker
100g havregryn
100g smør

Man kan derved også tage f.eks 60g af hver i stedet, eller 140. Eller 500g af hver, hvis man skal lave en rigtig stor kage. Større kager skal nok bage lidt længere tid, men bortset fra det, kan man lave lige den størrelse man vil! Og man kan også dele dejen og fignerne op, og portionsanrette kagerne i mindre fade eller små kokotter. 😀

Opskriften kan også nemt laves glutenfri, hvis man bruger glutenfri havregryn og skrifter melet ud med en glutenfri type. F.eks. boghvede.
Og lige sådan, kan den laves vegansk og laktosefri, hvis man skifter smørret ud.

Figencrumble bage i ovnen - nem opskrift med figner fra haven

Alle ingredienserne til dejen smuldres sammen med fingrene, indtil alt er rimeligt jævnt fordelt, og der ikke er nogle hele smørklumper eller tør mel. Så fordeles dejen over fadet med figner og kagen bages i den forvarmede ovn, ved 180 graders varmluft, i 20-30 minutter, til den er fin og gylden og fignerne er blevet møre og saftige!

Kagen serveres lun med is, flødeskum eller cremefraiche, måske en vegansk eller laktosefri version, evt. blandet med en smule vaniljesukker.

Opskrift på hjemmelavet crumble kage med figner! - Saften fra figner bliver bagt til den dejligste søde sirup-agtige sauce i denne dessert der kan serveres med is, cremefraiche eller flødeskum!

Alle mine crumble opskrifter er samlet i dette link, hvis man er i ude efter inspiration til hvad man ellers kan putte i de her super-nemme crumble-kager, – Det er nemlig ikke så lidt! 😉

 – Lærke

Cykelslange armbånd – Og andre smykker

Cykelslange armbånd kan laves på uendeligt mange måder. Det her er en guide til hvordan jeg har lavet dem, så du selv kan lave dem på denne måde, eller måske finde inspiration til at lave dem på din egen måde! 😀
Man kan også lave halskæder, øreringe og andre smykker af cykelslange! Mere om det i indlægget! 😉

Guide til hjemmelavede smykker, armbånd, halskæde og øreringe af cykelslange

Lidt om cykelslanger

Der er mange måder at skaffe cykelslange på. Måske har man fra sin egen cykel, hvis slangen er blevet skiftet, eller fra nogen man kender. Ellers kan man måske spørge sin lokale cykelsmed om han har nogle, der ellers skal smides ud. Nogen gange kan man også være “heldig” at finde dem langs landets landeveje, hvis en cyklist, af den ene eller anden grund, har valgt at lade den ligge, der hvor han er punkteret. Det forekommer. 🤨

Hvis slangen er alt for gammel og mør, duer den ikke. Men hvis man trækker lidt i den, kan man se om den sprækker og begynder at smuldre. Hvis den ser fleksibel og fin ud, er det super. 🙂
Derudover er det en god idé at vaske sine cykelslanger, inden man bruger dem til smykker, for de kan godt være ret beskidte. Og der er noget talkum-agtigt inde i dem, som man også med fordel kan vaske ud. Det kan måske være nemmere, efter man har klippet sin cykelslange i stykker…

Sådan laver jeg smykker af cykelslange!

… Og det er det første man skal. -Klippe cykelslangen ud i de stykker, man skal bruge. Og der skal bruges en hel del!
Jeg klipper først stykker af ca. 5mm, og hvert stykke klipper jeg derefter over på midten, men diagonalt, så de alle bliver spidse.
Og cykelslange er ret blødt, så selvom spidserne ser lidt piggede ud, stikker de overhovedet ikke! 🙂

Udover cykelslange skal man bruge noget kraftig elastik, eller smykkewire (eller anden kraftig tråd) og en lukkemekanisme.
Til armbånd bruger jeg oftest elastik, men til en halskæde, ville jeg bruge tigertail wire, og en kraftig karabin som lukning. 
Man kan lave smykkerne helt af cykelslange, men som ekstra pynt, kan man også bruge nogle store perler, der sættes ind imellem.
Jeg har også lavet cykelslange armbånd med hjemmelavede filtkugler. På den måde, sådan set også med perler, er det nemt at lave et matchende sæt øreringe efter denne guide! Hvis man altså ikke vil lave øreringene af cykelslange også! 😉

Her begynder guiden til hjemmelavede armbånd  og andre smykker af cykelslange

Først klipper man det stykke tråd eller wire, man skal bruge. Det skal være så tilpas langt, at det kan nå rundt om armen i det her tilfælde, (Selvfølgelig halsen hvis det er til en halskæde) plus lidt ekstra, så man har plads til at lave knuder, uden at enderne bliver for korte og besværlige at arbejde med. 

Så skal man have en nål på. Og så begynder man ellers bare at sætte de små stykker cykelstange på. Jeg sætter dem sådan, at de bliver låst fast i hinanden, og danner en spiral rundt på hele armbåndet. Det gør man ved, først at stikke nål og tråd igennem den ene side af et cykelslange stykke, så et til, så den anden side af det første stykke, et til, gennem den anden side af det andet stykke, osv.
Og man skal hele tiden sørge for, at spidserne vender samme vej, og ligger nærmest i en trappe, der snor i den samme retning hele tiden.

Jeg har indsat perler efter hver 10. stykke cykelslange, og ligesom sat to stykker cykelslange omkring, idet det snoede mønster fortsættes rundt om perlen.
Jeg håber det hele giver mening, når man også kan se billederne. 😅

Sådan fortsætter man hele vejen rundt, indtil armbåndet har den længde man synes. Så kan det være en god idé, lige at gå det efter, for at se om cykelslange stykkerne er fordelt pænt på elastikken, den ikke er for stram nogen steder eller der er mellemrum. Og så skal det lukkes af.
Jeg kan godt lide at gemme knuden inde i en perle. Så det er et godt sted at slutte.

Man skal lige sørge for, at de sidste stykker cykelslange kommer til at passe i spiralen. Så sætter man perlen på, binder en stram råbåndsknude, og så syr man enden af sin elastik ind i perlen, så knuden bliver skjult. Derefter kan man klippe enderne af elastikken af, og så er armbåndet færdigt! 😄

Det færdige hjemmelavede cykelslange armbånd

Andre smykker af cykelslange

Øreringene jeg har lavet, er selvfølgelig creoler. Derpå har jeg sat fire stykker cykelslange, som jeg har snoet på samme måde som armbåndet!
De kunne også have været pyntet med perler. Måske nogle lidt mindre, der matchede dem på armbånd og halskæde! 😄

halskæden kan man måske se at den er tyndere i nakken og tykkere foran på halsen. Det har jeg gjort ved at klippe mine cykelslange stykker i forskellige størrelser. Så i stedet for at klippe dem over på midten, har jeg klippet dem, så det ene stykke blev større end det andet.
– Det er også noget man kan lege med. 😄

Cykelslange halskæden er lavet tyndere i nakken og tykkere foran
 – Lærke

Tapetklister i mikroovn

Nu er det vidst ved at være på tide, at i får en reel opskrift på tapetklister af mel, som laves i mikroovn! Den oprindelige opskrift jeg har, laves jo egentlig i en gryde, og det kan have sine fordele. F.eks. er det nemmere at undgå klumper. Tilgengæld tager det længere tid, og gryden skal vaskes op efterfølgende! Nogen steder har man lettere adgang til en mikroovn. Nogen steder har man kun et komfur. Så opskriften i gryde findes altså stadig! Men for at være helt ærlig, så laver jeg det efterhånden selv kun i mikroovnen. 😅

Opskrift på tapetklister af mel i mikroovnen

Opskriften!

Ingredienserne er de samme. Man skal grundlæggende kun bruge vand og mel. Helt normalt hvedemel. Derudover kan man tilføje lidt sukker for holdbarheden, hvis man ikke bruger al sin lim samtidigt, og gerne vil kunne opbevare den lidt, men bruger man limen hurtigt, er det ikke nødvendigt.
Man kan også tilføje lidt eddike eller salt, af samme årsag, men igen – Ikke strengt nødvendigt. Og slet ikke alle dele i samme portion. 😉

Udover vand og mel skal man bruge en ske at røre rundt med, og en beholder, der kan gå i mikroovnen. Noget ildfast, en kop, en glasskål eller en plastik beholder, der kan tåle det. Noget med låg er en fordel, når man skal opbevare den færdige lim.
Jeg plejede at bruge glasskåle, og gik så over til kopper, men jeg bliver ved med at tabe dem, så de går i stykker. Det er der efterhånden røget en del på. Så nu holder jeg mig til plastik bøtter. 🤭

Jeg tager som regel ca. en spiseskefuld mel, som jeg blander med en teskefuld sukker. Sukkeret hjælper også lidt med at røre Evt. Klumper ud af melet. Deri blander jeg vand, lidt af gangen, så massen først er tyk, og alle klumper røres ud. Og derefter rører jeg nok vand i til, at det bliver tyndt flydende. Ca. 2 dl vand.
Når det er godt rørt rundt, giver jeg det først 30 sek. i mikroovnen. Det gør man 3-5 gange, alt efter størrelsen på portionen, og hvor “stærk” ens mikroovn er. -Husk at der er forskel på mikroovne.

I første omgang sker der måske ikke noget synligt, men man skal stadig lige røre rundt. Måske vil der dannes en lille klump i midten, som man lige skal have rørt ud. Hvis den ikke kan røres helt ud på nuværende tidspunkt, gør det ikke så meget, det kan den forhåbentlig, når det bliver lidt tykkere. Og ellers kan man godt fjerne klumpen.
Så giver man det 30 sek. mere og rører rundt igen. Nu skulle det gerne begynde at blive mærkbart tykkere, så evt. klumper er til at røre ud. Og man skal sørge for at røre godt i bund, så der ikke er noget, der sætter sig fast i en klump der.
Nu kan man tilføje lidt ekstra vand, hvis man kan mærke at det bliver meget tykt, og så giver man det 30 sek. mere.

Det må gerne begynde at koge og boble op. Når det er boblet, sådan mere eller mindre over det hele, er det færdigt. Men man skal lige holde øje! Hvis det er ved at koge over, skal man skynde sig at slukke mikroovnen, ellers bliver der et værre griseri at tørre op. 😉
Er limen slet ikke oppe og boble endnu, og ikke rigtigt tyk nok, giver man bare 30 sek. mere. Større portioner skal nok have endnu længere tid.

Når det er færdigt rører man det grundigt igennem, og tilføjer lidt ekstra vand om nødvendigt. Den færdige konsistens på tapetklisteren skal være ret tyk. Ikke for flydende. Tapetklisteret bliver lidt tykkere når det køler.
Når det så er kølet lidt af, er det klar til brug.
Bruger man af det henover flere dage, kan det også tykne lidt efterhånden, specielt i overfladen. Så kan man godt røre mere vand i. Og efterhånden som man arbejder med det vil man begynde at kunne mærke hvilken konsistens man selv foretrækker.

Færdig tapetklister af mel, lavet i mikroovn

Tapetklisters holdbarhed!

Holdbarheden på limen når den opbevares i køleskab, vil jeg skyde på, er 1-2 uger. Alt efter hvor længe af gangen, man har den ude, og hvor meget den bliver “forurenet” med skidt og støv.
Begynder den at lugte surt, eller mugne på toppen, skal den bare i skraldespanden!

Holdbarheden på færdige projekter, der er lavet med hjemmelavet tapetklister af mel, vil jeg sige er uendelig.
Jeg har haft en del spørgsmål om netop dette. Fordi mange har en intuition, der siger dem, at papmache og decoupage projekter med lim, lavet af mel, efterhånden vil mugne og blive dårlige. Men det er altså ikke korrekt. Så længe det færdige projekt bliver tørret grundigt, og holdes fuldstændigt tørt, er der ingen som helst risiko ved det. Og man kan sagtens male og lakere ovenpå det, når det er HELT tørt. Det øger også holdbarheden! 🙂

Hvad kan man bruge tapetklister til?

Måske har man allerede en idé til et projekt, det her tapetklister skal bruges til? Hvis ikke, har jeg en del indlæg med idéer her på bloggen, som man kan gå på opdagelse i! 😄
Man kan både bruge det til papmache og decoupage, men jeg har også bygget og tapetseret et legehus af papkasser! Og det kan også bruges f.eks. til at tapetsere møbler med udklip fra tegneserier. Så det kan bruges til små såvel som store projekter! 🧐

 – Lærke

Solbær sirup

For ikke så længe siden skrev jeg et indlæg om Kirsebær sirup, men man kan selvfølgelig også lave sirup af mange andre frugter og bær! Solbær har vi haft mange af i haven i år. Så det måtte også prøves! Og det giver en virkelig intens sirup! Både i farve og smag! Som man kan bruge til is, til at blande sin egen solbær saft, de mest forfriskende, kølige sommer drinks. -Eller vinter, for den sags skyld. Varm solbærsaft smager dødgodt! 😍

Solbær fra haven til hjemmelavet solbær sirup!

Kirsebær sirup opskriften findes her, men der er i virkeligheden ikke den store forskel på opskrifterne, udover hvilke bær, der skal i selvfølgelig.
Jeg forudser, at vi også får mange brombær i haven i år, og det er jo også noget, man kan finde i naturen. Så det tror jeg bliver mit næste sirup-projekt! 😋 
Man kan også sagtens lave sirup af bær fra frost. Så man kan fryse ned og lave senere. Eller man kan købe frosne bær, hvis man ikke lige selv har nogen i haven, eller kender nogen der har.

Opskriften på solbær sirup

Jeg brugte 500g solbær og 200g sukker. Det blev der ca. 300ml færdig sirup af. Det er til den syrlige side, så hvis man er til det sødere, kan man skrue sukkermængden op. 250-300g havde ikke gjort noget tror jeg.
Og man kan selvfølgelig halvere, eller fordoble portionen. Fordobler man, behøver man ikke at doble vandmængden, da vandet egentlig kun er med for at opløse sukkeret. Og jo mere vand man putter i, jo længere tager det at koge fra igen, så siruppen bliver tyk. 

Bær, sukker og vand bringes i kog i en gryde og så skal det egentlig bare simre ved svag varme, indtil saften er kogt ud af solbærrene. Jeg simrede denne portion ca. 10-15 min, i første omgang.
Derefter sies bærrene fra (og husk at gemme dem til senere! 😉 ) Nu vil solbærsiruppen nok ikke være helt tyk nok endnu. Hvis man gerne vil have den tynd, kan man godt stoppe nu, men skal det være tykkere, må man lige hælde det tilbage i gryden, og simrer det videre i endnu 10-15 min. 
Sirup er jo lidt en konsistens. Og jo tykkere den er, jo mere intenst vil den smage. Men det skal selvfølgelig også være så tilpas tyndt, at det kan blandes til saft og i drinks, og ikke bare synker til bunds, som en solid gele-blop! 😛 
Man kan lave en lille test, ved at køle en smule af siruppen på en ske eller tallerken, for at se den færdige konsistens. Siruppen vil blive lidt tykkere, når den køler.
Min portion her, endte med at simre i 15+10 min. 

Sirups holdbarhed

Da der primært er tale om sukker, kan solbærsirup godt holde sig ret længe. Specielt i en uåbnet beholder. Jeg plejer bare “sterilisere” mine glas eller flasker, ved at skylle dem i kogende vand, og hælde den færdige sirup i, mens den er varm. Man kan godt skylle glas og flasker i atamon, hvis man synes, men en portion af den her størrelse, kan vi, herhjemme, sagtens nå at drikke inden den bliver dårlig! 😋 

Hvad kan man lave af de frasiede solbær?

Solbær syltetøj er lækkert, og det er en nem måde, at bruge de frasorterede bær fra solbærsiruppen. Det er bare, måske lige at smage til, og tilføje lidt mere sukker, måske syltesukker, eller evt. lidt geleringsmiddel, alt efter den ønskede konsistens, lige koge det op en gang mere, og så hælde det på glas! 

Ligesom med kirsebær siruppen kan man dog også tage bærrene, og lægge i vodka, og lade det trække i et par måneder. Så har man den dejligste, hjemmelavede solbær likør! 

Solbær saft og drinks, hvad end det er med sirup eller likør, smager, som jeg vidst også nævnte til at starte med, helt vildt godt varmt! Men man kan selvfølgelig også lave kølige drinks, eller bare drikke det som likør, i et fint lille glas!
Ligenu står min solbærlikør, fra denne portion sirup, og trækker, sammen med den likør jeg lavede af resterne fra min kirsebærsirup. Så jeg har ikke smagt på det endnu. Men jeg glæder mig! 😍

Og forresten, pas på, for farven sætter sig, hvis man spilder! 🤭

Hjemmelavede drinks med solbær sirup. -af solbær fra haven
 – Lærke

Kirsebær sirup 🍒🍷

Min mors have svømmer i kirsebær lige nu! Vi spiser og smovser og æder, og vores familie og naboer har også været med! Og der er alligevel mange flere tilbage! Så nu skulle der ske noget med dem! Og hvorfor egentlig ikke prøve at lave kirsebærsirup?
Siruppen kan bruges i desserter, som topping på is, blandes til hjemmelavet kirsebær saftevand eller i søde sommer drinks! 😍
Man kan lave sirup med meget andet frugt end bare kirsebær! Men måske skal sukkermængden justeres. For der findes jo både søde og syrlige frugter og bær. Og specielt kirsebær kan der være rigtig stor forskel på! Om det egentlig er kirsebær eller moreller, vi har, er jeg ikke 100% sikker på, (de har vidst forskellige navne forskellige steder) men de er i hvert fald af den søde slags! Og giver en ret mild og sød sirup. Jeg er sikker på at syrlige kirsebær også giver en eminent sirup! 😀

Hvis man har rigtig mange kirsebær eller moreller i sin have, har jeg også en supernem opskrift på en kirsebær crumble-kage, med lige netop disse.

Om cyanid i kirsebærsten

Der er nogen der koger kirsebær sirup med stenene i. Det skulle give en lidt mandel agtig smag, som jeg formoder kunne gå godt, både til søde og syrlige kirsebær. Men det er smag og behag. 🙂
Angående cyanid indholdet i kirsebær sten, prøvede jeg at skrive til giftlinjen. For jeg læste et sted, at cyanid bliver nedbrudt, når man opvarmer kirsebærrene. Jeg har ikke fået svar endnu, så i må ikke holde mig op på det. Men når/hvis jeg gør, skal jeg nok lige opdatere her. Og hvis nogen ved noget om det, må i også meget gerne skrive! 😀
Det er jo lidt vigtigt, at have de rette informationer om den slags. Men for nu, har jeg altså udstenet denne portion. Det kan man jo gøre uanset hvad, hvis man fortrækker det! 🙂
Ellers skal man måske være opmærksom på et evt. cyanid indhold i kirsebærsten. Og ikke indtage siruppen i store mængder, eller servere det som saft til børn, hvis man holder stenene i.

Friskplukkede kirsebær direkte fra træet - Jeg sidder faktisk oppe i træet!

Selveste opskriften på min kirsebær sirup

Jeg startede med ca. 400g meget søde kirsebær, eller moreller eller hvad de nu er. Jeg vejede dem inden jeg udstenede dem, så efterfølgende har der nok været noget mindre end 400g.
Jeg synes det er nemmest at udstene kirsebær ved at skære dem i halve og derefter pille stenene ud.

Til de udstenede kirsebær tilsatte jeg 200g sukker og 1dl vand. (tilføj evt. mere sukker hvis dine kirsebær er syrlige!)
Jeg vil helst ikke putte for meget vand i, for det skal bare koges fra alligevel, og jo mere vand, jo længere tid tager det for siruppen at blive tykkere. Så fordobler man portionen, behøver man ikke fordoble mængden af vand. Det skal bare lige kunne opløse sukkeret og trække saften ud af kirsebærrene.

Kirsebær, vand og sukker bringes i kog og simrer i 10-15 minutter, imens man somme tider rører lidt i det. Og man skal passe på og holde det ved lav varme, for det vil gerne koge over.
Så skulle saften gerne være kogt ud, og så skal man til at sigte bærrene fra. (Gem evt. dem til senere brug! 😉 )

Nu kan man lave en lille test, ved at køle et par dråber af siruppen på en ske eller en tallerken, for at se hvordan konsistensen er. Det bliver lidt tykkere, når det køler.
Synes man, det er for tyndt, hælder man det tilbage i gryden, og simrer det videre i 5-15 minutters tid mere. Og så kan man lige tage det værste skum af toppen med en ske. 🙂

Min portion her simrede i 15+15 minutter og fik en rigtig dejlig tyktflydende konsistens! Og der endte med at være ca. 300ml færdig sirup.

Hjemmelavet kirsebærsirup som kan bruges til saftevand og desserter!

Den færdige sirup hældes på rene glas eller flasker, og opbevares i køleskab. Man kan godt skylle glas og flasker i atamon, det øger holdbarheden en smule. Jeg fortrækker at undgå konserveringmidler og bare skolde mine glas med kogende vand, og hælde siruppen op mens den er varm. Så er alle evt. bakterier døde. Og den her lille portion, kan vi SAGTENS nå at drikke, inden den bliver dårlig! 😋
Næste gang laver jeg en større portion!

Hvad med de kirsebær man har siet fra?

Herhjemme er der ikke noget, der går til spilde! Derfor, selvfølgelig kun derfor jo, er resterne af kirsebærrene, som blev siet fra min kirsebærsirup blevet til likør! Det har slet ikke noget at gøre med min forkærlighed for søde drinks. ;)🍷

I skrivende stund, er den ikke færdig i endnu. For den skal lige trække i nogle måneder. Men det kan man altså! I store træk, lader man blot de frasorterede kirsebær køle lidt af, og hælder vodka over. Og jeg håber og tror, det bliver godt! 😀

Nu vil jeg nyde mig en stille stund i mine snerleblomster og min tørre græsplæne, med et køligt glas hjemmelavet kirsebærsaft, af min sirup! 😍

 – Lærke

Reparation og forlængelse af børnebukser! 👖🪡🧵

Her er et lille upcycling trick til reparation, og evt. forlængelse, af bukser, der er blevet for korte, eller har huller på knæene. Eller begge dele.
Jeg troede et godt stykke tid, af min drengs liv, at det der med huller på knæene, var en myte… Ak. Hvor naiv har man lov at være!? 🙄
Nu er han 4. Snart. Og der er huller på ALLE hans bukser!

Upcycling - Bukser med huller på knæene, der er blevet for korte, kan repareres sådan her! :D

Mange af bukserne er blevet til shorts. Det er heldigvis oplagt her til sommer. Men der er også grænser for, hvor mange shorts, man har brug for! Lige nu har vi faktisk bare brug for bukser. Bukser der passer i længden!
Det der med at smække lapper på knæene, kan jo være en fin løsning, hvis bukserne stadig passer, men helt ærligt.. Det gør de jo ikke. 😂 Så for at citerer ørkenens sønner: Dann haben wir andere methoden. – Altså, så er der heldigvis andre metoder! 😜

Heldigvis er min unge åbenbart smal i forhold til sin højde, så alle hans bukser passer stadig i livet. Selvom nogle af dem er størrelse 1½-2år 🤔. (Vi er stoppet med at kigge på størrelser for længe siden!) De der bukser med elastik i livet, man kan justere med en knap i hver side, er alvorligt undervurderede! 😉
Så løsningen er at klippe benene af bukserne, der hvor der er hul, og sætte et andet stykke stof ind til forlængelse! Herunder beskrevet lidt mere detaljeret, med billeder af forskellige variationer til sidst! 😀

Guide til reparation+forlængelse af bukser

Man starter med at klippe begge ben af bukserne. Hvis de er revnet pænt lige over, kan man bare klippe ved revnen, men hvis der er et større hul, hvor stoffet er mørt, må man måske klippe et stykke ud. Tilsvarende på det andet bukseben, hvis de skal være ens. Så zigzagger man kanterne, så de lige er forstærket en smule.

Nu skal man bruge noget andet stof. Her har jeg brugt noget, næsten matchende, denim fra et par andre kasserede bukser. Man klipper to stykker i passende bredde og højde, som man syr sammen i siden. Så beslutter man sig for, hvor syningen skal være placeret. Et oplagt sted kunne være i forlængelse af en anden syning i bukserne, på indersiden eller ydersiden af benet, så man kan gøre det ens, på begge ben.
Så sys stofstykket fast på buksebenet. Herefter kan jeg godt lide at folde sømmen på indersiden op og lave en synlig stikning ovenpå, for at fordele trækket på buksestoffet, hvis det er lidt mørt. Så sys bunden af buksebenet på, og der laves en stikning på dette også. Så gentager man med det andet ben, også er bukserne klar til brug igen!

Husk at klippe tråde og trevler. De kilder så forfærdeligt på benene hvis man glemmer det 😉

Variationer

I stedet for stof, der passer i farven, for at skjule reparationen bedst muligt, kan man også gøre det mere dekorativt, og vælge et stykke stof i en helt anden farve!

Man kan også bruge noget bredt, farverigt bånd, eller et stykke blonde eller knipling. (det kan man nogen gange være heldig at finde i genbrug) Det er en mere dekorativ måde at gøre det på, til større børn, og til piger!
Det kan være en rigtig fin måde, at få et par cowboybukser til at se lidt mere pigede ud. Hvis man f.eks. skulle ske at have en masse drengetøj, fra første barn, som man egentlig godt kunne tænke sig at bruge igen til andet barn, der så lige vælger at blive en pige. Så er det her også et godt tip, synes jeg!

Min mor forlængede også nogle af mine bukser på den måde, da jeg var teenager! Eller også var det min far. Det kan jeg ikke huske, men han syede mere end hun gjorde, så det er sandsynligt. 😛

 – Lærke

Serviet konvolutter

Her er lige et hurtigt indlæg mere om servietter! Nemlig hvordan man kan folde servietterne, så de ligner konvolutter eller kuverter, som en dekorativ måde at lægge servietten på, eller ved, tallerkenen.
Kuverterne er super nemme, så man kan hurtigt nå at lave mange! Hvis man f.eks. skal lave til en hel konfirmation, bryllup, barnedåb eller et andet stort arrangement! Og de kan selvfølgelig varieres efter temaet! 🙂
Hvis man har en velkomstsang til sit arrangement, som man jo tit har til f.eks. konfirmationer, er det super oplagt at lægge denne ned i serviet kuverterne! 😀

De her serviet konvolutter er ikke lommer til bestik, men blot en måde, at bruge servietterne i borddekorationen. Jeg har et andet indlæg om bestiklommer her.

Sådan foldes serviet konvolutter

Man starter med en serviet, som man lægger diagonalt foran sig, med det mest lukkede hjørne nedad, og det åbne hjørne opad.
Så folder man begge hjørner i siderne ind. Hvor langt ind man folder dem, afgør størrelsen og formen, på den færdige konvolut. Sørg for at folde dem så lige og ens ind, som muligt.

Derefter folder man bunden op. Vil man lade konvolutten være åben, kan man nu folde spidsen, man lige har foldet op, lidt ned på bagsiden. Og så kan man holde den fast med en klemme eller en dekorativ nipsenål, eller lægge noget ovenpå konvolutten, som er tungt nok, til at holde den på plads.

Man kan også fortsætte og lukke konvolutten helt, ved også at folde toppen af servietten ned. Igen kan den holdes lukket, ved at man lægger noget ovenpå, men man kan også gøre det ekstra dekorativt, ved at lukke konvolutterne med et vokssegl!

Borddekoration

De kors jeg har brugt i min dekoration her, sammen med serviet konvolut/kuverterne, har jeg syet af perler. (Guide her) Og alt i alt, synes jeg, dette kunne være et superfint forslag til borddekoration til en konfirmation!  🙂

Eksempel på bordpynt til en konfirmation, med servietkonvolutter og hjemmelavede kors af perler

 – Lærke

Perle kors

Her er en lille guide til, hvordan man kan lave kors af perler! De er super nemme at lave, og oplagte til f.eks konfirmation. Både til smykker, halskæder, øreringe og lignende, men de kan også bruges som pynt! Bordpynt, eller hængende pynt, for de kan laves i mange forskellige størrelser, og selvfølgelig i lige de farver man synes! 😀

Hjemmelavede kors af perler - En guide til bordpynt og smykker

Sådan laves perle kors!

Man har selvfølgelig brug for nogle perler, derudover noget tynd metaltråd, og en bidetang til at klippe tråden.
Hvilken tråd afhænger af størrelsen på perlerne og hullerne i perlerne. Hvilke perler, man laver kors af, kan man selv bestemme. Man kan lave dem af de billigste, blandede plastperler man kan finde, og de kan sagtens blive rigtig fine til f.eks bordpynt, men man kan også f.eks lave dem af små ferskvandsperler til de smukkeste øreringe!
Laver man dem som her, af ens perler, har man brug for 9 perler per kors. Bruger man perler i forskellige størrelser, kan man bruge flere eller færre, for at give den rigtige balance.

Hvis man har en særligt tynd metal tråd, og hullerne i perlerne tillader det, kan man sy den igennem dem to gange. Det gør perle korset lidt mere fast og holdbart.Til de her små lyserøde perler, brugte jeg ca. 25 cm tråd, jeg syede igennem to gange, og der var en smule til overs til sidst.

Man starter med at sætte 3 perler på tråden. Så syr man tilbage igennem to af dem, idet man springer den første over, som låser enden fast, og man sørger for at trække trådenden så tæt til første perle som muligt, eller klipper enden af tæt ved, så den ikke er synlig.
Så bøjer man tråden til siden og sætter to perler mere på, og springer den ene over for at låse og sy tilbage igennem den anden. Og man sørger for, at trække perlerne så tæt på midten som muligt.

Så laves toppen, med to perler mere. Skal korset ikke hænge, laver man toppen ligesom før, låser med yderste perle og syr gennem den næste. Men skal korset f.eks på en ørering, syr man tilbage gennem begge perler, så der dannes en lille løkke, man kan monterer sin ørekrog el. i.
Så laves den sidste “arm”, med to perler. Man låser med den yderste og syr igennem den næste. Vil man sy igennem perlerne to gange, kan man gøre det.

Til slut kan man vikle tråden et par gange, så de krydser midten af korset, det skjuler samlingen og får det til at se lidt pænere ud, men det er ikke strengt nødvendigt, hvis man hellere vil lade være.
Så låser man enden af tråden, ind i midten af en række perler, så den ikke kan gå løs, og så klippes den af, så tæt ved perlen som muligt.

Vil man have dem på øreringe, laver man selvfølgelig to kors, der er er ens, og monterer på lige de smykkedele, man ønsker.
Til en halskæde monterer man bare en o-ring, som man kan sætte en kæde i. 🙂

Variationer!

De her kors kan selvfølgelig laves i uendeligt mange variationer. Perlerne behøver ikke at være samme størrelse eller farve. De kan være super enkle og super elegante!

Så hermed er altså mine eksempler på perlekors som smykker, og som del af bordpynten, f.eks til en konfirmation eller bryllup, med en matchende blomst og servietter, der er foldet som helt simple konvolutter. -Super nem hjemmelavet borddekoration! 😀

Hjemmelavet bordpynt til konfirmation eller bryllyp med servietter og kors af perler

 – Lærke

Fødselsdags flagranker af krympeplast

Jeg er kommet til at købe en alt for stor pakke krympleplast! 😅 Så jeg har efterhånden eksperimenteret med en del forskellige ting! Deriblandt flag, og her altså i form af flagranker, som kan bruges til fødselsdags pynt! Man kan lave dem med navn på, men hvis man ikke nødvendigvis vil have én liggende til hvert familiemedlem, kan man også lave dem uden! Så er de mere anvendelige til alle fødselsdage og andre festligheder!
De kan også bruges som en virkelig fin hjemmelavet dåbsgave, med barnets navn på selvfølgelig, som kan bruges til mange, mange fødselsdage i årene frem! 🥰

Hjemmelavet fødselsdags flagranke af krympeplast - Måske som dåbsgave?

Jeg har tidligere lavet nogle juletræs flagranker, som er superfine og små, men jeg fik sådan lyst til at prøve at lege med nogle, der var lidt større. Og da det kom til stykket gav fødselsdags flagranker bare mega god mening! Detaljerne man laver med krympeplast bliver super små og fine! Hele flagranken herover kom til at måle ca. 1 meter, men de kan sagtens laves både større og mindre! 😀

Hvad skal man bruge?

Man skal selvfølgelig bruge krympeplast! Man kan bruge hvidt eller farvet, alt efter hvad man har, eller hvordan man kunne tænke sig, at det skal se ud.

Det samme gælder det, man vil dekorere med! Krympeplast kan farvelægges med alle mulige forskellige typer farver. Jeg har nogle alkoholbaserede “Stylefile markers” som jeg er rigtig glad for, og mange kender nok også efterhånden Posca og lignende. Farveblyanter, andre tuscher, et tyndt lag akvarel maling osv. kan også gøre det.

Derudover skal man bruge en saks og noget at lave huller med. Jeg har lavet hullerne her med en normal hullemaskine. Og jeg markerede inden, hvor jeg ville lave dem. Synes man de er for store, kan man også sagtens bruge en hultang, eller et andet hul-aggregat. Og man kan også sagtens lave færre end her, hvis man gerne vil sætte en anden slags snor i, på en anden måde!

Åh ja, man skal selvfølgelig også bruge noget snor! Jeg har brugt en bast snor og syet flagene fast med blå sytråd.

Hvordan gør man?

Man kan jo gøre, som man synes er pænt. Jeg valgte et multifarvet tema til disse, man kan også holde nogle blå eller lyserøde, evt. pastel farver i forskellige nuancer.
Jeg syntes det var oplagt at skrive navnet med et bogstav på en trekantet fane i hver sin farve. Og så kan man tilføje andre sjove detaljer efter egen kreativitet! 🙂

Der skal selvfølgelig også nogle røde fødselsdagsflag til! (Medmindre ens flag er et andet end dansk. Så laver man bare det. 🙂 ) Jeg syntes det var pænt med splitflag. De kan sagtens laves mere enkle. Og så lavede jeg lidt forskellige størrelser. Man kan selvfølgelig lave dem mere ensartede.

Man skal huske, at krympeplast krymper til ca. en tredjedel af den oprindelige størrelse.
Mine trekantede flag startede med at måle ca. 10cm og endte med lige godt 4cm. Og de andre flag ligger selvfølgelig derimellem.
I øvrigt krymper noget krympeplast lidt skævt. Det burde være anført på pakken, hvis det er tilfældet, men man kan altid lige prøve-krympe et lille stykke for en sikkerheds skyld. Der skulle også gerne være anvisninger til, hvordan man krymper det, på pakken. 🙂

Alle flag og andre detaljer krympes efter disse anvisninger. Jeg krymper gerne tingene lidt af gangen, så jeg kan sørge for at trykke lidt ekstra fladt, med en bog el. om nødvendigt, mens tingene stadig er bløde. Derefter skal det hele sættes på snor og så er flagranken færdig! 😀

Hjemmelavet fødselsdags eller dåbs flagranke af krympeplast

 – Lærke

Løgkarse smør

Her i foråret spirer det frem med alt muligt grønt, man kan spise! Ramsløg f.eks. Og kan man lide ramsløg, kan man sikkert også lide løgkarse!
Løgkarse er der lidt færre, der kender til end ramsløg, men den kan bruges rimeligt lige sådan!
Til pesto, i forskellige retter, og ja, også i en lækker urtesmør, altså løgkarse smør 😀

Lækker hjemmelavet smør med løgkarse fra naturen! - Opskrift

Om løgkarse!

Der hvor jeg bor, gror der meget mere løgkarse, i grøfterne og langs hækkene, end ramsløg! Hvis man ikke selv har ramsløg i haven, skal man nærmest en tur i skoven for at finde det, men løgkarse gror altså nogle lidt andre steder, og vil, for nogen, derved være lettere tilgængeligt. På nogle lidt vilde stier langs marker, krat og skove, findes det tit. Men man kan også sagtens finde det midt inde i byen! Man skal selvfølgelig bare sørge for at plukke nogle steder, hvor der ikke umiddelbart er hunde, der tisser, og selvfølgelig skylde det godt inden brug. 🙂

Løgkarse er supernem at genkende! På de høje ranglede stilke, nærmest brændenælde-formede blade og karakteristiske små hvide blomster i toppen. Desuden dufter den, som navnet indikerer, af løg, hvis man nulrer et blad, eller dufter til saften fra stænglen.
Man skal selvfølgelig være forsigtig, når man samler planter til at spise, i naturen. Så søg evt. nogle resultater frem på google, og hav nogle billeder med til sammenligning, de første gange, hvis du er i tvivl, men der er ikke rigtig noget, der ligner til forveksling. 🙂
I øvrigt skal løgkarse ikke indtages i alt for store mængder, da det indeholder noget, der kan være giftigt, hvis man får for meget. Lidt ligesom mandler også gør. Men bruger man det som krydderurt, og ikke som hovedingrediens i en salat f.eks. skulle det altså ikke give problemer. 🙂

Opskriften!

Opskriften på løgkarse smør er super simpel! Man kan lave lige den mængde smør, man har brug for! Det tages ud af køleskabet lidt på forhånd, så det bliver blødere at arbejde med.
Man skal selvfølgelig også have plukket noget løgkarse. Hvis stænglerne er for grove, pilles disse fra, og bladene skyldes og hakkes fint. Her brugte jeg ca. 20g løgkarse til 100g smør. Man kan bruge mere eller mindre efter smag.

Frisk hjemmelavet urtesmør med løgkarse fra naturen! Super nem opskrift!

Så røres det hele sammen, evt. med et ekstra nip salt, og man kan også tilføje andre urter eller hvidløg, hvis man har lyst, men løgkarsen smager superfint i sig selv. 🙂
Jeg synes det er supernemt, at røre sammen med en kniv. Laver man større mængder, kan man måske også røre det med en håndmixer.

Så er det bare at sætte løgkarse smørret på køl igen, indtil det skal bruges. Og det kan sagtens holde sig i et stykke tid i køleskabet!

Det er super velegnet, til nye kartofler, en god bøf, eller bare på et stykke brød, knækbrød eller kiks! 😀

Hjemmelavet løgkarse smør på knækbrød!
 – Lærke

Krympeplast ørestikker med udstansede motiver

Det her er en supersimpel idé til, hvordan man kan lave sine egne ørestikker af krympeplast med fine motiver, der er klippet ud med stansejern. Der findes så mange forskellige stansejern, der er SÅ søde! Blomster, sommerfugle, stjerner, juletræer, puslebrikker… 😍

Hjemmelavede ørestikker af krympeplast

Disclaimer 😉

Det er ikke alle stansejern, der overhovedet kan klippe i krympeplast. Eller som kan holde til det. Så det skal gøres med forsigtighed!
Jeg har et generelt indlæg om stansejern her, hvor man kan læse lidt om forskellige typer stansejern, og blive lidt klogere på hvilke der er mest kraftige osv. Jeg har testet en hel masse forskellige!
Der sker ikke noget akut ved, at man klipper et par enkelte motiver med sine stansejern. Men klipper man mange, er det klart det giver noget øget slid. 🙂

I øvrigt skal man huske, at krympeplast krymper til ca. en tredjedel af den oprindelige størrelse, så det skal man medregne i størrelsen på stansejernene.
Jeg vil sige, at motiver der er ca. 1cm er minimum! Og op til 2,5-3cm er stadig superfine og små, når de er færdige!

Udover fine motiver, kan man også udstanse cirkler af krympeplast, som kan dekoreres. Som de her, der er blevet til emoji’s! 😉

Emojis af krympeplast

Sådan laves ørestikkerne af krympeplast

Hvad krympeplast angår, er det bedst, hvis man kan finde noget, eller farve det med noget, der ikke er gennemsigtigt. Sådan at man ikke kan se den smykkedel, man limer på bagsiden. 🙂
Krympeplast kan farves med alle mulige forskellige typer farver! Posca og lignende er rigtig gode til det her, fordi de dækker godt!
Bruger man hvid krympeplast, som ikke er transparent, kan man bruge alle mulige andre tuscher og farveblyanter også!
Hvis krympeplasten ikke er farvet i forvejen, kan man gøre det både inden og efter, motiverne er klippet ud. Jeg synes, det er nemmest inden.

Idéen er egentlig super enkel. Efter man har fundet det krympeplast og de stansejern, med de motiver, man vil bruge, klipper man ud. I par, eller hvad man nu har brug for, alt efter hvor mange huller man har i ørerne og hvordan man vil bruge dem. 😉
Man kan også klippe motiver i forskellige størrelser og lime ovenpå hinanden!

Motiverne krympes i ovnen, efter anvisningerne på den pakke man har købt. 🙂
Krymper de ikke helt fladt, kan man presse dem let under noget andet, en bog el. mens de stadig er varme og bløde.

Når man skal lime ørestikker på krympeplast motiverne, kan man med fordel slibe begge dele let med noget fint sandpapir, så man er helt sikker på, at limen hæfter godt. Og jeg plejer at bruge en “Flex-gel” superlim. Som navnet siger er det lidt mere fleksibelt end andet superlim, altså ikke lige så sprød. Hvilket gør at smykkedelene ikke ligeså nemt knækker fra hinanden.

Jeg har affiliate aftale med Creativ Company, hvor jeg også selv handler meget. Det betyder, at man kan støtte min blog, hvis man handler via disse link: De har både den type lim jeg ville gå efter, og krympeplast. De har pt. ikke noget farvet, men gå efter det matte, så er det nemt, at farve lige den farve man gerne vil have. De har i øvrigt også et fint udvalg af smykkedele, tuscher og stansejern! 🙂

Andre eksempler

Man kan selvfølgelig også lave andre smykker af krympeplast. Det har den, både fordel og ulempe, at det er super let. Så laver man smykkedele som skal i f.eks ørekroge eller creoler, synes jeg det er bedst, hvis de er lidt større, eller består af flere sammensatte dele, så de får lidt mere tyngde. 🙂

En anden ting man kan gøre, for at give tyngde, og glans i øvrigt, er at dække dem med resin, det har jeg et indlæg om her!
Der er altså super mange muligheder for at lave fine smykker med krympeplast! 😀

krympeplast med resin

 – Lærke

Papmache æg i forskellige størrelser!

Her er en guide til lidt forskellige måder, man kan lave papmache æg på. – Ikke Fabergé, nej. Papmache! 😉 Omend man, med lidt snilde, nok kan dekorere sig til noget, der ligner. 😉
Papmache æg er superfine til påske, og kan laves i alle mulige afskygninger! Forskellige størrelser kan laves på forskellige måder. Og alt efter hvilken form man fortrækker på sit påskeæg, er der også nogle variationer! Men det er både super nemt, og så koster det stort set ingenting at lave!
Jeg bruger altid hjemmelavet tapetklister af mel! Og selvfølgelig genbrugspapir. Det behøver ikke at være avis! Alle mulige typer papir kan bruges. 😉

Guide til hjemmelavede papmache påskeæg

Da indlægget mest omhandler hvordan man laver æggene fra bunden, går jeg ikke så meget i detaljer med, hvordan man kan dekorere dem! Jeg har brugt decoupage. Det er de super velegnede til, specielt hvis man afslutter med at give et ensfarvet lag papir. Man kan også bare male dem! Og de kan godt lakeres til sidst, når de er helt helt tørre! 🙂
Man skal dog passe på, med at gøre de færdige æg for fugtige, når man dekorere dem. Hvis man ikke har lavet papmache laget tykt nok, kan de godt krybe ud af form, når de tørre igen.
Så – Husk at lave æggene godt tykke, og pas på med at gøre dem for våde igen efterfølgende! 🙂

Små papmache æg

Vil man gerne lave små bitte æg, kan man starte med at krølle et stykke papir og/eller alue folie, forme det rundt, og spidse det lidt til en pæn æggeform.
Alufolie er nemmest at forme, så jeg har lavet en kugle af papir, og lagt alufolie udenpå. Mest i toppen. 😉

Derfra lægger man papmache strimler, med lim penslet på, omkring. Smalle strimler giver færrest folder og ujævnheder.
Skal der snor i til ophæng, kan man lime den fast i selve papmacheen.

Hvis ægget er lidt skævt, eller ujævnt, kan man godt rette op på det med papmacheen. Allersidst i indlægget har jeg lidt tips til netop hvordan man bedst får overfladen jævn! 😀

Store papmache æg

Man kan også lave større æg! Og så synes jeg, at de skal være hule. Det nemmeste er at lave dem på balloner, evt. små vandballoner. Nogen man synes har en pæn æggeform. Så puster man dem op i ønsket størrelse, binder knude på, og begynder at lægge strimler af papmache omkring.
Til at starte med, kan det godt virke som om, det ikke rigtigt vil sidde ordenligt fast, men det hjælper, når man bliver ved at lægge lagene stramt på, så man får holdt alle folder og overlapninger på plads. Og man skal altså give nogle lag. Jeg skifter lidt imellem forskellige typer papir, så jeg nemt kan se, at jeg får lagt lagene jævnt over det hele.

Man lader knuden stikke ud, for så kan ægget hænges til tørre i den. Hvis man har lavet et godt tykt lag papmache om sin ballon, kan tyngden være med til at trække påskeæggene lidt mere aflange, imens de tørre. I stedet for, at de måske ligger og får en flad side.

Når æggene er helt tørre, kan man springe ballonen, og hive den ud igennem hullet hvis det kan lade sig gøre. Så har man et hul i toppen af ægget, man kan lukke, eller man kan sætte snor i.
Snoren kan sættes i, ved at man binder den omkring midten på en stump tændstik/tandstik/grillspyd el. Så putter man den ned i hullet, også skulle den gerne dreje sig, så den sidder på tværs, og ikke kan falde ud. Er hullet for stort, kan man lukke det til med lidt mere papmache herefter.

Sammenligning af de forskellige former på papmache æggene

Påskeæg lavet på en form

Påskeæggene kan også laves ligesom jeg har lavet kugler af papmache, ved at have en form man laver to halvdele på, som sættes sammen, når de er tørre. I stedet for en kugle form, skal man altså bare bruge en æggeform, til at lave sine papmache æg udenpå! Det kunne godt være et æg, men så kunne man måske ligeså godt bare have dekoreret nogle pustede æg. 😉
Hvis man ikke lige har noget æggeformet, kan man lave det, ved at modificere en anden form lidt. Man kan f.eks sætte en spids på en bold, eller gøre noget aflagt mere rundt i bunden, ved at tape alufolie og/eller papir fast de rette steder. Og måske kan man lave formen flad i bunden, så den kan stå, hvis man kunne tænke sig det.
Man kan også sagtens bruge en ballon, som en form, der kan genbruges.
Man kan lægge plastfolie på sin æggeform, inden man går i gang, både for at beskytte den, men også så papmacheen er nemmere at få af igen. Det er ikke så nødvendigt, hvis man bruger en ballon, de slipper fint, men bruger man noget andet, kan det være en god idé!

Hvis man kan markere hvor midten af formen er, er det også smart. Så man kan se hvor papmachen skal gå til, for den skal kun dække halvdelen. Men så gør man altså bare ligesom med de andre, begynder at lægge papirstrimler, der er penslet med lim, omkring.
Denne type er den vigtigste, at give et rigtig tykt lag, fordi der ikke er noget indeni, der holder på formen, når de er færdige, og man kommer til at gøre det lidt fugtigt igen når delene skal samles.
Når man har lagt sit tykke lag papmache, er det bedst lade det tørre, så meget som muligt, på formen, så æggedelene ikke kryber skævt imens de tørre.

Når delene skal samles holder man dem mod hinanden, og sikrer sig, at de er så lige som muligt, og så lægger man strimler, med lim, over samlingen. Det kan være en fordel at gøre lidt af omgange, så arbejdet ikke bliver for vådt undervejs.

Den sidste måde her, tager klart længst tid og er mest besværlig, men jeg synes tilgengæld formen, potentielt i hvertfald, fordi man selv kan lave den, kan blive meget pænere æggeformet, end formen på en ballon. Så hvilken type man vælger, afhænger lidt af hvad man vil. Skal man lave påskeæg med børn, er det nok vigtigst, at det er nemt, og det går lidt hurtigt. Så der er balloner rigtig gode! Er man voksen, eller tæt på, kan man jo gøre mere ud af det. 🙂

Tips til at gøre overfladen jævn!

Jeg laver altid papmache ved at pensle lim på mine papir strimler, i stedet for at dyppe det hele ned i limen. På den måde, synes jeg, det er nemmere at lægge stimlerne stramt og præcist. (+ Det griser mindre.) Jo smallere stimler man kan lave, jo pænere og jævnt kan man lægge dem, fordi de ikke folder, der hvor de følger rundingen på æggene.

Derudover kan jeg godt lide at lave mine æg af lidt flere omgange. Så når jeg er tilfreds med de første lag, lader jeg det tørre, og ser om der er synlige ujævnheder, jeg kan rette derefter.  Man kan rette større ujævnheder og fordybninger, ved at folde strimler af papir, så det bliver lidt tykkere, eller bruge karton, der er revet i små stykker. Sådan kan man fylde op og jævne ud, der hvor det er nødvendigt.

Papmache æg kan jævnes ud med karton

Hvor jævne, man vil have sine påskeæg, er derved et spørgsmål om, hvor meget man selv vil sidde og nusse med det. Man kan sagtens lade dem være rustikke, så man godt kan se, at det er lavet af papmache, men med lidt tålmodigt pillearbejde, kan man altså godt få dem helt jævne! Det er ikke nødvendigt, men det er en måde at gøre dem lidt pænere på.

Hvis man ikke synes normalt papir, avispapir eller hvad man nu har brugt, er jævnt nok, eller man kan se nogle små kanter og folder i papiret til sidst, kan man godt slibe overfladen en lille smule med fint sandpapir, og ellers kan man, som jeg vidst har nævnt, afslutte med et tyndere lag papir. F.eks. silkepapir. Måske sådan noget der altid er krøllet sammen i pakker og i nye sko. 😉 Det retter de værste synlige overlapninger og folder, samtidig med, at det giver en ensfarvet overflade til dekoration. Eller man kan også bare bruge farvet silkepapir som dekoration! 😀

Hvis det stadig ikke er jævt nok, kan man også i mit generelle indlæg om papmache, læse om papir-pulp, og se om det kunne være en løsning. Det er en lidt ler-agtig papir masse, man kan lægge udenpå papmacheen, for at jævne ud og lave afsluttende detaljer. Måske kan man også præge mønster i det? 🙂

Man kan gøre det næsten usynligt, at de her æg faktisk bare er lavet af papir. Efter man har dekoreret dem, kan man lakere dem, så de bliver blanke og flotte.
Eller, man kan altså vælge at lade dem være rustikke. Sådan er de også superfine! 😉

 – Lærke

Legehus – af en papkasse

Vi har noget med papkasser herhjemme… 😂
Sååå.. Her er måske lidt inspiration til en sjov og nem idé til børneunderholdning, som man kan gøre så lidt eller meget ud af som man vil.
Alle papkasser kan nemlig være sjove, men her vil jeg godt vise hvordan man kan bygge legehuse, som er meget anvendelige til alt muligt og til alle mulige aldre! 😀
Det er en billig og bæredygtig måde at få noget nyt og spændende at lege med. Og hvis det er trangt med pladsen eller den går i stykker, så kan man jo bare smide den ud, når man bliver træt af den! Eller starte forfra med en ny kasse! 🙂

Børns fantasi

Rigtig mange børn vil ligeså gerne lege med ting, der egentlig ikke er legetøj, som med et eller andet dyrt og fint. – Siger min erfaring. 😅 Deres fantasi og kreativitet finder tit på noget, man aldrig kunne have opnået, med legetøj der har et mere specifikt formål. Og det er det SJOVESTE at udforske! 😀
Det samme sker nogen gange med de her papkasse-huse. Hvad jeg havde tænkt var et oplagt ishus, blev i stedet bilparkering, men herhjemme må husene selvfølgelig bruges til ALT!
Også til forsendelse af mormor. 😂

Det ultimative legehus af en papkasse!

Den kasse vi har legehus af lige nu, og den har holdt længe, er fra en røremaskine. Og det er en rigtig fin og solid kasse! En stor flyttekasse kan også sagtens gøre det, eller måske nogle sjove kasser i nogle helt andre former!

En flyttekasse kan måske åbnes i enderne i stedet for toppen, og så har man et rør eller tunnel, barnet (morfar, eller andre) kan kravle igennem. Man behøver heller ikke at være super kreativ for at klippe en dør og et vindue. Og måske rejse toppen af papkassen op til et tag. De helt små vil jo starte med at kunne kravle ind i det, og måske rejse sig op og se ud af vinduerne.

Med lidt kreativitet kan man dog begynde at lægge hovedet lidt i blød og finde på ting at bygge, eller bygge på. Måske et eller andet, der har barnets interesse, lige i den periode eller udvikling man er i. Det kunne måske blive til en lille butik, en isbod, en bager, eller måske et værksted, køkken, værelse…

Jeg startede med bare at sætte det sammen med pakketape. Hvilket er fint nok. Men da jeg i forvejen laver ret meget papmache, besluttede jeg mig på et tidspunkt for at lime det med hjemmelavet tapetklister af mel, og genbrugs papir og karton, i stedet for. Og når det får et par lag af det, holder det faktisk en del bedre end tape! Så kan man også give tynde og udsatte steder et par kraftige lag karton, hvis man gerne vil have legehuset til at holde længe, eller hvis der skal kunne kravles på det! 😀

Da jeg byggede det her, havde jeg ikke tænkt så meget over det. Jeg havde bare lidt andre småkasser liggende, jeg syntes, det var sjovt at bygge på, så døre og vinduer blev mere udfordrende at kravle igennem. Også fandt jeg en magnetlukning til et gammelt skab, jeg satte i døren!
Jeg havde ikke nogen stor plan med hvad legehuset skulle kunne bruges til, men det behøvede jeg faktisk heller ikke. Det havde Thor helt selv styr på!
Hvad vi kunne finde af klistermærker, fra alt fra frugt til krydderiglas, blev også sat på!
Jeg kan huske, at jeg tænkte at det var lidt fjollet at bygge en skorsten på, for det vidste han jo ikke hvad var på det tidspunkt, men det lærte han hurtigt! Så kravlede han op på en af dørene og puttede bolde ned i. Og da han blev lidt større, blev de skudt ud den anden vej i stedet for! 😆

Så større børn kan også sagtens have glæde af det! Specielt hvis man bliver ved med at bygge videre. Og børnene kan også være med og dekorere dem selv! 😉
Thors fætter og kusine legede i det her på et tidspunkt. Fætter er 5, kusine er 11… De kunne lige være derinde alle 3. 🤣

Og når man står oppe på en dør og kigger ind af det høje vindue hvad sker der så…? Ja, så står man på hovedet… Og det skete der ikke noget ved, for vi havde puder inde i huset! Men han gjorde det dog kun en gang! 😉

Dekoration af paplegehuse!

Der er mange måder at dekorere på! Klistermærker var jo én mulighed, men man kan selvfølgelig også male det, eller tegne på det!

Jeg har endnu ikke fået overbevist familien om at gavepapir er ressourcespild.
Så da vi havde holdt fødselsdag og efterladenskaberne var en stor bunke, faktisk ret flot gavepapir, som jeg syntes var synd bare at smide ud, besluttede jeg mig yderligere for at tapetsere legehuset med det! Også med det der hjemmelavede tapetklister. Så nu er det blevet et skørt sammensurium af dinosaurer, enhjørninge, rumhajer og en masse andre dyr. Dørene var også ved at gå lidt i stykker, så i samme omgang gik jeg i gang med at reparere og forstærke dem, så de for fremtiden kan holde til at blive kravlet på. Også af min nu snart ret store dreng! 🥰
Og man tror det er løgn, for det er et paphus, ikke? Men jeg har bygget det solidt! Og der bliver altså kravlet flittigt på det stadig! 😀

Vi havde så legehuset stående ved et sydvendt vindue, og det betyder at papiret, på den side, der fik sol, falmede ret kraftigt! Så min seneste opgradering var at male den side af taget med tavlelak, og så kan man stå og tegne med kridt der. Det er faktisk en virkelig fin arbejdshøjde! 🧐

Tavlelakken jeg har brugt findes i mange forskellige farver! Det er fra Creativ Company. – Dem har jeg en partner aftale med, så hvis man kunne tænke sig at støtte min blog, samtidigt med at man køber tavlelak eller andre krea-materialer, så køb endelig via det link jeg har lagt her. 😊

Den næste tilføjelse til vores papkasse legehus, kunne godt blive en postkasse!
Der er mange muligheder! Hvad har du selv af idéer? Eller har du lavet noget lignende? Del det endelig i kommentarerne eller på min facebookside! 🥳

 – Lærke

Kaffefiltre – Hjemmesyede og genanvendelige!

Jeg har fået syet mig selv nogle genanvendelig kaffefiltre! Det er faktisk et supernemt lille projekt!
Man kan sagtens sy dem i hånden, hvis man ikke har en symaskine, men med maskine tager det virkelig ingen tid! 😀

Guide til hjemmesyede genanvendelige kaffefiltre

Hvor meget man sparer miljøet og sin økonomi ved at bruge genanvendelige kaffefiltre, kan jo debatteres. Det er ikke den største ting, man kan ændre, men lidt har også ret. For mig er det bare sådan en lille vane-ting, der giver rigtig god mening. Jeg synes ikke, der er noget besværligt i det. Og de var sjove at lave. 🙂
Man har i øvrigt ikke brug for mange, for at være dækket ind, for man behøver ikke vaske dem efter hver omgang kaffe. Jeg har lidt mere info om vask sidst i indlægget.

Der er nogen der siger, det er en fordel i forhold til smagen af kaffen at bruge stof-kaffefiltre. De siger at papir-kaffefiltre afgiver smag af papir til kaffen. Så følsomme smagsløg vil jeg nu ikke påstå at have, men smag selv efter. 😉

“Mønsteret”

Jeg har syet mine kaffefiltre af et stykke gammelt dynebetræk. Man kan med fordel bruge et eller andet gammelt genbrugsstof, som har været vasket en milliard gange, så der ikke er nogen som helst rester af farvestoffer eller den slags i. Man kan også købe et eller andet øko bomuld, bambus eller hør. Men min erfaring er, at det ikke rigtig kan betale sig at gå efter noget, der er super fint, for det kommer til at tage farve af kaffen! Og det skal kunne holde til kogevask! 🙂

Hvis man har et papirfilter, i den rigtige størrelse, til ens kaffemaskine, er det bare at tegne og klippe efter det. Og selvfølgelig huske sømrum, alt efter hvordan man gerne vil lave sømmene.

Det er faktisk ikke så vigtigt hvordan man syr dem sammen, man kan zigzagge eller hvad end man fortrækker. Jeg har dog valgt at sy mine med “franske sømme” hvor man syr to gange, så sømmen bliver lukket, uden nogle synlige trevler på hverken ret eller vrang. Det var lidt for at efterligne kanten på et papir kaffefilter og lidt fordi jeg synes, det var sjovt at øve det.
Det er så måske en skør kontrast til, at jeg valgte bare at klippe toppen med en zigzag-saks. Men det var nemt, og det fungerer! De kan selvfølgelig også sys. 😀

hjemmesyet genanvendeligt kaffefilter med franske sømme

Vask af genanvendelige kaffefiltre

Kaffefiltrene behøver ikke at vaskes hver gang, man har brugt dem. Hvis man blot tømmer dem, skyller dem, og hænger dem op og tørre, imellem brug, er de sådan set rene nok. Så man behøver som sagt ikke ret mange, for at have nok.
En gang imellem skal de dog koges, eller have en kogevask, for at man får de naturlige olier, der er i kaffen, vasket ud af stoffet.

Jeg vil også anbefale lidt sund fornuft. Har man lavet kaffe om morgenen, kommer hjem om eftermiddagen og tømmer filteret, skyller det og laver kaffe i det samme, sker der ikke spor ved det. Har man glemt det i længere tid, skal man nok overveje at vaske det.
I har vel mødt sådan et kaffefilter med grums, der er glemt i en kaffemaskine henover en ferie eller noget i den stil? De bliver pænt mugne, og sådan et ville jeg absolut sørge for at give en god kogevask inden jeg brugte det igen. 😉

Og ja, efterhånden vil de genanvendelige kaffefiltre altså tage noget farve. Det kan ikke vaskes helt ud. 🙂

– Lærke

Franske sømme

Franske sømme er en måde at sy sømme på, hvor man syr to gange, således at alle trevler i kanten af stoffet bliver gemt godt væk inde i sømmen.
Sømmen bliver derudover lidt stærkere, og det kan være en god søm at bruge i fint tyndt stof. Så det er altså både en dekorativ og funktionel søm! 😀

Hvordan syr man franske sømme

Af projekter man kan se her på bloggen, har jeg brugt franske sømme f.eks i hjemmesyede indkøbsnet og kaffefiltre, men de er også ganske anvendelige i beklædning, der sys i tyndt og let stof.

Sådan sys franske sømme

Det lyder farligt fint, men det er ikke så svært at sy franske sømme! Det vigtigste er, at man får gjort det så tilpas præcist, at der ikke bliver nogle synlige trevler!

Når jeg har brugt sømmene på kaffefiltre, har jeg lagt dem, så de er synlige på retsiden, for at efterligne kanten på et papir kaffefilter. Normalt vil man nok have dem gemt på vrangsiden af arbejdet. Og så starter man, omvendt af hvad man ellers ville, med at sy vrang mod vrang, og derefter vende og sy ret mod ret. Jeg håber det giver mening! 😉

Har man tegnet og klippet efter et mønster, har man jo en fin præcis markering af sit sømrum. Og den franske søm skal selvfølgelig sys, så den kommer til at passe med det! Dvs. hvis man f.eks har 1cm sømrum, sys første søm længere ude mod kanten, halvvejs, eller lidt mindre, ude. Når det er gjort, klipper man trevlekanten pænt og lige af, så den bliver lidt smallere. Så er man helt sikker på, at den er smallere end afstanden til den endelig søm, og alle trevler bliver lukket fint inde! Og så er det en rigtig god idé at vende og stryge stoffet, så det bliver pænt og skarpt, inden man syr den afsluttende søm, der hvor mønsteret er tegnet.

God fornøjelse! 😀

 – Lærke

Ur af en hjulkapsel!

Det her er en super nem idé til et hjemmelavet ur! Det er nemlig lavet på en hjulkapsel.
Så er man til unik, funktionel genbrugskunst, eller er man mekaniker eller bil entusiast, eller kender man sådan en, der kunne syntes, sådan et ur var sjovt? Så er man kommet til det rette sted! 😀

Tabte hjulkapsler er ikke et sjældent syn, hverken i bybilledet eller naturen. Så hvis man ikke allerede har en, kan man nok finde en. 😉
Man kan også købe hjulkapsler brugt eller nye, hvis man går efter noget specifikt, eller vil have en der ikke er skrammet.
Noget af idéen, for mig, ligger dog i at det er genbrug. Noget jeg har fundet rundt omkring på min vej, som nogen har tabt, selvfølgelig ikke med vilje, men det ender i naturen, og der synes jeg ikke det skal ligge. Så griner folk af, at jeg har en bunke hjulkapsler liggende, men det her er altså en af de idéer, jeg har med dem! 😀

Hvis man har et valg, eller hvis man er heldig, kan man jo gå efter en hjulkapsel med 12 symetriske inddelinger. Det giver uret den korrekte timeopdeling. Så kan man nemt skrive tal på hvis man vil, men jeg synes sagtens, man kan bruge andre hjulkapsler også! Måske kan man sætte en lille skive med tal inderst? Man kan jo dekorere det, som man vil, eller lade det være som det er. 🙂

Guide til hvordan man super nemt kan lave sit eget ur af en hjulkapsel!

Udover en hjulkapsel skal man bruge et urværk! Måske kan man tage et gammelt et fra et andet ur, hvor skiven er gået i stykker, men mekanikken virker endnu. Men man kan også købe et nyt.
Jeg har gjort begge dele. Det første jeg lavede til mig selv, er netop fra et gammelt ur, men jeg har lavet et par stykker siden, hvor jeg har købt urværker fra Creativ company. – Køber man derfra, støtter man i øvrigt min blog. 🙂
Urværkerne findes til forskellige pladetykkelser. Og det er en anden ting, man skal have i baghovedet. Nogle hjulkapsler er for tykke, eller buer så meget, at man ikke kan få urværket sat på. Det skal man lige holde øje med! 🙂

Sådan laves et ur af en hjulkapsel!

Der er faktisk ikke så meget arbejde i det. Hvis det er en gammel hjulkapsel, skal den nok lige vaskes en grundig gang, for sådan nogen kan potentielt være afsindigt beskidte!
Så skal den lige være tør, og så skal man afgøre hvordan det færdige ur skal hænges op. Man kan bare binde en snor i og hænge det i det. Nogen urværker er der også et indbygget ophæng, jeg ved dog ikke hvor meget vægt, det kan holde. Alternativt kan man montere et ophæng på bagsiden, som ikke kan ses forfra.

Derefter finder man midten og borer et hul, i samme størrelse som den del af urværket, der skal stikke igennem hjulkapslen.
Så sætter man simpelthen bare urværket på, og samler det rigtigt, med de skiver og visere, der følger med. Så sætter man batteri i, og stiller tiden, og så skulle uret gerne gå! 😀

Hjemmelavede ure af genbrugsmaterialer, hjulkapsler mm.

Uret til højre på dette billede, er lavet af genbrugsmaterialer. Ud over en hjulkapsel, har jeg stanset tallene ud af nogle æsker fra en gammel te-julekalender, og limet disse fast på en cd! 🙂

Vores eget ur, det vi har haft hængende i stuen i et par år efterhånden, har jeg monteret en lille lyskæde på bagsiden af. Det synes jeg er en sjov detalje, der gør uret mere synligt, når det er mørkt. Men der er altså utallige muligheder for at pynte og dekorere på de her ure! 😀

Hjemmelavet ur af en hjulkapsel, med lyskæde

 – Lærke

Wok med rødkål

Jeg er ikke særlig god til at få brugt rødkål! xD
…Og så star man der, efter jul, og har købt et rødkålshoved, der vejer 4 kg, fordi det egentlig var mega-billigt, og så har man lavet en gang rødkålssalat, og det var også fint nok, men det begynder at gå op for en at hold k*** der er stadig meget rødkål…
Så kan man selvfølgelig hakke noget af det fint, og putte det i frikadeller og lasagne, eller stuve det, som man gør med hvidkål. – Det kan man godt, det får en meget flot lilla farve! 😀
Men jeg har fundet ud af, at det også fungerer rigtig fint i wok! Og det her er en opskrift på netop det!

opskrift på wok med rødkål!

Jeg synes ikke, der findes så mange spændende opskrifter med rødkål. Jeg har ledt, men det meste er variationer af rødkålssalat eller varm rødkål. Så det her er altså mit bud og mit bidrag, altså på en wok med rødkål!

Ingredienser til rødkåls wok!

Kød efter eget valg – Kunne være kyllingebryst, okse- eller svinekødsstrimler eller… ? Man kan nok også lave det uden kød. 🙂
Rødkål. Jeg har brugt 200-300g rødkål til to kyllingebryst. Men måske kan man selv afgøre hvor mange der skal være mad til, hvor langt man vil strække kødet, hvad der ellers skal være af tilbehør osv.

Man kan tilføje mange andre ting, afhængigt af hvad man lige har i køleskabet. Løg, porrer, forårsløg. Fintsnittede kartofler eller andre rodfrugter, peberfrugt, squash, you name it. Og man kan tilføje frisk hvidløg, chili, ingefær, og måske sesamfrø, og serverer med ris, nudler, korn af en art, eller lignende. Der er mange muligheder. Det er ikke en ret præcis opskrift, jeg ved det godt! Og der er altså mange forskellige muligheder for, hvordan det kan komme til at se ud.. 😉

Man kan smage til med hvad man har af soja, sursød sauce, mango chutney, salsa, tahin, peanutbutter og/eller noget i den stil. Og servere med ekstra sursød-, eller chili sauce efter folks egen smag. Det kan vi i hvert fald godt lide herhjemme! 🙂

Er kødet ikke allerede skåret i stykker eller strimler, skal man lige gøre det. Og alle grønsager, der skal i, skal selvfølgelig også snittes. Har man et mandolin jern, kan man med fordel bruge det til at snitte rødkålen, og måske andre af grønsagerne, helt fint. Men det kan også sagtens skæres i hånden.

Kødet svitses først, derefter evt. løg og andre grønsager der skal tilberedes mest, og efterfølgende tilføjer man rødkål og andet, der ikke skal tilberedes meget længe, men bare lige hurtigt svitses.
Så tilføjer man salt, peber og krydderier og smager til, og så er den ged barberet. 😉

Så fik vi også aftensmad i dag. I form af wok med rødkål. Som ud over at være lækkert, også ser det mega flot ud i farverne! 😀

Wok med rødkål, nudler, kylling, forårsløg mm.

 – Lærke

Rødbede tzatziki

Tzatziki er megalækker! Altså.. Det behøver man jo ikke at synes, men jeg går ud fra at i, der læser med, er endt lige præcis her, fordi i godt kan lide tzatziki? 😉
Problemet er bare at agurker jo ikke, i hvert fald ikke naturligt, er i sæson hele året, i Danmark. Her i efteråret og vinteren er rodfrugter tilgengæld i sæson og dermed også rødbeder, som jeg normalt er lidt for dårlig til at få brugt til ret meget, andet en at bage i ovnen, sammen med en blanding andre rodfrugter. Og det er egentlig synd, for rødbeder kan altså mere end det. Og det er den her rødbede tzatziki et godt eksempel på!

Super nem opskrift på rødbede tzatziki!

Jeg har næsten dårlig samvittighed over at det her indlæg alligevel blev så langt, for det er faktisk en super nem og hurtig opskrift!
Nærmest uanset om man er på en eller andet bestemt form for kur og hvilken, kan opskriften varieres så den passer! Medmindre man ikke kan spise rødbeder, men så kan de også skiftes ud med noget andet. Squash f.eks.
Men den yoghurt man bruger, kan være fedtfattigt, måske skyr el. Noget med højt fedtindhold, græsk inspireret yoghurt eller endda cremefraiche. Og der findes selvfølgelig også veganske og laktosefri muligheder. 🙂

Det passer rigtig godt til forskelligt kød synes jeg, lige fra bøffer til frikadeller, men også alt fra ovnbagte kartofler til friske grønsagsstave!

Ingredienser til rødbede tzatziki

Hvor mange mennesker der bliver til af denne portion, afhænger lidt af hvad man vil bruge det til. Om det er primær tilbehør eller salat til et aftenmåltid, eller om det f.eks mere er tiltænkt som dip.

Rødbede
Yoghurt
Salt og peber
Og tilpas mange fed hvidløg til ens egen smag!
Jeg brugte 2 fed hvidløg til en stor rødbede. Hvidløg kan også helt undlades.
Man kan også tilføje æble. Det giver en sødme, jeg synes klæder rødbeden rigtig godt. Også kan man smage til med lidt citronsaft hvis man synes. 🙂

Jeg dræner hverken rødbeder eller yoghurt for væske. Det kan man gøre, hvis man synes tzatzikien skal være lidt mere cremet.
Det eneste der er at gøre, er selvfølgelig at skrælle rødbeden, rive den groft og komme den i en skål. Deri rører man en passende mængde yoghurt til man synes det revne rødbede er dækket godt. Også smager man til. 🙂

tzatziki med rødbede

Det kunne næsten ikke være nemmere, og så er farven tilmed superflot! 😀

  – Lærke

Magnetiske opbevaringsglas!

Det her kommer måske til at virke sådan lidt manisk, fordi min glæde ved magneter er lidt urimelig.. men prøv lige at se her! 😂
Magnetiske glas! En genial, overskuelig og super dekorativ opbevarings mulighed. Måske specielt hvis man ikke har så meget plads!

Jeg har fået en affiliate aftale med Magnetz.dk så linksne her er affiliate links, hvilket betyder at hvis man følger dem og handler der, støtter man min blog med en lille procentdel af det man handler for. Og så kunne man måske tro, at det er den eneste grund til, at jeg skriver det her indlæg, men jeg håber i kan fornemme på min entusiasme, at den er helt for egen regning! 🤩
Skide være med de der links. Det er en genial idé!

Opbevaring i magnetiske glas!

Jeg så hos Magnetz.dk, at man kunne købe et kit til krydderiglas med magneter i. Så man kunne hænge dem på sit køleskab, eller sin emhætte, opvaskemaskine.. et eller andet. Og jeg synes de var så fine! Men jeg har en krydderiskuffe, som jeg er ret glad for, så jeg var nødt til at bruge det til noget andet! Og så var jeg jo NØDT TIL at bruge nogle større glas, jeg kunne opbevare lidt flere ting i! Og jeg forstillede mig, at det kunne se fint ud med glas i forskellige størrelser…

Så jeg købte mig nogle stærke magneter. Måske har jeg overdimensioneret dem lidt, men de skal også være ret kraftige, for glassene må jo ikke falde ned og gå i stykker! Og de skal gerne heller ikke glide nedad! Så jeg købte nogle der kunne holde 10-12 Kg. 😬 Til de små af mine glas er det klart i overkanten, men til de store tror jeg faktisk det passer meget godt når der kommer fyld i. Jeg køber nok nogle flere, der er lidt mindre. Snart. 😛

Hjemmelavede Magnetiske opbevaringsglas

Jeg brugte kun glas med metallåg. Det vil sige, at magneterne sidder fast i lågene af sig selv, uden problemer. Bruger man noget med plastik låg, må man lime magneterne fast, men det kan også sagtens lade sig gøre!

Og det er faktisk det eneste man skal gøre! Sætte magneter i lågene, og så kan glassene sættes på køleskabet eller en anden magnetisk overflade!
Hvis glassene glider, kan man sætte noget tyndt imellem, med en overflade, der giver mere friktion. F.eks noget gummi af en art. Eller et stykke filt eller lignende alle glassene kan sidde på, så holder de lidt på hinanden, og samtidigt undgår man mulige ridser og mærker i overfladen.

Tanken er, at mine magnetiske glas skal bruges til krea-ting. Bånd og tråde, perler, nåle og alle mulige andre ting, jeg har samlet sammen, og som ellers ligger lidt løst rundt omkring! Jeg har MANGE materialer og værktøjer til alt muligt forskelligt! Og jeg har brug for ALT hvad jeg overhovedet kan finde på, til, på en overskuelig måde, at holde styr og orden i det hele! Og det er jo nemt at se hvad der er i glassene, som de hænger med et vindue udad! Jeg klapper stadig i mine små hænder! 😂

Jeg har ikke tænkt mig, at have madvarer i mine glas, så jeg har jeg ikke noget, der adskiller mine magneter fra det jeg putter i glassene. Det skal man måske lige være opmærksom på hvis man putter krydderier i eller andre madvarer ned til magneterne. Jeg ved ikke om magneter er fødevaregodkendt.

– Lærke

Tortilla-tærter 🥧

Tortilla tærter er noget, jeg er stødt på for relativt nyligt. Og DET er genialt!
Det er lidt en smart genvej til tærter! Ligesom at lave pizza på pitabrød. Man bruger simpelthen bare en tortilla-pandekage som tærtebund!
Hvis man skal bruge en omgang nem og hurtig mad, er det altså absolut et forsøg værd! Eller mange.. Det er efterhånden blevet til mange herhjemme.
De kan fyldes med alt muligt lækkert og/eller sundt fyld, alt efter hvad man kan lide eller lige har i køleskabet. Og man kan også lave dem med glutenfri tortillas! 🙂

Forberedelse

Tærterne kan laves både i små portionsanretninger, så der er en til hver, eller i større, hvor der er nok til 2-3 personer. Alt efter hvor sultne, og om man får andet tilbehør.

Måske skal man lige starte med at tænde ovnen. Det går lidt hurtigere på den måde. 180g varmluft. 😉

Når man har sine tortilla pandekager, det kan være små, store, fuldkorn, glutenfri, dem i bedst kan lide, skal man finde et fad de kan ligge i. Det skal have en så tilpas størrelse, at pandekagen kan trykkes ned i bunden, og når et stykke op af kanterne. Og man skal helst lade være at lave hul i pandekagerne, så æggemassen kan løbe ud.
Det ændrer ikke så meget i smagen, men det letter opvasken, hvis der ikke er æg brændt fast i bunden. 😉 På samme måde skal man altså passe på med at hælde så meget fyld og æggemasse i, at det løber over kanterne på pandekagen.

Tortilla pandekage i en tærteform - Den nemmeste snydetærtebund der findes!

Der må godt stikke lidt tortilla op over kanten på fadet, men hvis det stikker for meget op, kan det godt blive lidt mørkt. 😉
Hvis man åbner en pose tortilla pandekager, uden at få brugt dem alle sammen, holder de sig i øvrigt ganske glimrende, i en lukket pose i køleskabet. Så kan man jo tage en ud en gang imellem. 😉

Fyld i tortilla tærter

Man kan som nævnt putte lige det i, man har eller godt kan lide. Hvad man ellers ville have puttet i en traditionel tærte: porre, broccoli, bacon, skinke, eller noget helt andet. Det styrer man sådan set selv.
Jeg synes det er en rigtig god anledning, til at få brugt hvad vi har af rester i køleskabet. Uanset om det måtte være kød, pålæg, mælkeprodukter, grønsager eller en god blanding. Mine favoritter er squash, porre, tomater, bacon eller skinke,
Måske kan man også trække lidt inspiration fra fyldet i de her simple æggeskåle, hvilket er en anden super nem og hurtig opskrift, som smager vildt godt!

Noget fyld skal lige tilberedes lidt, inden det kommer i tærten. F.eks bacon og porre. Og netop det kan jeg derfor godt lide at blande! Så svitser jeg lige baconen først og putter porrerne med i panden efterfølgende, inden det kommer i tærten.

Æggemasse til tortilla tærter

Til æggemassen skal man selvfølgelig bruge æg. Hvor mange, afhænger lidt af hvor stor en tortilla, samt fad, man har valgt, og også lidt af densiteten og mængden af fyld. Så det må man lige vurderer, når man står med det. Det er heldigvis nemt nok at piske et ekstra æg og hælde i, hvis der skulle ske at være for lidt.

Udover æg, skal der salt og peber i æggemassen. Og så kan man tilføje en masse andre ting også. Lidt mælk, fløde, cremefraiche, revet ost, purløg, andre krydderier, sesamfrø måske, mm.
Massen piskes bare grundigt sammen, og hældes over fyldet. Derefter kan man toppe med mere revet ost. Og er der noget, jeg synes, klæder sådan en tærte, er det netop ost. 😉

Bagetid

Når tortilla tærterne er klar, skal de bages i ovnen, ved 180g varmluft. Hvor længe de skal have, afhænger lidt af hvor store, og i særdeleshed hvor dybe de er. Mit fad er rimelig dybt, så det tager ca. en halv time at bage. Har man et større fad, som giver en tyndere tærte, kan det være den kun skal have 20 min. Man kan stikke den i midten med en gaffel el. undervejs. Hvis den stadig er flydende, skal den have lidt mere.

Velbekomme! Og nej, det er jo ikke en rigtig tærte, men det vinder altså på nemhed!
Også når det kommer til opvask! 😉

 – Lærke