Buste af papmache – Til udstilling af smykker, hatte, tørklæder mm.

De her “buster” har jeg lavet nogle stykker af efterhånden. Jeg ved ikke om “buste” egentlig er det rigtige at kalde det. I ved sådan en buste der udtales “byste”. En smykke-buste med hoved…? 🤔
Jeg manglede i hvert fald noget at udstille hatte, øreringe, halskæder, tørklæder, halsedisser og alt sådan noget på, og jeg har ret hurtigt forelsket mig i, både processen i at lave de her buster, (jeg ELSKER papmache) men også i hvordan de ser ud, og fungerer.
Det er nok ikke et børne-papmache projekt. Jeg ved godt, at det mest er det ry papmache har, men der synes jeg netop busterne er et meget godt eksempel på, hvad man OGSÅ kan med papmache! Jeg synes faktisk, man kan få et ret “professionelt” resultat. Så jeg håber, jeg kan udvide nogle horisonter. 😛
Udseendet har man selvfølgelig helt selv indflydelse på. Så hvis man synes, jeg har lavet hovedet for lille, på eksemplet jeg laver her, eller torsoen er for smal, halsen er for tynd, at den ikke er jævn nok, eller man f.eks vil kaste sig ud i at lave ansigt på sin buste, så er der fuld kunstnerisk frihed! Det her er bare inspiration, og en gennemgang af, hvordan jeg har lavet mine smykke-buster. 🙂

Indledende om papmache

Jeg synes der er en frihed i at arbejde med papmache. Der er ikke nogen regler. Ikke nogle bestemte mønstre man skal følge. Det er som regel ikke de hurtigste projekter at gøre færdige, og det her er ikke en undtagelse, men det synes jeg ikke er et minus. Har man ikke en mindre formue at bruge på hobbyartikler er papmache også genialt! For selvom mængden af papirspild heldigvis falder gradvist i vores samfund, og vi bliver bedre til at genanvende det, kan man stadig sagtens finde masser gratis genbrugspapir. Og det lim jeg bruger er altid hjemmelavet lim af mel og vand. Hvilket bogstaveligt talt kun koster en skefuld mel, og så har man en ganske anseelig portion klister, uden nogen former for kemikalier i. Man kan spise det, hvis man bliver sulten undervejs, det sker der ikke noget ved. Selvom jeg ikke tror det smager synderligt interessant. 😉
Man skal også bruge en pensel. Jeg pensler lim på mine papirstrimler fremfor at dyppe dem. Men det behøver ikke være noget fint. En lidt stor pensel, er nok at fortrække. Min er gået i stykker. Skaftet er faldet ud, men det var alligevel mest i vejen. Så den er helt perfekt uden.
Er man helt ny i det, har jeg også et mere generelt indlæg om papmache. 🙂

Der skal også lidt andre materialer til, men generelt kan jeg godt lide bare at bruge hvad jeg lige har. Dvs. rigtig tit ting, der ellers bare skal smides ud. For man kan nærmest bygge hvad som helst ind i papmache. Ikke køkkenaffald, eller andet der er vådt eller beskidt. Men pap- og kartonemballage, bobleplast og andet pakkeskum, og stofrester af forskellig art, fungerer f.eks rigtig godt! Det betyder tilgengæld, at det her måske ikke er en meget præcis guide. Jeg har prøvet at bruge rimeligt “normale” ting i guiden, ingen enlige vanter ol. men det er stadig ikke sikkert, at du står med lige præcis de samme “materialer” til rådighed, som jeg har brugt. Og jeg har heller ikke billeder af hvert enkelt stykke papir jeg har lagt på. Det ville simpelthen komme til at fylde for meget. Tag det som inspiration, og brug hvad du har eller kan skaffe. 😊

Fyld materialer der sagtens kan bruges i papmache

Forskellige typer papir egner sig til forskellige ting, indenfor papmache. Glat papir fra magasiner ol. kan limen have svært ved at klistre på, men det kan måske godt bruges alligevel. Den lidt stivere struktur, der ikke bliver blødgjort af limen, kan bruges til at rette ujævnheder og uønskede fordybninger op, hvis man netop undlader at lime, men lader et hulrum være under papiret, og limer noget andet papir ovenpå. Der er sådan nogen ting, i forhold til forskellige papir-typer, som man finder ud af lidt hen af vejen.
Noget af mit favorit papir til papmache, er det der grå-brune pakke-papir, man bogstaveligt talt får tilsendt i kassevis, når man køber ting på nettet. Det er rimelig kraftigt men har samtidig en dejlig fleksibel stuktur, og kommer godt omkring rundinger f.eks. på hovedet ol.

Sådan har jeg lavet min buste

Det der gør, at det er et projekt, der tager lidt tid at gøre færdigt er, at det er en kæmpe fordel at lade nogle af elementerne tørre undervejs. F.eks når man monterer halsen og hovedet på skuldrene. Det kræver ikke ret meget papir at få det til at sidde godt fast, men papiret er ret skrøbeligt, mens det er vådt. Så det er nødvendigt, at lade det tørre helt, undervejs i processen, så det ender med at kunne stå oprejst uden at klaske sammen.
På den måde, er det så heller ikke et projekt, man behøver at lave færdigt på én gang. Man kan bygge lidt videre, når man lige har tid. Og se på det med friske øjne senere. Det kan have sine fordele. 🙂

Her har jeg lavet en lidt lille version af busten. Det var nemmere at vise på billederne, men jeg synes altså også det er en rigtig fin mulighed. Specielt hvis man skal bruge den som smykkedisplay, kan det være en fin måde at få den til ikke at fylde for meget, så fokus forbliver på smykkerne, der er udstillet.

Dag 1 😎

Lige præcis hvor man starter, er ikke så vigtigt. Jeg starter som regel med at forberede et hoved af en ballon, som jeg puster op til en passende størrelse. På den lille her brugte jeg en vandballon. Den begynder jeg med at beklæde med papir. Og fordi balloner ikke er fuldstændigt lufttætte, de siver lidt over tid, skal man lægge et ret tykt lag papir, evt forstærket med karton, så hovedet ikke kollapser senere.

Halsen rullede jeg her af et stykke karton. På en større version, kan man bruge en tom toilet- eller køkkenrulle. Køkkenrulle kan være at fortrække, hvis man vil have halsen lidt længere. Og det kan være nemmere, at montere den på skuldrene af busten, hvis der er lidt mere materiale at arbejde med.

Mens det er vådt, kan man godt sætte paprøret på til halsen. -Jeg sætter ikke ballonen midt ovenpå paprøret, men vinkler den lidt, så “hagen” kommer ud over halsen.
Herefter vil man nok opleve, at det er en god idé at lade hoved og hals tørre, så det bliver mere fast at arbejde videre på.

Basen/bunden af torsoen har jeg lavet på hylsteret fra et gammelt kassettebånd. To på de store. Det er en meget specifik ting, som man måske ikke lige kan skaffe. Et cd eller dvd cover el., kan også gøre det, eller måske en stump af et bræt, og man kan også sagtens bare lave det af noget karton, eller noget andet emballage fra et eller andet, i en passende størrelse. Jeg fortrækker dog at have noget ret fast i bunden, eftersom at den jo helst skal være helt flad, så busten står stabilt. Hvis man ikke har brugt noget helt fast til base, skal man være opmærksom på, at papir udvider sig, når det bliver vådt, og har tendens til at trække sig i forskellige retninger, når det tørre. Så en karton base kan godt blive trukket skæv. -Det kan godt rettes op senere, men det er altså derfor jeg vælger at have en bund af plastik, eller noget andet, der ikke bliver påvirket af fugten fra limen.
Man kan godt tilføje noget vægt til basen af busten, for at få den til at stå mere stabilt, men jeg synes egentlig ikke det er nødvendigt. Efterhånden som man får bygget lagene af papir, karton og andet på, ender busten med at blive rimeligt tung og solid i sig selv.

Bunden, hvad end jeg har valgt, busten skal stå på, beklæder jeg også først med papir. Jeg forstærker evt. med karton, hvis der er områder, jeg vurderer er for tynde.

Skuldrene og torsoen laver jeg af to stykker ståltråd i en passende længde, som jeg bøjer i en grov form, og sætter fast på bunden, fra hjørne til hjørne, med papirstrimler. Det kan være en fordel at lave et lille buk på enderne af ståltråden, så det ikke bare smutter ud af papiret igen, mens man arbejder med det. Nu kan man godt arbejde lidt op af ståltråden, så den bliver holdt fast og lige nederst, men igen er det her en fordel at lade det tørre, inden man sætter for meget på. -Man kan bedre forme ståltrådene når papiret er tørt og de sidder helt fast.
Så her, når jeg har lavet hovedet og halsen og basen med ståltråd, lader jeg som regel projektet ligge og tørre til dagen efter.

Dag 2 🤸‍♀️

Derpå kan jeg godt lide at forme ståltrådene til skuldrene, så de bliver lidt højere på ryggen, og runder mere ned fortil mod brystkassen. En anden væsentlig ting er også, at ståltråden peger ret symmetrisk opad. Jeg kan godt lide, at torsoen er smal i bunden og skråner udad op mod skuldrene. Så jeg peger mine ståltråde lidt udad, og sørger for, at det er så ens som muligt på begge sider, som jeg kan gøre det på øjemål. Bredden mellem trådene kan man godt prøve at måle mere præcist. Og ingen panik, hvis det ikke bliver helt lige nu. Det kan man også rette op på senere. Og igen kan det også ske, at papiret tækker det lidt skævt, og man må rette det op igen, efter det er tørret. 🙂

Til al det her rette arbejde, kan det være godt at lave nogle faste holdepunkter med karton. Jeg kan godt lide at sætte et bredt stykke over ryggen. Jeg har lidt i baghovedet allerede, hvordan jeg gerne vil sætte halsen og hovedet på, når det bliver muligt. Her lod jeg først et hul være åbent i toppen, men som man vil kunne se, endte jeg med at skifte mening og lukke det til senere. Jeg troede jeg ville sætte halsen ned i hullet og sætte den fast, men jeg endte med at lukke hullet til og sætte halsen ovenpå i stedet. Begge kan lade sig gøre.
Men sådan kan man altså sætte nogle flere stykker karton, for at stive torsoen af i den rigtige form. Nederst, på det mere lige stykke og på siderne, kan man sætte nogle større stykker, som man klipper til, så de passer. Når der er stivere på tværs, sætter jeg også nogle brede stykker karton over skuldrene. Det er en nem måde, at få en god runding, som man ikke kan lave med tyndt papir. På den måde dækker man så meget som muligt af torsoen med karton, der limes fast med papirstrimler, og overlap og mellemrum kan så lukkes med mere papir.

Hovedet og halsen kan man også arbejde lidt videre på, lave hagen lidt tydeligere og lave nakken mere rundet op mod baghovedet. Synes man ved nærmere eftersyn, at hovedet er for lille i forhold til torsoen, (Det gjorde jeg) kan man f.eks give et lag bobleplast, men pas på med for store lukkede stykker plast og skum. Hvis lagene indenunder stadig er fugtige, kan man ske at indkapsle fugt, der vil have svært ved at trænge ud gennem plasten.

Derudover kan man overveje videre på, hvordan man får halsen monteret på skuldrene. Har man længde nok på sit paprør, kan man klippe nogle hakker op i, som kan bukkes udad og bruges til at fæstne på torsoen. Ellers kan man klistre nogle flapper på, som jeg gjorde herunder.

Her er det en god idé at lade det hele tørre igen.

Dag 3… Eller sådan ca. 😉

Når hals og hoved kan monteres på skuldrene, gør jeg det som regel med busten liggende. Man kan om nødvendigt, ligge noget under hovedet, for at give nakken den rette vinkel. Og så sættes de to dele sammen, med tilpas meget papir og smalle karton strimler, til at busten kan bære vægten af hovedet, når man har ladet den tørre. Kan den ikke helt det herefter, kan man godt lade den ligge ned, give den lidt ekstra papirlag og give dette tid til at tørre også.

Når busten er stærk nok til at stå, er det, i bund og grund, bare at forme videre på den, indtil man synes den er pæn. Det er her de forskellige tykkere fyldtyper kommer ind i billedet.

Jeg bruger først karton til at beklæde med, samt bobleplast, tynd skum fra diverse pakker, og små stofrester, til at forme og bygge på busten. -Når man konkluderer, at halsen skal være tykkere, og mest i bunden hvor den runder ud mod skuldrene, hovedet skal have konturen af en hage, måske skal det faktisk være lidt større i det hele taget, og skuldrene skal være lidt bredere på ryggen, så bruger man bare forskellige ting, man lige har, til at bygge på, hvor man vurderer det er passende. Og så bruger jeg mindre kartonstykker og efterhånden tyndere papir til at jævne det færdige resultat af.

Kroge til smykker 📿

Derudover har jeg valgt, specielt til denne lille buste, men jeg gør det også nogen gange på de store, som jeg skal bruge til smykkedisplay, at montere nogle små ringe og kroge, som man kan hænge smykkerne på. Man kan bruge ståltråd, men her har jeg valgt at bruge nogle gamle sikkerhedsnåle.
Jeg laver to ringe, til at hænge øreringe på, og en række kroge ned af ryggen, som kan bruges til at justere hvor højt halskæderne hænger.
Delene til øreringe lavede jeg, på denne, faktisk inden jeg monterede hovedet på torsoen, krogene ned af ryggen lavede jeg efter.

“Ørerne” kan være lidt svære, for de kan næsten kun sættes på øjemål, men jeg prøver at gøre det så symmetrisk som muligt, så øreringene, der skal udstilles, selvfølgelig kommer til at hænge pænt, lige højt, og lige langt fremme eller tilbage, i begge sider.

Krogene på ryggen sætter jeg lige på midten, som en rygrad, og giver dem en passende afstand og højde til at tilpasse halskæder i forskellige længder.
Metaldelene sætter jeg først fast med et par lag papirstrimler. Det lader jeg så tørre, og så jævner jeg den omkringliggende overflade ud med karton og andet af passende tykkelse, så delene kommer til at sidde pænt og godt fast.

Osv. 😋

Det videre arbejde, når jeg er nogenlunde tilfreds med formen på hoved, hage, hals, skuldre og resten af busten generelt, går egentlig i bund og grund ud på at jævne overfladen ud. Der vil utvivlsomt være en masse buler og huller, som man selvfølgelig kan lade være, hvis man synes det rustikke er dekorativt, men jeg fortrækker at jævne det så meget som muligt. Det gør jeg simpelthen bare med stumper af karton, og gradvist mindre og tyndere papirtyper, og fylder buler og lavninger ud.

Når det er ved at være rimelig jævnt, dækker jeg det med et ensfarvet lag papir. Det et oftest det her grå-brune pakke papir. Det gør det nemmere at se finere ujævnheder og få rettet dem op.
Er der områder hvor jeg kan mærke at det underlæggende materiale er blødt, hvis det er et sted med bobleplast el. sørger jeg også for at give et par ekstra papirlag netop der, så den endelige overflade ender med at være solid og fast.

Sidste lag papir kan man give afhængigt af hvordan man gerne vil dekorere sin buste. Jeg gik egentlig i gang med at gøre min hvid, men skiftede mening igen. Jeg kan godt lide det her pakkepapir. Så det beholdt jeg som sidste lag, men man kan også give et lag, f.eks. farvet silkepapir, (evt. flere lag hvis det er lidt gennemsigtigt) og farve busten på den måde.
Papmache er også altid en super oplagt overflade at dekorere med decoupage. Og man kan selvfølgelig også bare male busten, med maling efter ønske. 🙂

Til allersidst, når man er sikker på, at der ikke er mere man vil rette til, og busten er HELT TØR, kan man vælge at lakere den. Jeg gav den her en mat, vandbaseret gulvlak. Gulvlak fordi det er en rimeligt billig, men ret stærk løsning. Og mat, igen fordi jeg egentlig godt kan lide hvordan papiret ser ud, så jeg var ikke specielt interesseret i at gøre det blankt.
Det er ikke strengt nødvendigt at give det lak, måske slet ikke hvis man har malet den. Hvis busten ellers bliver holdt tør, skulle limen holde helt fint, men det giver lige et ekstra holdbart lag, og en fin overflade.

Smykkerne på denne buste har jeg forskellige guides til her på bloggen. Edderkopperne af perler, perlekugler og perlesmykker med blomster. 😁
Og den sidste her, har stået i Kirppu med hatte, huer, halskæder og halsedisser til salg. Den sorte halsedisse, er efter denne hækleopskrift. 🙂

 – Lærke

Bord med indstøbte patronhylstre?

Jeg tænkte lige, at jeg ville vise, hvordan jeg har lavet mine små borde med messinghætter fra patronhylstre støbt ind i. Nogen har måske set lignende projekter hvor folk støber gamle mønter ned i en overflade på et bord, eller ligefrem et gulv. Man kan selvfølgelig indstøbe alt muligt i resin, men patronerne giver den flotteste blanke og gyldne overflade, synes jeg. Patronhylstrene jeg har brugt, er fra lerdueskydning eller flugtskydning som det også kaldes. Det forklarer måske hvordan det er lykkedes mig at samle den mængde, der går til et projekt som dette. Og selvom en lerdue selvfølgelig er ret forsvarsløs, er der altså ikke omkommet nogen dyr i tilblivelsen af de her borde. 😉

Hjemmelavet patronbord - Indstøbte patronhylstre i et gammelt kakkelbord

Hvad gør man? Og materialer?

Det er selvfølgelig en god ting at have materialerne klar inden man går i gang. De primære materialer er resin, et bord og patronhylstre. Derudover har jeg selvfølgelig brugt noget værktøj, men det kommer vi til.

Resin
har jeg i dette tilfælde købt fra “Ekomposit.dk”. Det de har, har jeg fundet passende til projekter af denne størrelse, men måske har man et andet favorit resin mærke. Man kan søge efter “epoxy” “resin” og “støbeplast” Og selvfølgelig være opmærksom på sundhedsfarer ved den variant man vælger, og bruge de nødvendige værnemidler.
Er man helt ny i resin, har jeg også et mere generelt indlæg med en guide til resin. Der står lidt om forskellige typer resin, smykker med resin og en del andet.
Hvor meget resin der skal til, afhænger helt af størrelsen og dybden på bordet.

Derudover skal man selvfølgelig bruge et bord. Jeg har brugt kakkelborde, som jeg har slået kaklerne ud af. De fås tit temmelig billigt i diverse genbrugsbutikker. Det ene af mine, samlede jeg endda op gratis, hos nogen vi kom forbi, der var ved at smide det til storskral.
Jeg ville aldrig smadre et eller andet super flot kakkelbord, og det er selvfølgelig smag og behag, men jeg tør alligevel godt sige, at der findes nogle virkelig grimme kakkelborde. Og nogen som har skader, af den ene eller anden art, hvis man ikke vil ødelægge noget, der egentlig er funktionelt, som det er.

Kaklerne skal selvfølgelig slås ud af bordet først. Lidt forsigtigt, så man ikke beskadiger det omkringliggende træ.
Måske kan man gemme flisestumperne og bruge som mosaik i et andet projekt…?
Alt efter hvordan fliserne er limet, kan det måske lade sig gøre, at få dem løs, bare ved at give dem et gok med en hammer. Det her bord var nemt nok. Sidder de meget godt fast, kan det være nødvendigt at tage et gammelt stemmejern, en flad skruetrækker eller en spartel til hjælp. Men brug noget, der gerne må tage lidt skade.
Så skal man sørge for at få så meget af fliser, samt fugemasse og evt. lim af bordet, så der bliver en jævn overflade. Og så er det en god idé lige at give det en støvsugning, og måske tørre det af med en fugtig klud.

Patronhylstre er nok en lidt specifik ting, at skulle skaffe, hvis det ikke er noget man lige har…
Jeg er så heldig at min familie, og venner heraf, har som nytårstradition at skyde lerduer. Så derfra stammer mine. Hvis man ikke selv går på jagt, skyder lerduer, eller kender nogen, der gør, kan man måske spørge hos en lokal flugtskydningsbane? 🤔

De patronhylstre man bruger skal selvfølgelig være tomme. Det siger forhåbentlig sig selv, at man ikke skal begynde at save i noget, der er krudt i. 😅

tomme patronhylstre

Er patronhylstrene beskidte, og nu tænker jeg primært på toppen af messingen, den del som skal vende opad og se pæn ud, er det selvfølgelig også en god idé lige at vaske dem. Rust og andre småskavanker må man selv vurdere om kan indgå eller ej. Man kan også forsøge at polerer dem. 🙂
Derudover findes der lidt forskellige typer patroner. Jeg skal ikke kunne gå i detaljer med hvorfor og hvad der bruges til hvad, men messingstykket er ikke lige bredt på alle patroner. Det er klart nemmest hvis man har den type patronhylstre med det smalleste messing. Og man i øvrigt har fundet et bord hvor kaklerne har været tilpas tykke, til at dybden på bordet passer med messingstykkerne. Så kan man nøjes med at save plastikken af patronhylstrene med en stiksav, eller en anden sav med små tænder.
Har man bredere messing på sine patronhylstre og/eller ikke ret meget dybde på sit bord. Må man have fat i en nedstryger eller en fin metal klinge til sin stiksav. Og så har man altså en lidt større arbejde med at få savet alle patronhylstrene rimelig lige over i messingen. 😅
Man kan godt slibe dem til, så de bliver mere lige efterfølgende, men det er altså et temmelig stort arbejde. Så min erfaring siger: Sav dem så lige som muligt fra starten. 😉

– Dette er uden tvivl den del at det her projekt, der tager længst tid. Fordi ALLE patronhylstrene skal saves. Jeg har ikke fundet en måde at gøre det mere effektivt end enkeltvis. Men skriv, for himlens skyld, hvis du har nogen idéer! 😅
Jeg har også prøvet at skære plastikken men en hobbykniv, men det er simpelthen for hårdt for hænderne i længden.

Den nemmeste metode til at save patronhylstrene, syntes jeg, har været at spænde messingdelen fast i en skruetvinge og save med en stiksav. Man kan spænde lidt forsigtigt, så skruetvingen ikke presser kanterne på messingen, men så er det ellers bare at save derudad. Alternativt kan man prøve at finde en stump rundstok eller noget lignende, der passer ind i patronen, så skruetvingen kan klemme om den i stedet for messingtoppen.

Saver man i messingen med en metalklinge på sin stiksav, er det en god idé at benytte sikkerhedsbriller og handsker. For der kan godt flyve lidt varme messingstumper rundt omkring.

På mine borde her, har jeg lagt patronhylstrene på rækker, forskudt af hinanden. Det passede med størrelsen på bordene. Og det giver mindre mellemrum, end hvis man lagde dem helt parallelt. Ydermere har jeg savet nogle af patronhylstrene i halve, eller deromkring, med en nedstryger, for at fylde hullerne for enden af rækkerne. Når jeg siger “deromkring” er det fordi det lille kobberstykke i midten falder ud, hvis man saver dem midt over. Så for nemheds skyld savede jeg dem en smule forskudt af midten.

Så kommer resinen!

Jeg har blandet en “bundfarve” i min resin, som jeg startede med at lægge patronhylstrene i. Simpelthen for at træet ikke var synligt under dem. Det er ikke strengt nødvendigt, hvis mellemrummene er så små her. Men er de mere synlige kan det være en fin detalje.
Jeg har på et tidspunkt købt en resin-art startpakke med metallic pigmentfarver, som jeg blandede en lidt gylden-agtigt nuance af (Ja, den ser temmelig grøn ud på billederne, det er den ikke i virkeligheden). Så pillede jeg nogle rækker af patronhylstrene op, så jeg kunne hælde resinen i, og lade det løbe ud mellem de resterende rækker, uden at jeg fik noget farvet resin ovenpå mine patronhylstre.

Jeg starter med at lægge en bundfarve resin under patronhylstrene i mine borde.

Uanset om man laver en bundfarve eller ej, er det en god idé at fylde bordet med resin af flere omgange. Primært fordi ting godt kan finde på at flyde ovenpå resin, hvis de ikke sidder fast. Specielt hvis der er luftbobler under, og det kunne der snildt ske at være i patronhylstrene. Jeg har ikke testet om de er lette nok til at flyde ovenpå, men jeg har heller ikke lyst til at finde ud af det. 😅
En anden fordel ved at fylde borde af flere omgange er at man har mulighed for at se om der skulle være nogen utætheder i bunden af bordet. Er der det, er det sjovere, kun at have en beskeden portion resin til at rende ud på gulvet. (God idé at have et underlag, til evt. drypfang) 😉
første lag resin har simpelthen til formål at lime patronhylstrene fast, evt. give et lag farve, og forsegle eventuelle utætheder i bunden af bordet. 😉
Når det er hærdet næsten helt, så det ikke blander sig med det efterfølgende, lægger man det resterende klare resin, som skal danne overfladen. Det kan man gøre i et eller flere lag.
Jeg synes det kan være svært at vurderer præcis hvor meget resin der skal til. Derfor vil jeg hellere blande for lidt, og gøre det af flere omgange, end at blande alt for meget, der ender med at gå til spilde. 😉

Bobler kan fjernes med en føntørre eller varmepistol. Selvfølgelig forsigtigt, så man ikke får blæst resin op på kanten af bordet. Større bobler, kan også fiskes ud fra revnerne mellem patronhylstrene, og poppes med en nål, et lille stykke ståltråd eller en tandstik.

Når man så har givet sit bord al den resin det skal have, skal det selvfølgelig have lov at hærde helt op. Så skulle overflades gerne blive helt blank, og faktisk ret robust. Og så er det bare at nyde det færdige resultat. 🙂

De færdige borde med patronhylstre støbt ind i
– Lærke

Smykke display i en skuffe

Det her indlæg handler om en gammel skuffe, jeg har “bygget om” og brugt som smykke display.
Jeg har faktisk to. Men jeg vil lige vise den ene. 😄
Jeg kan såmænd ikke engang huske, hvor den kommer fra, men som med så meget andet, syntes jeg, det var synd at smide den ud
Der er et eller andet magisk ved gamle skuffer. Jeg ved ikke helt hvad det er. 😛

Den færdige skuffe til udstilling af hjemmelavede øreringe

Tilblivelsen af min smykke skuffe

Det jeg har gjort, er simpelthen at finde nogle smalle trælister. Jeg har brugt to forskellige tykkelser, for det var lige det jeg havde, og så syntes jeg, det gav en fin dybde i skuffen. Dem har jeg limet i med trælim.
På alle listerne har jeg, med 4-5 cm mellemrum sat nogle små søm og skruer. Jeg har brugt nogen genbrugs søm og skruer, som er nogle rester jeg har til overs fra andre projekter, men man kan naturligvis købe nogle nye skruer, eller nogle andre fine kroge, hvis det skal være rigtig fornemt. 😊

Lister og skruer i en skuffe, som jeg bruger som smykke display og udstilling af øreringe

Der er plads til ca. 50 par øreringe i den her skuffe.

Nu var jeg sådan set lidt åndssvag, for ja, jeg satte skruer og søm i, inden jeg dekorerede min kasse. Primært fordi jeg ikke havde besluttet mig for, hvordan den skulle se ud, på forhånd. Men det kan altså varmt anbefales, at man dekorerer skuffen først og sætter søm/skruer i, bagefter. 😉

Jeg har dekoreret min skuffe med serviet decoupage. Henover alle lister og det hele. Dog har jeg valgt kun at dekorere den inde i bunden, og lidt ud på kanterne. Og lakeret efterfølgende. Man kan naturligvis også male den. Den anden skuffe jeg har, er malet med en mat kalkmaling, og jeg har undladt at male listerne. Så der er altså rigtig mange muligheder for dekoration!

Jeg bruger primært mine skuffer til at hænge øreringe i. Det gør jeg ved at tage en lille lap af noget fint karton, og lave et hul med en hultang eller hulmaskine, som passer til hovedet på mine søm og skruer. Så stikker jeg også to små huller i kartonen med en nål, i passede afstand, og deri sætter jeg øreringene. Og så kan man jo evt. Skrive pris på lappen. Så sidder øreringene samlet, og man kan lige putte dem ned i en lille pose eller æske, hvis der er nogen, der køber et par, uden at de ligger og roder rundt.

Smykke display i en skuffe - Udstilling af øreringe og andre smykker, hængende i en skuffe.

Helt apropos har jeg da også et par indlæg om æsker og poser, man kan se på, hvis man har brug for sådanne. Der er både noget, der egner sig til gaver, forsendelse, opbevaring mm. 😊

Og nu jeg lige får set nærmere på billederne her til sidst, så er alle øreringene i skuffen faktisk også nogen, man kan finde indlæg om her.. 😉

Hvis man synes idéen om display i en skuffe, er god, men det ikke lige er smykker man har brug for at udstille, og sædvanlige sættekasser heller ikke er sagen, så har jeg også et indlæg om en anden skuffe, jeg har malet med magnetisk maling. Den bruger jeg til små billeder, Artmoney, visitkort mm.

– Lærke

Tryllestave af papmache🧙

Dette er en guide til hvordan man kan lave sin egen tryllestav af papmache! Alt man har brug for er en pind, papir, måske lidt snor eller andet pynt, og hjemmelavet papmache lim, som jeg også har en opskrift på! Og så måske lidt maling! – Mere om det hele lige her i indlægget! 😉

Der findes selvfølgelig mange typer tryllestave. Men jeg vil først lige vise hvordan jeg har lavet en hel simpel en med snoning, og tage udgangspunkt i den. Så vil der forhåbentlig være god grobund for eksperimenter, for der er masser af muligheder for stil og udsmykning, som jeg også vil komme lidt ind på, senere i indlægget!

Guide til hjemmelavede tryllestave af papmache

Materialer til en tryllestav

Tryllestaven laver jeg med en pind som base. Det er ikke så vigtigt hvilken pind. Den skal bare være nogenlunde ren og tør. Bambuspinde er rigtig gode, men andre pinde kan også sagtens bruges. Især hvis man synes, tryllestaven skal være lidt tyndere, eller man gerne vil have en mere kroget, eller på anden måde interessant form, end en lige bambuspind. Gamle strikkepinde, pensler, ståltråd, ol. kan også sagtens bruges!
Jeg lavede pindene til mine tryllestave omkring 30-40cm lange.

Derudover skal man bruge papir! Til tryllestave af denne art, egner tynde papirtyper sig bedst, da de er nemmest at forme omkring pinden. Og gør, at man kan beholde de detaljer, man laver. Til de inderste lag kan smalle strimler avis sagtens bruges, men yderste lag er bedre at lave med noget silkepapir el. Og hvis man har noget brunt eller sort, eller andet silkepapir, der passer med den farve, man gerne vil have sin tryllestav til at være, behøver man ikke nødvendigvis at male den til sidst. 😉

Papiret skal naturligvis klistres fast til tryllestaven. Jeg bruger hjemmelavet tapetklister af mel, enten lavet i gryde eller i mikroovn. Hvis man bare laver en enkel tryllestav, eller et par stykker, kan man nøjes med at lave en ganske lille portion. 🙂

For at give den snoede detalje, bruger jeg et stykke snor, omkring en meter langt, selvfølgelig afhængigt af længden på tryllestaven, og om man også vil bruge snoren til at lave et håndtag med. Håndtaget kan undlades.

Sådan laver jeg tryllestaven

Jeg fæstner først snoren i det, der skal være toppen af tryllestaven, og så begynder jeg at sno den nedad, i så tilpas bred en snoning jeg nu synes. Når jeg når til der, hvor jeg gerne vil have håndtaget, snor jeg snoren nogle gange oven på sig selv. Så snor jeg den ned til bunden, hvor jeg snor resten og fæstner enden. Enderne kan fæstnes med et stykke papir med tapetklister.
Derefter dækker jeg hele tryllestaven med et lag smalle strimler papir, idet jeg sørger for, at det er trykket godt fast ned om kanterne på snoningen. Og så bruger jeg evt. mere papir til at gøre håndtaget kraftigere, ved at lægge et par ekstra lag der.

Når jeg har gjort det, lægger jeg et lag silkepapir over hele tryllestaven. Og igen sørger for, at det er trykket godt til. Jeg bruger også gerne nogle små strimler og stykker af silkepapir, til at dække eventuelle folder eller sprækker i det inderste lag, og få det hele til at se pænere ud.

Det var sådan set nærmest en færdig tryllestav. Nu skal den tørre. Og har man brugt en god farve silkepapir, kan man vælge, at den er helt færdig nu. Men man kan også pynte den med lidt ekstra maling, eller anden farve. Jeg har dekoreret nogle af mine tryllestave udelukkende med tusch. -Det kan man godt. Posca ol. er specielt godt til lyse detaljer, men forskellige nuancer af brun og sort, kan bruges til at skabe et godt træ-agtigt look, hvis det er det, man går efter.
Trykkestaven her gav jeg blot en hurtigt gang med en brun tusch. Bare ganske let over det hele, for at forstærke konturene i snoningen og papiret.

De færdige tryllestave kan også lakeres, hvis man ønsker et mere holdbart, eller specielt blankt eller mat resultat. 🙂

Dekoration af tryllestave

De fleste af tryllestavene, jeg har lavet på denne måde, er lidt i Harry Potter universets stil. I hvert fald inspireret heraf. Det er jo relativt simple træ-tryllestave, med de her snoede mønstre, som man kan lege lidt med at lave smallere eller bredere, eller med lidt andre looks, ved f.eks som her, at bruge en stofstrimmel i stedet for snor. Den ene ligner lidt mere Hermiones tryllestav. 🙂

Man kan, som herunder, også sætte perler i enden af sine tryllestave. Jeg har først fæstnet dem med snor, og derefter formet lag af silkepapir omkring.
Fordi papiret trækker sig lidt sammen, når det tørrer, vil perlen muligvis stadig føles lidt løs. Derfor gav jeg mine en flydende type lim, som trak godt ned langs perlen, og fik den til at side helt fast. 🙂
Den blå edderkop er lavet efter min guide til perle edderkopper, og syet fast med tråd, som derefter er skjult med papir. 🙂

Den flade tryllestav med den gule perle, er lavet på en malerpind, hvilket giver et lidt andet, men også ret sjovt udtryk!
Jeg håber, det her indlæg har været inspirerende, og givet blod på tanden, til at lave mange flere forskellige typer tryllestave! 😀
Hvis det ikke var nok, har jeg også et indæg med idéer til tryllestave lavet af andre materialer end lige papmache. Der er også lidt inspiration, hvis man er ude efter en mere fe-agtigt tryllestav end dem i troldmandsstil. 🙂

 – Lærke

Kors af papir!

Her er en lille guide til, hvordan man kan lave små kors af papir, som kan bruges til pynt i alle mulige sammenhænge! I konfirmations bordpynt, synes jeg, de er rigtig oplagte, men man kan pynte dem, og lave dem i forskellige størrelser, så de kan f.eks. også bruges som julepynt eller noget helt andet. 🙂

dekorationsforslag til konfirmation med serviet skjorter og hjemmelavede kors af papir

Her er de i et dekorations forslag med servietter, der er foldet som skjorter.

Det eneste man skal bruge, er egentlig en pensel, en portion hjemmelavet tapetklister af mel, noget helt tynd metaltråd, og noget papir. Hvilket papir afhænger lidt af hvor store og hvor grove, man gerne vil have sine kors. Til disse har jeg primært brugt silkepapir, men laver man sine kors lidt større og kraftigere, kan man godt bruge tykkere papir.  Tråden jeg har brugt, er kobbertråd som jeg har skraldet fra noget gammel elektronik. Det er måske bare fordi jeg er super-nørd. Man kan sagtens købe sig noget tråd, eller bruge hvad man har. Og der skal ikke bruges vildt meget. 10-20 cm pr. kors afhængigt af størrelse. 🙂

Sådan laver man kors af papir

De er super simple at lave! Man river, eller klipper, først to stykker papir. Det ene lidt større end det andet. Altså et til den lange lodrette, og et til den kortere tværpind. Man kan vælge farvet eller hvidt papir som man lyster, men man kan også lægge en smule farvet papir ind i det hvide silkepapir, som jo er en smule gennemsigtigt, for på den måde at få lidt mere diskret farve, og gøre snoninger tydeligere.

Papiret pensler man med lim, folder det sammen og limer igen, måske et par gange, alt efter den ønskede længde og bredde. Derefter snor man det, og former det til det har det ønskede udseende.

Når man har gjort det med de to stykker papir, skulle man gerne have to “pinde”, hvoraf den ene er lidt længere end den anden. Dem samler man til et kryds, eller kors, som man presser lidt sammen og vikler tråd stramt omkring. Enden af tråden kan man skjule, ved at sno en af pindende lidt op, og sno tråden med ind i.

Når man har snoet tråden omkring, skal man lige rette korset til, så det er pænt snoet.
Hvis man synes, kan man pynte med perler, ved at putte dem på tråden, inden man snor den. Jeg synes det ser fint ud med en enkel, men go nuts hvis du føler for det. 😉

Derved kan der altså lavet virkelig mange forskellige variationer!
Så skal korset bare tørre.
Tørretid afhænger lidt af hvor store, man har lavet dem, men regn i hvert fald med et døgn. 🙂

En guide til hvordan man kan lave papmache agtige kors af papirHvis man synes, kan man sagtens pynte sine kors mere, ved at sno mere tråd omkring dem og tilføje flere perler og lignende, men det er bedst at gøre efter de er helt tørre. Så får man ikke trykket dem ud af form. Og i øvrigt vil papiret trække sig lidt sammen, når det tørre, så hvis man har viklet tråd omkring hele korset inden tørring, kan det ende med at sidde løst. 🙂

Vil man bruge dem som julepynt, eller anden hængende dekoration, skal der naturligvis tilføjes en snor til dette. Eller man kan lavet korset på en lille ring, som vist herunder, og sætte et pænt bånd i til ophæng.

Anvendelsesmulighederne er mange, og her er altså også mit bud på, hvordan de kan bruges i konfirmations bordpynt. 🙂

 – Lærke

Serviet skjorter 👔

Her er en lille guide til, hvordan man kan folde servietter, der ligner skjorter. Det er ret nemt, så det tager ikke vildt lang tid, selv hvis man skal folde en del stykker til en større begivenhed. Og de er f.eks super oplagte til konfirmation, svendegilde, eller måske studenterfest? 🙂

Borddekoration i fine, feminine temaer, synes jeg, er super nemme, men det her er altså mit bud på noget lidt mere drenget. Det kan stadig gøres super fint, med lidt afklip fra haven; planter gør sig jo godt i borddekoration. Og på den måde, kan man sagtens gøre det super enkelt, fint, og til en pris, der ikke er helt vanvittig. Mit dekorations forslag her, har ikke kostet mere end servietterne. 😉

Borddekoration til konfirmation med serviet skjorter og hjemmelavede kors af papir

De kors jeg har brugt, er hjemmelavede kors af genbrugspapir, lavet med hjemmelavet lim, af helt normalt hvedemel. Så de koster så tæt på gratis, som man næsten kan komme. 🙂

Guiden til serviet skjorter

Man starter med en serviet i størrelse og farve efter eget ønske. Her hvid. Og man begynder med at folde den helt ud, og derefter folde alle hjørnerne ind til midten.

Dernæst tager man to af langsiderne og folder ind til midten. Så vender man lige servietten om, og folder et par cm. af toppen ned. Lidt afhængigt af størrelsen på servietten. Denne skal danne kraven på skjorten.
Så vender man servietten tilbage igen, og laver kraven, ved at folde de øverste hjørner på skrå, ind til midten.

Nu laves ærmerne. Det gør man ved at folde de nederste flapper inde fra midten, på skrå udad, så de er foldet op til lidt over midten…

Når begge flapper er foldet, folder man bunden af servietten op, således, at det passer med bunden af kraven, og man kan lægge kanten ind under flipperne.

Nu skulle servietten gerne være i stand til at holde sig selv, uden at folde ud. Og så er serviet nr. 1 faktisk allerede færdig! 🙂

Skjorterne kan jo foldes i et utal af forskellige farver, eller mønstrede servietter hvis man synes. Måske kunne man endda lave sådan et Hawaii-skjorte look, med den rette blomstrede serviet? 🧐
– Det er bare at give fantasien frit spil! Både med farver, og øvrige dekorations kombinationer! 😉

Skjorter foldet af servietter i forskellige farver

 – Lærke

Opbevaring i net? 🛍

Jeg er altid på udkig efter sjove, anderledes og pladsbesparende opbevaringsmuligheder, til alle mine krea-ting, garn, stof, papir, hvad end det måtte være. Men også til andre ting i huset. Og den her idé så jeg, og tænkte: Det var smart! Og helt lige til!
Nu hvor man jo skal bruge net, i stedet for plastikposer til indkøb osv. har vi herhjemme akkumuleret et regulært lager af net! Som er fine og brugbare. Men helt ærligt, så har vi flere end vi nogensinde kan få slidt op. Også fordi jeg har syet en hel del selv! 😛 Men så kan nogen af dem bruges til dette her!

Det går i alt sin enkelthed ud på at hænge dem op på en væg. Og det er der, som sådan, ikke meget guide til, men måske lidt tips og inspiration. 😉

En lille idé til kreativ og, nem og billig opbevaring, hvis man ikke har så meget plads.

Man kan selvfølgelig nøjes med et enkelt. Eller et par stykker. Jeg har hængt et til bøjler, i vores bryggers. Og overvejer at hænge et par mere op, til huer og vanter. Man kunne også f.eks. bruge det til vasketøj, eller opbevaring af ekstra toiletpapir på badeværelset.
Men jeg havde altså den her plads under en skråvæg, ved vores repos på førstesalen, der ikke rigtigt blev brugt til meget andet, så der blev plads til ti net!

Værd at overveje

Hvis man har gips vægge, skal man være opmærksom på at anskaffe den rette type rawlplugs til gips. Skruer direkte i gips, er ikke en god idé. 😉
Jeg har trævægge, så det var ikke nødvendigt her.

Man kan, for ikke ret mange penge, sagtens købe nogle rigtig fine kroge, til det her formål. Det er bare at gå i et byggemarked. Evt. på nettet. Eller man kunne bruge nogle flotte messing skruer!
Vi har sådan en kasse, med gamle genbrugsskruer, og nu gjorde jeg det lidt til en mission at bruge nogen af dem, som aldrig kommer til at blive brugt til noget andet. Hvorfor de egentlig ikke bare er røget i metalskrot, er et godt spørgsmål, men nu blev de brugt, og det blev lidt dekorativt på en alternativ måde… 🙂

Nogle af nettene bandt jeg, derudover, knuder på hankene, for at få dem til at passe lidt bedre, og fylde lidt mindre i mit arrangement, men ellers blev de bare fordelt imellem hinanden.
Og resultatet blev ret fint, synes jeg. Jeg er glad for blandingen af farver. Og nettene er allerede fyldt med forskellige ting og sager. Succes! 😀

– Lærke

Bæredygtige guirlander af genbrugspapir og lim af mel⛓✂️

Guirlander er vidst noget, der hører julen til, når man har børn, eller arbejder med børn, ikke? 😉
De er jo så super nemme at gå til, at det kan virke helt skørt at lave en guide.
Et problem med dem er måske bare, at der går SÅ meget papir til. Og alt efter hvad man samler dem med, lim, tape eller klips, også det. Så jeg har leget lidt med at en mere bæredygtig type guirlander, som er lige nemme at lave, men altså af genbrugspapir og af lim, man selv kan lave af mel og vand! 😀

Så selv hvis hvis man står med en hel skoleklasse, der sætter sig for, at de da skal i gang med at lave “den længste guirlande verden NOGENSINDE har set!” (Der har vi vel allesammen været? 😉 ) så koster det næsten gratis i materialer, det her. Og man behøver ikke at have dårlig samvittighed over miljø og papirforbrug! 😄

Papir til bæredygtige guirlander

Papiret giver måske lidt sig selv. Man skal bruge noget genbrugspapir. Ligeså farverigt man nu kan finde, og i de farver man ønsker! Gavepapir, blade, aviser, papirposer og indpakning fra sukker, mel, havregryn og andre ting i den stil!
Det skal simpelthen bare klippes i strimler, ligesom man normalt ville gøre til guirlander. Medmindre man da plejer at bruge færdige strimler. Så er der jo lige en ekstra kreativ proces her. 😉

Strimlerne behøver ikke at være perfekte. Man kan sagtens gøre sig umage og gøre dem rigtig fine. Man kan skære dem på en skæremaskine, hvis man har det. Men laver man dem med små børn, er det da en del af charmen, at de er lidt “rustikke”. 😉
Som man måske kan fornemme, har jeg haft min 4årige dreng med til den her. Og det er lige som det skal være! 😄

Hjemmelavet lim af mel!

Udover papir skal man bruge en lille portion tapetklister af mel, det kan laves i mikroovn, eller man kan lave det i en gryde. Det må gerne være en godt tyk portion. Så limer det bedst til dette formål. 😉
Hvis det papir man bruger, er lidt stift, eller meget glat pga. evt print, f.eks. på gavepapir eller blade, så kan man tage et par klemmer til hjælp, når man limer strimlerne, så man ikke skal side og holde dem, til limen er tør. Men det meste papir, bliver hurtigt limet fint sammen med det her hjemmelavede lim. 😄

…Og jeg går næsten ud fra, at jeg ikke behøver forklare, hvordan man laver selve guirlanden? Limen påføres med en pensel, og så limes strimlerne jo bare sammen til ringe, som samles til en lang kæde. Det er jo nok det nemmeste julepynt, der findes! 😄

Limen kan selvfølgelig også bruges til alle mulige andre typer julepynt, nu man er i gang!
I virkeligheden bruger jeg det allermest til papmache, hvilket man kan finde meget mere om her på bloggen! 😄

Rigtig glædelig jul! Og god fornøjelse med klippe/klisteriet! 😄
Og når julen er slut kan guirlanderne selvfølgelig, med god samvittighed, sorteres direkte i papiraffald.

 – Lærke

Figen crumble!

Har du mange figner i haven, og leder du efter en nem dessert eller kage opskrift, hvor de kan indgå? Så er du kommet til det helt rette sted! Det her er figner med crumble dej. Altså en smuldre-figenkage. Ligesom smuldre æblekage, bare med figner, kan man sige.
Will it crumble? – Svaret er ja! 😀

Figner fra haven kan bruges til en super nem dessert eller kage opskrift med crumbledej og is, flødeskum eller cremefraiche

En anden klassisk dessert opskrift med figner, er jo at flambere dem i Pernod… Hvis man ikke kender Pernod, er det en slags likør, der smager af lakrids. Og det klæder fignerne rigtig godt!
Hvis man synes, kan man måske opgradere sin figen crumble, ved at flambere fignerne i Pernod inden man lægger dej på og bager dem. Det kunne jeg godt finde på, næste gang! 😋

Opskriften!

Ovnen tændes på 180 grader ved varmluft.

Først fjerner man lige det yderste af den grønne stilk på fignerne. Hvis noget af skrællen ikke er så pæn, skæres dette også væk. Og så skæres fignerne i halve eller kvarte, og lægges tæt, i et fad i ønsket størrelse. Det behøver ikke være et tærtefad. Det skal bare være ovnfast.

Figner fra haven i en nem crumble opskrift der kan laves både glutenfri, laktosefri og vegansk

Mængden af dej kan justeres efter hvor stort et fad, og hvor mange figner, man bruger. Af portionen af dej, der bliver af denne opskrift, er der til et tærtefad på ca. 25cm, men den kan nemt laves både større og mindre, da mængden af ingredienser er ens! Det ser nemlig sådan her ud:

100g mel
100g sukker
100g havregryn
100g smør

Man kan derved også tage f.eks 60g af hver i stedet, eller 140. Eller 500g af hver, hvis man skal lave en rigtig stor kage. Større kager skal nok bage lidt længere tid, men bortset fra det, kan man lave lige den størrelse man vil! Og man kan også dele dejen og fignerne op, og portionsanrette kagerne i mindre fade eller små kokotter. 😀

Opskriften kan også nemt laves glutenfri, hvis man bruger glutenfri havregryn og skrifter melet ud med en glutenfri type. F.eks. boghvede.
Og lige sådan, kan den laves vegansk og laktosefri, hvis man skifter smørret ud.

Figencrumble bage i ovnen - nem opskrift med figner fra haven

Alle ingredienserne til dejen smuldres sammen med fingrene, indtil alt er rimeligt jævnt fordelt, og der ikke er nogle hele smørklumper eller tør mel. Så fordeles dejen over fadet med figner og kagen bages i den forvarmede ovn, ved 180 graders varmluft, i 20-30 minutter, til den er fin og gylden og fignerne er blevet møre og saftige!

Kagen serveres lun med is, flødeskum eller cremefraiche, måske en vegansk eller laktosefri version, evt. blandet med en smule vaniljesukker.

Opskrift på hjemmelavet crumble kage med figner! - Saften fra figner bliver bagt til den dejligste søde sirup-agtige sauce i denne dessert der kan serveres med is, cremefraiche eller flødeskum!

Alle mine crumble opskrifter er samlet i dette link, hvis man er i ude efter inspiration til hvad man ellers kan putte i de her super-nemme crumble-kager, – Det er nemlig ikke så lidt! 😉

 – Lærke

Cykelslange armbånd – Og andre smykker

Cykelslange armbånd kan laves på uendeligt mange måder. Det her er en guide til hvordan jeg har lavet dem, så du selv kan lave dem på denne måde, eller måske finde inspiration til at lave dem på din egen måde! 😀
Man kan også lave halskæder, øreringe og andre smykker af cykelslange! Mere om det i indlægget! 😉

Guide til hjemmelavede smykker, armbånd, halskæde og øreringe af cykelslange

Lidt om cykelslanger

Allerførst skal det nævnes, at cykelslanger selvfølgelig ikke er beregnet til hudkontakt. Der findes ingen garanti for, at cykelslanger ikke afgiver skadelige stoffer til kroppen, for de er lavet til cykler, og det er det de er godkendt til. Ikke noget andet. Derved må man altså, så vidt jeg er orienteret, heller ikke sælge cykelslange smykker, fordi det det jo kræver en garanti.
Hvad man gør privat er tilgengæld på eget ansvar. Om jeg så i det hele taget burde skrive den her guide, kan måske diskuteres, men nu er den her. Og jeg synes det er et interessant materiale. Jeg synes de er flotte. Cykelslange smykkerne. Men måske det er fornuftigt at overveje, kun at bære dem uden på tøjet, så der er en barriere til huden, eller noget andet i den stil. Man kan jo nøjes med at lave brocher, eller bælter el. Your call. 🙂

Der er mange måder at skaffe cykelslange på. Måske har man fra sin egen cykel, hvis slangen er blevet skiftet, eller fra nogen man kender. Ellers kan man måske spørge sin lokale cykelsmed om han har nogle, der ellers skal smides ud. Nogen gange kan man også være “heldig” at finde dem langs landets landeveje, hvis en cyklist, af den ene eller anden grund, har valgt at lade den ligge, der hvor han er punkteret. Det forekommer. 🤨

Hvis slangen er alt for gammel og mør, duer den ikke. Men hvis man trækker lidt i den, kan man se om den sprækker og begynder at smuldre. Hvis den ser fleksibel og fin ud, er det super. 🙂
Derudover er det en god idé at vaske sine cykelslanger, inden man bruger dem til smykker, for de kan godt være ret beskidte. Og der er noget talkum-agtigt inde i dem, som man også med fordel kan vaske ud. Det kan måske være nemmere, efter man har klippet sin cykelslange i stykker…

Sådan laver jeg smykker af cykelslange!

… Og det er det første man skal. -Klippe cykelslangen ud i de stykker, man skal bruge. Og der skal bruges en hel del!
Jeg klipper først stykker af ca. 5mm, og hvert stykke klipper jeg derefter over på midten, men diagonalt, så de alle bliver spidse.
Og cykelslange er ret blødt, så selvom spidserne ser lidt piggede ud, stikker de overhovedet ikke! 🙂

Udover cykelslange skal man bruge noget kraftig elastik, eller smykkewire (eller anden kraftig tråd) og en lukkemekanisme.
Til armbånd bruger jeg oftest elastik, men til en halskæde, ville jeg bruge tigertail wire, og en kraftig karabin som lukning. 
Man kan lave smykkerne helt af cykelslange, men som ekstra pynt, kan man også bruge nogle store perler, der sættes ind imellem.
Jeg har også lavet cykelslange armbånd med hjemmelavede filtkugler. På den måde, sådan set også med perler, er det nemt at lave et matchende sæt øreringe efter denne guide! Hvis man altså ikke vil lave øreringene af cykelslange også! 😉

Her begynder guiden til hjemmelavede armbånd  og andre smykker af cykelslange

Først klipper man det stykke tråd eller wire, man skal bruge. Det skal være så tilpas langt, at det kan nå rundt om armen i det her tilfælde, (Selvfølgelig halsen hvis det er til en halskæde) plus lidt ekstra, så man har plads til at lave knuder, uden at enderne bliver for korte og besværlige at arbejde med. 

Så skal man have en nål på. Og så begynder man ellers bare at sætte de små stykker cykelstange på. Jeg sætter dem sådan, at de bliver låst fast i hinanden, og danner en spiral rundt på hele armbåndet. Det gør man ved, først at stikke nål og tråd igennem den ene side af et cykelslange stykke, så et til, så den anden side af det første stykke, et til, gennem den anden side af det andet stykke, osv.
Og man skal hele tiden sørge for, at spidserne vender samme vej, og ligger nærmest i en trappe, der snor i den samme retning hele tiden.

Jeg har indsat perler efter hver 10. stykke cykelslange, og ligesom sat to stykker cykelslange omkring, idet det snoede mønster fortsættes rundt om perlen.
Jeg håber det hele giver mening, når man også kan se billederne. 😅

Sådan fortsætter man hele vejen rundt, indtil armbåndet har den længde man synes. Så kan det være en god idé, lige at gå det efter, for at se om cykelslange stykkerne er fordelt pænt på elastikken, den ikke er for stram nogen steder eller der er mellemrum. Og så skal det lukkes af.
Jeg kan godt lide at gemme knuden inde i en perle. Så det er et godt sted at slutte.

Man skal lige sørge for, at de sidste stykker cykelslange kommer til at passe i spiralen. Så sætter man perlen på, binder en stram råbåndsknude, og så syr man enden af sin elastik ind i perlen, så knuden bliver skjult. Derefter kan man klippe enderne af elastikken af, og så er armbåndet færdigt! 😄

Det færdige hjemmelavede cykelslange armbånd

Andre smykker af cykelslange

Øreringene jeg har lavet, er selvfølgelig creoler. Derpå har jeg sat fire stykker cykelslange, som jeg har snoet på samme måde som armbåndet!
De kunne også have været pyntet med perler. Måske nogle lidt mindre, der matchede dem på armbånd og halskæde! 😄

halskæden kan man måske se at den er tyndere i nakken og tykkere foran på halsen. Det har jeg gjort ved at klippe mine cykelslange stykker i forskellige størrelser. Så i stedet for at klippe dem over på midten, har jeg klippet dem, så det ene stykke blev større end det andet.
– Det er også noget man kan lege med. 😄

Cykelslange halskæden er lavet tyndere i nakken og tykkere foran
 – Lærke

Tapetklister i mikroovn

Nu er det vidst ved at være på tide, at i får en reel opskrift på tapetklister af mel, som laves i mikroovn! Den oprindelige opskrift jeg har, laves jo egentlig i en gryde, og det kan have sine fordele. F.eks. er det nemmere at undgå klumper. Tilgengæld tager det længere tid, og gryden skal vaskes op efterfølgende! Nogen steder har man lettere adgang til en mikroovn. Nogen steder har man kun et komfur. Så opskriften i gryde findes altså stadig! Men for at være helt ærlig, så laver jeg det efterhånden selv kun i mikroovnen. 😅

Opskrift på tapetklister af mel i mikroovnen

Opskriften!

Ingredienserne er de samme. Man skal grundlæggende kun bruge vand og mel. Helt normalt hvedemel. Derudover kan man tilføje lidt sukker for holdbarheden, hvis man ikke bruger al sin lim samtidigt, og gerne vil kunne opbevare den lidt, men bruger man limen hurtigt, er det ikke nødvendigt.
Man kan også tilføje lidt eddike eller salt, af samme årsag, men igen – Ikke strengt nødvendigt. Og slet ikke alle dele i samme portion. 😉

Udover vand og mel skal man bruge en ske at røre rundt med, og en beholder, der kan gå i mikroovnen. Noget ildfast, en kop, en glasskål eller en plastik beholder, der kan tåle det. Noget med låg er en fordel, når man skal opbevare den færdige lim.
Jeg plejede at bruge glasskåle, og gik så over til kopper, men jeg bliver ved med at tabe dem, så de går i stykker. Det er der efterhånden røget en del på. Så nu holder jeg mig til plastik bøtter. 🤭

Jeg tager som regel ca. en spiseskefuld mel, som jeg blander med en teskefuld sukker. Sukkeret hjælper også lidt med at røre Evt. Klumper ud af melet. Deri blander jeg vand, lidt af gangen, så massen først er tyk, og alle klumper røres ud. Og derefter rører jeg nok vand i til, at det bliver tyndt flydende. Ca. 2 dl vand.
Når det er godt rørt rundt, giver jeg det først 30 sek. i mikroovnen. Det gør man 3-5 gange, alt efter størrelsen på portionen, og hvor “stærk” ens mikroovn er. -Husk at der er forskel på mikroovne.

I første omgang sker der måske ikke noget synligt, men man skal stadig lige røre rundt. Måske vil der dannes en lille klump i midten, som man lige skal have rørt ud. Hvis den ikke kan røres helt ud på nuværende tidspunkt, gør det ikke så meget, det kan den forhåbentlig, når det bliver lidt tykkere. Og ellers kan man godt fjerne klumpen.
Så giver man det 30 sek. mere og rører rundt igen. Nu skulle det gerne begynde at blive mærkbart tykkere, så evt. klumper er til at røre ud. Og man skal sørge for at røre godt i bund, så der ikke er noget, der sætter sig fast i en klump der.
Nu kan man tilføje lidt ekstra vand, hvis man kan mærke at det bliver meget tykt, og så giver man det 30 sek. mere.

Det må gerne begynde at koge og boble op. Når det er boblet, sådan mere eller mindre over det hele, er det færdigt. Men man skal lige holde øje! Hvis det er ved at koge over, skal man skynde sig at slukke mikroovnen, ellers bliver der et værre griseri at tørre op. 😉
Er limen slet ikke oppe og boble endnu, og ikke rigtigt tyk nok, giver man bare 30 sek. mere. Større portioner skal nok have endnu længere tid.

Når det er færdigt rører man det grundigt igennem, og tilføjer lidt ekstra vand om nødvendigt. Den færdige konsistens på tapetklisteren skal være ret tyk. Ikke for flydende. Tapetklisteret bliver lidt tykkere når det køler.
Når det så er kølet lidt af, er det klar til brug.
Bruger man af det henover flere dage, kan det også tykne lidt efterhånden, specielt i overfladen. Så kan man godt røre mere vand i. Og efterhånden som man arbejder med det vil man begynde at kunne mærke hvilken konsistens man selv foretrækker.

Færdig tapetklister af mel, lavet i mikroovn

Tapetklisters holdbarhed!

Holdbarheden på limen når den opbevares i køleskab, vil jeg skyde på, er 1-2 uger. Alt efter hvor længe af gangen, man har den ude, og hvor meget den bliver “forurenet” med skidt og støv.
Begynder den at lugte surt, eller mugne på toppen, skal den bare i skraldespanden!

Holdbarheden på færdige projekter, der er lavet med hjemmelavet tapetklister af mel, vil jeg sige er uendelig.
Jeg har haft en del spørgsmål om netop dette. Fordi mange har en intuition, der siger dem, at papmache og decoupage projekter med lim, lavet af mel, efterhånden vil mugne og blive dårlige. Men det er altså ikke korrekt. Så længe det færdige projekt bliver tørret grundigt, og holdes fuldstændigt tørt, er der ingen som helst risiko ved det. Og man kan sagtens male og lakere ovenpå det, når det er HELT tørt. Det øger også holdbarheden! 🙂

Hvad kan man bruge tapetklister til?

Måske har man allerede en idé til et projekt, det her tapetklister skal bruges til? Hvis ikke, har jeg en del indlæg med idéer her på bloggen, som man kan gå på opdagelse i! 😄
Man kan både bruge det til papmache og decoupage, men jeg har også bygget og tapetseret et legehus af papkasser! Og det kan også bruges f.eks. til at tapetsere møbler med udklip fra tegneserier. Så det kan bruges til små såvel som store projekter! 🧐

 – Lærke

Solbær sirup

For ikke så længe siden skrev jeg et indlæg om Kirsebær sirup, men man kan selvfølgelig også lave sirup af mange andre frugter og bær! Solbær har vi haft mange af i haven i år. Så det måtte også prøves! Og det giver en virkelig intens sirup! Både i farve og smag! Som man kan bruge til is, til at blande sin egen solbær saft, de mest forfriskende, kølige sommer drinks. -Eller vinter, for den sags skyld. Varm solbærsaft smager dødgodt! 😍

Solbær fra haven til hjemmelavet solbær sirup!

Kirsebær sirup opskriften findes her, men der er i virkeligheden ikke den store forskel på opskrifterne, udover hvilke bær, der skal i selvfølgelig.
Jeg forudser, at vi også får mange brombær i haven i år, og det er jo også noget, man kan finde i naturen. Så det tror jeg bliver mit næste sirup-projekt! 😋 
Man kan også sagtens lave sirup af bær fra frost. Så man kan fryse ned og lave senere. Eller man kan købe frosne bær, hvis man ikke lige selv har nogen i haven, eller kender nogen der har.

Opskriften på solbær sirup

Jeg brugte 500g solbær og 200g sukker. Det blev der ca. 300ml færdig sirup af. Det er til den syrlige side, så hvis man er til det sødere, kan man skrue sukkermængden op. 250-300g havde ikke gjort noget tror jeg.
Og man kan selvfølgelig halvere, eller fordoble portionen. Fordobler man, behøver man ikke at doble vandmængden, da vandet egentlig kun er med for at opløse sukkeret. Og jo mere vand man putter i, jo længere tager det at koge fra igen, så siruppen bliver tyk. 

Bær, sukker og vand bringes i kog i en gryde og så skal det egentlig bare simre ved svag varme, indtil saften er kogt ud af solbærrene. Jeg simrede denne portion ca. 10-15 min, i første omgang.
Derefter sies bærrene fra (og husk at gemme dem til senere! 😉 ) Nu vil solbærsiruppen nok ikke være helt tyk nok endnu. Hvis man gerne vil have den tynd, kan man godt stoppe nu, men skal det være tykkere, må man lige hælde det tilbage i gryden, og simrer det videre i endnu 10-15 min. 
Sirup er jo lidt en konsistens. Og jo tykkere den er, jo mere intenst vil den smage. Men det skal selvfølgelig også være så tilpas tyndt, at det kan blandes til saft og i drinks, og ikke bare synker til bunds, som en solid gele-blop! 😛 
Man kan lave en lille test, ved at køle en smule af siruppen på en ske eller tallerken, for at se den færdige konsistens. Siruppen vil blive lidt tykkere, når den køler.
Min portion her, endte med at simre i 15+10 min. 

Sirups holdbarhed

Da der primært er tale om sukker, kan solbærsirup godt holde sig ret længe. Specielt i en uåbnet beholder. Jeg plejer bare “sterilisere” mine glas eller flasker, ved at skylle dem i kogende vand, og hælde den færdige sirup i, mens den er varm. Man kan godt skylle glas og flasker i atamon, hvis man synes, men en portion af den her størrelse, kan vi, herhjemme, sagtens nå at drikke inden den bliver dårlig! 😋 

Hvad kan man lave af de frasiede solbær?

Solbær syltetøj er lækkert, og det er en nem måde, at bruge de frasorterede bær fra solbærsiruppen. Det er bare, måske lige at smage til, og tilføje lidt mere sukker, måske syltesukker, eller evt. lidt geleringsmiddel, alt efter den ønskede konsistens, lige koge det op en gang mere, og så hælde det på glas! 

Ligesom med kirsebær siruppen kan man dog også tage bærrene, og lægge i vodka, og lade det trække i et par måneder. Så har man den dejligste, hjemmelavede solbær likør! 

Solbær saft og drinks, hvad end det er med sirup eller likør, smager, som jeg vidst også nævnte til at starte med, helt vildt godt varmt! Men man kan selvfølgelig også lave kølige drinks, eller bare drikke det som likør, i et fint lille glas!
Ligenu står min solbærlikør, fra denne portion sirup, og trækker, sammen med den likør jeg lavede af resterne fra min kirsebærsirup. Så jeg har ikke smagt på det endnu. Men jeg glæder mig! 😍

Og forresten, pas på, for farven sætter sig, hvis man spilder! 🤭

Hjemmelavede drinks med solbær sirup. -af solbær fra haven
 – Lærke

Kirsebær sirup 🍒🍷

Min mors have svømmer i kirsebær lige nu! Vi plukker og plukker og plukker, og selvom familie, venner og naboer også har været med, er der alligevel mange flere tilbage! Så nu skulle der ske noget med nogen af dem! Og hvorfor egentlig ikke prøve at lave kirsebærsirup?
Siruppen kan bruges i desserter, som topping på is, blandes til hjemmelavet kirsebær saftevand eller i søde sommer drinks! 😍
Man kan lave sirup med meget andet frugt end bare kirsebær! Men måske skal sukkermængden justeres. For der findes jo både søde og syrlige frugter og bær. Og specielt kirsebær kan der være rigtig stor forskel på! Om det egentlig er kirsebær eller moreller, vi har, er jeg ikke 100% sikker på, (de har vidst forskellige navne forskellige steder) men de er i hvert fald af den søde slags! Og giver en ret mild og sød sirup. Jeg er sikker på at syrlige kirsebær også giver en eminent sirup! 😀

Hvis man har rigtig mange kirsebær eller moreller i sin have, har jeg også en supernem opskrift på en kirsebær crumble-kage, med lige netop disse.

Om cyanid i kirsebærsten

Internettet er jo så fint indrettet, at man kan finde al mulig information om alt muligt. Nogen gange modsatrettet. Det gælder også cyanid indholdet i kirsebærsten.
Der er delte meninger om hvorvidt man kan holde kirsebærstenene i, når man eksempelvis koger sirup. Nogen siger at det må man ikke. Andre siger, at cyanid bliver nedbrudt når man opvarmer det, og at man dermed godt kan holde stenene i.
For at være sikker, skrev jeg til giftlinjen, men fik som svar, at det var udenfor deres kompetenceområde. Nå… Hvis der sidder nogen derude og ved noget mere om det, eller ved hvor jeg kan finde mere info, så vil jeg meget gerne høre om det! 😀
Indtil da kan jeg kun sige, at der altså er nogen, der koger kirsebær sirup med stenene i. Det letter jo arbejdet en del, at man er fri for udstening. Og det skulle give en lidt mandel agtig smag, som jeg formoder kunne gå godt, både til søde og syrlige kirsebær. 🙂
For nu, har jeg selv udstenet denne portion. Det kan man jo gøre uanset hvad, hvis man fortrækker det! 🙂
Ellers skal man måske være opmærksom på et evt. cyanid indhold i kirsebærsten. Og ikke indtage siruppen i kæmpestore mængder, eller servere det som saft til børn, hvis man holder stenene i.

Friskplukkede kirsebær direkte fra træet - Jeg sidder faktisk oppe i træet!

Selveste opskriften på min kirsebær sirup

Jeg startede med ca. 400g meget søde kirsebær, eller moreller eller hvad de nu er. Jeg vejede dem inden jeg udstenede dem, så efterfølgende har der nok været noget mindre end 400g.
Jeg synes det er nemmest at udstene kirsebær ved at skære dem i halve og derefter pille stenene ud.

Til de udstenede kirsebær tilsatte jeg 200g sukker og 1dl vand. (tilføj evt. mere sukker hvis dine kirsebær er syrlige!)
Jeg vil helst ikke putte for meget vand i, for det skal bare koges fra alligevel, og jo mere vand, jo længere tid tager det for siruppen at blive tykkere. Så fordobler man portionen, behøver man ikke fordoble mængden af vand. Det skal bare lige kunne opløse sukkeret og trække saften ud af kirsebærrene.

Kirsebær, vand og sukker bringes i kog og simrer i 10-15 minutter, imens man somme tider rører lidt i det. Og man skal passe på og holde det ved lav varme, for det vil gerne koge over.
Så skulle saften gerne være kogt ud, og så skal man til at sigte bærrene fra. (Gem evt. disse til senere brug! 😉 )

Nu kan man lave en lille test, ved at køle et par dråber af siruppen på en ske eller en tallerken, for at se hvordan konsistensen er. Det bliver nemlig lidt tykkere, når det køler.
Synes man, det er for tyndt, hælder man det tilbage i gryden, og simrer det videre i 5-15 minutters tid mere. Og så kan man lige tage det værste skum af toppen med en ske. 🙂

Min portion her simrede i 15+15 minutter og fik en rigtig dejlig tyktflydende konsistens! Og der endte med at være ca. 300ml færdig sirup.

Hjemmelavet kirsebærsirup som kan bruges til saftevand og desserter!

Den færdige sirup hældes på rene glas eller flasker, og opbevares i køleskab. Man kan godt skylle glas og flasker i atamon, det øger holdbarheden en smule. Jeg fortrækker at undgå konserveringmidler og bare skolde mine glas med kogende vand, og hælde siruppen op mens den er varm. Så er alle evt. bakterier døde. Og den her lille portion, kan vi SAGTENS nå at drikke, inden den bliver dårlig! 😋
Næste gang laver jeg en større portion!

Hvad med de kirsebær man har siet fra?

Herhjemme er der ikke noget, der går til spilde! Derfor, (selvfølgelig kun derfor jo, det har slet ikke noget at gøre med min forkærlighed for søde drinks. 😉 ) er resterne af kirsebærrene, som blev siet fra min kirsebærsirup blevet til likør! 🍷

I skrivende stund, er den ikke færdig i endnu. For den skal lige trække i nogle måneder. Men det kan man altså! Man lader blot de frasorterede kirsebær køle lidt af, og hælder vodka over. Jeg tror ikke den bliver super kraftig, for siruppen var, i sig selv, også ganske mild, men jeg tror, det bliver godt!  😀

Nu vil jeg nyde mig en stille stund i mine snerleblomster og min knastørre græsplæne, med et køligt glas hjemmelavet kirsebærsaft, af min sirup! 😍

 – Lærke

Reparation og forlængelse af børnebukser! 👖🪡🧵

Her er et lille upcycling trick til reparation, og evt. forlængelse, af bukser, der er blevet for korte, eller har huller på knæene. Eller begge dele.
Jeg troede et godt stykke tid, af min drengs liv, at det der med huller på knæene, var en myte… Ak. Hvor naiv har man lov at være!? 🙄
Nu er han 4. Snart. Og der er huller på ALLE hans bukser!

Upcycling - Bukser med huller på knæene, der er blevet for korte, kan repareres sådan her! :D

Mange af bukserne er blevet til shorts. Det er heldigvis oplagt her til sommer. Men der er også grænser for, hvor mange shorts, man har brug for! Lige nu har vi faktisk bare brug for bukser. Bukser der passer i længden!
Det der med at smække lapper på knæene, kan jo være en fin løsning, hvis bukserne stadig passer, men helt ærligt.. Det gør de jo ikke. 😂 Så for at citerer ørkenens sønner: Dann haben wir andere methoden. – Altså, så er der heldigvis andre metoder! 😜

Heldigvis er min unge åbenbart smal i forhold til sin højde, så alle hans bukser passer stadig i livet. Selvom nogle af dem er størrelse 1½-2år 🤔. (Vi er stoppet med at kigge på størrelser for længe siden!) De der bukser med elastik i livet, man kan justere med en knap i hver side, er alvorligt undervurderede! 😉
Så løsningen er at klippe benene af bukserne, der hvor der er hul, og sætte et andet stykke stof ind til forlængelse! Herunder beskrevet lidt mere detaljeret, med billeder af forskellige variationer til sidst! 😀

Guide til reparation+forlængelse af bukser

Man starter med at klippe begge ben af bukserne. Hvis de er revnet pænt lige over, kan man bare klippe ved revnen, men hvis der er et større hul, hvor stoffet er mørt, må man måske klippe et stykke ud. Tilsvarende på det andet bukseben, hvis de skal være ens. Så zigzagger man kanterne, så de lige er forstærket en smule.

Nu skal man bruge noget andet stof. Her har jeg brugt noget, næsten matchende, denim fra et par andre kasserede bukser. Man klipper to stykker i passende bredde og højde, som man syr sammen i siden. Så beslutter man sig for, hvor syningen skal være placeret. Et oplagt sted kunne være i forlængelse af en anden syning i bukserne, på indersiden eller ydersiden af benet, så man kan gøre det ens, på begge ben.
Så sys stofstykket fast på buksebenet. Herefter kan jeg godt lide at folde sømmen på indersiden op og lave en synlig stikning ovenpå, for at fordele trækket på buksestoffet, hvis det er lidt mørt. Så sys bunden af buksebenet på, og der laves en stikning på dette også. Så gentager man med det andet ben, også er bukserne klar til brug igen!

Husk at klippe tråde og trevler. De kilder så forfærdeligt på benene hvis man glemmer det 😉

Variationer

I stedet for stof, der passer i farven, for at skjule reparationen bedst muligt, kan man også gøre det mere dekorativt, og vælge et stykke stof i en helt anden farve!

Man kan også bruge noget bredt, farverigt bånd, eller et stykke blonde eller knipling. (det kan man nogen gange være heldig at finde i genbrug) Det er en mere dekorativ måde at gøre det på, til større børn, og til piger!
Det kan være en rigtig fin måde, at få et par cowboybukser til at se lidt mere pigede ud. Hvis man f.eks. skulle ske at have en masse drengetøj, fra første barn, som man egentlig godt kunne tænke sig at bruge igen til andet barn, der så lige vælger at blive en pige. Så er det her også et godt tip, synes jeg!

Min mor forlængede også nogle af mine bukser på den måde, da jeg var teenager! Eller også var det min far. Det kan jeg ikke huske, men han syede mere end hun gjorde, så det er sandsynligt. 😛

 – Lærke

Serviet konvolutter

Her er lige et hurtigt indlæg mere om servietter! Nemlig hvordan man kan folde servietterne, så de ligner konvolutter eller kuverter, som en dekorativ måde at lægge servietten på, eller ved, tallerkenen.
Kuverterne er super nemme, så man kan hurtigt nå at lave mange! Hvis man f.eks. skal lave til en hel konfirmation, bryllup, barnedåb eller et andet stort arrangement! Og de kan selvfølgelig varieres efter temaet! 🙂
Hvis man har en velkomstsang til sit arrangement, som man jo tit har til f.eks. konfirmationer, er det super oplagt at lægge denne ned i serviet kuverterne! 😀

De her serviet konvolutter er ikke lommer til bestik, men blot en måde, at bruge servietterne i borddekorationen. Jeg har et andet indlæg om bestiklommer her.

Sådan foldes serviet konvolutter

Man starter med en serviet, som man lægger diagonalt foran sig, med det mest lukkede hjørne nedad, og det åbne hjørne opad.
Så folder man begge hjørner i siderne ind. Hvor langt ind man folder dem, afgør størrelsen og formen, på den færdige konvolut. Sørg for at folde dem så lige og ens ind, som muligt.

Derefter folder man bunden op. Vil man lade konvolutten være åben, kan man nu folde spidsen, man lige har foldet op, lidt ned på bagsiden. Og så kan man holde den fast med en klemme eller en dekorativ nipsenål, eller lægge noget ovenpå konvolutten, som er tungt nok, til at holde den på plads.

Man kan også fortsætte og lukke konvolutten helt, ved også at folde toppen af servietten ned. Igen kan den holdes lukket, ved at man lægger noget ovenpå, men man kan også gøre det ekstra dekorativt, ved at lukke konvolutterne med et vokssegl!

Borddekoration

De kors jeg har brugt i min dekoration her, sammen med serviet konvolut/kuverterne, har jeg syet af perler. (Guide her) Og alt i alt, synes jeg, dette kunne være et superfint forslag til borddekoration til en konfirmation!  🙂

Eksempel på bordpynt til en konfirmation, med servietkonvolutter og hjemmelavede kors af perler

 – Lærke

Perle kors

Her er en lille guide til, hvordan man kan lave kors af perler! De er super nemme at lave, og oplagte til f.eks konfirmation. Både til smykker, halskæder, øreringe og lignende, men de kan også bruges som pynt! Bordpynt, eller hængende pynt, for de kan laves i mange forskellige størrelser, og selvfølgelig i lige de farver man synes! 😀

Hjemmelavede kors af perler - En guide til bordpynt og smykker

Sådan laves perle kors!

Man har selvfølgelig brug for nogle perler, derudover noget tynd metaltråd, og en bidetang til at klippe tråden.
Hvilken tråd afhænger af størrelsen på perlerne og hullerne i perlerne. Hvilke perler, man laver kors af, kan man selv bestemme. Man kan lave dem af de billigste, blandede plastperler man kan finde, og de kan sagtens blive rigtig fine til f.eks bordpynt, men man kan også f.eks lave dem af små ferskvandsperler til de smukkeste øreringe!
Laver man dem som her, af ens perler, har man brug for 9 perler per kors. Bruger man perler i forskellige størrelser, kan man bruge flere eller færre, for at give den rigtige balance.

Hvis man har en særligt tynd metal tråd, og hullerne i perlerne tillader det, kan man sy den igennem dem to gange. Det gør perle korset lidt mere fast og holdbart.Til de her små lyserøde perler, brugte jeg ca. 25 cm tråd, jeg syede igennem to gange, og der var en smule til overs til sidst.

Man starter med at sætte 3 perler på tråden. Så syr man tilbage igennem to af dem, idet man springer den første over, som låser enden fast, og man sørger for at trække trådenden så tæt til første perle som muligt, eller klipper enden af tæt ved, så den ikke er synlig.
Så bøjer man tråden til siden og sætter to perler mere på, og springer den ene over for at låse og sy tilbage igennem den anden. Og man sørger for, at trække perlerne så tæt på midten som muligt.

Så laves toppen, med to perler mere. Skal korset ikke hænge, laver man toppen ligesom før, låser med yderste perle og syr gennem den næste. Men skal korset f.eks på en ørering, syr man tilbage gennem begge perler, så der dannes en lille løkke, man kan monterer sin ørekrog el. i.
Så laves den sidste “arm”, med to perler. Man låser med den yderste og syr igennem den næste. Vil man sy igennem perlerne to gange, kan man gøre det.

Til slut kan man vikle tråden et par gange, så de krydser midten af korset, det skjuler samlingen og får det til at se lidt pænere ud, men det er ikke strengt nødvendigt, hvis man hellere vil lade være.
Så låser man enden af tråden, ind i midten af en række perler, så den ikke kan gå løs, og så klippes den af, så tæt ved perlen som muligt.

Vil man have dem på øreringe, laver man selvfølgelig to kors, der er er ens, og monterer på lige de smykkedele, man ønsker.
Til en halskæde monterer man bare en o-ring, som man kan sætte en kæde i. 🙂

Variationer!

De her kors kan selvfølgelig laves i uendeligt mange variationer. Perlerne behøver ikke at være samme størrelse eller farve. De kan være super enkle og super elegante!

Så hermed er altså mine eksempler på perlekors som smykker, og som del af bordpynten, f.eks til en konfirmation eller bryllup, med en matchende blomst og servietter, der er foldet som helt simple konvolutter. -Super nem hjemmelavet borddekoration! 😀

Hjemmelavet bordpynt til konfirmation eller bryllyp med servietter og kors af perler

 – Lærke

Fødselsdags flagranker af krympeplast

Jeg er kommet til at købe en alt for stor pakke krympleplast! 😅 Så jeg har efterhånden eksperimenteret med en del forskellige ting! Deriblandt flag, og her altså i form af flagranker, som kan bruges til fødselsdags pynt! Man kan lave dem med navn på, men hvis man ikke nødvendigvis vil have én liggende til hvert familiemedlem, kan man også lave dem uden! Så er de mere anvendelige til alle fødselsdage og andre festligheder!
De kan også bruges som en virkelig fin hjemmelavet dåbsgave, med barnets navn på selvfølgelig, som kan bruges til mange, mange fødselsdage i årene frem! 🥰

Hjemmelavet fødselsdags flagranke af krympeplast - Måske som dåbsgave?

Jeg har tidligere lavet nogle juletræs flagranker, som er superfine og små, men jeg fik sådan lyst til at prøve at lege med nogle, der var lidt større. Og da det kom til stykket gav fødselsdags flagranker bare mega god mening! Detaljerne man laver med krympeplast bliver super små og fine! Hele flagranken herover kom til at måle ca. 1 meter, men de kan sagtens laves både større og mindre! 😀

Hvad skal man bruge?

Man skal selvfølgelig bruge krympeplast! Man kan bruge hvidt eller farvet, alt efter hvad man har, eller hvordan man kunne tænke sig, at det skal se ud.

Det samme gælder det, man vil dekorere med! Krympeplast kan farvelægges med alle mulige forskellige typer farver. Jeg har nogle alkoholbaserede “Stylefile markers” som jeg er rigtig glad for, og mange kender nok også efterhånden Posca og lignende. Farveblyanter, andre tuscher, et tyndt lag akvarel maling osv. kan også gøre det.

Derudover skal man bruge en saks og noget at lave huller med. Jeg har lavet hullerne her med en normal hullemaskine. Og jeg markerede inden, hvor jeg ville lave dem. Synes man de er for store, kan man også sagtens bruge en hultang, eller et andet hul-aggregat. Og man kan også sagtens lave færre end her, hvis man gerne vil sætte en anden slags snor i, på en anden måde!

Åh ja, man skal selvfølgelig også bruge noget snor! Jeg har brugt en bast snor og syet flagene fast med blå sytråd.

Hvordan gør man?

Man kan jo gøre, som man synes er pænt. Jeg valgte et multifarvet tema til disse, man kan også holde nogle blå eller lyserøde, evt. pastel farver i forskellige nuancer.
Jeg syntes det var oplagt at skrive navnet med et bogstav på en trekantet fane i hver sin farve. Og så kan man tilføje andre sjove detaljer efter egen kreativitet! 🙂

Der skal selvfølgelig også nogle røde fødselsdagsflag til! (Medmindre ens flag er et andet end dansk. Så laver man bare det. 🙂 ) Jeg syntes det var pænt med splitflag. De kan sagtens laves mere enkle. Og så lavede jeg lidt forskellige størrelser. Man kan selvfølgelig lave dem mere ensartede.

Man skal huske, at krympeplast krymper til ca. en tredjedel af den oprindelige størrelse.
Mine trekantede flag startede med at måle ca. 10cm og endte med lige godt 4cm. Og de andre flag ligger selvfølgelig derimellem.
I øvrigt krymper noget krympeplast lidt skævt. Det burde være anført på pakken, hvis det er tilfældet, men man kan altid lige prøve-krympe et lille stykke for en sikkerheds skyld. Der skulle også gerne være anvisninger til, hvordan man krymper det, på pakken. 🙂

Alle flag og andre detaljer krympes efter disse anvisninger. Jeg krymper gerne tingene lidt af gangen, så jeg kan sørge for at trykke lidt ekstra fladt, med en bog el. om nødvendigt, mens tingene stadig er bløde. Derefter skal det hele sættes på snor og så er flagranken færdig! 😀

Hjemmelavet fødselsdags eller dåbs flagranke af krympeplast

 – Lærke

Løgkarse smør

Her i foråret spirer det frem med alt muligt grønt, man kan spise! Ramsløg f.eks. Og kan man lide ramsløg, kan man sikkert også lide løgkarse!
Løgkarse er der lidt færre, der kender til end ramsløg, men den kan bruges rimeligt lige sådan!
Til pesto, i forskellige retter, og ja, også i en lækker urtesmør, altså løgkarse smør 😀

Lækker hjemmelavet smør med løgkarse fra naturen! - Opskrift

Om løgkarse!

Der hvor jeg bor, gror der meget mere løgkarse, i grøfterne og langs hækkene, end ramsløg! Hvis man ikke selv har ramsløg i haven, skal man nærmest en tur i skoven for at finde det, men løgkarse gror altså nogle lidt andre steder, og vil, for nogen, derved være lettere tilgængeligt. På nogle lidt vilde stier langs marker, krat og skove, findes det tit. Men man kan også sagtens finde det midt inde i byen! Man skal selvfølgelig bare sørge for at plukke nogle steder, hvor der ikke umiddelbart er hunde, der tisser, og selvfølgelig skylde det godt inden brug. 🙂

Løgkarse er supernem at genkende! På de høje ranglede stilke, nærmest brændenælde-formede blade og karakteristiske små hvide blomster i toppen. Desuden dufter den, som navnet indikerer, af løg, hvis man nulrer et blad, eller dufter til saften fra stænglen.
Man skal selvfølgelig være forsigtig, når man samler planter til at spise, i naturen. Så søg evt. nogle resultater frem på google, og hav nogle billeder med til sammenligning, de første gange, hvis du er i tvivl, men der er ikke rigtig noget, der ligner til forveksling. 🙂
I øvrigt skal løgkarse ikke indtages i alt for store mængder, da det indeholder noget, der kan være giftigt, hvis man får for meget. Lidt ligesom mandler også gør. Men bruger man det som krydderurt, og ikke som hovedingrediens i en salat f.eks. skulle det altså ikke give problemer. 🙂

Opskriften!

Opskriften på løgkarse smør er super simpel! Man kan lave lige den mængde smør, man har brug for! Det tages ud af køleskabet lidt på forhånd, så det bliver blødere at arbejde med.
Man skal selvfølgelig også have plukket noget løgkarse. Hvis stænglerne er for grove, pilles disse fra, og bladene skyldes og hakkes fint. Her brugte jeg ca. 20g løgkarse til 100g smør. Man kan bruge mere eller mindre efter smag.

Frisk hjemmelavet urtesmør med løgkarse fra naturen! Super nem opskrift!

Så røres det hele sammen, evt. med et ekstra nip salt, og man kan også tilføje andre urter eller hvidløg, hvis man har lyst, men løgkarsen smager superfint i sig selv. 🙂
Jeg synes det er supernemt, at røre sammen med en kniv. Laver man større mængder, kan man måske også røre det med en håndmixer.

Så er det bare at sætte løgkarse smørret på køl igen, indtil det skal bruges. Og det kan sagtens holde sig i et stykke tid i køleskabet!

Det er super velegnet, til nye kartofler, en god bøf, eller bare på et stykke brød, knækbrød eller kiks! 😀

Hjemmelavet løgkarse smør på knækbrød!
 – Lærke

Krympeplast ørestikker med udstansede motiver

Det her er en supersimpel idé til, hvordan man kan lave sine egne ørestikker af krympeplast med fine motiver, der er klippet ud med stansejern. Der findes så mange forskellige stansejern, der er SÅ søde! Blomster, sommerfugle, stjerner, juletræer, puslebrikker… 😍

Hjemmelavede ørestikker af krympeplast

Disclaimer 😉

Det er ikke alle stansejern, der overhovedet kan klippe i krympeplast. Eller som kan holde til det. Så det skal gøres med forsigtighed!
Jeg har et generelt indlæg om stansejern her, hvor man kan læse lidt om forskellige typer stansejern, og blive lidt klogere på hvilke der er mest kraftige osv. Jeg har testet en hel masse forskellige!
Der sker ikke noget akut ved, at man klipper et par enkelte motiver med sine stansejern. Men klipper man mange, er det klart det giver noget øget slid. 🙂

I øvrigt skal man huske, at krympeplast krymper til ca. en tredjedel af den oprindelige størrelse, så det skal man medregne i størrelsen på stansejernene.
Jeg vil sige, at motiver der er ca. 1cm er minimum! Og op til 2,5-3cm er stadig superfine og små, når de er færdige!

Udover fine motiver, kan man også udstanse cirkler af krympeplast, som kan dekoreres. Som de her, der er blevet til emoji’s! 😉

Emojis af krympeplast

Sådan laves ørestikkerne af krympeplast

Hvad krympeplast angår, er det bedst, hvis man kan finde noget, eller farve det med noget, der ikke er gennemsigtigt. Sådan at man ikke kan se den smykkedel, man limer på bagsiden. 🙂
Krympeplast kan farves med alle mulige forskellige typer farver! Posca og lignende er rigtig gode til det her, fordi de dækker godt!
Bruger man hvid krympeplast, som ikke er transparent, kan man bruge alle mulige andre tuscher og farveblyanter også!
Hvis krympeplasten ikke er farvet i forvejen, kan man gøre det både inden og efter, motiverne er klippet ud. Jeg synes, det er nemmest inden.

Idéen er egentlig super enkel. Efter man har fundet det krympeplast og de stansejern, med de motiver, man vil bruge, klipper man ud. I par, eller hvad man nu har brug for, alt efter hvor mange huller man har i ørerne og hvordan man vil bruge dem. 😉
Man kan også klippe motiver i forskellige størrelser og lime ovenpå hinanden!

Motiverne krympes i ovnen, efter anvisningerne på den pakke man har købt. 🙂
Krymper de ikke helt fladt, kan man presse dem let under noget andet, en bog el. mens de stadig er varme og bløde.

Når man skal lime ørestikker på krympeplast motiverne, kan man med fordel slibe begge dele let med noget fint sandpapir, så man er helt sikker på, at limen hæfter godt. Og jeg plejer at bruge en “Flex-gel” superlim. Som navnet siger er det lidt mere fleksibelt end andet superlim, altså ikke lige så sprød. Hvilket gør at smykkedelene ikke ligeså nemt knækker fra hinanden.

Jeg har affiliate aftale med Creativ Company, hvor jeg også selv handler meget. Det betyder, at man kan støtte min blog, hvis man handler via disse link: De har både den type lim jeg ville gå efter, og krympeplast. De har pt. ikke noget farvet, men gå efter det matte, så er det nemt, at farve lige den farve man gerne vil have. De har i øvrigt også et fint udvalg af smykkedele, tuscher og stansejern! 🙂

Andre eksempler

Man kan selvfølgelig også lave andre smykker af krympeplast. Det har den, både fordel og ulempe, at det er super let. Så laver man smykkedele som skal i f.eks ørekroge eller creoler, synes jeg det er bedst, hvis de er lidt større, eller består af flere sammensatte dele, så de får lidt mere tyngde. 🙂

En anden ting man kan gøre, for at give tyngde, og glans i øvrigt, er at dække dem med resin, det har jeg et indlæg om her!
Der er altså super mange muligheder for at lave fine smykker med krympeplast! 😀

krympeplast med resin

 – Lærke

Papmache æg i forskellige størrelser!

Her er en guide til lidt forskellige måder, man kan lave papmache æg på. – Ikke Fabergé, nej. Papmache! 😉 Omend man, med lidt snilde, nok kan dekorere sig til noget, der ligner. 😉
Papmache æg er superfine til påske, og kan laves i alle mulige afskygninger! Forskellige størrelser kan laves på forskellige måder. Og alt efter hvilken form man fortrækker på sit påskeæg, er der også nogle variationer! Men det er både super nemt, og så koster det stort set ingenting at lave!
Jeg bruger altid hjemmelavet tapetklister af mel! Og selvfølgelig genbrugspapir. Det behøver ikke at være avis! Alle mulige typer papir kan bruges. 😉

Guide til hjemmelavede papmache påskeæg

Da indlægget mest omhandler hvordan man laver æggene fra bunden, går jeg ikke så meget i detaljer med, hvordan man kan dekorere dem! Jeg har brugt decoupage. Det er de super velegnede til, specielt hvis man afslutter med at give et ensfarvet lag papir. Man kan også bare male dem! Og de kan godt lakeres til sidst, når de er helt helt tørre! 🙂
Man skal dog passe på, med at gøre de færdige æg for fugtige, når man dekorere dem. Hvis man ikke har lavet papmache laget tykt nok, kan de godt krybe ud af form, når de tørre igen.
Så – Husk at lave æggene godt tykke, og pas på med at gøre dem for våde igen efterfølgende! 🙂

Små papmache æg

Vil man gerne lave små bitte æg, kan man starte med at krølle et stykke papir og/eller alue folie, forme det rundt, og spidse det lidt til en pæn æggeform.
Alufolie er nemmest at forme, så jeg har lavet en kugle af papir, og lagt alufolie udenpå. Mest i toppen. 😉

Derfra lægger man papmache strimler, med lim penslet på, omkring. Smalle strimler giver færrest folder og ujævnheder.
Skal der snor i til ophæng, kan man lime den fast i selve papmacheen.

Hvis ægget er lidt skævt, eller ujævnt, kan man godt rette op på det med papmacheen. Allersidst i indlægget har jeg lidt tips til netop hvordan man bedst får overfladen jævn! 😀

Store papmache æg

Man kan også lave større æg! Og så synes jeg, at de skal være hule. Det nemmeste er at lave dem på balloner, evt. små vandballoner. Nogen man synes har en pæn æggeform. Så puster man dem op i ønsket størrelse, binder knude på, og begynder at lægge strimler af papmache omkring.
Til at starte med, kan det godt virke som om, det ikke rigtigt vil sidde ordenligt fast, men det hjælper, når man bliver ved at lægge lagene stramt på, så man får holdt alle folder og overlapninger på plads. Og man skal altså give nogle lag. Jeg skifter lidt imellem forskellige typer papir, så jeg nemt kan se, at jeg får lagt lagene jævnt over det hele.

Man lader knuden stikke ud, for så kan ægget hænges til tørre i den. Hvis man har lavet et godt tykt lag papmache om sin ballon, kan tyngden være med til at trække påskeæggene lidt mere aflange, imens de tørre. I stedet for, at de måske ligger og får en flad side.

Når æggene er helt tørre, kan man springe ballonen, og hive den ud igennem hullet hvis det kan lade sig gøre. Så har man et hul i toppen af ægget, man kan lukke, eller man kan sætte snor i.
Snoren kan sættes i, ved at man binder den omkring midten på en stump tændstik/tandstik/grillspyd el. Så putter man den ned i hullet, også skulle den gerne dreje sig, så den sidder på tværs, og ikke kan falde ud. Er hullet for stort, kan man lukke det til med lidt mere papmache herefter.

Sammenligning af de forskellige former på papmache æggene

Påskeæg lavet på en form

Påskeæggene kan også laves ligesom jeg har lavet kugler af papmache, ved at have en form man laver to halvdele på, som sættes sammen, når de er tørre. I stedet for en kugle form, skal man altså bare bruge en æggeform, til at lave sine papmache æg udenpå! Det kunne godt være et æg, men så kunne man måske ligeså godt bare have dekoreret nogle pustede æg. 😉
Hvis man ikke lige har noget æggeformet, kan man lave det, ved at modificere en anden form lidt. Man kan f.eks sætte en spids på en bold, eller gøre noget aflagt mere rundt i bunden, ved at tape alufolie og/eller papir fast de rette steder. Og måske kan man lave formen flad i bunden, så den kan stå, hvis man kunne tænke sig det.
Man kan også sagtens bruge en ballon, som en form, der kan genbruges.
Man kan lægge plastfolie på sin æggeform, inden man går i gang, både for at beskytte den, men også så papmacheen er nemmere at få af igen. Det er ikke så nødvendigt, hvis man bruger en ballon, de slipper fint, men bruger man noget andet, kan det være en god idé!

Hvis man kan markere hvor midten af formen er, er det også smart. Så man kan se hvor papmachen skal gå til, for den skal kun dække halvdelen. Men så gør man altså bare ligesom med de andre, begynder at lægge papirstrimler, der er penslet med lim, omkring.
Denne type er den vigtigste, at give et rigtig tykt lag, fordi der ikke er noget indeni, der holder på formen, når de er færdige, og man kommer til at gøre det lidt fugtigt igen når delene skal samles.
Når man har lagt sit tykke lag papmache, er det bedst lade det tørre, så meget som muligt, på formen, så æggedelene ikke kryber skævt imens de tørre.

Når delene skal samles holder man dem mod hinanden, og sikrer sig, at de er så lige som muligt, og så lægger man strimler, med lim, over samlingen. Det kan være en fordel at gøre lidt af omgange, så arbejdet ikke bliver for vådt undervejs.

Den sidste måde her, tager klart længst tid og er mest besværlig, men jeg synes tilgengæld formen, potentielt i hvertfald, fordi man selv kan lave den, kan blive meget pænere æggeformet, end formen på en ballon. Så hvilken type man vælger, afhænger lidt af hvad man vil. Skal man lave påskeæg med børn, er det nok vigtigst, at det er nemt, og det går lidt hurtigt. Så der er balloner rigtig gode! Er man voksen, eller tæt på, kan man jo gøre mere ud af det. 🙂

Tips til at gøre overfladen jævn!

Jeg laver altid papmache ved at pensle lim på mine papir strimler, i stedet for at dyppe det hele ned i limen. På den måde, synes jeg, det er nemmere at lægge stimlerne stramt og præcist. (+ Det griser mindre.) Jo smallere stimler man kan lave, jo pænere og jævnt kan man lægge dem, fordi de ikke folder, der hvor de følger rundingen på æggene.

Derudover kan jeg godt lide at lave mine æg af lidt flere omgange. Så når jeg er tilfreds med de første lag, lader jeg det tørre, og ser om der er synlige ujævnheder, jeg kan rette derefter.  Man kan rette større ujævnheder og fordybninger, ved at folde strimler af papir, så det bliver lidt tykkere, eller bruge karton, der er revet i små stykker. Sådan kan man fylde op og jævne ud, der hvor det er nødvendigt.

Papmache æg kan jævnes ud med karton

Hvor jævne, man vil have sine påskeæg, er derved et spørgsmål om, hvor meget man selv vil sidde og nusse med det. Man kan sagtens lade dem være rustikke, så man godt kan se, at det er lavet af papmache, men med lidt tålmodigt pillearbejde, kan man altså godt få dem helt jævne! Det er ikke nødvendigt, men det er en måde at gøre dem lidt pænere på.

Hvis man ikke synes normalt papir, avispapir eller hvad man nu har brugt, er jævnt nok, eller man kan se nogle små kanter og folder i papiret til sidst, kan man godt slibe overfladen en lille smule med fint sandpapir, og ellers kan man, som jeg vidst har nævnt, afslutte med et tyndere lag papir. F.eks. silkepapir. Måske sådan noget der altid er krøllet sammen i pakker og i nye sko. 😉 Det retter de værste synlige overlapninger og folder, samtidig med, at det giver en ensfarvet overflade til dekoration. Eller man kan også bare bruge farvet silkepapir som dekoration! 😀

Hvis det stadig ikke er jævt nok, kan man også i mit generelle indlæg om papmache, læse om papir-pulp, og se om det kunne være en løsning. Det er en lidt ler-agtig papir masse, man kan lægge udenpå papmacheen, for at jævne ud og lave afsluttende detaljer. Måske kan man også præge mønster i det? 🙂

Man kan gøre det næsten usynligt, at de her æg faktisk bare er lavet af papir. Efter man har dekoreret dem, kan man lakere dem, så de bliver blanke og flotte.
Eller, man kan altså vælge at lade dem være rustikke. Sådan er de også superfine! 😉

 – Lærke