Sådan filter man en bold

Jeg kunne godt tænkte mig at snige lidt filtning ind her på bloggen! Det er noget jeg faktisk holder enormt meget af, og har lavet rigtig meget! Ikke så meget mere desværre, men måske kan jeg lige komme lidt i gang igen.
Jeg har også lavet en større guide til uld og filtning generelt, men lige her kommer altså en hurtig lille guide til hvordan man filter en nem bold.
Det er et vildt sjovt projekt til mindre skolebørn. Og det er en rigtig god introduktion til filtning, for det kræver ikke så meget, og det er ret nemt. Man kan selvfølgelig filte bolde i alle mulige forskellige farver, også blandede! Og hvis man er nysgerrig, kan man prøve at klippe dem op, og se hvordan de ser ud indeni! 😀

Flotte filtede bolde i alle regnbuens farver!

Man skal bruge vand, når man filter bolde. Og helst varmt. Så det er altså en god idé at gøre i en vask eller ved en balje med et underlag, der godt må blive vådt. -Så kan man sagtens være flere om samme balje vand.

Man skal selvfølgelig også bruge noget uld til at filte med. Det er der ikke de store krav til, og farven kan man helt selv bestemme. Derudover har man brug for noget sæbe. Bare et eller andet mildt. Om det er flydende eller en blok, gør ikke den store forskel.

Hvordan filter man så den bold?

Man starter med at samle ulden sammen i hænderne, mens det er tørt. Når man har fået samlet det nogenlunde til en bold, gør man det vådt, imens man stadig holder på det. Så tager man lidt sæbe med den ene hånd, og begynder at ae ulden lige så forsigtigt. Og man skal ikke bruge meget sæbe, bare lige nok til at hænderne nemmere glider henover ulden.

Når man har aet hele filtbolden ind i sæbe, aer man videre i overfladen, og retter, hvis der skulle være kommet nogle kløfter eller folder ind i bolden. Man kan nemt lige trække lidt ud i ulden, og lappe ind over. Sådan bliver man bare ved med at ae overfladen, indtil man kan mærke, at den begynder at blive mere sammenhængende. Så kan man efterhånden begynde at gnide den lidt hårdere.

Man kan godt putte bolden ind i f.eks. et stykke nylon strømpe, for at holde på ulden, imens man man filter, men man behøver ikke. Jeg kan rigtig godt lide, at kunne mærke hvad der sker i processen, så jeg gør det ikke. 🙂

Når overfladen er ved at blive rimelig fast og jævn, kan man begynde at klemme filtbolden lidt, rulle den rundt i hænderne og måske kaste den lidt fra den ene hånd til den anden. Al bevægelse filter. 🙂
Efterhånden kan man begynde at klemme hårdere og rulle mod en overflade, og til sidst kan man rigtigt mase filtbolden og måske gnide den over noget ujævnt.

Når man først har fået overfladen rimelig fast, kan man godt have flere bolde i hænderne og filte på én gang. Man skal bare sørge for, at de ikke filter sammen. 😉
Børn der vil have mere sjov ud af det, vil måske finde på at kaste filtboldene til hinanden, eller kaste ned i jorden eller ind i væggene, træde på dem, eller noget lignende. Det kan man sagtens. Og det er jo heldigt det bare er sæbevand. 😉

Når filtbolden er så tilpas lille og hårdt filtet, som man synes, den skal være, (Og de kan faktisk blive rigtig hårde!) skal sæben skylles ud, og så skal den bare have lov at tørre. 🙂

Hvad kan filtede bolde bruges til?

Åh, hvordan var det nu, de filtede bolde så ud inden i? Jeg må jo lige huske at vise, hvordan det kan se ud, hvis man blander en masse forskellige farver uld i en bold, og klipper den op! 😀

Filtbolde kan bruges til ret mange ting! Jeg har f.eks. filtet mine egne, gode jonglørbolde med sten eller golfbolde i. Og jeg har lavet smykker. Både armbånd og øreringe.
(Øreringene er lavet efter denne guide.)
Hvis man filter en del bolde, der er lige store, kan man også sy dem sammen til en bordskåner. Eller hvis det skal være endnu større, et gulvtæppe! :O

Man kan også nålefilte ting på sine filtbolde. Her har jeg lavet navn på bolde, der er filtet af pels fra mine hunde og katte! Man kan også nålefilte ansigt på, og måske bruge boldene som hoveder til engle eller nisser?
Hvis man er mere interesseret i filting, er der meget mere info og inspiration i min store filte-guide! 😀

– Lærke

5 Comments

Hej Lærke.
Jeg har læst at man kan putte en golfbold i i midten og bygge bolden op over. Hvor lang tid vil du sige det tager at lave en bold fra start til slut? Hvis man er 8 år?
Vi skal på et spejder løb lave Tivoli og tænkte at de små spejdere kunne lave bolde om formiddagen til kastebold. Men boderne skal åbne kl.14 på de starter kl.10 med at klargøre.
Er det realistisk?

Hej Pia. Ja, det tror jeg sagtens i kan nå! Det tager ikke lang tid at filte bolde.
Og I kan sagtens filte med golfbolde, eller sten endda. Begge dele har jeg god erfaring med til jonglør bolde.
Bare giv det et godt tykt lag uld udenpå, så der ikke er noget der stikker ud, og vær opmærksom på at de godt kan slå hårdt alligevel. Så man skal altså ikke kaste dem efter hinanden.
God fornøjelse! 😊
Mvh Lærke

Skriv en kommentar