Guide til filtning!

Dette indlæg er en introduktion til filtning. For dem der ikke har prøvet det før. Eller dem som har prøvet en lille smule, og gerne vil lære mere. 😀
Tit kan man, til et arrangement eller i skolen, få lov at filte en enkel bold, og så ser man aldrig rigtig mere til det. Det synes jeg er synd, for filtning kan rigtig mange ting! Der findes virkelig mange spændende tekniker, som hver giver deres helt forskellige resultater. Alt fra tøj til kunst. Eller måske tøj, der ER kunst. Men de mindste kan også sagtens være med og filte bolde. Det er f.eks. sjovt at filte en bold i mange forskellige farver, og klippe den op for at se hvordan den ser ud indeni… 😉

Jeg har, for en del år siden efterhånden, gået til filtning i ungdomsskolen, der hvor jeg boede. Det virker måske lidt nørdet, og det var det også! Vi var en gruppe veninder, som også var rollespillere, og holdt af at lave kostumer og andre ting selv. Og vores fantastiske lærer, Kirsten, forstod virkelig at holde os engagerede!
Jeg var nok lidt den underlige type til filtning (også 😉 ). Mange af de andre ville gerne lave brugbare ting, som sko og vanter, mens jeg helst ville lege og eksperimentere med det. Og det fik jeg lov til. Det tror jeg, jeg lærte rigtig meget af! Dermed ikke sagt, at jeg ikke har filtet sko og vanter. – Det har jeg bestemt også, men jeg er også nået ned til roden af filtning, både med vand og sæbe, med filtenål, hvordan man selv karter råuld osv. 😀

Materialer til filtning

Der findes i bund og grund to typer filtning. En våd, med vand og sæbe, og en tør, hvor man filter med specielle filtenåle. Jeg kommer lidt mere ind på, hvad man skal bruge og hvordan, til de forskellige metoder, lidt senere i indlægget, men vi starter lige med selve ulden, som man skal bruge til begge dele.

En hel bunke uld til filtning

Indkøb af uld

Man kan købe uld, og andre materialer til filtning, i rigtig mange hobbyforretninger. Panduro har et lille udvalg af farverigt uld, nåle og lidt andet tilbehør. Det er fint til begyndere, hvis man vil i en fysisk butik, og hvis man lige vil prøve det af, inden man køber stort ind. Hvis man kun laver små figurer i nålefilt, vil man måske også have nok i det sortiment f.eks Panduro har.
Creative company har et noget større udvalg af uld og tilbehør. (-Dette er et affiliate link 🙂 )
Jeg har ikke holdt kvaliteten op imod hinanden, men hvis man regner pr. gram, er de enkelte bundter ikke billigere hos Creativ company. Man kan dog spare nogle penge, hvis man køber større ind! Og de har også nogle færdige pakker, med alt hvad man skal bruge.
Jeg kan kun anbefale, at man også leder lidt rundt selv. 🙂
Hvis man går rigtig meget op i ulden, kan man måske finde en vævestue eller en garn forretning, der også forhandler uld. Det er en oplevelse for sig, som jeg absolut også kan anbefale. Hvis man kan finde en butik med et rigtig stort udvalg af lækkert uld. Duften af lanolin og alle de smukke farver på det dejligt, bløde uld… Mmmh…
Måske kan man også være heldig at få noget råuld, af nogen der har får, og prøve at karte og måske farve det selv. 🙂

Der ER i øvrigt forskel på kvaliteten af uld. Både i forhold til hvordan det er behandlet, kartet og farvet. Så ganske normal uld kan føles ganske forskelligt. Derudover findes der merinould, som er finere og blødere. Og i øvrigt angora og alpaca uld. Det vil sandsynligvis også være noget dyrere end det normale kartede uld, som f.eks. Panduro, Creativ company og andre hobbyforretninger har.

Man kan også bruge andre former for dyrepels til at filte med. Hvis man f.eks har en langhåret hund, kat eller hest, man kan få børstet en masse pels af. Jeg har tidligere filtet lidt bolde af pels fra nogen af vores hunde og katte, og nålefiltet deres navne i forskellige farver. Det er et lidt hyggeligt minde. Lige nu har vi en schæferhund, og der er potentiale til nogle lidt større projekter, vil jeg sige!
Jeg har i øvrigt hørt om nogen, der har fået spundet deres hundes pels til garn, som de har strikket af. Så det er altså også en sjov mulighed, men det har jo ikke så meget med filtning at gøre. 😉

Bøger om filting

Jeg vil lige helt kort nævne, at der findes rigtig mange gode bøger om forskellige typer af filtning, hvor man kan lære at filte alt fra tøj til figurer! Man kan garanteret finde nogle på sit lokale bibliotek. Og der er i hvert fald rigtig meget inspiration og læring at komme efter! 🙂

Gode bøger om filtning

Filtning med vand og sæbe

Med våd filtning kan man filte alt fra nemme kugler, jonglørbolde med sten, og rangler med klokker i, til sko, vanter og andre beklædningsgenstande. Man kan f.eks. også filte tørklæder på ostelærred med den teknik, der kaldes “nunofilt”.

Man filter med varmt vand og sæbe. Sæbespåner fungerer rigtig godt, men en blok sæbe og flydende sæbe, kan også bruges! Det skal bare være noget helt mildt og uparfumeret, der får hænderne til at glide nemt over ulden. Nogen er allergiske eller sensitive overfor sæbe, og vil få tør hud eller ligefrem eksem på hænderne af filtningen. Så er man nødt til at finde noget sæbe man kan tåle, eller simpelthen filte med gummihandsker.

Uanset hvad man filter, starter man med at opløse noget sæbe i varmt vand, og forsigtigt gøre arbejdet vådt med dette. Man kan evt. bruge en stænkflaske. Det kan man lave nemt, ved at prikke huller i låget på en normal plastflaske.
Så kan man begynde at gnide let på ulden med fingrene. Det helt løse uld ligger ikke særligt fast, og vil meget gerne flytte sig rundt, indtil man lige får det filtet mere fast! Min filtlærer sagde altid, at når man filter i hånden, skal man først behandle ulden som en lille kylling, og efterhånden som det bliver filtet tættere, kan man være mere hård ved det. Og al bevægelse filter! Dengang i ungdomsskolen, legede vi rigtig meget med, hvor hårdt vi f.eks. kunne filte bolde, ved at kaste rundt med dem, mase dem og rulle dem hårdt imellem forskellige ting.

Når man er færdig med at filte, skylles sæben grundigt ud, og resultatet lægges til tørre. Evt. på et håndklæde eller nogle aviser, og det går lidt hurtigere, hvis man kan lægge det et lunt sted.

Filtede bolde i alle regnbuens farver

Bolde er nok det nemmeste man kan filte. Det gør dem til et rigtig fint projekt at lave sammen med børn, men det er også et rigtig godt sted at starte, hvis man gerne lige vil have føling med filtningen, inden man kaster sig ud i noget større. Jeg har lavet en lille guide til hvordan man filter en bold, hvis der er nogen, der kunne tænke sig det. 🙂

Udover at man kan klippe dem op, kan filtbolde bruges til alle mulige ting! Jeg har efterhånden set alt fra gulvtæpper til bordskånere lavet af filtbolde eller -kugler. Og man kan også sætte dem i nøgleringe, eller bruge dem til smykker. Man kan putte små kugler på en snor, måske med lidt afstand imellem og bruge til halskæder. Man kan også blande med andre perler, eller som på mine armbånd her, med cykelslange. Man kan også bruge dem i øreringe. Mine øreringe her er lavet efter samme idé som mine enkle perleøreringe.

Bakker og underlag

Skal man bare filte en bold eller kugle, kan man som regel gøre det blot ved hjælp af sine hænder. Måske ved en vask eller balje, for det drypper nok en smule… Skal man lave større ting som beklædningsgenstande, har man dog brug for at arbejde i en bakke eller balje, så man kan holde vand og sæbe inde. Man kan lave en nem bakke ved at rulle aviser sammen og lægge i en firkant inde i en stor plastikpose, men man kan også bruge bakker til bunden af biler, en bradepande, eller hvad man ellers kan komme i tanke om. I bunden af bakken er det godt at have noget bobleplast, fordi det holder lidt på det uld man lægger op, og hjælper med at filte.

Bambusmåtter der kan rulles sammen, kan også være rigtig gode at filte med. De findes også i forskellige størrelser, fra sushiruller, dækservietter og helt op i liggeunderlag- og gardinstørrelser.

Bambusmåtte og sæbe til filtning

Filte skabeloner

Når man filter f.eks. sko og vanter, bruger man en stor skabelon, der kan laves af mælkekarton el., som man filter hele vejen rundt om og senere klipper ud. Derefter tager man skoene eller vanterne, på hænder eller føder, evt. med en pose imellem, og filter ned, så de kommer til at passe helt perfekt. I bøger og lignende, vil man kunne se, hvor stor man skal lave sin skabelon, i forhold til hvad størrelse det færdige filtprojekt skal have.

Man kan også lave andre ting med skabeloner, f.eks. tasker eller etuier til telefon, kamera el.

Hvis man lægger flere farver uld oven på hinanden, og holder de øverste lag tynde, vil farverne i øvrigt nærmest smelte ind i hinanden, så man kan se de inderste farver ud igennem. Det kan se vildt flot ud!

Filtede kameraetuier i flotte farver!

Man kan også strikke eller hækle ting af uldgarn og filte/valke det ned efterfølgende. Her bruger mange at filte det i vaskemaskinen. Så vil det selvfølgelig krybe en hel del og blive helt tæt, fast og varmt! 🙂

Hvis man filter lange tynde pølser af uld, kan man også bruge dem til smykker. Eller måske kan man filte sine egne dreadlocks? 🙂
Halskæden her er filtet i et langt stykke og blandet med sølvringe, fine tråde og små perler.

Filtet halskæde af uld

Nålefiltning

Nålefiltning fungerer på den måde, at man bruger en nål, der har modhager. Når man stikker nålen ind i ulden, trækker den derved hårene med indad, og på den måde får man filtet arbejdet tættere. Der findes et par forskellige typer nåle til nålefiltning. Til grovere og finere arbejde.

Filtenål med modhager

Når man starter med nålefiltning, er det nok en god idé at købe mere end en enkel nål. Indtil man lige har fået tag på det, kan man godt komme til at knække et par stykker. Det er nok også svært helt at undgå at stikke sig selv i fingrene et par gange. 😉
Man kan også få nålehåndtag til nålene. Enten bare til én nål, så den er mere behagelig, at holde på. Eller til flere nåle, så man hurtigere kan filte et større område om nødvendigt. Jeg har aldrig selv brugt nålehåndtag særlig meget, da jeg syntes, det gav mig mindre føling med nålen, og jeg derved lettere kom til at knække den, men det er nok et tilvænnings- og øvelsesspørgsmål.

Nåle til nålefiltning og et håndtag man kan sætte 4 nåle i

Når man nålefilter, kan man også have brug for et underlag, man kan stikke ned i. Man kan købe nåleplader til formålet, der er lavet af fast skum, men man kan også bruge et stykke skummadras eller noget lignende. Man kan faktisk også nålefilte billeder fast på nåleplade eller skummadras.

Hvad kan man lave med nålefiltning?

Man kan tænke lidt på nålefiltning som en form for modellering. Det er lidt ligesom at arbejde med ler. Bortset fra at man ikke kan trykke på ulden, men derimod bruger en filtenål til at modellere med. Der hvor man stikker med nålen, bliver ulden arbejdet indad.

Nålefiltning bruges rigtig meget til at filte figurer. Med lidt øvelse, kan man filte de fineste små detaljer på mennesker, dyr og fantasivæsner. Pels, poter, snuder og udtryksfulde ansigter.

Jo mere man filter med nålen, jo mere fast bliver arbejdet. Og ligesom med våd filtning, kan det faktisk blive rigtig fast og hårdt. Det er ikke sikkert man ønsker det. Det kommer selvfølgelig an på, hvad man vil med det. Og jeg nålefilter nok mere fast end de fleste. 🙂

Alien hoveder filtet i nålefilt

Man kan sagtens blande de to filte teknikker sammen og f.eks nålefilte mønster eller detaljer på et håndfiltet projekt. Om det er et par vanter, der skal have et snirklet blomster mønster, eller en bold, der skal forvandles til et hoved. Eller ligesom på mine bolde af dyrepels, kan man nålefilte tekst på forskellige ting. Mulighederne er virkelig uendelige! 😀

Spidserne på mine tryllestave her, er også nålefiltet, og derefter har jeg syet en tråd i kanten, for ekstra dekoration. Indlægget om tryllestavene findes her!

Det var vidst det helt grundlæggende i filtning. Jeg håber, det kan være til lidt inspiration og hjælp for nogen. Spørgsmål vil jeg forsøge at besvare så godt jeg kan! Og hvis man har lyst til at dele noget, man er i gang med, skal man også være rigtig velkommen! Brug alle mine kommentarfelter flittigt! Det er det de er her for. 😉

 – Lærke

14 Comments

Hvilke bøger skal jeg kigge efter hvis jeg gerne vil finde skabeloner til håndfiltede hjemmesko? Jeg har filtet nogle tøfler for ca. 9år siden, så jeg har lidt glemt hvor stor skabelonen af mælkekarton skulle være☺️ Og jeg har en masse lækkert merinould liggende til formålet.

Hej Pernille.
Jeg har en bog med skabeloner i. “Filt – enkle teknikker” af Bente Ravn Toft. Det er faktisk den lyserøde, der er til højre på billedet her i indlægget. De er tegnet i bogen i halv størrelse og der er fra størrelse 20 til 44, så måske er det en mulighed? 🙂 Ellers ville jeg lede på biblioteket! Eller søge evt. På engelsk, på nettet. Hvis du søger på “Wet felting” og “slippers” eller “shoes” kommer der rigtig meget op.
Der er også nogen, der filter udenpå badesko af plastik.
Håber det hjælper, og god fornøjelse! 😊
Mvh Lærke

Hej Rikke. Hvis du kan skrive mig en mail på “mig @ lrke . dk” og skrive lidt mere om hvad du har i tankerne, hvordan de skal se ud, hvor mange osv. Og hvornår du skal bruge dem, vil jeg gerne vende tilbage til dig, med hvad der er muligt. 😊
Mvh Lærke

Hej, jeg kunne godt tænke mig, at lave nogen små julemus, af min hunds- og mine kattes pels.
Jeg har aldrig filtet. Hvordan gør jeg bedst?

Hej Jane. Jeg tror jeg ville starte med at filte noget af pelsen til kugler. Denne guide kan måske være til hjælp: https://lrke.dk/filt-bold/
Måske kan du filte et stykke snor indeni, som stikker ud som hale? Og evt. lave kuglerne lidt aflange, så de er mere musseformede. Så ville jeg lade dem tørre og derefter nålefilte detaljer på. Måske med en lille smule uld i andre farver. Men nålefiltning kræver måske lidt øvelse, og selvfølgelig indkøb af nåle mm.
Hvis du har mere erfaring med at sy eller broderer kan du måske også eksperimentere med at sy detaljer på? 🙂
Mvh Lærke

Hej Virkelig god side du har lavet 👍 Jeg vil gerne filte store billeder til at hænge på væggen. Er det noget du har prøvet? Har set dem i en butik i Norge der hedder Flokk og fjell. Man kan finde dem på Instagram .

Hej Grethe. Jeg tror jeg har fundet dem du mener. Jeg har ikke prøvet det. Jeg har lavet nogle mindre billeder af nålefilt på skumplade, og det er fint nok til det mindre format.
Men jeg tror, at det de har gjort, er at filte, et stort stykke stof, som de har betrukket et lærred med. Prøv at undersøge “Nunofilt”, og se om det giver mening. Ellers er du selvfølgelig velkommen til at vende tilbage. 🙂
Tak for de pænt ord!
Mvh Lærke.

Hej, tusind tak for et meget brugbart indlæg 🙂 jeg er helt nybegynder i nålefiltning men syndes det lyder spændende, det jeg vil bruge det til er at filte mindre dyr til et hus/flere miniature huse jeg har lavet, kan du sige mig hvor meget uld man skal bruge for at filte et dyr, måske omkring 8 cm i højden, hvis man da kan nålefilte et dyr i den størrelse 😀
jeg vil jo være ked af at købe alt for lidt eller alt for meget, det sidste især hvis det ikke lige er mig 🙂 så kan jeg jo bare fortsætte med at lave dem i clay i stedet for. 🙂

håber på svar og på forhånd tak.

Venlig hilsen
Anita Jensen

Hej Anita. Tak for de rosende ord!
8cm Lyder bestemt som en rigtig fin og medgørlig størrelse. Men det er svært at sige præcist hvor meget uld der går til. Du kan evt. prøve at klemme det i hånden og overveje hvor hårdt du forstiller dig, det skal filtes, og på den måde se hvor meget det bliver presset sammen. Det kan måske give en lidt bedre fornemmelse. 🙂
God fornøjelse med det! Mvh Lærke

Hej. Jeg har lige vævet en bund af tyktbuldgarn som jeg ville forsøge at nålefilte et motiv på, og så kom jeg til at tænke på at jeg har en del islandsk pladegarn liggende. Vil jeg kunne bruge det til at nålefilte med sammen med den karteflor jeg også har? Vh Lisbet

Skriv en kommentar