Perleblomster – Smykker

De her perle armbånd, og andre smykker med små blomster, er blevet ret populære, men jeg har ikke kunne finde en god guide på dansk. Så nu tænkte jeg lige, at jeg ville lave en! Det er super nemt at sy simple perleblomster, og dermed også at lave armbånd, halskæder, ringe og alt muligt andet med dem! Og de er da lidt søde, i al deres enkelthed!
Jeg håber, at der er nogen, der kan få glæde af min lille DIY guide til perleblomster! 🙂

Hjemmelavede perlesmykker med små blomster.

Materialer og værktøj til syning af perleblomster

Man skal selvfølgelig bruge perler. Gerne små glasperler. Man kan sikkert også få nogle i plastik, der kan gå an, men Grønlandske perler, rocai-, delica-, miyuki perler, seed beads – Det er alle sammen navne, man kan søge efter og finde noget brugbart, hvis man leder på nettet. 🙂
Perlerne behøver ikke nødvendigvis have præcis samme størrelse. Det kommer vi mere ind på senere.

Man skal også bruge noget tråd. Kunne være en smykketråd af en art. Elastik, kinesertråd, fiskeline – Det kommer lidt an på, hvad man skal lave.
Til et armbånd med perleblomster bruger jeg ca. 1 meter tråd, som jeg lægger dobbelt. Til en halskæde bruger jeg ca. 2 meter. Måske har man brug for mere alt efter hvad størrelse smykkerne skal være.

Nåle, tråd og perler til smykker med perleblomster

Derudover skal man bruge en nål. Den skal være tynd nok til at komme igennem de perler, man tænker at bruge, sammen med tråden. En meget fin synål vil i mange tilfælde kunne bruges, men man kan også købe en perlenål eller smykkenål, der er ultra tynd og lavet til formålet. Man kan også bruge et tyndt stykke ståltråd, der er bukket på midten, med tråden imellem.

Medmindre man bruger elastik, skal man også bruge nogle smykkedele til at åbne og lukke sit smykke. Her i guiden vil jeg dog vise en lidt anden måde at lave en super simpel lukning på, som kun kræver en perle, der skal være lidt større end de andre perler man bruger.

Jeg vil lige give et affiliate link her til Creativ Company. <<< Der kan jeg rigtig godt lide selv at handle, og de har i hvert fald ALT, hvad man skal bruge for at komme i gang! 😀

Blomsterne!

Her i guiden tager jeg udgangspunkt i et armbånd, som jeg syr med kinesertråd. Jeg har valgt 3 farver perler. Lyseblå til midten af mine blomster, lysegrøn til mine “kronblade”, og mørkegrøn til de perler der er imellem blomsterne. Og så har jeg valgt en større perle til min lukning.

Det første jeg starter med er selvfølgelig at tråde min nål. Så skal jeg have lavet en løkke til min lukning. Det gør jeg ved at bukke enden af tråden et stykke ind og binde en knude. Lykken skal bare være så tilpas stor, at den perle man har valgt til lukning, lige kan komme igennem. Ikke for stramt og ikke for løst. Så sætter jeg de 4 første af mine mørkegrønne perler på, og så bruger jeg lige en anden nål, eller mit stykke ståltråd i det her tilfælde, til at trække de løse trådender med igennem de fire første perler. Det kan godt være lidt stramt, men på den måde, kan jeg nu klippe trådenderne af, uden at min knude risikerer at gå op. Man kan i øvrigt, selvfølgelig, bruge lige så mange eller få perler imellem sine blomster, som man nu synes.

Så skal vi i gang med selve syningen af de små blomster. Jeg starter med at trække 4 af mine lysegrønne perler til bladene, og 1 lyseblå som er til midten, på min tråd. Så syr jeg tilbage igennem den første af de lysegrønne perler, og strammer tråden let til. Så tilføjer jeg 3 lysegrønne perler mere til tråden, og syr op igennem den øverste af de tidligere lysegrønne. Altså den der sidder tættest på midterperlen.

Det var den første perleblomst. Så strammer jeg let til, tilføjer 4 mørkegrønne perler, der skal være imellem blomsterne, og laver den næste blomst. Jeg kan godt lidt at holde tråden og blomsterne stramme imens jeg syr, som vist på de her billeder. Det er bare for at vise hvordan jeg holder det i hånden.

Sådan fortsætter jeg indtil mit armbånd, halskæde eller hvad det end måtte være, har den længde jeg synes, og så sætter jeg perlen til min lukning på. Den trækkes bare på tråden. Så slår man et par knuder, og så syr man igen trådenderne ind i de første perler, inden man klipper dem af, så der ikke er noget der går op. Vil man sikre det ekstra, kan man forsigtigt tilføje et lille dryp lim, men pas på, at tråden og perlerne ikke klistrer sammen og bliver stive.

Færdigt hjemmelavet perlearmbånd med små blomster

Variationer af smykker m. perleblomster

Udover armbånd og halskæder, har jeg også lavet fingerringe med perleblomster. Jeg synes det fungerer bedst med ganske små perler, og med færre perler som mellemrum. Og de bliver superfine!

De er også nemme at lave, for man behøver ingen lukning, man skal bare ramme det antal perleblomster, der passer omkring ens finger, og man kan evt. have lidt flere perler i et mellemrum på “bagsiden” af ringen, hvis det er nødvendigt, for at den passer godt.

Jeg nævnte tidligere, at de perler man bruger, ikke nødvendigvis behøver at have samme størrelse. Farverne imellem skal de helst, men man kan godt bruge en lidt større perle som midte i sine perleblomster. Man skal bare være opmærksom på, at der så skal flere blade til. Jeg har lavet en halskæde her med 8 blade. Og de skal så sys først 5 på, så midten og så 3, i stedet for 4, midt og 3.

Det kan Feks. også godt lade sig gøre at lave creoler med perblomster på, men det er lidt mere kompliceret, da den stive tråd som en creol jo er, hurtigt vil få perlerne til at sidde lidt mærkeligt i forhold til hinanden. Det er måske en guide til en anden gang. Indtil da kan jeg klart anbefale at man bare prøver sig frem, og ikke lader sin opfindsomhed begrænses.
Og så kan man jo mixe og matche, som man vil! 😀

Mere om perlesyning

Perlesyning kan ret mange flere ting end bare de her små blomster.
Jeg har også en guide til perlekugler, som lige er lidt mere avanceret. Og super til øreringe! 😀

Perledug som er gået i stykker

Og den her lille dug, fandt jeg engang i en genbrugsbutik. Det er et lidt mere imponerende eksempel på perlesyning, synes jeg. Den er gået i stykker, så min idé var egentlig at pille den op og bruge perlerne til noget andet. – Det er også en måde at finde perler på. Endda bæredygtigt! Men jeg synes alligevel den er så fin. Så indtil jeg har et projekt, hvor perlerne skal bruges, får den lov at være som den er. 🙂

Jeg ved ikke om billedguides og blogformen her. egentlig er det folk fortrækker? Jeg synes jo billederne gør det nemmere at se hvad der sker, men jeg kunne godt være åben for at prøve at lave videoguides på youtube i fremtiden, hvis folk kunne tænke sig det. 🙂

 – Lærke

Skriv en kommentar