Tapetklister af mel?

Jeg har lavet en del papmache i mit liv, (Stop med at grine, det er ikke løgn 😛 ) og jeg er faldet over nogle forskellige opskrifter på hjemmelavet tapetklister, af helt normalt vand og hvedemel. Tapetklister er ikke meget dyrt, i forhold til hvor langt det rækker, men vand og hvedemel, er immervæk billigere. Så det måtte jeg naturligvis prøve af…

Hjemmelavet tapetklister af mel og vand

Det virker glimrende, har jeg nu erfaret. Jeg er rigtig glad for resultatet af det, så det kan da godt være, at jeg aldrig nogensinde kommer til, at købe tapetklister igen. 😀

Men der er altså lidt forskellige måder, at gøre det på. Nogen koger det ikke, men så vidt jeg har forstået, får denne proces limen til, at holde bedre, samtidigt med, at eventuelle bakterier bliver slået ihjel, så man undgår, at limen mugner ligeså hurtigt, når man har den stående. Derudover kan man også tilsætte lidt sukker, for at øge styrken og holdbarheden yderligere.

Opskriften jeg bruger, til hjemmelavet tapetklister, ser derved således ud.

Jeg bruger:
2 dl vand
2 spsk hvedemel
1 spsk sukker

Ingredienserne blander jeg sammen i en gryde, varmer det op og lader det koge, indtil jeg har fået rørt klumperne ud og konsistensen, er blevet godt tyk. Det går rimelig stærkt så pas på, at det ikke brænder på. Synes man, at det er blevet lidt for tykt, tilsætter man bare en sjat vand mere. Det kan man også gøre, efterhånden som man bruger det, hvis det står og størkner lidt. Men ellers putter man det bare i en skål, eller et glas med låg, hvis man vil kunne gemme det i et par dage.

Hjemmelavet tapetklister kan også laves i mikroovn, hvis man rører ingredienserne sammen, giver det et halvt minut af gangen, og rører grundigt imellem, indtil det er tykt nok. Det er lidt mere tilbøjeligt til, at blive klumpet, når man laver det på denne måde, men det er altså bestemt muligt. 🙂

Nu er det eneste, der mangler bare et passende projekt, at bruge den færdige tapetklister til.
Jeg bruger det selv, til alt hvad jeg laver af papmache og decoupage.
F.eks har jeg lavet en hel masse flotte jule kræmmerhuse, og nogle papmache kugler, som jeg har brugt til mine hjemmelavede disko kugler. 🙂

– Lærke

39 Comments

Jeg kan huske i min barndom da lavede jge også meget mel-kilister. Jeg blandede blot mel og vand til jeg synes at det var fint nok. 🙂

Hej Bitten.
Det afhænger meget af hvor tykt et lag man har bygget op, og af temperatur også. Hvis man laver noget tyndt, tørre det selvfølgelig ganske hurtigt, men kuglerne her, f.eks, skal tørre nogle timer. Gerne natten over. 🙂

Hej
Du skriver at limen at mugner. Hvor længe går der før den gør det?
mvh. Anne

Hej Anne.
Det er meget afhængigt af hvordan man opbevarer det, og hvor rent man kan holde det. Normalt har jeg mit stående ved stuetemperatur, bare med plastikfolie eller et låg over, fordi jeg som regel når, at bruge det, men sådan kan det max holde i et par dage. Stiller du det køligt i en lufttæt beholder, uden at det er nået, at komme for meget støv og snask i, vil det nok kunne holde nogle dage længere. Man vil muligvis kunne dele portionen op, i mindre, sterile syltetøjsglas og lukke dem med det samme, som man gør med marmelade og lignende, så vil jeg tro de kan holde en hel del længere, men jeg ved ikke præcis hvor længe. 🙂
Mvh Lærke

Det kan det i princippet godt, ja. Jeg ved dog ikke om jeg selv ville gøre det. Når det er tørt burde der jo ikke være noget problem i ingredienserne, men jeg er ikke sikker på holdbarheden af det, i fald der er tale om større og mere permanente projekter, og evt. skiftende luftfugtighed og temperatur. 🙂

HVORFOR???? er jeg ikke dumpet ind i din blog tidligere… den er jo ganske aldeles vidunderfuld <3

Hej Lærke ? Jeg skal tapasere et gammelt metal skab med Anders And blade.. Tror du at jeg kan bruge din opskrift der til?

Hej Iben. Det lyder som et skægt projekt! Jeg ved ikke hvordan det klistre på metal desværre. Alt efter hvordan overfladen er, vil det måske hjælpe, at slibe den lidt ru. Men umiddelbart tror jeg selv, at jeg ville gå efter noget lidt stærkere, til et sådant projekt. 🙂
Mvh Lærke

Nøj tusind tak! Jeg sad på nettet og skulle finde ud af hvor jeg kunne købe tapetklister billigt. Så fandt jeg denne super enkle opskrift! Tak! Så behøver jeg jo ikke at købe det ❤ jeg skal tapetsere nogle gamle ikea møbler. Mon ikke man kan bruge det?

Ja, i princippet burde det faktisk være helt i orden. Jeg ved dog ikke med tryksværte i avispapir ol. Jeg har selv lavet nogle masker, hvor jeg har lagt et lag helt normal plastfolie imellem, med huller til øjne, mund og næse. Med lidt vaseline eller andet creme i ansigtet, klistrer plastfolien nemt fast, og så papmache oven på. Det er rigtig nemt, at få af!
Der skal dog laves et rimelig tykt lag, og masken skal tørre ret meget, inden man piller den af, ellers kan den godt krympe lidt skævt. Der sker nemlig det med papir, at det udvider sig lidt når man gør det vådt, og når det så tørre igen, vil det gerne trække sig sammen. Men det kan sagtens lade sig gøre, at lave masker af papmache! 😀
Mvh Lærke.

Sikken en fantastisk blog 🙂 Mon jeg kan bruge din opskrift til at tapetsere mit dukkehus? Det er ikke “rigtigt” tapet med printede mønstre på almindeligt 80 g printerpapir 🙂

God opskrift. Som barn i 50-erne brugte vi lim af vand og mel til at klistre drager sammen med. Virkede fint. Godt tip med et drys sukker i.

Fandt engang min oldemors gamle glansbillede bog- der var brugt vand og mel blanding til at klistre disse ind… bogen må have været et sted mellem 90-70 år gammel. Og intet var mugnet/ og limen holdt stadig, det var ikke til at løsne glansbillederne. Så det er bare for at sige- det holder!!! Jeg overvejer om salt ville være bedre en sukker, det jo det man putter i trylledej så det konservere?

Hej Sara! Meget interessant tilføjelse! Det lyder virkelig som en fin bog! 😀
Jeg tror godt man ville kunne putte salt i også, men det vigtigste er at de færdige projekter bliver holdt tørre! Så er der ingen begrænsning på holdbarheden. 🙂
Sukkeret putter jeg mest i pga. holdbarheden på limen inden det bliver brugt. Det er min erfaring at det holder sig længere med lidt sukker i. Måske kunne salt også gøre det! 🙂
Mvh Lærke

Spændende,
Jeg er dagplejer og jeg vil rigtig gerne lave en skål over en ballon til et hold bedsteforældres sølvbryllup. Tænker du at klisteren kan samarbejde med klarlak??

Hej Majbrit. Det kan det helt sikkert godt! God fornøjelse med det! 😀
Mvh Lærke

Hej Lærke.
Bekymre mig det med mug. Men kan ikke lige se om det også mugner når det er tørret sammen med avispapiret? For så virker det lidt formålsløst at bruge. Tænker derfor kun at det er det man ikke har brugt? Men håber du lige vil bekræfte dette?🙂

Hej Anne. Det er kun så længe det er fugtigt at det mugner. Det vil normal tapetklister og andet lim også gøre. Lige så snart det er tørret mugner det ikke! 🙂
Mvh Lærke

Skriv en kommentar