Tapetklister af mel?

Jeg har lavet en del papmache i mit liv, gør det stadig (Stop med at grine, det er ikke løgn 😛 ) og jeg er faldet over nogle forskellige opskrifter på hjemmelavet tapetklister, af helt normalt vand og hvedemel. Tapetklister er ikke meget dyrt, i forhold til hvor langt det rækker, men vand og hvedemel, er immervæk billigere. Så det måtte jeg naturligvis prøve af. Og det må siges at have været en succes! 😀

Hjemmelavet tapetklister af mel og vand

Der er lidt forskellige måder at lavet det på. Nogen koger ikke deres tapetklister, men blander bare vand og mel. Men når man koger det, får det altså en noget mere “limet” og klistrende konsistens. Og der bliver MEGET mere af det! I øvrigt bliver alle eventuelle bakterier slået ihjel, så man undgår, at limen mugner ligeså hurtigt, når man opbevarer den.
Derudover kan man også tilsætte lidt sukker, for at øge styrken og holdbarheden yderligere. 😋
Udover at koge tapetklister af mel, i en gryde, kan man også lave det i mikroovn. < Den opskrift er værd at forsøge, hvis man ikke lige har et komfur, eller bare gerne vil lave det lidt hurtigere og uden opvask. 😉
Opskriften i gryde er selvfølgelig super hvis man ikke lige har en mikroovn, eller hvis man skal lave større portioner! 🙂

Opskriften jeg bruger, til hjemmelavet tapetklister i gryde, ser således ud.

Jeg bruger:
2 dl vand
2 spsk hvedemel
1-2 tsk sukker

Man kan sagtens lave større portioner! Men det her passer med, at jeg kan få det brugt i løbet af et par dage, alt efter størrelsen på mine projekter.

Ingredienserne blander jeg sammen i en gryde, først mel og sukker, og derefter vand, lidt af gangen. Så varmer jeg det op og lader det koge, indtil jeg har fået rørt eventuelle klumper ud, og konsistensen er blevet godt tyk. Det går rimelig stærkt så pas på, at det ikke brænder på.
Synes man, at det er blevet lidt for tykt, tilsætter man bare en sjat vand mere. Det kan man også gøre, efterhånden som man bruger det, hvis det står og størkner lidt. Men ellers putter man det bare i en skål, et glas, eller en plastbeholder. Noget med låg, hvis man vil kunne gemme det.
Det kan holde sig 1-2 uger i køleskab. Afhængigt af hvor meget støv og skidt det bliver forurenet af, og hvor længe af gange, man har det ude af køleskabet.

Nu er det eneste, der mangler bare et passende projekt, at bruge den færdige tapetklister til.
Jeg bruger det selv, til alt hvad jeg laver af papmache og decoupage.
F.eks har jeg lavet en hel masse flotte jule kræmmerhuse, og nogle papmache kugler, som jeg har brugt til mine hjemmelavede disko kugler. 🙂

 – Lærke

48 Comments

Jeg kan huske i min barndom da lavede jge også meget mel-kilister. Jeg blandede blot mel og vand til jeg synes at det var fint nok. 🙂

Hej Bitten.
Det afhænger meget af hvor tykt et lag man har bygget op, og af temperatur også. Hvis man laver noget tyndt, tørre det selvfølgelig ganske hurtigt, men kuglerne her, f.eks, skal tørre nogle timer. Gerne natten over. 🙂

Hej
Du skriver at limen at mugner. Hvor længe går der før den gør det?
mvh. Anne

Hej Anne.
Det er meget afhængigt af hvordan man opbevarer det, og hvor rent man kan holde det. Normalt har jeg mit stående ved stuetemperatur, bare med plastikfolie eller et låg over, fordi jeg som regel når, at bruge det, men sådan kan det max holde i et par dage. Stiller du det køligt i en lufttæt beholder, uden at det er nået, at komme for meget støv og snask i, vil det nok kunne holde nogle dage længere. Man vil muligvis kunne dele portionen op, i mindre, sterile syltetøjsglas og lukke dem med det samme, som man gør med marmelade og lignende, så vil jeg tro de kan holde en hel del længere, men jeg ved ikke præcis hvor længe. 🙂
Mvh Lærke

Det kan det i princippet godt, ja. Jeg ved dog ikke om jeg selv ville gøre det. Når det er tørt burde der jo ikke være noget problem i ingredienserne, men jeg er ikke sikker på holdbarheden af det, i fald der er tale om større og mere permanente projekter, og evt. skiftende luftfugtighed og temperatur. 🙂

HVORFOR???? er jeg ikke dumpet ind i din blog tidligere… den er jo ganske aldeles vidunderfuld <3

Hej Lærke ? Jeg skal tapasere et gammelt metal skab med Anders And blade.. Tror du at jeg kan bruge din opskrift der til?

Hej Iben. Det lyder som et skægt projekt! Jeg ved ikke hvordan det klistre på metal desværre. Alt efter hvordan overfladen er, vil det måske hjælpe, at slibe den lidt ru. Men umiddelbart tror jeg selv, at jeg ville gå efter noget lidt stærkere, til et sådant projekt. 🙂
Mvh Lærke

Nøj tusind tak! Jeg sad på nettet og skulle finde ud af hvor jeg kunne købe tapetklister billigt. Så fandt jeg denne super enkle opskrift! Tak! Så behøver jeg jo ikke at købe det ❤ jeg skal tapetsere nogle gamle ikea møbler. Mon ikke man kan bruge det?

Ja, i princippet burde det faktisk være helt i orden. Jeg ved dog ikke med tryksværte i avispapir ol. Jeg har selv lavet nogle masker, hvor jeg har lagt et lag helt normal plastfolie imellem, med huller til øjne, mund og næse. Med lidt vaseline eller andet creme i ansigtet, klistrer plastfolien nemt fast, og så papmache oven på. Det er rigtig nemt, at få af!
Der skal dog laves et rimelig tykt lag, og masken skal tørre ret meget, inden man piller den af, ellers kan den godt krympe lidt skævt. Der sker nemlig det med papir, at det udvider sig lidt når man gør det vådt, og når det så tørre igen, vil det gerne trække sig sammen. Men det kan sagtens lade sig gøre, at lave masker af papmache! 😀
Mvh Lærke.

Sikken en fantastisk blog 🙂 Mon jeg kan bruge din opskrift til at tapetsere mit dukkehus? Det er ikke “rigtigt” tapet med printede mønstre på almindeligt 80 g printerpapir 🙂

God opskrift. Som barn i 50-erne brugte vi lim af vand og mel til at klistre drager sammen med. Virkede fint. Godt tip med et drys sukker i.

Fandt engang min oldemors gamle glansbillede bog- der var brugt vand og mel blanding til at klistre disse ind… bogen må have været et sted mellem 90-70 år gammel. Og intet var mugnet/ og limen holdt stadig, det var ikke til at løsne glansbillederne. Så det er bare for at sige- det holder!!! Jeg overvejer om salt ville være bedre en sukker, det jo det man putter i trylledej så det konservere?

Hej Sara! Meget interessant tilføjelse! Det lyder virkelig som en fin bog! 😀
Jeg tror godt man ville kunne putte salt i også, men det vigtigste er at de færdige projekter bliver holdt tørre! Så er der ingen begrænsning på holdbarheden. 🙂
Sukkeret putter jeg mest i pga. holdbarheden på limen inden det bliver brugt. Det er min erfaring at det holder sig længere med lidt sukker i. Måske kunne salt også gøre det! 🙂
Mvh Lærke

Spændende,
Jeg er dagplejer og jeg vil rigtig gerne lave en skål over en ballon til et hold bedsteforældres sølvbryllup. Tænker du at klisteren kan samarbejde med klarlak??

Hej Majbrit. Det kan det helt sikkert godt! God fornøjelse med det! 😀
Mvh Lærke

Hej Lærke.
Bekymre mig det med mug. Men kan ikke lige se om det også mugner når det er tørret sammen med avispapiret? For så virker det lidt formålsløst at bruge. Tænker derfor kun at det er det man ikke har brugt? Men håber du lige vil bekræfte dette?🙂

Hej Anne. Det er kun så længe det er fugtigt at det mugner. Det vil normal tapetklister og andet lim også gøre. Lige så snart det er tørret mugner det ikke! 🙂
Mvh Lærke

Hvor stor en mængde får man ud fra den opskrift?
Jeg skal nemlig lave til 27 elever, der skal lave masker, der er mindre end et ansigt 🙂 Jeg aner ikke hvor meget, der skal laves og handles ind til det.
På forhånd tak

Uh, det er helt sikkert mere end jeg plejer at lave af gangen! 😃
Det er lidt svært at sige, for det afhænger rigtig meget af hvor tykt det ender med at blive, hvor meget der egentlig går til.
Heldigvis er det nemt at lave mere, og det er heller ikke verdens undergang at få lavet for meget. Det er jo bare mel. 🙂
Jeg tror jeg ville lave af 1 liter vand i første omgang.
Og en pose mel er uanset hvad, mere end rigeligt. 😉
God fornøjelse og jeg håber i får masser af sjov ud af det! 😃
Mvh Lærke

fedt med din blok , vi kommer altid tapetklister i vores lermaling men jeg tror da nok lige vi skal prøve den her opskrift fra kalle i ribe

Hej Kalle. Det lyder spændende! I er meget velkomne til at vende tilbage og fortælle mere om hvordan det går. 😀
Mvh Lærke

Skriv en kommentar