Guide til Papmache

Papmache, er generelt, en ret billig hobbyform, da man jo kan lave det af gamle aviser og andet papir. Det betyder dog overhovedet ikke, at det er kedeligt, eller at der ikke er nogle muligheder med udfoldelserne af det. Tvært imod! Selv de mindste kan være med, og have det super sjovt, men voksne, der mestrer disciplinen papmache, kan virkelig også skabe de smukkeste og mest imponerende værker! Jeg synes papmache er meget alsidigt og meget undervurderet. Hvis du er ny i det, eller kunne tænke dig lidt inspiration, er du kommet til det helt rette sted! 🙂

avisstrimler til papmache

Hvad er papmache

Papmache består, helt grundlæggende, af papir, der er klippet eller revet i stykker, og som derefter er klistret sammen, til en figur af en art, ved hjælp af tapet klister.
Man kan sagtens købe tapetklister. Det koster ikke alverden. Nogen bruger i stedet trælim, eller andet lim, der er fortyndet med vand, men man kan godt lave tapetklister billigere selv, af ganske almindeligt hvedemel.
Avis papir er nok klart den billigste og mest velegnede type papir til formålet, da det er relativt tyndt, men alt papir kan sådan set bruges, hvis det bare kan suge limen. Så altså helst ikke farverige magasiner med meget blanke sider. Tykkere papir eller karton, kan også være sværere, at arbejde med. Tyndere papir, som silkepapir, kan man derimod bruge, hvis man f.eks ikke ønsker, at kunne se kanterne af papiret, lige så tydeligt, i overfladen på sin færdige papmache.

Man kan lave papmache udenpå et skelet, af f.eks ståltråd, hønsenet eller pap, men man kan også bruge balloner, og lave store æg, eller tvinge dem i form med snor, som disse papmache græskar, hvor man lader ballonen blive indeni. Man kan også bruge forskellige ting, til at bygge en form udenpå. F.eks en simpel kugle eller bold, som man altså piller ud igen. Man kan beskytte, det man bygger udenpå, og gøre papmacheen nemmere, at få af igen, f.eks med et lag plast folie. På denne måde, skal man lave et rimelig tykt lag, og lade det tørre en del, inden man piller det af formen. Papir udvider sig nemlig en lille smule, når man gør det vådt, og når det så tørre igen, vil det gerne trække sig sammen. Hvilket kan resulterer i, at ting kryber lidt skævt.

Man kan lave ALT muligt i papmache, hvilket gør det rigtig genialt, f.eks til sangskjulere, og man kan lave det i ALLE størrelser. Jeg har engang været med til at bygge en raket på en sæbekassebil, i papmache, og da jeg gik i SFO kan jeg huske, at vi engang lavede en dinosaur, der var højere end de voksne!
Apropos SFO, kan jeg også huske at papmache altid indebar, at man havde begge hænder nede i spanden med tapetklister, for at væde avis strimlerne. Det er helt sikkert rigtig fornuftigt, fra et sansemotorisk perspektiv. At lære børn, at det er mega lækkert, at blive griset så meget til som muligt. Nu fortrækker jeg dog en noget mindre snasket måde, at gøre det på. Nemlig at pensle tapetklister på avisstrimlerne med en relativt stor pensel. Den billigste pensel du kan finde, kan gøre det, men jo større projekt, jo større strimler og jo større pensel. Så går det lidt hurtigere. 😉

Papmache strimler, penslet med tapetklister

Lidt om hvor man starter og slutter?

Skal man bygge papmache udenpå noget andet, skal dette selvfølgelig klargøres først. Hvis man vil lave et skelet af ståltråd eller hønsenet, laves dette egentlig bare som en grov form. Så kan man tilføje og forfine detaljer med selve papmacheen. Tynde ting, der stikker ud fra figuren, (arme, ben, fingre, ører) er smarte at forstærke, f.eks med ståltråd, så de ikke kan knække af.

Papiret man skal bruge, rives bare i strimler, i en størrelse der passer med det man skal lave. Eller klippes, hvis det skal være mere præcist. Som nævnt, dækker man, på den ene eller den anden måde, papirstrimlerne med lim, og så begynder man bare, at klistre dem på sin figur.
Til at starte med, kan det godt føles lidt som om, papmacheen aldrig kommer til, at sidde fast.
På et skelet, af ståltråd kan det være en fordel, lige at lime de første par strimler lidt rundt om trådene. Så føles det ikke helt lige så meget, som om det bare falder af igen, men efterhånden som man får klistret flere strimler og flere lag på, bliver det altså nemmere, at have med, at gøre. Og det skal nok komme til, at sidde fast. 😉

Skelet til en figur af papmache

Her er et eksempel på en lidt anden slags form, jeg har lavet til en figur. Den skulle sidde med benene ud over bordkanten, så jeg gjorde den tung i bagdelen med en sten, lavede kroppen med et halvt rør fra en rulle stanniol, hovedet af en gammel golfbold, og arme og ben af strikkepinde, som havde mistet deres makkere. Så byggede jeg lidt mere fyld på hovedet og kroppen, med sammenkrøllet papir og stanniol, og gjorde det hele fast med ståltråd og tape.
Så der er altså mange forskellige muligheder for at bygge figurer. Rigtig mange ting kan bruges. 🙂

Min figur her fik jeg dækket med papmache strimler, og da jeg var ved, at være tilfeds, lod jeg den tørre. Her kunne man godt have ladet den være færdig, og blot malet den, men for også at vise en anden papmache teknik her, nemlig papmache pulp, fik den altså lavet lidt mere.

Papmache pulp

Papmache pulp, er der nok færre der har hørt om. Det er en grød- eller ler-agtig papir masse, man laver af papir der er blødt ud i vand. Det er en rigtig god teknik til at ujævne og forme detaljer, på papmache projekter, men man kan også bruge det for sig selv.
Det er ikke det samme som “paper clay”. Paper clay er ler hvori der er blandet papir, og når det så bliver brændt, brænder papiret væk. Der findes vidst mange forskellige typer paper clay efterhånden, men det her papmache pulp, skal altså blot tørre, og ikke brændes!
Papmache pulp, findes der også mange forskellige opskrifter på. Alt efter hvilken konsistens og holdbarhed, man ønsker, kan der blandes forskellige typer lim i, og jeg har endda set nogen der blander forskellige typer spartel- og fugemasse, linolie og andet olie, samt majsstivelse og hvedemel, i, for at give en blødere konsistens. Så der er mange muligheder for, at lege med dette.
I diverse hobbyforretninger, kan man også købe poser med færdigt papmache pulp pulver, der blot skal blandes op med vand, men man kan altså stort set lave det gratis selv.
Jeg har selv, indtil videre, mest brugt det, til at udglatte papmache projekter. Til dette, har jeg fundet en helt simpel og grundlæggende opskrift, ganske tilstrækkelig.

Opskrift på papmache pulp

Forskellige typer papir, giver forskellig struktur i papmache pulpen. Servietter, køkkenrulle og toiletpapir, giver, en meget fin konsistens. Avispapir, æggebakker og andet bliver grovere.
Der kan være rigtig meget farve i genbrugspapir. F.eks tryksværte fra avis. Det kan godt give nogle ret grimme aftegninger, i ens skåle. Så jeg vil anbefale, at man ikke bruger sine nye, hvide Margrete-skåle til dette. Glasskåle tager ikke imod farven på samme måde. Så det er en bedre mulighed. Til større portioner, kan man også bruge en opvaskebalje.
Apropos genbrugspapir, er det selvfølgelig ikke toiletpapir, jeg taler om her. Der vil man gerne bruge en ny rulle. Men man kan altså godt bruge servietter, hvis de bare har været på bordet, og måske er krøllede, men rene. Eller hvis man laver serviet decoupage, kan man jo bruge de hvide lag inderst i servietterne. Det er det jeg har brugt herunder. Men det er jo lidt op til en selv, hvor meget man går op i genbrug. 🙂

Jeg laver papmache pulp ved, at tage den mængde papir jeg vurderer, at jeg skal bruge, rive det i mindre stykker, og sætte det i blød i kogende vand. Når vandet er kølet af, findeler jeg det lidt mere med fingrene, og så kører jeg en tur igennem det, med en gammel håndmikser, indtil det er så fint, som jeg nu synes, det skal være. Hvis man har en gammel blender, af en eller anden art, måske en stavblender, er det også en rigtig god mulighed, for at gøre konsistensen finere.
Når jeg synes det er færdigt, presser jeg, så meget vand som muligt ud af papir massen, med hænderne. Man kan godt starte med at hælde det igennem en si. Derefter smuldrer jeg det ud i en skål.
Imens papiret har stået i blød, har jeg lavet mig en tyk portion tapetklister af mel. Dette blander jeg nu sammen med det udblødte papir. En skefuld lim af gangen, indtil det har den konsistens, jeg har brug for.
Man kan lave det som en ler-agtig klump, som man kan ælte og forme i hænderne, og man kan lave det tyndere, så det har en konsistens, man kan smøre ud f.eks med en spartel eller kniv.

Her ses min figur, efter jeg har jævnet den ud og tilføjet lidt detaljer, ansigt, slips og jakkesæt. Derudover valgte jeg, at farvelægge den med silkepapir, i stedet for blot, at male den.

Tørring af papmache

Når papmache er færdigt, skal det lige tørre, inden man kan dekorere det. Har man brug for, at papmacheen tørre hurtigt, kan et sted med varme og ventilation, være til hjælp. Eller en føntørre, varmeblæser eller lignende.
Mindre ting, kan puttes i ovnen, ved ganske svag varme.
De fleste ting, vil dog være rimeligt tørre, hvis man lader dem stå natten over.

Dekoration af papmache

Inden man går i gang med, at dekorere sin færdige papmache, kan man godt slibe lidt af de eventuelle ujævnheder, der måtte være, væk, med sandpapir.
Når man er tilfreds, kan det f.eks males, men det er også virkelig velegnet, til decoupage.
Decoupage kan man vel også godt kalde det, når jeg har farvelagt min figur herover, med silkepapir. Det er en sjov dekorerings metode, som alternativ til maling.
Når man maler, eller dekorerer på anden måde, skal man lige passe på, ikke at gøre papmacheen for våd, så den bliver blød. Har man lavet et godt tykt lag papmache, burde det dog ikke give nogle problemer. 🙂

Hvis det er nødvendigt, kan den færdige papmache, naturligvis lakkeres.

Masker af papmache

Nogle spørger, om man kan lave masker af papmache, på sit eget (eller andres) ansigt. Og det kan man sagtens! Jeg ville dog kun gøre det med tapetklister af mel, hvor alle ingredienserne er naturlige. Derudover, ville jeg lægge et lag plastfolie i ansigtet. Klistret fast med lidt vaseline eller andet creme. Selvfølgelig med huller til øjne, mund og næse. Så undgår man i hvert fald kontakt med tryksværte og anden farve fra papiret.
Derudover, er det en god idé, at beholde masken på, indtil den er tørret en smule, så man er sikker på, at den holder formen.

Her har jeg lavet nogle hele masker, som kan dekoreres rigtig fint. Falske øjenvipper får dem til, at se ret livagtige ud. Man kan også lave små masker, der kun dækker lidt af ansigtet. Som man kan bruge til kostumer til fastelavn og halloween. 🙂

Skulle der være andre spørgsmål til papmache, eller ting jeg ikke lige har fået dækket her, skal man være meget velkommen til at spørge i kommentarfeltet under dette indlæg. Og ellers vil jeg blot ønske god fornøjelse med alle fremtidige papmache projekter! 🙂

  • Lærke

41 Comments

Hej. Tak for meget god forklaring. Kan man farve papiret- pulken men det er vådt? Og hvilken farve kan man bruge?

Hej. Jeg har brugt farvede servietter, eller andet farvet papir til at farve pulpen. Det tror jeg er den mindst grisende måde, at gøre det på. Jeg har faktisk ikke prøvet, at farve med andet, da jeg som regel maler det efterfølgende. 🙂

Hej Nina! Det er sjovt du spørger! Du mener sådan nogle rimelig store nogle man kan sætte på en hylde, f.eks med bogstaverne i ens barns navn? Jeg er ved at lave nogle, og der kommer en guide op inden så længe! Men jeg har skåret dem i pap og lagt to sammen med afstand imellem, og derefter dækket kanterne med papmache. Jeg prøver at skynde mig at få guiden færdig! 😊
Mvh Lærke

Hej Lærke
Tak for din udførlige beskrivelse af papmache. Jeg har lige et spørgsmål jeg håber du kan hjælpe mig med.
Min datter vil være en stor flødebolle til fastelavn og jeg har forestillet mig at lave et skelet i hønsetråd og så beklæde det med papmache. Jeg er bare nervøs for at det bliver for tungt for hende, så mit spørgsmål er: tror du jeg kan beklæde skellet med noget inden papmachen, så jeg måske kan tage hønsetrådsskelletet ud igen bagefter?
Mvh Anne

Hej Anne. Tak for rosen, og interessant spørgsmål. Jeg tror umiddelbart ikke, at det vil blive for tungt, med hønsenet i. Selvfølgelig alt efter hvor gammel hun er og hvor stor du tænker flødebollen skal være. Hønsenettet styrker jo også konstruktionen, så hvis det ikke er i, er du muligvis nødt til, at lave papmacheen tykkere, hvilket også vil give mere vægt. Men hvis du beklæder formen af hønsenettet med noget der gør den jævn, så papmacheen ikke kommer ind i hullerne og sætter sig fast, og derefter beklæder det med plastik, så kan det nok godt lade sig gøre, at få formen ud.
Håber det er til hjælp. 🙂
Mvh Lærke.

Hej, tak for en super god forklaring på papmache. Jeg skal lave en sangskjuler til min søns konfirmation. Det skal ende med at blive en fodbold. Jeg forestiller mig at købe en billig plastikbold, lægge papmache ud over og når det så er tørt, skære hul i toppen og punktere bolden og hive den ud, vil det være den rigtige måde at gøre det på ud fra din erfaring? Hvad kan man bruge til at male bolden så den ligner en rigtig fodbold? Kan jeg bruge akrylmaling? Har du en idé til hvordan jeg får den til at ligne en rigtig fodbold med de sorte og hvide 8-kanter?
Dbh Michelle

Hej Michelle. Godt spørgsmål! Det med bolden er en fin idé. Måske vil det være nemmere hvis du kan finde en rund ballon og bruge. Den er nok lidt blødere når den skal ud igen, men det skal selvfølgelig være en rigtig rund model.
Du kan sagtens male papmache med acryl maling, men pas på at det ikke bliver for vådt og får bolden til at klaske sammen. ?
Det med ottekanter er lidt mere besværligt. Jeg har lavet det engang på nogle små bolde, hvor jeg startede med at måle op hvor store ottekanterne skulle være. Så lavede jeg en lille skabelon af papir som jeg tegnede efter, og startede med at tegne det op med blyant, for at sikre mig, at det passede. 🙂
Håber det er til hjælp! Og tillykke med din søn. 😀
Mvh Lærke

Hej, jeg er midt i et papmaché projekt, og det er ellers ikke noget jeg har prøvet før, jeg skal kreere et julekugle kostume ( til en voksen), jeg har købt en ballon med 1 m i diameter som form.. Min tanke var at lave et lag papmaché, og så et lag hønsetråd for at styrke det, men jeg har meget svært ved at forme hønsenettet, ville det stadig kunne styrke konstruktionen hvis jeg klippede hønsenettet i mindre stykker og limede dem på tror du? Jeg ville slutte af med at beklæde den med rødt stof. Og så to seler så man kan tage den på 🙂

Hej Nanna.
Ja, jeg tror helt sikkert godt du kan klippe hønsenettet i lidt mindre stykker, og det vil stadig styrke konstruktionen! Prøv at få enderne til at lappe godt ind imellem hinanden, så der ikke er nogen pletter, hvor der ikke er noget. Håber det går godt! Det lyder som et vildt sjovt projekt! 😀
Mvh Lærke.

Hej Lærke
Tak for dine gode ideer og præcise vejledning.
Jeg er i gang med en større figur hoved og hals af hønsetråd og papmache.
Har du prøvet at bruge træ/grene til dine figurer? Jeg tænker at bruge en gren 5 cm i diameter, af barket til skuldre på min figur. Har du nogen erfaringer med det?

bedste hilsner
Lise

Hej Lise. Tak for dit spørgsmål! Det har jeg ikke, men jeg tror sagtens det kan lade sig gøre, så længe træet er godt tørt! Du tænker at bruge træet som fundamentet papmachehovedet står på? Det lyder spændende! ?
God fornøjelse med det!
Mvh Lærke

Hej lærke. Kan få fat på dig via en email? Kan du skrive tilbage på e-mail. mvh Kivi

Hey du Lærke fed opskrift. bare lige simple spørgsmål. jeg skal til at bygge større model og ikke leget med det i de sidste 25-30 år så er en del rusten men husker da jeg gik på fritidshjem tror jeg nok det var der arbejdet vi med strimler af af avis papir kan ikke huse hvad vi brugte som lim kan kun huske de lå bare i lage i få sekunder kan du hjælpe mig her med hvor meget af hvad og hvilke produkter der er nødvendige skulle også gerne holde godt stykke tid samt der vil blive arbejdet oven på det også

Hej Jesper. Jeg bruger altid min hjemmelavede tapetklister af mel. https://lrke.dk/tapet-klister-af-mel/
Og jeg pensler det bare på avisstrimler med en rimelig stor pensel.
Det er min erfaring at det holder rigtig fint. Også når man maler osv. Ovenpå. ?
Håber det var svar nok? God fornøjelse med det!
Mvh Lærke

Hej Lærke
Jeg har lavet papmachefigurer via søsterne grenes DIY,hvor hele figuren laves af pulp. Den har stået hele natten og har nu været i ovnen ved svage varme i 1,5 time,tapetklister.(MON det er farligt at varme ift dampe??) Når, men den er stadig ikke tør. Hvad gør jeg mon galt? Har fulgt din opskrift,men brugt rigtigt tapetklister.
Mvh Julie:)

Hej Julie. Hvor stor er figuren og er det rigtigt forstået at den er lavet massivt af pulp? Hvis den har en vis størrelse og den slet ikke er hul, kan jeg godt forstå at den er længe om at tørre. Så er der jo rigtig meget væske i! Det samme hvis det bare er et tykt lag pulp. ? Jeg ved desværre ikke om der er noget i rigtig tapetklister som er giftigt ved opvarmning, men hvis der ikke er noget der lugter mærkeligt, ville jeg ikke være bekymret. ?
Håber det er til lidt hjælp, ellers må du gerne forklare lidt mere om projektet. ?
Mvh Lærke

Hej Lærke, tak igen for super information. Jeg skal lave nogle masker i papmache sammen med en skoleklasse. Vi har en ide om at hænge dem op udenfor i et træ til en udstilling. Kan de tåle det, hvis vi fx giver dem lak – ved du det? bedste hilsner Lise

Hej Lise. Det lyder som et spændende projekt! Hvis i giver dem et godt lag lak, tror jeg sagtens de kan holde til at hænge udenfor i en periode. 🙂
Mvh Lærke

Tak for virkelig inspirerende blog/hjemmeside! Vil papmaché figur gå i forrådnelse på et tidspunkt, fordi det er lavet med tapetklister med mel? Vh Kamilla

Hej Kamilla. Tak skal du have!
Nej. Papmache går ikke i forrådnelse. Ikke så længe figurerne er tørre! 🙂

Hej Lærke
Kunne vi få at vide hvordan du lavede dinosaur da vi gerne vil prøve at lave en.
Med venlig hilsen
Vivi

Uuuha det er længe siden! Men selvfølgelig! Det var mens jeg gik i SFO og det var jo pædagogerne der havde lavet al forarbejdet. De havde lavet et stort skelet af hønsenet. Og jeg kan ærligtalt ikke huske om det var forstærket med andet end det. Det vil måske være nødvendigt alt efter hvor stor en dinosaur det skal være. Vi børn fik så lov at dække med papmache og da den var helt tør malede vi den! 😃 Hvis i har mere specikke spørgsmål vil jeg selvfølgelig gerne prøve at besvare dem ud fra de erfaringer jeg har nu, men jeg ville være nødt til at vide lidt mere om størrelsen på projektet osv. Håber det er til hjælp! 😃
Mvh Lærke

Hej Lærke
Vi vil lave en der er 150cm høj.
Det er meningen at den skal stå udenfor så hvis den bliver lakeret til allersidst tror du så det kan holde. Har tænkt at afslutte med pulp.

Hvor lang tid tog den om at tørre kan du huske det.?
Mvh Vivi

Jeg tror godt et skelet af hønsenet vil kunne holde. Og pulp er en rigtig god idé! Det giver et lidt bedre “finish” 😉 Tørretid kommer meget an på hvor tykt et lag papmache i laver, og på hvor den står til tørre, hvor varmt der er osv. Så stort et projekt skal nok tørre i nogle dage, måske noget mere. Hvis i lakerer den er det bare rigtig vigtigt, at den når at blive helt tør inden. Så lad den hellere tørre for meget end for lidt! Hvis i giver den nogle gode kraftige lag af en lak der er beregnet til udendørs brug, og husker at lakere den ALLE VEGNE, under fødderne og i alle revner og sprækker, tror jeg godt det vil kunne holde, måske ikke for evigt, men i hvert fald i et stykke tid! 😀
Mvh Lærke

Hej Lærke
Vi vil lave en dinosaur på ca 150 cm.
Vi vil også gerne vide om den kan stå ude hvis den får lak når den er malet og tør.
Mvh Vivi

Jeg skal til at lave pulp, min søn vil rigtig gerne have en løve så mor må i gang 😊

Jeg er lidt forvirret omkring din opskrift,
Skal der tapetklister og lim i? Eller er limen tapetklisteren ?

Mvh Tilde

Hej Tilde. Hvis du eks. skal bruge det til noget der skal være meget fast, eller det skal kunne holde til vand, kan du bruge en anden lim, der er bedre til lige netop de formål. Men du kan sagtens lave det kun med tapetklister af mel. En portion der er så tyk som muligt, og sørg for at presse så meget vand som muligt ud af papir massen. Så får det den bedste konsistens, er holdt godt sammen og kryber ikke så meget i formen når vandet fordamper. 🙂
Det lyder som et skønt projekt i skal i gang med! Held og lykke med det! 😊
Mvh Lærke

Hej Lærke. Vi skal lave en udendørs “juleudsmykning” af vores plantekasser, på det dagtilbud hvor jeg underviser – vi skal bla lave en Jeg overvejer at lave et skelet af hønsenet og papirmache / – pulp udenpå. Det må gerne kunne holde 2-3 måneder, så vi skal vel lakere. Har du afprøvet udendørs trælim i pulpen i yderste lag? Eller anbefaler du altid lakering for at gøre det mere modstandsdygtigt? (PS jeg er klar over mine deltagere ikke skal arbejde med den lim)
MVH Agnete

Hej Agnete! Det er interessant spørgsmål!
Jeg har ikke selv erfaring med trælim i pulp, og generelt ikke så meget erfaring med papmache udendørs. Det må jeg snart få rettet op på! 😄
Men som du selv nævner, tror jeg, det er en god idé at bruge en udendørs trælim. De har forskellige grader af vandbestandighed. Her er en god artikel om forskellige typer trælim: https://goerdetselv.dk/materialer/lim/vaelg-den-rigtige-traelim

Der står umiddelbart at selv meget vandbestandig trælim ikke holder 100%.
Så hvis de skal stå frit ude i regn og sne, ville jeg også lakere. Måske med en skibslak.
Det er vigtigt at projektet når at tørre HELT inden det får lak. Ellers kan det blive dårligt indefra. Og jeg ville så vidt muligt sørge for at lakere over det hele. Også på eventuelle inder/undersider som man ellers ikke tænker er udsat, fordi det kommer til at stå og suge lidt fugt, selvom det ikke direkte er udsat for regn f.eks. Og meget grundigt i bunden, hvis det skal stå på jorden.
Jeg håber det svar kan bruges. 🙂

Hvis du vil undersøge andre muligheder kunne paverpol og paverplast måske også være værd at se på? Jeg har ikke prøvet det selv, men jeg synes det ser interessant ud til udendørs skulpturer. 🙂
Mvh Lærke

Hej. Jeg skal lave papmache på en stor Pilates bold og vil gerne have en stærk og glat overflade, som jeg kan save huller ud i . Har du nogle gode råd til mig?

Hej Birgitte. Det har jeg selv gjort på et tidspunkt. Den blev ikke super jævn, så der var plads til forbedringer. 😛
Jeg er nysgerrig på hvad det færdige projekt helt præcist skal være? Men jeg går ud fra at du vil have pilates bolden ud i et helt stykke?
Det jeg gjorde, var at lave to halvdele, som jeg samlede efterfølgende. Det skal laves rigtig godt tykt. Og hver halvdel skal tørre mens den stadig sidder på bolden, så den ikke kryber i mærkelige retninger.
Hvis du skal save i den, kan du ikke så godt forstærke med hønsenet eller andet ståltråd. Så det eneste råd jeg rigtigt kan give, er at lave det godt tykt! Jeg ville måske dække bolden med et tyndt lag plastik, så den færdige halvkugle er rimelig nem at få af igen. Så ville jeg starte med et par lag avis, og så bruge noget kraftigere papir, næsten karton også, i nogle lag. Lange, smalle strimler vil give det mest jævne resultat. Og så slutte igen med avis, eller hvis det skal være mere glat, silkepapir. 🙂
Så skal du passe på når du samler den, efter komplet tørring af begge halvdele, at den ikke bliver for våd igen, for så kan den igen godt finde på at krybe i mærkelige retninger. Måske kan det være en fordel lige at skære kanterne i samlingen pæne og jævne, inden den sættes sammen, og evt. samle lidt af gangen, så det forbliver ret tørt.
Håber det hjælper! 😊
Mvh Lærke

Tak for en super god beskrivelse. Har hele dagen knoklet med at lave nogle store svampe i hønsenet, og beklædt dem med silkepapir godt gennemvædet af tapetklister. Men de virker utroligt tynde og ikke stive i det de tørrer op. Jeg har også kun brugt et lag. Så det er nok fordi det er for tyndt eller hvordan?

Hej Christina. Tak for din besked.
Ja, det er helt sikkert fordi det er for tyndt. Nu ved jeg ikke hvor store dine svampe er, men hvis du har lavet dem i hønsenet lyder det som om de har en vis størrelse. Det skal have en del lag af noget tykkere papir først. Silkepapiret ville jeg så bruge som de afsluttende lag for at udglatte og gøre de tykkere papir kanter mere usynlige. 🙂
Håber det hjælper og god fornøjelse med det.
Mvh. Lærke

Hej, meget flot forklaret! Jeg tænker på at lave en papmache version af min hundehvalp på ca. 1 år, hun er en gammel dansk hønsehund. Den skal være okay stor, hvad ville du bruge til skeletet? og hvor lang tid tror du det max ville tage? (keep in mind jeg går i skole, så har ikke sådan vildt meget fritid)

Mvh. Charlie

Hej. Jeg ville lave skelet af ståltråd og hønsenet. Alt efter størrelsen på figuren, måske noget lidt finmasket.
Hvor lang tid det vil tage, er helt op til hvor detaljeret du gerne vil lave den, og måske også, hvor meget erfaring du har med med papmache og modellering i forvejen, så det kan være svært at sige. Det gode ved papmache er, at man sagtens kan holde pauser og arbejder videre senere. Dage eller uger efter endda. Det er der ikke noget i vejen for.😊
Mvh Lærke

Skriv en kommentar