Decoupage kræmmerhuse fra bunden

Disse decoupage kræmmerhuse, er lavet fra bunden, på hjemmelavede genbrugs-karton kræmmerhuse, og med hjemmelavet tapetklister, i stedet for dyrt decoupagelim. Og hvad er egentlig bedre, end hjemmelavet julepynt? Billig hjemmelavet julepynt? 😉
De kan blive super fine, på trods af, at de, alt i alt, faktisk, kan laves, stort set gratis. 🙂

Hjemmelavede decoupage kræmmerhuse med tinsoldater

At sige, de er gratis, er måske lidt, at koge suppe på en sten. Man kan bruge hvad man har, men man kan selvfølgelig også købe sig, til en masse fint halløj. Alt man egentlig har brug for, er dog grundlæggende karton og lidt tape (f.eks malertape) til selve kræmmerhusene, et eller andet til pynt, og noget bånd til ophæng. Malertape og bånd, er det ikke sikkert, man lige kan finde gratis, men pynt, som f.eks kunne bestå af avis eller gavepapir, samt servietter, burde man kunne samle lidt sammen af. Man behøver jo ikke, at købe en hel rulle gavepapir eller en hel pakke servietter, for at lave et par kræmmerhuse. Man kan godt bruge genbrugsgavepapir fra sidste jul, men det kræver jo selvfølgelig, at man har gemt noget. Hvad servietter angår, har jeg selv, i mange år, samlet servietter sammen, i en skotøjsæske, fra forskellige arrangementer, fødselsdage, julefrokoster osv. Selvfølgelig ubrugte. 😉
Man kan også, f.eks, bruge de bånd, der indimellem sidder, i skuldrene, på kjoler og bluser…

Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan pynte med: mellemlægsservietter af papir, glansbilleder, klistermærker, knapper, blondekanter, udstansede figurer hvis man har nogle fine stansejern, osv.. Og stof, der ikke er alt for kraftigt, kan man også sagtens få til, at klistre fint fast, på kræmmerhusene. Så, har du nogle små, søde stofrester, der skal bruges, kan dette også være et godt projekt, til det. 🙂

Det karton, man bruger, til sine decoupage kræmmerhuse, kunne også være hvad som helst. Ydersiden af det, bliver dækket med pynt, og man kan f.eks spraymale kræmmerhusene nede i. Overfladen på kartonen, må bare ikke være alt for glat og blank, for så har limen svært ved, at klistre ordenligt på det. Men der kan sagtens være alle mulige mærkelige billeder osv., på. Jeg har f.eks lavet kræmmerhuse af en gammel vægkalender og for- og bagsiden af et stof og stil katalog.
Inderst i en rulle gavepapir eller bogbind, er der også, noget ganske velegnet, karton. Det er det jeg bruger her.

Karton til DIY decoupage kræmmerhuseSådan her laver du decoupage kræmmerhuse fra bunden:

Kartonen bredder man ud, og tegner cirkler på, i ønsket størrelse, med en passer, eller omkring en skål, tallerken eller noget andet rundt. Hver cirkel klippes ud og og foldes i 4 kvarte, som ligeledes klippes ud.
Derefter samler man, hver kvart cirkel, til et fint kræmmerhus og taper det godt sammen.

Hjørnerne af kartonen, kan også sagtens udnyttes til nogle lidt mindre kræmmerhuse. Spidsen skal bare laves til en ret vinkel, også kan man bruge en passer til at tegne en kvart cirkel, som man klipper ud.
Således kan der blive kræmmerhuse i mange forskellige størrelser. 🙂

Hjemmelavede kræmmerhuse af karton, som kan pyntes med decoupage og lignende

Så er kræmmerhusene klar til, at blive pyntet, og til det, har man, ud over pynt, brug for noget lim. Det er her, det hjemmelavede tapetklister, lavet på mel, kommer ind i billedet. Om man vil bruge det, er jo helt op til en selv, man kan også bruge almindeligt tapetklister, eller dyrere decoupagelim og lak, med krakelerings effekter osv., hvis man synes, men hjemmelavet tapetklister, virker altså fint.
Man har også brug for en pensel. Billige pensler fungerer også fint, bare de ikke taber hårene.

Vil man pynte kræmmerhusene med papir, klipper man et stykke ud, der er et par cm. større end det stykke karton kræmmerhuset er lavet af. Så er der lidt til overs, man kan folde ned over kanten.
Bagsiden af hvert papirstykke pensles grundigt, med tapetklister eller lim, og så ruller man det forsigtigt på kræmmerhuset, mens man sørger for, at spidsen er fint dækket, og at man undgår luftbobler. Det overskydende papir i toppen, klipper man hakker ned i, til kanten af kræmmerhuset, så man kan folde det pænt ned, uden at det krøller.

Til sidst, retter man lige papiret helt til, og fjerner de luftbobler, der skulle være kommet. Det kan være nemmere, hvis man lige sætter det “våde” kræmmerhus oven på et par stykker af dem, der stadig er tørre.

Det er i øvrigt samme fremgangsmetode, hvis man vil beklæde kræmmerhusene med stof.

Fine hjemmelavede karton kræmmerhuse, beklædt med gavepapir og avis

Hvad tekststykkerne fra avis angår, kan det, for det første, virke lidt mærkeligt, at klistre en eller anden artikel, på sit kræmmerhus. Det skal man ikke tænke så meget over. Når kræmmerhuset først er pyntet, er det meget begrænset, hvad der kan læses af det.
Kan man ikke finde avisartikler, der er store nok til, at dække hele kræmmerhusene, kan man sagtens pusle nogle mindre stykker sammen til, at dække helt fint. 🙂

På mine decoupage kræmmerhuse, med avis, herover, har jeg også brugt en sød lille blondekant. Hvis man har det, kan man vælge, at klistre den fast på ydersiden, og klistre avis eller andet pynt udenpå, eller bare klistre den på indersiden. Det klistre også fint fast, med tapetklister.

Derudover er der faktisk fri leg. Jeg vil ikke gå i meget nære detaljer med, hvordan man kan pynte disse fine decoupage kræmmerhuse, på forskellige måder, ud over, at jeg måske bør nævne, at jeg har limet hankene i med limpistol. Skulle man have andre spørgsmål, besvare jeg dem selvfølgelig gerne, men her er, hvert fald, nogle færdige eksempler, til inspiration, og så håber jeg dette indlæg har givet nogle idéer. 🙂

Tak fordi du har læst med. 🙂

– Lærke

One Comment

Skriv en kommentar