Decoupage kræmmerhuse fra bunden

Disse decoupage kræmmerhuse er lavet fra bunden på hjemmelavede genbrugs-karton kræmmerhuse, og med hjemmelavet tapetklister i stedet for dyrt decoupagelim. Og hvad er egentlig bedre end hjemmelavet julepynt? Billig hjemmelavet julepynt. Der også er ret fint? 😉
Og de kan blive super fine! På trods af at de, alt i alt, faktisk kan laves stort set gratis! 🙂

Hjemmelavede decoupage kræmmerhuse med tinsoldater

At sige de er gratis, er måske lidt at koge suppe på en sten. Man kan bruge hvad man har, men man kan selvfølgelig også købe sig til en masse fint halløj. Alt man egentlig har brug for, er dog grundlæggende karton og lidt tape (f.eks malertape) til selve kræmmerhusene, et eller andet til pynt, og noget bånd til ophæng. Malertape og bånd er det ikke sikkert, man lige kan finde gratis, men pynt, som f.eks kunne bestå af avis eller gavepapir, samt servietter, burde man kunne samle lidt sammen af. Man behøver jo ikke at købe en hel rulle gavepapir eller en hel pakke servietter, for at lave et par kræmmerhuse. Man kan godt bruge genbrugsgavepapir fra sidste jul, men det kræver jo selvfølgelig, at man har gemt noget. Hvad servietter angår, har jeg selv, i mange år, samlet servietter sammen i en skotøjsæske, fra forskellige arrangementer, fødselsdage, julefrokoster osv. Selvfølgelig ubrugte. 😉
Man kan også f.eks bruge de bånd, der indimellem sidder i skuldrene på kjoler og bluser…

Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser for hvad man kan pynte med: mellemlægsservietter af papir, glansbilleder, klistermærker, knapper, blondekanter, udstansede figurer, hvis man har nogle fine stansejern, osv.. Og stof, der ikke er alt for kraftigt, kan man også sagtens få til at klistre fint fast på kræmmerhusene. Så har du nogle små, søde stofrester, der ikke rigtig kan bruges til så meget andet, kan dette også være et godt projekt til det. 🙂

Det karton man bruger til sine decoupage kræmmerhuse, kan også være hvad som helst. Ydersiden af det bliver dækket med pynt, og man kan f.eks spraymale kræmmerhusene nede i. Overfladen på kartonen må bare ikke være alt for glat og blank, for så har limen svært ved at klistre ordenligt på det. Men der kan sagtens være alle mulige mærkelige billeder osv. på. Jeg har f.eks lavet kræmmerhuse af en gammel vægkalender, og for- og bagsiden af forskellige kataloger og blade.
Inderst i en rulle gavepapir eller bogbind er der også noget ganske velegnet karton. Det er det jeg bruger her.

Karton til DIY decoupage kræmmerhuseSådan laver du karton kræmmerhuse

Kartonen bredder man ud, og tegner cirkler på i ønsket størrelse med en passer, eller omkring en skål, tallerken eller noget andet rundt. Hver cirkel klippes ud og og foldes i 4 kvarte, som ligeledes klippes ud.
Derefter samler man hver kvart cirkel til et fint kræmmerhus og taper det godt sammen.

Hjørnerne af kartonen kan også sagtens udnyttes til nogle lidt mindre kræmmerhuse. Spidsen skal bare laves til en ret vinkel, også kan man bruge en passer til at tegne en kvart cirkel, som man klipper ud.
Således kan der blive kræmmerhuse i mange forskellige størrelser. 🙂
Det er jo rigtig nemt! Formen på kræmmerhusene kan selvfølgelig også laves bredere eller smallere, hvis man synes det er pænere. Så skal man bare klippe sin cirkel lidt anderledes. Eller gå efter en anden vinkel i hjørnet

Hjemmelavede kræmmerhuse af karton, som kan pyntes med decoupage og lignende

Sådan pyntes kræmmerhusene med decoupage

Så er kræmmerhusene klar til at blive pyntet, og til det har man, ud over pynt, brug for noget lim. Det er her det hjemmelavede tapetklister, lavet på mel, kommer ind i billedet. Om man vil bruge det, er jo helt op til en selv, man kan også bruge almindeligt tapetklister, eller dyrere decoupagelim og lak, med krakelerings effekter osv. hvis man synes, men hjemmelavet tapetklister virker altså fint!
Man har også brug for en pensel. Billige pensler fungerer også fint, bare de ikke taber hårene.

Vil man pynte kræmmerhusene med papir, klipper man et stykke ud, der er et par cm. større end det stykke karton kræmmerhuset er lavet af. Så er der lidt til overs, man kan folde ned over kanten.
Bagsiden af hvert papirstykke pensles grundigt, med tapetklister eller lim, og så ruller man det forsigtigt på kræmmerhuset, mens man sørger for, at spidsen er fint dækket, og at man undgår luftbobler. Det overskydende papir i toppen, klipper man hakker ned i, til kanten af kræmmerhuset, så man kan folde det pænt ned, uden at det krøller.

Til sidst retter man lige papiret helt til, og fjerner de luftbobler, der skulle være kommet. Det kan være nemmere, hvis man lige sætter det “våde” kræmmerhus oven på et par stykker af dem, der stadig er tørre.

Det er i øvrigt samme fremgangsmetode, hvis man vil beklæde kræmmerhusene med stof! 😀

Fine hjemmelavede karton kræmmerhuse, beklædt med gavepapir og avis

Hvad tekststykkerne fra avis angår, kan det, for det første, virke lidt mærkeligt, at klistre en eller anden artikel på sit kræmmerhus. Det skal man ikke tænke så meget over. Når kræmmerhuset først er pyntet, er det meget begrænset, hvad der kan læses af det.
Kan man ikke finde avisartikler, der er store nok til at dække hele kræmmerhusene, kan man sagtens pusle nogle mindre stykker sammen til at dække helt fint. 🙂

På mine decoupage kræmmerhuse med avis, herover, har jeg også brugt en sød lille blondekant. Hvis man har det, kan man vælge at klistre den fast på ydersiden, og klistre avis eller andet pynt udenpå, eller bare klistre den på indersiden. Det klistre også fint fast med tapetklister.

Derudover er der faktisk fri leg. Man kan lade sine decoupage kræmmerhuse være enkle, som de er eller pynte dem yderligere med servietter, glansbilleder ol.
Jeg vil ikke gå i så meget mere i detaljer med, hvordan man kan pynte dem på forskellige måder, ud over, at jeg måske bør nævne, at jeg har limet hankene i med limpistol!
Skulle man have andre spørgsmål, besvarer jeg dem selvfølgelig gerne, men her er hvert fald nogle færdige eksempler til inspiration! Og så håber jeg dette indlæg har givet nogle idéer! 🙂

Tak fordi du har læst med. 🙂

– Lærke

One Comment

Skriv en kommentar