Guide til Decoupage

Dette indlæg omhandler dekoration med decoupage. Serviet decoupage og andre typer. Hvad man kan med det, hvordan man gør, hvad man kan lave det osv. 😀
Jeg kan godt lide ved decoupage, at det kan gøres rigtig enkelt! F.eks med genbrugsmaterialer, så det kan laves nærmest gratis! Og så er det en rigtig sjov dekorationsform, hvor man ikke behøver at være en haj til at tegne og male for at få et rigtig fint resultat! 🙂

Om decoupage

Papir

De fleste kender nok primært til serviet decoupage. Hvilket giver sig selv. Det er lavet med servietter. Nogle har måske også set stole eller andet, dekoreret med gamle Anders And blade? – Det er også decoupage. Så man kan altså også sagtens lave det med udklip fra bøger, aviser, blade og magasiner, gavepapir, printede ark til formålet, og meget andet! Man kan også klippe figurer ud med stansejern og bruge. Det synes jeg er ganske dekorativt som ekstra detaljer!

Hvad servietter angår, findes de jo med alle mulige motiver. Jul, påske, halloween, sommer, dåb, flag – alt muligt! Man kan købe normale pakker i supermarkeder ol. men som regel har man ikke brug for en hel pakke. Så kan man måske bytte med nogen andre, hvis man kender nogen, der også laver decoupage. Man kan også samle sammen og gemme en enkelt eller to, fra fødselsdage og andre arrangementer, hvis man finder noget, der er passende.
I nogle hobbyforretninger kan man også købe pakker med blandede servietter til formålet.
Hvilke servietter der kan bruges, er lidt op til ens kreativitet. De nemmeste er med motiver på hvid eller anden lys baggrund, men man kan også godt bruge helfarvede servietter. Det kommer lidt an på hvad man skal lave.

Lim og lak til decoupage

Der findes enormt mange forskellige slags lim og lak, til decoupage! Med forskellige effekter, mat og blank, med krakeleringer, farvet, glimmer, vandfast osv. Selvfølgelig også typer, der er beregnet til forskellige materialer! Hvis man f.eks vil lime på glas, sten eller metal.

Lim og lak kan være relativt dyrt, men til papir, karton, pap, træ og lignende emner, – hvis man ikke ønsker nogen speciel effekt, og det blot skal bruges indendørs, er det min erfaring, at man lige så godt kan bruge tapetklister. F.eks hjemmelavet tapetklister af mel, som stort set ikke koster noget! Man kan i øvrigt altid lakere ovenpå med en mere kraftig lak om nødvendigt.

Hvad kan man bruge decoupage til?

Ligesom man kan købe mange forskellige typer lim og lak, kan man også købe mange forskellige emner at dekorere! Notesbøger, rammer, bakker, smykkeskrin, små fine møbler, bogstaver i forskellige størrelser, samt kræmmerhuse og mange andre julerelaterede pyntegenstande. Man kan også pynte flamingo kugler, æg og lignende. På hobby hjemmesidder finder man det ofte under “dekorationsemner”, delt ind i efter materialer, som “træartikler”, “papartikler” osv.

Jeg fortrækker at lave de ting, jeg dekorerer, fra bunden. Kræmmerhuse af karton er rigtig nemme at lave, og ting af papmache et generelt rigtig gode til decoupage! F.eks kugler eller græskar.
Pustede påskeæg synes jeg også er en sjov ting at dekorere! Så der er rigtig mange muligheder!
Man kan stort set dekorerer alt med det! Også større ting. F.eks møbler. Altså alt fra skabslåger til sko. Det er bare med at få idéerne… 😉

Hvordan gør man?

Alt efter om man arbejder med helt tynde servietter, eller noget lidt tykkere papir, er der nogle forskellige teknikker, man kan bruge. Som udgangspunkt pensler man lim på emnet, der skal dekoreres, og derpå klistrer man altså sit papir motiv. Med lidt tykkere papir, kan det være en fordel at pensle lim på bagsiden af selve motivet i stedet overfladen af dekorationsemnet, da det papiret derved bliver lidt blødere, og nemmere at arbejde med. Når motivet er limet på, pensler man mere lim ovenpå, sørger for, at alle luftbobler er presset ud og motivet sidder jævnt og pænt.
Servietter er meget mere skrøbelige. Og her fortrækker nogen blot at lægge motivet på en tør overflade, og med en blød pensel lime forsigtigt oven på. Servietten er tynd nok til, at limen suger igennem. Det er derved også vigtigt, at man ikke pensler for hårdt eller for meget ovenpå serviet motiver, da man nemt kan komme til at krølle dem sammen eller trække dem i stykker. Og så er de altså meget svære at rede! Med lidt øvelse giver serviet decoupage dog nogle rigtig fine resultater!

Servietterne skilles først ad så man fjerner det/de inderste hvide lag, og man kun har det tynde, farvede lag tilbage. Det er lidt nemmere at adskille lagene, hvis man nulrer et lille hjørne mellem fingrene og starter der. Af det yderste, farvede lag klipper eller river man de motiver ud, man vil bruge. Hvis man tager en lillebitte pensel med vand på, og “maler” rundt om sit motiv, er det nemmere at rive. Når man river motiverne ud, giver det en mindre skarp kant, end hvis man klipper, hvilket kan være en fordel til nogle ting.

Skal motivet side på noget rundt, eller en anden form, er det bedre at bruge mindre motiver, og sørge for, at de ikke folder for meget, når man sætter dem på! Da er det en god idé at klippe tæt ind til motivet, og evt. klippe nogle indhak, så man kan kontrollere, hvor der dannes folder.

Skal man dekorere et helt emne, af en eller anden art, med decoupage, kan det være en fordel at gøre det i etaper. Så man laver lidt, og lader det tørre, inden man fortsætter. Derved kommer man ikke ligeså let til at ødelægge våde dele af motivet undervejs. Og man kan hele tiden lægge emnet, man dekorerer, på en side, der er tør.

Påskeæg af sten med decoupage

Når hele emnet er dekoreret, skal det selvfølgelig tørre helt, og herefter kan man så lakere det om nødvendigt. Og igen kan man vælge en eller anden speciel lak til formålet, men man kan også bare købe en lille spand møbel- eller gulvlak hos en farvehandler eller et byggemarked. Det fås rimelig billigt, og er altså ret holdbart. 🙂

Jeg håber dette indlæg har været til gavn og inspiration. Og skulle der være nogle ting, jeg ikke helt har fået afdækket, skal man være velkommen til at spørge! 🙂

 – Lærke

25 Comments

Hej Rikke.
Det kommer helt an på hvad de er printet på, og hvad du tænker at lime dem fast på. Normalt printer papir er intet problem. Billeder som er fremkaldt på en god tykkelse papir, kommer dog lidt an på bagsiden. Hvis det er en blank overflade, der skal limes på en anden blank overflade, kan det godt give problemer, fordi de vil afvise limen. Men hvis bagsiden er mat, vil jeg skyde på, at du sagtens kan lime selv ret tykke billeder på en anden flad, mat overflade. Men giv gerne to lag lim. Lidt ligesom når man tapetserer. Så når papiret at suge det det skal, inden det klistres fast. 🙂
Håber det hjælper!
Mvh Lærke

Oh. Lige en tilføjelse! Det er en god idé hvis man limer printede ting, at man først sikrer sig, at farverne er relativt vandfaste, så man ikke kommer til at tvære rundt i dem med limen! 🙂

Hej Lærke, har du erfaringer med at tegne ovenpå dekopagen, altså når den er tør? Vi har lavet fyrfadslysglas til halloween og har planer om at tegne ansigter på, men er i tvivl om hvorvidt det er muligt.

Hej Lene. Det tror jeg godt kan lade sig gøre. Lidt afhængigt af hvilken lak eller lim i bruger, og hvad i tænker at tegne med. Man kan også sagtens male ovenpå, det har jeg lidt mere erfaringer med.
God fornøjelse! 😀
Mvh Lærke

hej
jeg vil gerne lave decupage med sider fra noder på en sko hylde i træ. hvilken lai og lak er bedst.
skal også lave en barnestol med Anders And. og skal jeg komme ekstra lak på
mvh anette

hej
jeg vil gerne lave decupage med sider fra noder p.å en sko hylde i træ. hvilken lai og lak er bedst.
skal også lave en barnestol med Anders And. og skal jeg komme ekstra lak på
mvh anette

Hej Anette. Du kan sagtens lave decoupagen med den hjemmelavede tapetklister, jeg har en opskrift på.
Til at lakkere efterfølgende ville jeg bruge en kraftig lak, der er beregnet til møbler, eller skibslak eller gulvlak. ?
Mvh Lærke.

hejsa. når jeg laver decoupage med papir, så bliver der altid en sky af papiret/limen bagefter. har prøvet at give det lak, lim men det bliver der stadig. hvordan kommer jeg dette til livs

Hej Danny. Jeg er ikke sikker på at jeg helt forstår hvad du mener. En sky?
Har du prøvet at overføre et billede fra papir til en træplade el.? Eller kan du beskrive det mere specifikt? ?
Mvh Lærke.

Hejsa. Ja det er når jeg overføre et billede/tekst på træet. Når jeg gnubber papiret væk, så efterlader det en form for en sky af lim(vil jeg tro) altså hvide kanter ? håber det giver mening

Så forstår jeg. Det er ikke helt det samme som decoupage. ?
Det kan have noget at gøre med hvilket papir du bruger. Det tror jeg er mest sandsynligt ud fra din beskrivelse. Prøv at Google, Evt. På engelsk, det plejer at give flere resultater, “how to transfer an image to wood”.
Så vidt jeg ved skal man bruge blækprint og ikke laser, men det lyder ikke til at være problemet.
Det kommer selvfølgelig an på hvilken lim du bruger, om det efterlader et hvidt lag. Men det lyder, for mig, mere som om det er papiret. ?

Skriv en kommentar