Guide til Decoupage

Dette indlæg omhandler dekoration med decoupage. Serviet decoupage og andre typer. Hvad man kan med det, hvordan man gør, hvad man kan lave det på osv. 😀
Jeg kan godt lide ved decoupage, at det kan gøres rigtig enkelt. F.eks med genbrugsmaterialer, så det kan laves nærmest gratis. Og så er det en rigtig sjov dekorationsform, hvor man ikke behøver, at være en haj til at tegne og male, for at få et rigtig fint resultat. 🙂

Om decoupage

Papir

De fleste kender nok primært til serviet decoupage. Hvilket giver sig selv. Det er lavet med servietter. Nogle har måske også set stole eller andet, dekoreret med gamle Anders And blade? – Det er også decoupage. Så man kan altså også sagtens lave det med udklip fra bøger, aviser, blade og magasiner, gavepapir, printede ark til formålet, og meget andet. Man kan også klippe figurer ud med stansejern og bruge. Det synes jeg er ganske dekorativt, som ekstra detaljer.

Hvad servietter angår, findes de jo med alle mulige motiver. Jul, påske, halloween, sommer, dåb, flag – alt muligt! Man kan købe normale pakker i supermarkeder ol. men som regel har man ikke brug for en hel pakke. Så kan man måske bytte med nogen andre, hvis man kender nogen, der også laver decoupage. Man kan også samle sammen og gemme en enkelt eller to, fra fødselsdage og andre arrangementer, hvis man finder noget, der er passende.
I nogle hobbyforretninger, kan man også købe pakker med blandede servietter, til formålet.
Hvilke servietter der kan bruges, er lidt op til ens kreativitet. Det nemmeste er med motiver på hvid eller anden lys baggrund, men man kan også godt bruge helfarvede servietter. Det kommer lidt an på hvad man skal lave.

Lim og lak til decoupage

Der findes enormt mange forskellige slags lim og lak, til decoupage, med forskellige effekter. Mat og blank, med krakeleringer, farvet, glimmer, vandfast osv. Selvfølgelig også typer, der er beregnet til forskellige materialer, hvis man f.eks vil lime på glas, sten eller metal.

Lim og lak kan være relativt dyrt, men til papir, karton, pap, træ og lignende emner, – hvis man ikke ønsker nogen speciel effekt, og det blot skal bruges indendørs, er det min erfaring, at man lige så godt kan bruge tapetklister. F.eks hjemmelavet tapetklister af mel, som stort set ikke koster noget. Man kan i øvrigt altid lakere ovenpå med en mere kraftig lak om nødvendigt.

Hvad kan man bruge decoupage til?

Ligesom man kan købe mange forskellige typer lim og lak, kan man også købe mange forskellige emner, at dekorere. Notesbøger, rammer, bakker, smykkeskrin, små fine møbler, bogstaver i forskellige størrelser, samt kræmmerhuse og mange andre julerelaterede pyntegenstande. Man kan også pynte flamingo kugler, æg og lignende. På hobby hjemmesidder, finder man det ofte under “dekorationsemner”, delt ind i efter materialer, som “træartikler”, “papartikler” osv.

Jeg fortrækker, at lave de ting, jeg dekorerer, fra bunden. Kræmmerhuse af karton er rigtig nemme, at lave, og ting af papmache et generelt rigtig gode til decoupage. F.eks kugler eller græskar.
Pustede påskeæg synes jeg også er en sjov ting, at dekorere. Så der er rigtig mange muligheder!
Man kan stort set dekorerer alt med det. Også større møbler. Altså alt fra skabslåger til sko. Det er bare med, at få idéerne… 😉

Hvordan gør man?

Alt efter om man arbejder med helt tynde servietter, eller noget lidt tykkere papir, er der nogle forskellige teknikker, man kan bruge. Som udgangspunkt, pensler man lim på emnet der skal dekoreres, og derpå klistrer man altså sit papir motiv. Med lidt tykkere papir, kan det være en fordel, at pensle lim på bagsiden, af selve motivet, da det derved bliver lidt blødere, og nemmere at arbejde med. Når motivet er limet på, pensler man mere lim ovenpå, og sørger for, at alle luftbobler, er presset ud, og motivet sidder jævnt og pænt.
Servietter er meget mere skrøbelige. Og her fortrækker nogen, blot at lægge motivet på en tør overflade, og med en blød pensel, lime forsigtigt oven på. Servietten er tynd nok til, at limen suger igennem. Det er derved også vigtigt, at man ikke pensler for hårdt eller for meget ovenpå serviet motiver, da man nemt, kan komme til, at krølle dem sammen eller trække dem i stykker, og så er de altså meget svære, at rede. Med lidt øvelse, giver serviet decoupage dog nogle rigtig fine resultater!

Servietterne skilles først ad, så man fjerner det/de inderste hvide lag, og man kun har det tynde farvede lag tilbage. Det er lidt nemmere, at adskille lagene, hvis man nulrer et lille hjørne mellem fingrene og starter der. Af det yderste, farvede lag, klipper eller river, man de motiver ud, man vil bruge. Hvis man tager en lillebitte pensel med vand på, og “maler” rundt om sit motiv, er det nemmere at rive. Når man river motiverne ud, giver det en mindre skarp kant, end hvis man klipper, hvilket kan være en fordel til nogle ting.

Skal motivet side på noget rundt, eller en anden form, er det bedre at bruge mindre motiver, og sørge for, at de ikke folder for meget, når man sætter dem på. Da er det en god idé, at klippe tæt ind til motivet, og evt. klippe nogle indhak, så man kan kontrollere, hvor der dannes folder.

Skal man dekorere et helt emne, af en eller anden art, med decoupage, kan det være en fordel, at gøre det i etaper. Så man laver lidt, og lader det tørre, inden man fortsætter. Derved kommer man ikke ligeså let til, at ødelægge våde dele af motivet undervejs. Og man kan hele tiden lægge emnet, man dekorerer, på en side, der er tør.

Påskeæg af sten med decoupage

Når hele emnet er dekoreret, skal det selvfølgelig tørre helt, og herefter kan man så lakere det, om nødvendigt. Og igen kan man vælge en eller anden speciel lak til formålet, men man kan også bare købe en lille spand møbel- eller gulvlak hos en farvehandler eller et byggemarked. Det fås rimelig billigt, og er altså ret holdbart. 🙂

Jeg håber dette indlæg har været til gavn og inspiration. Og skulle der være nogle ting, jeg ikke helt har fået afdækket, skal man være velkommen til, at spørge. 🙂

  • Lærke

7 Comments

Hej Rikke.
Det kommer helt an på hvad de er printet på, og hvad du tænker at lime dem fast på. Normalt printer papir er intet problem. Billeder som er fremkaldt på en god tykkelse papir, kommer dog lidt an på bagsiden. Hvis det er en blank overflade, der skal limes på en anden blank overflade, kan det godt give problemer, fordi de vil afvise limen. Men hvis bagsiden er mat, vil jeg skyde på, at du sagtens kan lime selv ret tykke billeder på en anden flad, mat overflade. Men giv gerne to lag lim. Lidt ligesom når man tapetserer. Så når papiret at suge det det skal, inden det klistres fast. 🙂
Håber det hjælper!
Mvh Lærke

Skriv en kommentar