Pustede Påskeæg – DIY

smukt dekorerede, lilla, pustede påskeæg

Lige om snart er det påske, og så skal der da pustes æg. Hvad ellers?
Og det er i øvrigt, ikke nødvendigvis, kun børn, der kan lave pustede påskeæg. Man kan jo opgradere sin dekoration, ligeså meget som ens fantasi overhovedet tillader det. Jeg synes selv, mine er blevet ret fine. 🙂

Lad os bare gå i gang med de pustede påskeæg!

Salmonella behøver man jo ikke, være bange for mere, men er man alligevel ikke helt klar til, at slippe sin frygt, kan man godt sænke sine æg ned i kogende vand og hurtigt derefter skylle dem i koldt vand, inden man puster dem. Eventuelle bakterier, sidder uden på æggene og dette skulle gerne slå dem ihjel.

Til æggepustning skal man selvfølgelig bruge nogen æg. Derudover skal man bruge en nål, en skål, tændstikker, snor til ophæng, og maling eller lignende til dekoration. Og så skal jeg nok vise hvordan man gør… 🙂

Hvordan man laver hul i sine pustede påskeæg

Man starter med at tage nålen og prikke et lille hul i bunden af et æg. Det kan måske være nemmere, at have med at gøre, hvis man har ægget stående i et æggebæger. Så prikker man også et hul i toppen, men det skal prikkes så stort, at der kan komme en tændstik ned i. Pas på at skallen ikke knækker.

De pustede påskeæg, pustes

Når hulerne er lavet, puster man i bunden af ægget, i det lille hul, så det store hul, er der æggemassen kan komme ud. Det er en god idé, at gøre det hen over en skål. Man bliver bare ved, med at puste, indtil så meget som muligt, af indholdet, er ude. Det kan godt lade sig gøre, at hælde lidt vand ind i ægget, af det store hul, for at få det mere rent, så ryster man det lige en gang, og så puster man bare vandet ud i vasken.

Hvordan man sætter snor i pustede påskeæg

Når man har pustet sine æg, skal der snor i. Det foregår ved, at man tager et lille stykke af en tændstik og binder et stykke snor eller tråd, fast på midten. Det kan være en fordel, at  give det en lille klat lim, så snoren ikke glider af. Så putter man tændstikken helt ind i ægget, så den kommer til at sidde på tværs af hullet, og så er man faktisk klar, til at dekorere sine pustede påskeæg.

Dekoration af pustede påskeæg

Jeg valgte, at male disse påskeæg hvide, dekorere dem med en guldtusch og lakere dem.
Når man maler de pustede påskeæg, bliver eventuelle, lyserøde stempler, der måtte være på æggene, dækket.
Maler og lakerer man dem på denne måde, kan det være en god ide, at male/lakere en halvdel af gangen og lade dem tørre ind imellem. Eller evt. holde ægget med en tændstik, eller et træ grillspyd inde i hullet, i toppen. Ellers er det stort set umuligt, at undgå, at få temmelig meget maling/lak på fingrene, og i øvrigt ødelægge det pæne lag, man har malet på ægget.

Ønsker man, at lave lige streger på ægget, kan en normal køkkenelastik, hjælpe godt på vej. 🙂

Man kan også dekorere pustede påskeæg med decoupage. Æggene på billederne herunder, har jeg valgt først at give et par lag hvid silkepapir. – Igen for at dække de lyserøde stempler, men også for, at give lidt struktur og øget holdbarhed.
Pustede påskeæg bliver ellers ret sprøde og skrøbelige. Så man skal passe rigtig godt på, ikke at tabe eller mase dem. 🙂

Når de pustede påskeæg, er færdige, står vi så og har noget æggemasse, til overs. Jeg nænner ikke, at smide det ud, og lade det gå til spilde, men det behøver man heller ikke.
Det ville jo være nærliggende at lave røræg, men man kan jo også lige opgradere det en smule?
Jeg har f.eks en ret lækker opskrift på de nemmeste “æggeskåle” her.
Og man skal ikke være bekymret over, en eventuel lille smule spyt i æggemassen, fra dem, der har pustet æggene. Det bliver varmet op, og alle bakterier skal nok dø. 🙂

– Lærke / Æ

Skriv en kommentar