Genbrugs græskar

Her er græskar af genbrugs materialer, som selvfølgelig derved, er billige at lave selv. De er også nemme, at lave, og dekorere rigtig fint!
De er lavet af f.eks gamle strømper og sokker, som alligevel skulle smides ud, og man kan bruge en masse forskellige ting til fyld og dekoration. 🙂

Jeg har “lært” hvordan man laver dem på en blog om papmache. Den er lavet af en dejlig dame, der hedder Pia, og “Hobbykrea” og hendes andre blogs og videoer, har jeg forelsket mig helt i. Hun er enormt dybdegående og grundig i sine forklaringer, og det er dejligt lærerigt. Hun har altså også nogle længere video guides til, hvordan man laver disse græskar og hvordan man kan pynte dem. Her vil jeg dog lige vise, hvad jeg selv har gjort, og hvordan mine egne forsøg med dem er blevet. Ret gode hvis jeg selv skal sige det. 😉

Hjemmelavede genbrugs græskar

De er faktisk super nemme, at lave. Fremgangsmåden minder på nogle punkter om hæklede græskar, bare uden hækle delen. Så altså meget nemmere! 🙂 Og man kan faktisk lave græskar af beton, på lidt samme måde også, ved at fylde det i en nylonstrømpe! Det er derfor jeg elsker græskar. De kan virkelig bare laves på mange måder! Men her altså:

Græskar af en gammel strømpe

Strømpen kan være en hvilken som helst strømpe, eller noget helt andet faktisk. Et stykke ærme måske, men bruger man en strømpe, klippes den i to dele ved hælen. Tå-delen kan bruges uden videre, men den del, der jo er åben i begge ender, skal først lige lukkes i den ene. Det gør man ved at vende den på vrangen, ri den rundt i kanten med en stærk snor, og trække den stramt sammen. Derefter vender man strømpen igen, så vrangen vender indad. Så skal græskaret allerede fyldes.

Her bruger jeg nogle pladevats og stof rester, men rigtig mange forskellige typer fyld kan gøre det. Jeg har også prøvet, at lave et par græskar med sand i. (Eller grus. Jeg er ikke helt sikker på, hvilken finhed der definerer hvad, men vi har en bunke i haven, og det kan bruges) Det drysser lidt, indtil man lige får det grundet. Så det kan være en fordel, at lave denne slags udenfor, eller i hvert fald hen over et eller andet. De bliver i øvrigt, selvfølgelig, meget tungere, end græskar med vatfyld.
Men det var lige et sidespor…

Græskaret skal fyldes så snoren kommer til at være ca. i midten.
Når græskaret er fyldt, skal det samles i toppen. Her kan man vælge, om man vil sy den så usynligt, at man skal bruge noget andet som stilk, eller om man, som jeg har gjort her, vil sy et stykke inde på strømpen og lade resten danne stilken.

Herefter skal græskaret formes. Det gør man ved, at sy snoren gennem midten af græskaret og stramme til. Det gør man en 5-6-8 gange rundt om græskaret, alt efter hvor mange “buller” man synes det skal have. Hvis man starter med, at sy snorene overfor hinanden, er det nemmere, at lave lidt symetrisk, men alle former er faktisk charmerende, på deres egen måde.

Vælger man, at bruge lidt af strømpen som stilk, kan man sy den lidt sammen, så formen bliver fin. Når man så har lukket snoren af, er græskaret faktisk grundlæggende færdigt og klar til at blive pyntet.
Her ses først lige et større eksempel, som jeg lavede af en gammel undertrøje. Det kan man også. Det kræver bare rigtig meget fyld. 😉

De færdige genbrugs græskar, kan f.eks males ellers pyntes med decoupage. Pyntes der med decoupage er det en god idé lige at grunde sit græskar, med maling, først. Til selve decoupagen, bruger jeg selv hjemmelavet tapetklister af mel. Græskarne kan selvfølgelig lakkeres hvis man ønsker dem mere blanke, og for øget holdbarhed. Indendørs burde det dog ikke være noget problem.
Og her er de færdige græskar så. Det store blev foreløbig malet orange, og de små dekorerede jeg med serviet decoupage. Jeg er virkelig godt tilfreds med dem! 😀

– Lærke

2 Comments

Kære Lærke, 1000 tak for et super fint spil på græskar fremstilling ?
Du er både dygtig og dejlig kreativ! En fornøjelse at se ?
Jeg giver dig hermed tilladelse til at bruge billeder fra mine blogs, så længe du linker tilbage som du har gjort her og skriver en kommentar på min blog, som du også har gjort.
Jeg vil fremover tage din blog med på listen over blogs jeg følger og som jeg henviser til ?
Dejligt at have fundet en ligesindet ?
Varme hilsner fra Pia

Skriv en kommentar