Genbrugs græskar

Her er græskar af genbrugs materialer! Som selvfølgelig derved er billige at lave! De er også nemme, og kan dekoreres rigtig fint!
De er lavet af f.eks gamle strømper og sokker, som alligevel skulle smides ud, og man kan bruge en masse forskellige ting til fyld og dekoration. 🙂

Jeg har lært hvordan man laver dem, på en blog om papmache. Den er lavet af en dejlig dame, der hedder Pia, og “Hobbykrea” og hendes andre blogs og videoer, har jeg forelsket mig helt i. Hun er enormt dybdegående og grundig i sine forklaringer, og det er dejligt lærerigt. Hun har altså også nogle længere video guides til, hvordan man laver disse græskar, og hvordan man kan pynte dem. Her vil jeg dog lige vise, hvad jeg selv har gjort, og hvordan mine egne forsøg med dem er blevet. Jeg er ret tilfreds, hvis jeg selv skal sige det. 😉

Hjemmelavede genbrugs græskar

De er faktisk super nemme at lave! Fremgangsmåden minder på nogle punkter om hæklede græskar, bare uden hækle delen. Så altså meget nemmere! 🙂 Og man kan faktisk lave græskar af beton på lidt samme måde også, ved at fylde betonen i en nylonstrømpe! Det er derfor jeg elsker græskar. De kan virkelig bare laves på SÅ mange måder! Men her altså:

Græskar af en gammel strømpe

Strømpen kan være en hvilken som helst strømpe, eller noget helt andet faktisk. Et stykke ærme måske, men bruger man en strømpe, klippes den i to dele ved hælen. Tå-delen kan bruges uden videre, men den del, der jo er åben i begge ender, skal først lige lukkes i den ene. Det gør man ved at vende den på vrangen, ri den rundt i kanten med en stærk snor, og trække den stramt sammen. Derefter vender man strømpen igen, så vrangen vender indad. Og så kan græskaret allerede fyldes.

Her bruger jeg nogle pladevats og stof rester, men rigtig mange forskellige typer fyld kan bruges.
Jeg har også prøvet, at lave et par græskar med sand i. (Eller grus. Jeg er ikke helt sikker på, hvilken finhed der definerer hvad, men vi har en bunke i haven, og det kan bruges! Det skal bare være tørt!) Det drysser lidt, til at starte med. Så det kan være en fordel, at lave denne slags udenfor, eller i hvert fald på et eller andet hvor man kan feje op igen. De bliver i øvrigt, selvfølgelig, meget tungere end græskar med vatfyld, og kan f.eks bruges som dørstopper.
Men det var lige et sidespor…

Græskaret skal fyldes så snoren kommer til at være ca. i midten.
Når græskaret er fyldt, skal det samles i toppen. Her kan man vælge, om man vil sy den så usynligt, at man skal bruge noget andet som stilk, eller om man, som jeg har gjort her, vil sy et stykke inde på strømpen og lade resten danne stilken.

Herefter skal græskaret formes. Det gør man ved at sy snoren gennem midten af græskaret og stramme til. Det gør man 5-6-8 gange rundt om græskaret, alt efter hvor mange “buller” man synes det skal have. Hvis man starter med at sy snorene overfor hinanden, er det nemmere at lave lidt symetrisk, men alle former er faktisk charmerende, på deres egen måde. Synes jeg i hvert fald! 😀

Vælger man at bruge lidt af strømpen som stilk, kan man sy den lidt sammen, så formen bliver fin. Når man så har lukket snoren af, er græskaret faktisk grundlæggende færdigt og klar til at blive pyntet.

Her ses først lige et større eksempel, som jeg lavede af en gammel undertrøje. Det kan man også. Det kræver bare rigtig meget fyld. 😉

De færdige genbrugs græskar kan f.eks males ellers pyntes med decoupage. Pyntes der med decoupage, er det en god idé lige at grunde græskaret med maling først. Og har man lavet græskar med fyld af sand, vil malingen lukke stoffet tæt, så de stopper med at drysse!
Til selve decoupagen, bruger jeg selv hjemmelavet tapetklister af mel. Græskarne kan selvfølgelig lakkeres, hvis man ønsker dem mere blanke, og for øget holdbarhed. Indendørs burde det ikke være noget problem, men vil man have dem udendørs, skal de lakkeres rigtig grundigt med noget lak til udendørs brug!

Og her er de færdige græskar så. Det store blev foreløbig malet orange, og de små dekorerede jeg med serviet decoupage.
Jeg er virkelig godt tilfreds med dem! Og jeg synes de er super sjove at lave! 😀

– Lærke

2 Comments

Kære Lærke, 1000 tak for et super fint spil på græskar fremstilling ?
Du er både dygtig og dejlig kreativ! En fornøjelse at se ?
Jeg giver dig hermed tilladelse til at bruge billeder fra mine blogs, så længe du linker tilbage som du har gjort her og skriver en kommentar på min blog, som du også har gjort.
Jeg vil fremover tage din blog med på listen over blogs jeg følger og som jeg henviser til ?
Dejligt at have fundet en ligesindet ?
Varme hilsner fra Pia

Skriv en kommentar