Perlekugler – DIY

Jeg synes, de er så fine de her perlekugler, eller bær om man vil. Perlebær.
I de rette farver kunne de faktisk godt minde om små fine brombær eller hindbær.
Man kan lave dem i et utal af spændende variationer! Og bruge dem til f.eks flotte øreringe eller andre smykker. 🙂

DIY - Perlekugler, med guldtrådhjemmelavede, 5-kantede perlekugler

De allerfleste perlekugler, jeg har set, er “5-kantede”. Det er faktisk også det nemmeste at lave, men jeg synes mønsteret har lidt for åbne huller. Så jeg fortrækker de her “4-kantede”, der er lidt tættere. Hvis man sammenligner de to billeder herover, kan man måske se det. De øverste hvide, er dem, jeg kalder 4-kantede. De farverige, på billedet lige herover, er eksempler på de “5-kantede”. Det er altså de 4-kantede, denne guide tager udgangspunkt i.
Når man først forstår idéen og mønsteret bag de “4-kantede” er de “5-kantede”dog ganske nemme at lære også. 🙂

Sådan her laver man perlekugler:

materialer til perlekugler

Til en “4-kantet” perlekugle skal man bruge 24 perler og en lille meter tråd. (Selvfølgelig mindre tråd hvis perlerne er mindre) Jeg syr med kobber-, messing- eller ståltråd. Det giver et godt fast resultat, sammenlignet med f.eks sytråd.
Jeg har lavet en lidt stor version her med en kontrast farvet tråd. Så er det forhåbentlig nemt at se, hvad jeg laver. Du kan selvfølgelig helt selv vælge perler og tråd. 🙂

Man starter med 4 perler på midten af tråden, som man samler i en cirkel ved at trække begge ender af tråden, hver sin vej, gennem den yderste perle. Sådan syr man perlerne sammen, hver gang man sætter nye på.

Så trækker man 3 perler mere på og strammer til. Og så skulle man gerne have to “moduler” ved siden af hinanden.

3 perler mere tilføjes, og så vil man kunne se, at syningerne i midten næsten danner en firkant. Den firkant gøres færdig, ved at man syr den ende af tråden, der er tættest på midten, gennem perlen der nu sidder ved siden af den.

Når det er gjort, tilføjer man to perler mere…

Herefter syr man tråden til højre (Eller til venstre hvis du vender det om. Det er lige meget) ind i sidemanden/perlen, så denne syning danner en trekant.

Herpå tilføjer man først 2 perler mere også 3. Nu begynder det måske at se lidt forvirrende ud, og jeg skal nok prøve at tegne et mønster, men tillad mig lige at vise, hvordan man nu syr tråden til venstre i billedet, gennem de to yderste perler, så man har 3 ved siden af hinanden, der samles til en cirkel med 1 perle mere.

Mønsteret ser sådan her ud:
Det er lettest at se på syningerne. For der sys hele tiden trekanter og firkanter ved siden af hinanden. En firkant må ikke være ved siden af en firkant, og en trekant må ikke være ved siden af en trekant. Forstået? 🙂
Hvis guiden bliver for indviklet at følge, og billederne bliver lidt for svære at gennemskue, så prøv at huske dette:

Mønsteret i de hjemmelavede perlekugler

Når vi strammer til, efter den sidste perle her, skulle det gerne komme til at se ud som på første billede nedenfor. Nu begynder kuglen at tage form. Det første man så gør herefter, er at sy en trekant til den ene side, efter princippet ovenover.

Når man sådan får to perler mellem de to trådender, tilføjer man to perler mere. Og så skulle der gerne kunne sys en firkant mere på den ene side. Hvis trådene er endt i den “forkerte” af de to perler, og firkanten er på den modsatte side, må man lige pille op og sy til den anden side. Det kan sagtens rettes senere, men det er nemmere at gøre det nu. (:

Her kan sys først firkanten og så en trekant, og så samler man, endnu engang, 3 perler til en cirkel med en perle mere.

Så sys endnu en trekant, og der tilføjes to perler mere, hvorpå man kan sy endnu en trekant og en firkant, og så mangler der faktisk kun 1 perle.

Sidste perle sys på, og toppen sys færdig hele vejen rundt.

Nu kan jeg godt lide at sy mine perlekugler, i hvert fald, en gang mere, så de er syet dobbelt. (Hvis tråden er meget tynd, og hullerne i perlerne er store nok, syr jeg gerne 3 gange) Det gør dem fuldstændigt faste og forhindrer dem i at gå op. På den måde kan man, når man er færdig, også bare knække, eller klippe, tråden af helt tæt på sidste perle, uden at tænke over at skulle slå knuder. Det skal nok holde alligevel.

Husk at øvelse gør mester. 🙂 Når man har prøvet det et par gange, skal mønsteret nok blive nemmere at se, men jeg lovede vidst også, at den “5-kantede” version, skulle være lettere, så det vil jeg da også lige vise helt kort.

Til de “5-kantede” perlekugler skal bruges 30 perler og mønsteret ser, simpelt nok, sådan ud at alle “5-kanterne” er samlet i udelukkende 3-kantede syninger. Sådan her. Giver det mening? 🙂

5-kantet perlekugle, mønster

Når teknikken sidder fast, kan man også begynde at lege med andre typer af perler. F.eks giver det, bestemt, flotte og sjove resultater, som man kan se herunder at bruge aflange eller dråbeformede perler. 🙂

De dråbe formede perler sætter man på tråden, hele tiden skiftevis i den ene og den anden retning. (Som vist på billedet i midten) Derved kommer de tynde ender til at samles med de tynde, og de tykke med de tykke. Det giver et fint mønster. 🙂

 

Her er nogle flere eksempler på hvordan perlekugler også kan se ud og hvad de kan bruges til. F.eks julepynt eller øreringe i størrelser fra ganske små til ret store 😀

Jeg håber det har været inspirerende! 🙂

– Lærke

3 Comments

Skriv en kommentar