Perlekugler – DIY

Jeg synes, de er så fine, de her perlekugler, eller bær, om man vil. Perlebær.
I de rette farver, kunne de faktisk godt minde om små fine brombær eller hindbær.
Man kan lave dem i et utal af spændende variationer! Og bruge dem, f.eks til flotte øreringe eller andre smykker. 🙂

DIY - Perlekugler, med guldtrådhjemmelavede, 5-kantede perlekugler

De allerfleste, perlekugler jeg har set, er “5-kantede”. Det er faktisk også det nemmeste at lave, men jeg synes mønsteret har lidt for åbne huller, så jeg fortrækker de “4-kantede”, der er lidt tættere. Det på det øverste billede. De farverige, på billedet herover, er eksempler på de “5-kantede”. Så kan du jo selv sammenligne, men det er altså de 4-kantede denne guide, tager udgangspunkt i.
Når man først forstår idéen og mønsteret bag, de “4-kantede” er de “5-kantede”dog  ganske nemme, også at lære. 🙂

Sådan her laver man perlekugler:

materialer til perlekugler

Til en “4-kantet” kugle skal man bruge 24 perler og en lille meter tråd. (Selvfølgelig mindre tråd, hvis perlerne er mindre) Jeg syr med kobber-, messing- eller ståltråd, det giver et godt fast resultat, sammenlignet med f.eks sytråd.
Jeg har lavet en lidt stor version her, med en kontrast farvet tråd, så er det forhåbentlig nemt, at se, hvad jeg laver. Du kan selvfølgelig helt selv vælge perler og tråd. 🙂

Man starter med 4 perler på midten af tråden, som man samler i en cirkel, ved at trække begge ender af tråden hver sin vej, gennem den yderste perle. Sådan syr man perlerne sammen, hver gang man sætter nye på.

Så trækker man 3 perler mere på og strammer til. Og så skulle man gerne have, to “moduler” ved siden af hinanden.

3 perler mere, tilføjes, og så vil man kunne se, at syningerne i midten, næsten danner en firkant. Den firkant gøres færdig, ved at man syr den ende af tråden, der er tættest på midten, gennem perlen, der nu sidder ved siden af den.

Når det er gjort, tilføjer man to perler mere…

Herefter syr man tråden, til højre, (Eller til venstre, hvis du vender det om, det er lige meget) ind i sidemanden/perlen, så denne syning danner en trekant.

Herpå tilføjer man først 2 perler mere også 3. Nu begynder det måske, at se lidt forvirrende ud, og jeg skal nok prøve, at tegne et mønster, men tillad mig lige, at vise hvorledes, man nu syr tråden til venstre i billede, gennem de to yderste perler, så man har 3 ved siden af hinanden, som samles til en cirkel, med 1 perle mere.

Mønsteret ser sådan her ud:
Det er lettest, at se på syningerne. For der sys hele tiden trekanter og firkanter ved siden af hinanden. En firkant må ikke være ved siden af en firkant, og en trekant må ikke være ved siden af en trekant. Forstået? 🙂
Hvis guiden bliver for indviklet, at følge, og billederne bliver lidt for svære, at gennemskue, så prøv, at huske dette:

Mønsteret i de hjemmelavede perlekugler

Når vi strammer til, efter den sidste perle her, skulle det gerne komme til, at se ud, som på første billede nedenfor. Nu begynder kuglen, at tage form. Det første man så gør herefter, er er at sy en trekant til den ene side, efter princippet ovenover.

Når man sådan, får to perler mellem de to tråd ender, tilføjer man to perler mere. Og så skulle der gerne kunne sys en firkant mere, på den ene side. Hvis trådene er endt i den “forkerte” af de to perler, og firkanten, er på den modsatte side, må man lige pille op og sy til den anden side. Det kan sagtens rettes senere, men det er nemmere, at gøre det nu. (:

Her kan sys, først firkanten og så en trekant, og så samler man endnu engang 3 perler til en cirkel, med en perle mere.

Så sys endnu en trekant og der tilføjes to perler mere, hvorpå man kan sy endnu en trekant og en firkant, og så mangler der faktisk kun 1 perle.

Sidste perle sys på og toppen sys færdig hele vejen rundt.

Nu kan jeg godt lide, at sy mine perlekugler, i hvert fald, en gang mere, så de er syet dobbelt. (Hvis tråden er meget tynd, og hullerne i perlerne er store nok, syr jeg gerne 3 gange) Det gør dem fuldstændigt faste og forhindrer dem i, at gå op. På den måde kan man, når man er færdig, også bare knække, eller klippe tråden af, helt tæt på sidste perle, uden at tænke over, at skulle slå knuder. Det skal nok holde alligevel.

Husk at øvelse gør mester. 🙂 Når man har prøvet det et par gange, skal mønsteret nok blive nemmere, at se, men jeg lovede vidst også, at den “5-kantede” version, skulle være lettere, så det vil jeg da også lige vise helt kort.

Til de “5-kantede” perlekugler, skal bruges 30 perler og mønsteret ser, simpelt nok, sådan ud, at alle “5-kanterne” er samlet i, udelukkende, 3-kantede syninger, sådan her. Giver det mening? 🙂

5-kantet perlekugle, mønster

Når teknikken sidder fast, kan man også begynde, at lege med andre typer af perler. F.eks giver det bestemt flotte og sjove resultater, som man kan se herunder, at bruge aflange eller dråbeformede perler. 🙂

De dråbe formede perler sætter man på tråden, hele tiden skiftevis i den ene og den anden retning. (Som vist på billedet i midten) Derved kommer de tynde ender, til at samles med de tynde, og de tykke med de tykke. Det giver et fint mønster. 🙂

 

Her er nogle flere eksempler på hvordan perlekugler, også kan se ud og hvad de kan bruges til. F.eks julepynt eller øreringe, i størrelser fra ganske små, til ret store 😀

Jeg håber, det har været inspirerende! 🙂

– Lærke

One Comment

Skriv en kommentar