Løgkarse pesto

Løgkarse gror vildt i vejsider og grøftekanter rundt omkring i Danmark. Det er rigtig nemt at finde og genkende, her i foråret, med sine fine hvide blomster. Og det kan blive en ret stor plante, der som regel rager op over græs og andet ukrudt. 😉 Det har en mild løg-agtig smag. Deraf selvfølgelig navnet. Man kan plukke af det, og bruge som sund og lækker topping, og i mad, som man ville med purløg eller karse. Men man kan også f.eks. lave pesto af det, ligesom med ramsløg. Så det er altså en løgkarse pesto opskrift jeg har lige her! 😀

Friskplukket løgkarse fra en grøftekant

Inden man begynder at plukke og spise fra naturen, skal man selvfølgelig være helt sikker på, at det er det rigtige, man får med sig. Så jeg synes altid, det er en god idé at finde billeder og beskrivelser, måske på sin telefon, og sammenligne med. Når det er sagt, synes jeg, løgkarse er ganske nemt at genkende. Der er mig bekendt ikke rigtigt noget, der ligner det meget, og duften af løg er heller ikke til at tage fejl af. Når man først begynder at genkende dem, vil man nok møde dem rigtig mange steder på sin vej. Her hvor vi bor står de i såvel markkanter som langs med hække, hvor ukrudtet ikke lige er holdt. Og det er jo til vores held! Selvom man nok helst vil plukke udenfor umiddelbar hunde-rækkevidde. 😉

Løgkarseblade pillet fra stilkene og skyllet

Opskrift på løgkarse pesto

Løgkarsen fylder, ligesom andet grønt, ikke ret meget når det bliver blendet, så pluk endelig et stort bundt. Stilkene kan godt være lidt hårde, så pil bare bladene fra og skyl dem så grundigt. Jeg endte med ca. 50 g løgkarse blade til portionen her.

Derudover skal man bruge en håndfuld nødder eller kerner. Solsikkefrø, pinjekerner, mandler eller måske valnødder. – De kan ristes let på en tør pande, så man får fremhævet nødde-smagen.
Et par skefulde god olivenolie.
Evt. en lille klods parmesan eller en lignende ost.
Og salt peber og citronsaft.

Parmesanost er ikke strengt nødvendigt at tilføje. Til vores hverdags-hurtige pesto gør jeg det som regel ikke, men her har jeg det med, for det giver altså lige lidt ekstra lækkert!
Jeg starter med at blende mine kerner eller nødder sammen med osten, så jeg er sikker på, at det er findelt, og det dufter allerede helt VILDT!

Så tilføjer jeg olien og mine løgkarse blade i blenderen. Bladene kan ikke være der allesammen på en gang, så de kommer i lidt efter lidt, efterhånden som der er plads.
Herefter blender man indtil det er ved at have den rette konsistens, og så smager man til med salt, peber og citronsaft og blender færdigt.

Så skal det op i et glas om nødvendigt, som opbevares i køleskabet. Vi får det altid spist indenfor et par dage, så jeg putter ingen konserveringsmidler i, men det kan man måske gøre, hvis man synes.

Det kan bruges ligesom man ellers ville bruge pesto. Så i burger, pasta, til nye danske kartofler og alt muligt andet lækkert! 😀

– Lærke

One Comment

Skriv en kommentar