Løgkarse smør

Her i foråret spirer det frem med alt muligt grønt, man kan spise! Ramsløg f.eks. Og kan man lide ramsløg, kan man sikkert også lide løgkarse!
Løgkarse er der lidt færre, der kender til end ramsløg, men den kan bruges rimeligt lige sådan!
Til pesto, i forskellige retter, og ja, også i en lækker urtesmør, altså løgkarse smør 😀

Lækker hjemmelavet smør med løgkarse fra naturen! - Opskrift

Om løgkarse!

Der hvor jeg bor, gror der meget mere løgkarse, i grøfterne og langs hækkene, end ramsløg! Hvis man ikke selv har ramsløg i haven, skal man nærmest en tur i skoven for at finde det, men løgkarse gror altså nogle lidt andre steder, og vil, for nogen, derved være lettere tilgængeligt. På nogle lidt vilde stier langs marker, krat og skove, findes det tit. Men man kan også sagtens finde det midt inde i byen! Man skal selvfølgelig bare sørge for at plukke nogle steder, hvor der ikke umiddelbart er hunde, der tisser, og selvfølgelig skylde det godt inden brug. 🙂

Løgkarse er supernem at genkende! På de høje ranglede stilke, nærmest brændenælde-formede blade og karakteristiske små hvide blomster i toppen. Desuden dufter den, som navnet indikerer, af løg, hvis man nulrer et blad, eller dufter til saften fra stænglen.
Man skal selvfølgelig være forsigtig, når man samler planter til at spise, i naturen. Så søg evt. nogle resultater frem på google, og hav nogle billeder med til sammenligning, de første gange, hvis du er i tvivl, men der er ikke rigtig noget, der ligner til forveksling. 🙂
I øvrigt skal løgkarse ikke indtages i alt for store mængder, da det indeholder noget, der kan være giftigt, hvis man får for meget. Lidt ligesom mandler også gør. Men bruger man det som krydderurt, og ikke som hovedingrediens i en salat f.eks. skulle det altså ikke give problemer. 🙂

Opskriften!

Opskriften på løgkarse smør er super simpel! Man kan lave lige den mængde smør, man har brug for! Det tages ud af køleskabet lidt på forhånd, så det bliver blødere at arbejde med.
Man skal selvfølgelig også have plukket noget løgkarse. Hvis stænglerne er for grove, pilles disse fra, og bladene skyldes og hakkes fint. Her brugte jeg ca. 20g løgkarse til 100g smør. Man kan bruge mere eller mindre efter smag.

Frisk hjemmelavet urtesmør med løgkarse fra naturen! Super nem opskrift!

Så røres det hele sammen, evt. med et ekstra nip salt, og man kan også tilføje andre urter eller hvidløg, hvis man har lyst, men løgkarsen smager superfint i sig selv. 🙂
Jeg synes det er supernemt, at røre sammen med en kniv. Laver man større mængder, kan man måske også røre det med en håndmixer.

Så er det bare at sætte løgkarse smørret på køl igen, indtil det skal bruges. Og det kan sagtens holde sig i et stykke tid i køleskabet!

Det er super velegnet, til nye kartofler, en god bøf, eller bare på et stykke brød, knækbrød eller kiks! 😀

Hjemmelavet løgkarse smør på knækbrød!
 – Lærke

Skriv en kommentar