Kirseb√¶r sirup ūüćíūüć∑

Min mors have sv√łmmer i kirseb√¶r lige nu! Vi plukker og plukker og plukker, og selvom familie, venner og naboer ogs√• har v√¶ret med, er der alligevel mange flere tilbage! S√• nu skulle der ske noget med nogen af dem! Og hvorfor egentlig ikke pr√łve at lave kirseb√¶rsirup?
Siruppen kan bruges i desserter, som topping p√• is, blandes til hjemmelavet kirseb√¶r saftevand eller i s√łde sommer drinks! ūüėć
Man kan lave sirup med meget andet frugt end bare kirseb√¶r! Men m√•ske skal sukkerm√¶ngden justeres. For der findes jo b√•de s√łde og syrlige frugter og b√¶r. Og specielt kirseb√¶r kan der v√¶re rigtig stor forskel p√•! Om det egentlig er kirseb√¶r eller moreller, vi har, er jeg ikke 100% sikker p√•, (de har vidst forskellige navne forskellige steder) men de er i hvert fald af den s√łde slags! Og giver en ret mild og s√łd sirup. Jeg er sikker p√• at syrlige kirseb√¶r ogs√• giver en eminent sirup! ūüėÄ

Hvis man har rigtig mange kirsebær eller moreller i sin have, har jeg også en supernem opskrift på en kirsebær crumble-kage, med lige netop disse.

Om cyanid i kirsebærsten

Internettet er jo så fint indrettet, at man kan finde al mulig information om alt muligt. Nogen gange modsatrettet. Det gælder også cyanid indholdet i kirsebærsten.
Der er delte meninger om hvorvidt man kan holde kirsebærstenene i, når man eksempelvis koger sirup. Nogen siger at det må man ikke. Andre siger, at cyanid bliver nedbrudt når man opvarmer det, og at man dermed godt kan holde stenene i.
For at v√¶re sikker, skrev jeg til giftlinjen, men fik som svar, at det var udenfor deres kompetenceomr√•de. N√•… Hvis der sidder nogen derude og ved noget mere om det, eller ved hvor jeg kan finde mere info, s√• vil jeg meget gerne h√łre om det! ūüėÄ
Indtil da kan jeg kun sige, at der alts√• er nogen, der koger kirseb√¶r sirup med stenene i. Det letter jo arbejdet en del, at man er fri for udstening. Og det skulle give en lidt mandel agtig smag, som jeg formoder kunne g√• godt, b√•de til s√łde og syrlige kirseb√¶r. ūüôā
For nu, har jeg selv udstenet denne portion. Det kan man jo g√łre uanset hvad, hvis man fortr√¶kker det! ūüôā
Ellers skal man m√•ske v√¶re opm√¶rksom p√• et evt. cyanid indhold i kirseb√¶rsten. Og ikke indtage siruppen i k√¶mpestore m√¶ngder, eller servere det som saft til b√łrn, hvis man holder stenene i.

Friskplukkede kirsebær direkte fra træet - Jeg sidder faktisk oppe i træet!

Selveste opskriften på min kirsebær sirup

Jeg startede med ca. 400g meget s√łde kirseb√¶r, eller moreller eller hvad de nu er. Jeg vejede dem inden jeg udstenede dem, s√• efterf√łlgende har der nok v√¶ret noget mindre end 400g.
Jeg synes det er nemmest at udstene kirsebær ved at skære dem i halve og derefter pille stenene ud.

Til de udstenede kirseb√¶r tilsatte jeg 200g sukker og 1dl vand. (tilf√łj evt. mere sukker hvis dine kirseb√¶r er syrlige!)
Jeg vil helst ikke putte for meget vand i, for det skal bare koges fra alligevel, og jo mere vand, jo l√¶ngere tid tager det for siruppen at blive tykkere. S√• fordobler man portionen, beh√łver man ikke fordoble m√¶ngden af vand. Det skal bare lige kunne opl√łse sukkeret og tr√¶kke saften ud af kirseb√¶rrene.

Kirseb√¶r, vand og sukker bringes i kog og simrer i 10-15 minutter, imens man somme tider r√łrer lidt i det. Og man skal passe p√• og holde det ved lav varme, for det vil gerne koge over.
S√• skulle saften gerne v√¶re kogt ud, og s√• skal man til at sigte b√¶rrene fra. (Gem evt. disse til senere brug! ūüėČ )

Nu kan man lave en lille test, ved at k√łle et par dr√•ber af siruppen p√• en ske eller en tallerken, for at se hvordan konsistensen er. Det bliver nemlig lidt tykkere, n√•r det k√łler.
Synes man, det er for tyndt, h√¶lder man det tilbage i gryden, og simrer det videre i 5-15 minutters tid mere. Og s√• kan man lige tage det v√¶rste skum af toppen med en ske. ūüôā

Min portion her simrede i 15+15 minutter og fik en rigtig dejlig tyktflydende konsistens! Og der endte med at være ca. 300ml færdig sirup.

Hjemmelavet kirsebærsirup som kan bruges til saftevand og desserter!

Den f√¶rdige sirup h√¶ldes p√• rene glas eller flasker, og opbevares i k√łleskab. Man kan godt skylle glas og flasker i atamon, det √łger holdbarheden en smule. Jeg fortr√¶kker at undg√• konserveringmidler og bare skolde mine glas med kogende vand, og h√¶lde siruppen op mens den er varm. S√• er alle evt. bakterier d√łde. Og den her lille portion, kan vi SAGTENS n√• at drikke, inden den bliver d√•rlig! ūüėč
N√¶ste gang laver jeg en st√łrre portion!

Hvad med de kirsebær man har siet fra?

Herhjemme er der ikke noget, der g√•r til spilde! Derfor, (selvf√łlgelig kun derfor jo, det har slet ikke noget at g√łre med min fork√¶rlighed for s√łde drinks. ūüėČ ) er resterne af kirseb√¶rrene, som blev siet fra min kirseb√¶rsirup blevet til lik√łr! ūüć∑

I skrivende stund, er den ikke f√¶rdig i endnu. For den skal lige tr√¶kke i nogle m√•neder. Men det kan man alts√•! Man lader blot de frasorterede kirseb√¶r k√łle lidt af, og h√¶lder vodka over. Jeg tror ikke den bliver super kraftig, for siruppen var, i sig selv, ogs√• ganske mild, men jeg tror, det bliver godt!¬† ūüėÄ

Nu vil jeg nyde mig en stille stund i mine snerleblomster og min knast√łrre gr√¶spl√¶ne, med et k√łligt glas hjemmelavet kirseb√¶rsaft, af min sirup! ūüėć

 РLærke

One Comment

Skriv en kommentar