Kirseb√¶r sirup ūüćíūüć∑

Min mors have sv√łmmer i kirseb√¶r lige nu! Vi spiser og smovser og √¶der, og vores familie og naboer har ogs√• v√¶ret med! Og der er alligevel mange flere tilbage! S√• nu skulle der ske noget med dem! Og hvorfor egentlig ikke pr√łve at lave kirseb√¶rsirup?
Siruppen kan bruges i desserter, som topping p√• is, blandes til hjemmelavet kirseb√¶r saftevand eller i s√łde sommer drinks! ūüėć
Man kan lave sirup med meget andet frugt end bare kirseb√¶r! Men m√•ske skal sukkerm√¶ngden justeres. For der findes jo b√•de s√łde og syrlige frugter og b√¶r. Og specielt kirseb√¶r kan der v√¶re rigtig stor forskel p√•! Om det egentlig er kirseb√¶r eller moreller, vi har, er jeg ikke 100% sikker p√•, (de har vidst forskellige navne forskellige steder) men de er i hvert fald af den s√łde slags! Og giver en ret mild og s√łd sirup. Jeg er sikker p√• at syrlige kirseb√¶r ogs√• giver en eminent sirup! ūüėÄ

Hvis man har rigtig mange kirsebær eller moreller i sin have, har jeg også en supernem opskrift på en kirsebær crumble-kage, med lige netop disse.

Om cyanid i kirsebærsten

Der er nogen der koger kirseb√¶r sirup med stenene i. Det skulle give en lidt mandel agtig smag, som jeg formoder kunne g√• godt, b√•de til s√łde og syrlige kirseb√¶r. Men det er smag og behag. ūüôā
Ang√•ende cyanid indholdet i kirseb√¶r sten, pr√łvede jeg at skrive til giftlinjen. For jeg l√¶ste et sted, at cyanid bliver nedbrudt, n√•r man opvarmer kirseb√¶rrene. Jeg har ikke f√•et svar endnu, s√• i m√• ikke holde mig op p√• det. Men n√•r/hvis jeg g√łr, skal jeg nok lige opdatere her. Og hvis nogen ved noget om det, m√• i ogs√• meget gerne skrive! ūüėÄ
Det er jo lidt vigtigt, at have de rette informationer om den slags. Men for nu, har jeg alts√• udstenet denne portion. Det kan man jo g√łre uanset hvad, hvis man fortr√¶kker det! ūüôā
Ellers skal man m√•ske v√¶re opm√¶rksom p√• et evt. cyanid indhold i kirseb√¶rsten. Og ikke indtage siruppen i store m√¶ngder, eller servere det som saft til b√łrn, hvis man holder stenene i.

Friskplukkede kirsebær direkte fra træet - Jeg sidder faktisk oppe i træet!

Selveste opskriften på min kirsebær sirup

Jeg startede med ca. 400g meget s√łde kirseb√¶r, eller moreller eller hvad de nu er. Jeg vejede dem inden jeg udstenede dem, s√• efterf√łlgende har der nok v√¶ret noget mindre end 400g.
Jeg synes det er nemmest at udstene kirsebær ved at skære dem i halve og derefter pille stenene ud.

Til de udstenede kirseb√¶r tilsatte jeg 200g sukker og 1dl vand. (tilf√łj evt. mere sukker hvis dine kirseb√¶r er syrlige!)
Jeg vil helst ikke putte for meget vand i, for det skal bare koges fra alligevel, og jo mere vand, jo l√¶ngere tid tager det for siruppen at blive tykkere. S√• fordobler man portionen, beh√łver man ikke fordoble m√¶ngden af vand. Det skal bare lige kunne opl√łse sukkeret og tr√¶kke saften ud af kirseb√¶rrene.

Kirseb√¶r, vand og sukker bringes i kog og simrer i 10-15 minutter, imens man somme tider r√łrer lidt i det. Og man skal passe p√• og holde det ved lav varme, for det vil gerne koge over.
S√• skulle saften gerne v√¶re kogt ud, og s√• skal man til at sigte b√¶rrene fra. (Gem evt. dem til senere brug! ūüėČ )

Nu kan man lave en lille test, ved at k√łle et par dr√•ber af siruppen p√• en ske eller en tallerken, for at se hvordan konsistensen er. Det bliver lidt tykkere, n√•r det k√łler.
Synes man, det er for tyndt, h√¶lder man det tilbage i gryden, og simrer det videre i 5-15 minutters tid mere. Og s√• kan man lige tage det v√¶rste skum af toppen med en ske. ūüôā

Min portion her simrede i 15+15 minutter og fik en rigtig dejlig tyktflydende konsistens! Og der endte med at være ca. 300ml færdig sirup.

Hjemmelavet kirsebærsirup som kan bruges til saftevand og desserter!

Den f√¶rdige sirup h√¶ldes p√• rene glas eller flasker, og opbevares i k√łleskab. Man kan godt skylle glas og flasker i atamon, det √łger holdbarheden en smule. Jeg fortr√¶kker at undg√• konserveringmidler og bare skolde mine glas med kogende vand, og h√¶lde siruppen op mens den er varm. S√• er alle evt. bakterier d√łde. Og den her lille portion, kan vi SAGTENS n√• at drikke, inden den bliver d√•rlig! ūüėč
N√¶ste gang laver jeg en st√łrre portion!

Hvad med de kirsebær man har siet fra?

Herhjemme er der ikke noget, der g√•r til spilde! Derfor, selvf√łlgelig kun derfor jo, er resterne af kirseb√¶rrene, som blev siet fra min kirseb√¶rsirup blevet til lik√łr! Det har slet ikke noget at g√łre med min fork√¶rlighed for s√łde drinks. ;)ūüć∑

I skrivende stund, er den ikke f√¶rdig i endnu. For den skal lige tr√¶kke i nogle m√•neder. Men det kan man alts√•! I store tr√¶k, lader man blot de frasorterede kirseb√¶r k√łle lidt af, og h√¶lder vodka over. Og jeg h√•ber og tror, det bliver godt! ūüėÄ

Nu vil jeg nyde mig en stille stund i mine snerleblomster og min t√łrre gr√¶spl√¶ne, med et k√łligt glas hjemmelavet kirseb√¶rsaft, af min sirup! ūüėć

 РLærke

Skriv en kommentar