For ikke så længe siden skrev jeg et indlæg om Kirsebær sirup, men man kan selvfølgelig også lave sirup af mange andre frugter og bær! Solbær har vi haft mange af i haven i år. Så det måtte også prøves! Og det giver en virkelig intens sirup! Både i farve og smag! Som man kan bruge til is, til at blande sin egen solbær saft, de mest forfriskende, kølige sommer drinks. -Eller vinter, for den sags skyld. Varm solbærsaft smager dødgodt! ?
Kirsebær sirup opskriften findes her, men der er i virkeligheden ikke den store forskel på opskrifterne, udover hvilke bær, der skal i selvfølgelig.
Jeg forudser, at vi også får mange brombær i haven i år, og det er jo også noget, man kan finde i naturen. Så det tror jeg bliver mit næste sirup-projekt! ?
Man kan også sagtens lave sirup af bær fra frost. Så man kan fryse ned og lave senere. Eller man kan købe frosne bær, hvis man ikke lige selv har nogen i haven, eller kender nogen der har.
Opskriften på solbær sirup
Jeg brugte 500g solbær og 200g sukker. Det blev der ca. 300ml færdig sirup af. Det er til den syrlige side, så hvis man er til det sødere, kan man skrue sukkermængden op. 250-300g havde ikke gjort noget tror jeg.
Og man kan selvfølgelig halvere, eller fordoble portionen. Fordobler man, behøver man ikke at doble vandmængden, da vandet egentlig kun er med for at opløse sukkeret. Og jo mere vand man putter i, jo længere tager det at koge fra igen, så siruppen bliver tyk.
Bær, sukker og vand bringes i kog i en gryde og så skal det egentlig bare simre ved svag varme, indtil saften er kogt ud af solbærrene. Jeg simrede denne portion ca. 10-15 min, i første omgang.
Derefter sies bærrene fra (og husk at gemme dem til senere! 😉 ) Nu vil solbærsiruppen nok ikke være helt tyk nok endnu. Hvis man gerne vil have den tynd, kan man godt stoppe nu, men skal det være tykkere, må man lige hælde det tilbage i gryden, og simrer det videre i endnu 10-15 min.
Sirup er jo lidt en konsistens. Og jo tykkere den er, jo mere intenst vil den smage. Men det skal selvfølgelig også være så tilpas tyndt, at det kan blandes til saft og i drinks, og ikke bare synker til bunds, som en solid gele-blop! 😛
Man kan lave en lille test, ved at køle en smule af siruppen på en ske eller tallerken, for at se den færdige konsistens. Siruppen vil blive lidt tykkere, når den køler.
Min portion her, endte med at simre i 15+10 min.
Sirups holdbarhed
Da der primært er tale om sukker, kan solbærsirup godt holde sig ret længe. Specielt i en uåbnet beholder. Jeg plejer bare “sterilisere” mine glas eller flasker, ved at skylle dem i kogende vand, og hælde den færdige sirup i, mens den er varm. Man kan godt skylle glas og flasker i atamon, hvis man synes, men en portion af den her størrelse, kan vi, herhjemme, sagtens nå at drikke inden den bliver dårlig! ?
Hvad kan man lave af de frasiede solbær?
Solbær syltetøj er lækkert, og det er en nem måde, at bruge de frasorterede bær fra solbærsiruppen. Det er bare, måske lige at smage til, og tilføje lidt mere sukker, måske syltesukker, eller evt. lidt geleringsmiddel, alt efter den ønskede konsistens, lige koge det op en gang mere, og så hælde det på glas!
Ligesom med kirsebær siruppen kan man dog også tage bærrene, og lægge i vodka, og lade det trække i et par måneder. Så har man den dejligste, hjemmelavede solbær likør!
Solbær saft og drinks, hvad end det er med sirup eller likør, smager, som jeg vidst også nævnte til at starte med, helt vildt godt varmt! Men man kan selvfølgelig også lave kølige drinks, eller bare drikke det som likør, i et fint lille glas!
Ligenu står min solbærlikør, fra denne portion sirup, og trækker, sammen med den likør jeg lavede af resterne fra min kirsebærsirup. Så jeg har ikke smagt på det endnu. Men jeg glæder mig! ?
Og forresten, pas på, for farven sætter sig, hvis man spilder! ?
Skriv en kommentar