Perle edderkopper! – DIY

Her til halloween har jeg lavet en del perleedderkopper. En hyggelig, og uhyggelig lille ting at sidde og nørkle med, når det er koldt udenfor! Og jeg har lavet en lille guide. 🙂
Der findes SÅ MANGE flotte versioner på Pinterest. Så der kan man klart også godt søge inspiration! Men det her er sådan jeg laver dem! 😀

Hjemmelavede perle edderkopper - DIY

Dette indlæg indeholder affiliate links. Dvs links til butikker hvor man kan købe de ting jeg omtaler.
Handler man derfra støtter man bloggen med en lille procentdel af det man køber for.
🙂

Man kan lave perleedderkopper i forskellige størrelser, alt efter hvilke og hvor mange perler, man bruger. Så man kan godt lave dem til øreringe. Jeg synes dog, de bliver lige i den store ende, og jeg synes benene har det med at vikle sig fast, hvis man har langt, løsthængende hår. Så det er noget man skal være lidt opmærksom på. 😉 Men hvis man ikke vil lave øreringe, kan man heldigvis også sagtens bruge dem til halskæder, brocher og til andet pynt!

Værktøj og perler

Man skal selvfølgelig bruge nogle perler! Og hvis man vil lave edderkopperne til øreringe, skal man have to sæt perler, der er nogenlunde ens. Man skal bruge en del små perler til benene, og to større perler til kroppen. Edderkopperne kan selvfølgelig laves i forskellige størrelser, og dermed også af forskellige perler. Man kan, som vist, godt sammensætte små runde perler med mere aflange typer, stiftperler og dråbeformede perler. Man kan også tilføje lidt pailletter eller perlehatte hist og her for ekstra pynt! 😀
På edderkopperne jeg har lavet her, har jeg brugt 3 stiftperler til hvert ben og 2 andre imellem dem, for at give et mere markant buk, der hvor jeg gerne ville have det på benet. Og en lille perle for enden!

Perler, værktøj mm. Til hjemmelavede perleedderkopper

Derudover skal man bruge nogle perlestave eller perlestilke med fladt hoved eller pynteknop, og noget metaltråd (IKKE smykkewire).
Her bruger jeg noget kobberfarvet. Der findes metaltråd i alle mulige farver! 😉
Tråden skal være så tynd, at den kan sys igennem perlerne to gange, men stadig så tilpas tyk at den kan holde den form man bukker.
Man måler hvor meget tråd man skal bruge ved at måle ca. hvor lange benene skal være, og gange det med 8 ben, og derefter gange det med 2, fordi vi syr igennem alle 8 ben to gange. Så hvis benene f.eks skal være ca. 3 cm. er 3 gange 8 = 24. Og 24 x 2 = 48. Også skal man have lidt ekstra tråd at arbejde med, så jeg runder op til ca. 60 cm tråd. Hellere lidt for meget end lidt for lidt. Men man kan godt tilføje mere tråd, også hvis den skulle ske at knække undervejs. 🙂

Man skal også bruge lidt værktøj, men meget mere end en spidstang/rundtang og en bidetang er ikke nødvendigt. 🙂

Sådan laver man perleedderkopper!

Som det første skal man beslutte sig for, om edderkoppen skal vende op- eller nedad. Hvis den skal hænge i en ørering, halskæde el.
Skal hovedet vende nedad, sætter man hovedet på sin perlestav først, og skal hovedet vende opad, sætter man kroppen på først. Hovedet og kroppen sættes på perlestaven, med lidt mellemrum så der er plads til benene. Så klipper man lidt af perlestaven, om nødvendigt, og så bøjer man et øje for enden.

En del af udfordringen ved de her edderkopper, er at få alle fire ben på hver side, til at passe ind i mellemrummet mellem hovedet og kroppen. Der er nogle forskellige måder, at løse det på. Man kunne lave mellemrummet større, men det synes jeg ser mindre elegant ud. Så jeg kan godt lide at bruge en ekstra perle, der sidder inderst ved benene. Det er svært at finde en med et stort nok hul til at trådene fra alle fire ben passer ind i, uden at den bliver så stor, at det ser grimt ud. Så min løsning er blevet at tage en perle som de bagerste to ben starter i, så de sidder øverst, og så trække de to forreste ben lidt ind under den.

Så skal man til at sy benene på. Jeg starter med bagbenene. Enden af metaltråden putter man ned i den store perle og snurrer en gang rundt om perlestaven, så den er låst. Hvis hullet i den store perle er så stort at metaltråden glider op, kan man godt sætte perler på tråden først, og putte enden ned i og låse bagefter.
Man putter perlerne til det første ben på tråden, trækker dem så tæt til kroppen som muligt, og syr tråden tilbage igennem dem en gang mere, med undtagelse af den sidste lille perle, som lukker for enden.
Så vikler man tråden en gang rundt om perlestaven, så det hele sidder fast, og så forsætter man med det næste ben. Og jeg syr så to ben på hver side fast i den samme perle først på tråden. Hvis man kan få plads til flere af benene, kan man godt det.

De næste ben sørger jeg for at vikle omkring perlestaven, så de sidder lidt indenunder de andre. Og så kan jeg godt lide at vikle resten af min tråd lidt rundt om samlingerne på benene, så de sidder som de skal, og det ser lidt pænt ud.

Til sidst syr jeg enden af tråden ind i gennem en perle, enten et ben, krop eller hoved. Hvad der nu lige er nemmest at komme til. Og så klipper jeg enden af.
Så skal benene bare rettes ud så de sidder i de rigtige retninger, og så er edderkoppen færdig og klar til at blive sat i et smykke, eller hvad man nu skal bruge den til! 🙂

Hvad kan man bruge perleedderkopper til?

Perleedderkopper kan bruges til mange ting, ud over halskæder og øreringe, som nævnt.
Hvis man vil lave perleedderkopper til brocher, man kan sætte i tøjet, i et sjal eller kostume, er der lidt forskellige muligheder! Man kan sy dem på en brochenål, Men man kan også bruge de her geniale sikkerhedsnåle med gevind. Så kan man skrue hovedet af sikkerhedsnålen og lave edderkoppen direkte på nålen i stedet for en perlestav! :O
Vil man ikke stikke nåle i sit tøj, kunne man også sy edderkoppen fast i en stærk, lille ringmagnet. Så kan man også bruge den som køleskabsmagnet, eller sætte den fast i tøjet med en magnet mere på bagsiden. 😀

De kan også bare hænges op i bånd eller snore, eller lægges på bordet som bordpynt! 🙂

 – Lærke

Skriv en kommentar