Indkøbsnet af genbrugsstof

I hele diskussionen om bæredygtighed, plastikposer, papir, net og hvad der egentlig er bedst at bruge – Hvor mange gange man skal bruge et stofnet, før det kan betale sig osv. er jeg jo sådan set nødt til, at have en lille sy guide til et indkøbsnet, ikke? For hvis man syr et selv, og man måske ovenikøbet gør det af genbrugsmaterialer, tror jeg faktisk, jeg vil kalde diskussionen overflødig. Så lad os lave en hel masse af de her net, og lad os sælge dem, og give dem i gaver til alle vi kender, for plastikposer er da dumme! Og det er faktisk rigtig nemt, at sy et stofnet selv! 😀

Man kan sy de her net i lige de størrelser man kunne tænke sig! Og i tyndt og tykt stof og med lange og korte hanke, så de passer til lige det, man skal bruge! Så kan man jo f.eks have et lille, tyndt net til småindkøb med sig i en lomme eller en lille taske, og man kan have nogle store, kraftige nogen liggende i bilen til større indkøb!
Man kan også sy dem rigtig fine, og bruge dem som hjemmelavede gaveposer, måske med noget andet hjemmelavet i? Og så kan man jo style og pynte dem, hvis man synes! Der er så mange muligheder. 🙂

Sådan syr du dit eget indkøbsnet!

De kan egentlig laves af nærmest alt stof. Det er jo super smart med en t-shirt eller et bredt bukseben f.eks, som allerede er syet sammen i siderne. Så skal man egentlig bare lave bunden og sy hanke i. Man skal bare være opmærksom på, at strækstof ikke kan holde nær så meget vægt, før syningerne begynder at få problemer.

Når man har valgt et stykke stof og bestemt sig for, hvor stort nettet skal være, skal man selvfølgelig klippe det til, om nødvendigt, og derefter skal sidderne og bunden sys sammen. Jeg har valgt et gammelt Marimekko viskestykke her. Det er rigtig fint, for der er alle kanterne jo syet ind på forhånd. Så det er lige til at gå til. Jeg vælger så at zigzagge syningerne også, så jeg er sikker på, nettet holder rigtig godt! Jeg har ikke en overlocker, men det går også rigtigt fint sådan her! 🙂

Franske sømme

Har man noget stof, der trevler nemt, kan det være en god idé at sy “franske sømme”. Det lyder måske lidt indviklet, men det er det egentlig ikke. Man syr først stoffet sammen forkert, altså på retsiden, med et lille sømrum. Så kan man lige trimme trevler og ujævnheder af, for det skal helst være lidt præcist. Derefter vender man nettet på vrangen, og syr det samme en gang til, med et sømrum der lige er lidt bredere, så sømrummet fra den første syning kommer til at ligge skjult inde i den næste. Så har man kant der ikke går op, og ikke trevler nede i nettet!

Så er vi nået til bunden af nettet!

Nu har vi jo allerede en simpel stofpose, men jeg synes lige, nettet skal have en rigtig bund. Jeg kan godt lide at lave det, der hedder “Madras hjørner”, og det er faktisk også rigtig nemt! Når nettet ligger på vrangen, tager man først det ene hjørne, og åbner lidt op. Derefter foldes det igen, men sådan at syningerne i siden og bunden kommer til at ligge op af hinanden. Når det ligger lige, måler man op, hvor bred man vil have bunden, (jo mere man syr ind, jo bredere) og så syr man hen over. Igen plejer jeg også at zigzagge. Så gentager man med det andet hjørne, så de bliver ens, og så kan man klippe det overskydende af hjørnerne af. Man kan også bare lade det sidde.

Er der bare en fold i stoffet i bunden eller kanten, og ikke en syning, kan det være det nemmere, at mærke om hjørnet ligger lige, hvis man sætter en nål, der hvor syningen ville have været, hvis der var en. 😉

Hanke til vores stofnet!

Så skal indkøbsnettet have nogle hanke! Jeg har som regel nogen liggende, jeg klipper af ting, der ellers bliver smidt ud. Fra andre net eller tasker, der er gået i stykker, stofbælter, bånd, små surrings stropper… Man kan bruge alt muligt! Man kan også flette nogen af noget kraftig snor, eller sy nogle af et par brede stofstrimler. Hankene kan være lige den længde, man ønsker! Jeg kan selv godt lide at have så lange hanke, at jeg kan bære mine indkøbsnet over skulderen. Bjarken derimod går altid med nettene i hænderne, og fortrækker derfor korte hanke.

En nem måde at sy nogle stærke stopper på, er at klippe en stofstrimmel i den længde man vil have, og i dobbelt bredde – plus sømrum. Så folder man dem på langs, på vrangen, og syr dem sammen hele vejen. Så vender man dem til retsiden, også er de egentlig klar til, at blive syet i. Man kan godt lige stryge dem flade, og/eller sy dem, med en eller anden dekorativ syning, så de holder sig flade. Når man syr dem i, kan man så lige folde enderne ind under, så evt. trevler bliver usynlige.

Hankene sys i, der hvor man synes, det passer. Det er en god idé lige at måle op, så de sidder lige i begge sider, og så hæfte dem fast med nåle, hvorefter man syr dem rigtig grundigt fast.
Laver man en fold ned i toppen af indkøbsnettet, kan man også sy hankene i først og sy folden derefter, så enden af hankene er skjult inde i folden, og sidder godt.

 

Styling og dekoration af indkøbsnet!

For at få et ekstra kraftigt net, kan man lave to ens og sy dem sammen i toppen, vrang mod vrang. Man skal selvfølgelig lige lade et hul være åbent til at vende, og så vender man ellers bare det ene net ned i det andet. Det samme kan man gøre, hvis man ligesom patchworker nogle stofrester sammen til et net. Så kan man lave et tyndt et i samme størrelse og sy i som for, så man er fri for trevler. Så kan man også sy hankene fast inde i nettet, så enderne er helt usynlige.

De færdige net kan man sy ekstra lommer på, eller man kan sætte lyslås i, eller måske en strop hen over åbningen med en knap i, så nettet bliver holdt sammen?
I de net jeg har syet af viskestykker, har jeg ladet alle stropperne sidde, der var i viskestykkerne i forvejen. Så hvis man f.eks. har en karabinhage i sine nøgler, kan man sætte dem der. Det synes jeg er en sjov lille detalje.

Hvis stoffet man vælger til sit indkøbsnet, ikke er lige så dekorativt, i sig selv, som nogle af mine varianter her, som er syet af viskestykker, duge og babysengetøj, kan man også sætte nogle strygemærker eller lapper på sine net, eller lave nogle fine broderier. Der er mange muligheder for at style og indrette de her stofnet lige efter ens egne behov! 😀
Hvis der er huller eller nogle pletter, der ikke kan komme af, på det stof man har brugt, kan man i øvrigt også sagtens skjule det. 🙂

Resten vil jeg lade være op til fantasien? God fornøjelse! 😀

– Lærke

4 Comments

Skriv en kommentar