Franske sømme

Franske sømme er en måde at sy sømme på, hvor man syr to gange, således at alle trevler i kanten af stoffet bliver gemt godt væk inde i sømmen.
Sømmen bliver derudover lidt stærkere, og det kan være en god søm at bruge i fint tyndt stof. Så det er altså både en dekorativ og funktionel søm! 😀

Hvordan syr man franske sømme

Af projekter man kan se her på bloggen, har jeg brugt franske sømme f.eks i hjemmesyede indkøbsnet og kaffefiltre, men de er også ganske anvendelige i beklædning, der sys i tyndt og let stof.

Sådan sys franske sømme

Det lyder farligt fint, men det er ikke så svært at sy franske sømme! Det vigtigste er, at man får gjort det så tilpas præcist, at der ikke bliver nogle synlige trevler!

Når jeg har brugt sømmene på kaffefiltre, har jeg lagt dem, så de er synlige på retsiden, for at efterligne kanten på et papir kaffefilter. Normalt vil man nok have dem gemt på vrangsiden af arbejdet. Og så starter man, omvendt af hvad man ellers ville, med at sy vrang mod vrang, og derefter vende og sy ret mod ret. Jeg håber det giver mening! 😉

Har man tegnet og klippet efter et mønster, har man jo en fin præcis markering af sit sømrum. Og den franske søm skal selvfølgelig sys, så den kommer til at passe med det! Dvs. hvis man f.eks har 1cm sømrum, sys første søm længere ude mod kanten, halvvejs, eller lidt mindre, ude. Når det er gjort, klipper man trevlekanten pænt og lige af, så den bliver lidt smallere. Så er man helt sikker på, at den er smallere end afstanden til den endelig søm, og alle trevler bliver lukket fint inde! Og så er det en rigtig god idé at vende og stryge stoffet, så det bliver pænt og skarpt, inden man syr den afsluttende søm, der hvor mønsteret er tegnet.

God fornøjelse! 😀

 – Lærke

2 Comments

Skriv en kommentar