Virkelig nem Pariserbøf!

Pariserbøf er en klassiker! Og hjemmelavet pariserbøf er faktisk overraskende nemt og hurtigt at lave. Det har tit erstattet hjemmelavet burger herhjemme, simpelthen fordi det er nemmere, og ingredienserne er noget, vi stort set altid har i køleskabet. Der skal faktisk ikke så meget til sådan en her lidt hverdags agtig version. Og som det vigtigste, i øvrigt, smager det virkelig godt! 😀

Den nemmeste opskrift på lækker pariserbøf! Med spejlæg, rødbede, rå løg og kapers!

Man kan sagtens gøre det mere eller mindre avanceret, men sådan her ser min version ud…

Ingredienser til en nem pariserbøf

Brød
Hakket oksekød
Æg
Løg
syltede rødbeder
Og kapers.

Brødet skal ristes. Det kan gøres på en brødrister, men hvis man har noget halvgammelt, små kedeligt brød, kan man også pifte det op ved at riste det på panden i lidt smør.
Oksekødet skal formes til bøffer og krydres, og så skal de steges nogle minutter på hver side, alt efter hvor gennemstegt man kan lide en bøf.
Imens det passer sig selv lidt, hakker man løget fint. Nogen vil nok foretrække rødløg eller et andet mildere løg, men det havde vi ikke lige, da jeg tog billederne. Rødbederne hakkede jeg også fint her. I dovenskabens navn kan man sagtens lade være. 😉
Oprindeligt er det jo en rå æggeblomme, man får til pariserbøf. Det er ikke fordi jeg er bange for salmonella, at jeg har lavet spejlæg i stedet. Jeg synes bare, det er spild at hælde æggehviderne ud. Så kunne man jo have lavet marengs eller noget andet, bevares, men det var tiden altså ikke lige til. Så man kan vælge den rå æggeblomme, men man kan også bare lave et spejlæg, hvor blommen stadig er godt blød. Det kan vi godt lide herhjemme. 🙂
Når det hele er klar, lægger man sit brød på en tallerken med bøffen ovenpå. Herefter har jeg lagt spejlægget. Hvis man bruger rå æggeblomme kan det være, man vil vente med det til sidst. Så drysser man løg, rødbede og kapers over, (Jeg tilføjede også lidt purløg) også er man klar til servering.
Velbekomme. 😉

 – Lærke

Oprydnings Smoothie

Dette er et indlæg med inspiration til hvordan man kan bruge overskuds frugt, der måske er ved at blive for gammelt, i en lækker smoothie. Vi går jo ikke ind for madspild, heller ikke selvom det “bare” er frugt. Vi kan lige så godt udnytte, det vi nu har. 🙂

 Frosne jordbær til lækker smoothie

Vi har Jordbær i haven om sommeren, og mange af dem! Nok til, at der er godt fyldt op i fryseren, men nu skal vi efterhånden også have dem brugt, så fryseren er klar til at blive fyldt op igen til næste sommer.
Det er ret heldigt, for vi elsker smoothie herhjemme… Hvis man har en have, vil jeg til en hver tid anbefale, at man skaffer sig nogle jordbær planter. Eller hindbær, eller en anden favorit!
Det er så meget det værd! 😉

Køber man frosne bær, skal man være opmærksom på bakterier. Det anbefales, vidst nok stadig, at give bærrene et opkog, inden man bruger dem? Jeg ved ikke om det er noget, der ændrer smagen bemærkelsesværdigt i smoothie, men hellere på den sikre side, ikke. 🙂
Jeg plejer at koge en kedel vand og hælde over de frosne købe bær. Det tænker jeg tager det værste, og jeg har aldrig haft problemer. I øvrigt starter det også lige optøningen af bærerne, så blenderen har lidt nemmere ved det.

Men Jordbær var jo ikke det eneste vi skulle have i smoothien!

Frosne jordbær samt banan, madarin, lime, ingefær og pære blendes til smoothie!

Udover jordbær, havde vi en del frugt, der lå og var blevet små gammelt, 3 halv-brune bananer, 1 blød pære, 4 kedelige mandariner, 2 indtørrede limefrugter og en klump ingefær, der havde haft bedre dage.
Hvorfor havde det fået lov at ligge så længe det hele? Det ved jeg ikke. Det sker jo en gang imellem, men nu er det heldigvis brugt!

Jeg lod mine jordbær tø lidt op, skrællede bananerne, mandarinerne og ingefæren, skar kernehuset ud af pæren og pressede saften fra limefrugterne. Også blendede jeg det hele grundigt med en stavblender.
Det er faktisk generelt alt man behøver at gøre, for at få en smoothie: Tilføj ingredienser og blend grundigt!

I dette tilfælde blev der blev til 3 store, enormt velsmagende glas… 😀

Lækker jordbær smoothie med "gammel" frugt
 – Lærke

Spejlæg i peberfrugt.

Jeg er faldet over den her sjove lille idé, nu kan jeg selvfølgelig ikke huske hvor, men at lave spejlæg i skiver af peberfrugt. Det måtte jeg lige prøve til frokost.
Det lyder som et sært mix, men det fungerer faktisk rigtig godt. Og flot ser det jo ud. 🙂

Rød peberfrugt i skiver, med spejlæg i, opskrift, brunch, frokost, morgenmad

Det man gør er simpelthen bare at lægge skiver af peberfrugt på en pande med fedtstof, og så slå et æg ud i midten af hver skive. Så kan man jo vende det eller lade være, og pynte som man nu har lyst til.
Det er en god ide at finde nogle gode store peberfrugter. Eller i hvert fald skære nogle passende tykke skiver, har jeg erfaret. Det var lige på nippet til, at der ikke var plads nok til ægget her. 😉

Jeg tænker lidt, at det kunne være et fint twist at servere til biksemad. Men også som en flot lille detalje, til brunch, f.eks.

I øvrigt har jeg hørt, at man også kan lave spejlæg i ringe a løg, men det må nok kræve nogle gigantiske løg. Eller nogle meget små æg. Måske skal det prøves. 😛

 – Lærke

Cernit/fimo begynder Canes – Citroner

DIY, citron skiver, canes, stokke, cernit, fimo ler, polymer clay, citron, citrusfrugt,

Her er en meget simpel begynder guide, til hvordan man kan lave sine egne canes af Cernit og Fimo-ler. Læser man mit indlæg om påskeæg på trylledej, vil man der kunne se en endnu mere simpel version af canes! Men her skal vi altså se på citroner. Og med lidt andre farver kan samme teknik selvfølgelig også bruges til appelsin, lime, grape og andre citrusfrugter! 🙂

“Canes” er jo et engelsk ord, som oversat til dansk betyder “stokke”. Det er en teknik hvor man bygger et motiv, i et relativt stort format, og ruller det tyndere, så motivet bliver mindre og finere.
Man kan godt købe rigtig fine canes, der er færdige. Nogen vil måske kende dem fra mini mad eller nail-art, men det er meget sjovt, at kunne lave dem selv, ikke? 😉

Altså canes, i form af citroner :

Jeg har valgt at bruge citronen som eksempel, da det er en ret enkel ting at starte med.
De eneste farver ler, man skal bruge til citroner, er gul og hvid. Derudover skal man blot bruge en skarp kniv. (hobbykniv el.)

Første trin til citron canes af cernit eller fimo

Man starter med at forme en lav cylinder af gul ler. Den skærer man i to halvdele, altså midt over. Derefter skærer man på den anden led, så der er fire kvarte. Det gør man to gange mere, så der bliver i alt 8 lige store dele.

Andet trin til citron canes af cernit eller fimo

Så ruller man et stykke hvid ler fladt, og udskærer 4 firkanter, på samme bredde som cylinderen er høj, og med samme længde som cylinderens diameter. Dem skærer man i halve, og så sætter man en mellem hver af de gule trekanter.

Tredje trin til citron canes af cernit eller fimo

Så ruller man en hvid pølse, som man trykker flad. Den skal sættes omkring cylinderen, og det overskydende skæres væk. Det gentager man med en pølse gul ler.
Det gør ikke noget, at citronen på dette tidspunkt, ikke ser så pæn ud. Det kommer den til senere!

udrulning af citron canes af cernit eller fimo

Så begynder man forsigtigt at rulle cylinderen tyndere. Først på midten og efterhånden resten, indtil “stokken” er jævn, og har den ønskede tykkelse. Hvis man undervejs synes, at leret er blevet for blødt at arbejde med, kan det være en god idé at lægge det i køleskabet i et stykke tid. Det er også en rigtig god idé at køle det, inden man begynder at skære skiver!
Til det skal man igen bruge sin kniv!
Enderne er meget svære at få pæne!. Så det kan man lige så godt lade være med at bekymre sig om. 😉 Dem skærer man bare væk, indtil man når til det pæne.
Når man skærer, er det en god idé at vende stokken en kvart omgang for hver skive, så man ikke trykker dem for meget ud af form. Herfra er det ellers bare at skære skiver, i ønsket tykkelse, og bage dem eller arbejde videre med dem, som man nu ønsker. Det er jo meget nærliggende at bruge dem som pynt på andre ting, f.eks små kagestykker!

Man kan også skære nogle tykkere skiver, og trykke den ene side sammen så den bliver rund, med det gule ler yderst. Så har man en hel, halv citron. 😉
For at få den til at se mere autentisk ud, kan man trykke “skrællen” let mod et stykke sandpapir eller lignende, så den får en fin struktur.

Andre eksempler på citrusfrugt og blomster canes

Her er lidt eksempler på andre citrusfrugter, der kan laves på sammen måde, og et eksempel på en simpel blomst. I disse tilfælde har jeg valgt, at sætte dem på ørestikker!

Håber det kan bruges! 🙂

– Lærke

Begynder guide til surdej

Jeg har altid syntes at surdej, var noget underligt og besværligt noget. Jeg vidste, at man brugte det i rugbrød, men det var egentlig det, min viden begrænsede sig til.
Ud af det blå spurgte min far så, en vinterdag i 2014 “Hvornår skal du i gang med at bage rugbrød?” – Det var sådan jeg kom i gang med det. Og udover at det er blevet til rugbrød, har jeg nu fundet ud af, at hvedebrød med surdej selvfølgelig også smager vildt godt! 😀

Hjemmebagt hvede brød med surdej

Som jeg gør, når jeg sætter mig for noget, begyndte jeg at læse om det, og det viste sig faktisk ikke at være så indviklet, som jeg havde frygtet! Jeg kendte desværre ikke nogen, jeg kunne få en klat surdej af. Det havde ellers været en nemmere start. Man kunne også godt købe en færdig surdej, men det kan sagtens lade sig gøre at starte sin egen. Så det var det, der måtte ske!
Jeg ledte rundt omkring i bøger og på nettet, efter hvordan man bærer sig ad, og jeg endte med at vælge et par forskellige elementer til en ret simpel løsning. Hermed bliver dette altså en lidt lang, men forhåbentlig brugbar guide til surdej for begyndere, og til slut også en opskrift på et nemt hvedebrød med surdej. 🙂

Egentlig kan man lave både en rug-surdej og en hvede-surdej, men det er begrænset, hvor meget rugbrød, vi kan nå at spise hjemme hos os, så jeg bruger min surdej til begge dele. Det kan naturligvis ikke lade sig gøre, hvis man slet ikke vil have rug i sit hvedebrød, eller omvendt, -så må man lave en ren hvede eller rug-surdej, men det, at der kommer rugmel i mit hvedebrød og omvendt, gør mig ikke så meget. Dog tager jeg surdej fra min rugbrødsdej inden jeg putter kerner osv. i, men vi starter lige fra starten, inden jeg forklarer mere om det…

Opskrift på surdej

Leder man efter præcise procenter for hydrering og alt sådan noget, er det ikke her man skal lede. Det her er en ganske simpel version. Ingen videnskab. Men måske har jeg alligevel lidt andre tips og tricks. 🙂
Tilblivelsen af en surdej, tager et par dage. Den passer sig selv det meste af tiden, men det man skal gøre er:

Dag 1 tager man 2 dl. vand og 2 dl. mel og rører sammen (hvilket mel afhænger selvfølgelig af, hvad surdejen skal bruges til)
Jeg tilsatte også 1 tsk. honning til min. Det var noget af det jeg havde læst lidt om, og syntes det gav fin mening, i forhold til honningens egenskaber.
Jeg har også set folk benytte en smule surmælks produkt, det skulle være en fordel i forhold til mælkesyrebakterier, så det kan man også.
Hvad end man gør, skal blandingen i et syltetøjsglas eller lignende, som man dækker med et fugtigt klæde, og lader stå fremme på køkkenbordet i et par dage.

Herfra må man holde øje med aktiviteten. På dag 2 eller 3 vil surdejen begynde at boble og dufte syrligt.
Når den gør det, tilsætter man 1 dl mel og 1 dl vand mere, og så lader man den stå i et par dage til. Herefter skulle den gerne begynde at dele sig i lag, og danne luftbobler. Så er den egentlig klar til brug, og skal efterfølgende i køleskab, med et låg sat løst på. Der skal nemlig kunne komme luft til, uden at der kommer bakterier ned i. En god idé, kunne være et patentglas, hvor man har fjernet gummiringen.

Surdejs holdbarhed

Der er bred enighed om, at surdej bliver bedre med alderen! Folk er dog ret uenige om, hvor længe en surdej egentlig kan holde sig imellem hver gang, man bager. Nogen steder siger de en uge. Nogen steder helt op til en måned. Men måden man holder gang i sin surdej på, er simpelthen ved at bruge den.
Hver gang man bager, blander man surdejen i sin brøddej, og så tager man en lille portion dej derfra, som er den “nye” surdej, man igen stiller i køleskabet til næste gang, man skal bage. På den måde har surdejen hele tiden noget at leve af.

Går der længere imellem hver bagning, er det god idé, hvis man i stedet “fodrer” sin surdej. Det gør jeg ca. hver 3.-5. dag. Det gør man blot ved at røre en god skefuld mel, og en smule vand i, og stille den tilbage i køleskabet. Husker man at gøre dette, er min erfaringen, at surdejen kan overleve ganske fint. Jeg har haft min surdej i en del år nu, hvor jeg i perioder, blot har fodret den, når jeg ikke har haft tid til at bage så meget.
Hvis man ved, der går meget længe, før man får bagt, hvis man f.eks skal på ferie og ikke har mulighed for at fodre surdejen, kan man også fryse den ned. Så skal man bare huske at tage den op et par dage inden, lade den tø helt op ved stuetemperatur og gerne lige fodre den en gang, og give den et par dage til at komme sig, inden brug.

Et sted læste jeg, at det at have en surdej i sit køleskab, er lidt ligesom at holde et husdyr. Heraf opstod navnet Doris, som i øvrigt senere blev til Boris. Det har vi haft en del sjov med. Hun/han var på et tidspunkt en rigtig livlig sag, der gerne ville hæve ud over kanten af glasset, og således begyndte at udforske vores køleskab på egen hånd. Det var lidt noget roderi. Så man skal altså altid sørge for, at ens surdej har god plads! 😉

Så langt så godt. Rugbrøds opskriften får i en anden dag, her er i første omgang:

Opskrift på fuldkorns hvede-brød med surdej

Det virker måske uoverskueligt, at bruge flere dage på at bage brød, men det meste af tiden passer den her dej sig selv. De enkelte trin er faktisk ret simple og tager slet ikke lang tid! Således er første trin da også hurtigt overstået :

Dag 1 tager jeg min surdej, rører den ud i 4dl vand, tilsætter 300g hvedemel, rører det godt sammen og lader det stå, med et låg på, på køkkenbordet til dagen efter. Her begynder dejen at hæve og boble.

surdejs opskrift plus Fuldkorns hvedebrød med surdej spelt og havdregryn

Dag 2 tilsætter jeg 3 dl vand og 300g fuldkorns spelt mel til dejen, og rører det rigtig godt sammen. Her tager jeg surdej fra til næste gang.
Så tilsætter jeg 3 spsk. salt og 200g hvedemel og rører igen grundigt, indtil dejen begynder at blive elastisk. Herefter tilsætter jeg endnu 100g hvedemel og blander det i skålen, indtil jeg kan begynde at ælte det i hånden. Så vender jeg det ud på bordet, og ælter meget grundigt, imens jeg tilsætter mere mel om nødvendigt. Det er vigtigt at man ikke tilsætter for meget mel, for så bliver ens brød kompakt og tungt. Dejen skal kun lige slippe hænderne og bordet.
Når man har æltet færdigt, former man dejen til en kugle, hælder 1 spsk. olie i en stor skål og vender dej-kuglen rundt i skålen, så der er olie på alle sider. (Så sidder dejen ikke fast i skålen når man skal have den ud.) Så dækker man den, enten med et låg, eller med film direkte på dejen, også lader man den stå lunt og hæve til dobbelt størrelse.

Når dejen er hævet, vender man den ud af skålen og “slår den ned” Det betyder egentlig bare, at man ælter den en lille smule, evt. med lidt mel hvis den klistrer. Så former man den til et brød eller to, alt efter hvilken størrelse man ønsker på brødet. Mit brød endte med at blive temmelig stort. Så to havde måske været at fortrække. Herefter kan man pensle dem/det med vand og drysse med et eller andet efter eget ønske. Jeg brugte havregryn. Man kunne også have valgt f.eks. birkes, sesamfrø eller solsikkekerner. Så skal brødene hæve igen, stadig lunt, denne gang i et par timer.

Så skal brødet bages, ca. 30-40 min ved 220grader i en forvarmet ovn.

hævning og bagning af hvedebrød med surdej

Fugtighed under bagning

Det kan være en god idé at udføre et “dampstød”, når man sætter brødet i ovnen. Det kan man gøre man ved, enten at tage en vandforstøver og sprøjte vand direkte på siderne og bunden af den varme ovn, eller ved at tage en smule vand i en kop, og kaste ind i bunden, hvorefter man hurtigt lukker ovndøren. Damp hjælper hævningen på vej ved at holde skorpen fugtig i længere tid. På føromtalte måde giver det tilgengæld kalkpletter i ovnen. Og da jeg ikke har en vandforstøver og min mor er overbevist om, at jeg ødelægger hendes nye ovn, ved at kaste koldt vand ind i den, (og vores pizzasten i øvrigt er knækket, i et eksperiment med lige præcis dette!) er jeg gået over til at sætte en ildfast skål eller bradepande med en smule vand ind i ovnen, under brødet, i stedet. Man skal bare huske, at der skal være en del luft mellem skålen og bagepladen med brødet, ellers isolerer skålen, så brødet ikke bliver gennembagt nedefra.
En anden mulighed for at give brødet gode hæveforhold er ved at bage i en gryde.

Når det er færdigt, skal brødet, ud over at være flot og gyldent, lyde hult når man banker det i bunden. 🙂

Hjemmebagt hvedebrød med surdej

Brødet skal lige køle lidt, inden man sætter tænderne i det. Men det er ventetiden værd, for det smager virkelig godt!

– Lærke

Nem pesto med ramsløg.

Det er forår og der er ramsløg i min have. Det betyder pesto-tid!
Man kan sagtes lave ren ramsløgs pesto men man kan også tilføje andre ting fra haven! Både for smag og sundheds skyld, og også fordi det er gratis! I øvrigt får man luget lidt samtidigt, men det er  måske en mindre detalje. 😉
Her er min nemme pesto opskrift med ramsløg!

Ramsløg og andet grønt til en nem pesto opskrift

Ingredienserne til en nem pesto:

50g pinjekerner
Ca. 10 ramsløgs blade
Et par stilke frisk basilikum
En god tot purløg
En lille håndfuld nye brændenælde- og mælkebøtte skud.
2-3 spsk. oliven olie
citronsaft
Salt og peber.

Er man ikke meget til ukrudt kan det sagtens undlades, selvom det jo ER gratis vitaminer. 😉 Faktisk kan man gøre stort set hvad der passer én med sådan noget pesto. Man kan bruge hvad man har af grønt. Har man ikke ramsløg, kan man give smag med hvidløg i stedet. Pinjekernerne kan skiftes ud med mandler, valnødder eller lignende. Citronskal kan også give smag, og det giver et rigtig lækkert pift, hvis man tilsætter parmesanost.

Ingredienser til en nem pesto, blendet i rækkefølge

Fremgangsmåde :
Først blendes de faste ingredienser fint. I dette tilfælde pinjekernerne. Bruger man hvidløgsfed skal disse også blendes først, så hvidløget bliver fordelt ordenligt. Derefter blender man det grønne i, lidt af gangen. Bruger man en større blender, kan det hele måske godt være der på én gang, men den minihakker jeg bruger her, er ikke så stor.
Så tilsætter man olie, og smager til med citronsaft, salt og peber. Og så er pestoen færdig.
Det er jo nemt og hurtigt.
Og det er ufatteligt populært herhjemme. Hele familien elsker pesto!

Nem pesto med ramløg, her serveret på små sprøde brød.

Pesto kan serveres som det er, på flute eller brød, men man kan selvfølgelig også bruge det til pasta, i burger, sandwiches på pizza, som dip til forskellige grønsagsstave, gulerod, agurk, bladselleri osv., eller hvad man nu ellers kan finde på. 🙂

 – Lærke

Nøddebrød – Glutenfri

Jeg har ikke glutenallergi eller intolerans, (hvad jeg ved af) og jeg er heller ikke på kur, men det behøver man heller ikke at være, for at være vild med det her nøddebrød. Prøver man at undgå mel og kulhydrater, af den ene eller den anden årsag, og er man glad for nødder og kerner, kan jeg dog varmt anbefale det her “brød”. Det er et rigtig godt glutenfrit alternativ til rugbrød, og fungerer altså helt perfekt til madpakker osv. 🙂

Hasselnødder fra haven

Oprindeligt har jeg fundet den her nøddebrød opskrift på Kvalimad. – Det er en af mine egne ynglings mad-blogge. Men opskriften findes også mange andre steder. 🙂 Den var rigtig populær dengang paleo og stenalderkost hittede. Gad vide hvor det blev af? Paleo har jeg faktisk haft lidt tættere inde på livet, end så mange andre livsstile eller kurer, (Hvad end man kalder det) og jeg har set det virke rigtig godt. Altså har jeg også brugt dette nøddebrød en del.
Jeg tror på, at der er noget helt rigtigt i, at vi ikke har behov for så mange kulhydrater og at Gode fedtstoffer faktisk er enormt vigtige i en helt normal, sund og varieret kost. I den forbindelse er nødder, frø og kerner jo fantastiske.
En del af de opskrifter jeg har set, på glutenfrit og paleo-venligt brød, er både besværlige og indimellem også temmelig spøjse, men det her er super simpelt. Den eneste ulempe, er at nødder er så dyre her i Danmark!

Men hermed opskriften på nøddebrød!

Som jeg vidst tidligere har nævnt, følger jeg selv, praktisk talt aldrig, en opskrift 100%, men her kan man faktisk også stort set bruge, hvad man har og kan finde af nødder, kerner og frø. Opskriften går egentlig ud på, at man bruger 100g af 7 forskellige slags nødder, kerner og frø. Altså i alt 700g. Er der lidt mere af noget og lidt mindre af noget andet, gør det ikke spor. Så længe det sådan ca. giver 700g i alt.
Så opskriften kunne f.eks se sådan her ud:

Nødder til hjemmebagt paleo nøddebrød100g pekannødder
100g mandler
100g cashewnødder
100g sesamfrø
100g hørfrø
100g solsikkekerner
50g græskar kerner
50g hasselnødder

2tsk. salt
1dl. god olie
Og 5 æg

Man kan sagtens tilsætte flere nødder og kerner, man skal bare huske, at det også skal passe nogenlunde med de andre ingredienser. Altså skal man have 1 ekstra æg i, pr. 100 g ekstra nødder. Putter man mange flere nødder/kerner i, skal man have 1dl ekstra olie pr. 6-700g, og 1 tsk ekstra salt pr. 300-350g nødder/kerner. Det er forhåbentlig nemt nok. 🙂

Man kan også tilføje revet squash eller gulerod, og garanteret også andre ting, for at give brødet lidt fugt. Det har jeg ikke forsøgt mig med endnu, men når det bliver sæson for squash, skal det helt sikkert afprøves.

Man kan vælge at hakke nødderne groft eller blende dem, for at få en finere struktur i sit brød. Det gjorde jeg ikke i dag. Jeg blandede simpelthen bare alle ingredienserne i en skål og puttede massen i en form, som jeg havde beklædt med bagepapir. “Dejen” skal lige trykkes jævn i overfladen, og godt ned i kanterne, så der ikke er nogle løse dele, der drysser af, når brødet er bagt.
Nøddebrødet skal bage ved 160 grader. Bagetid afhænger af hvor stor din form er, fordi en større form jo giver et tyndere lag. 1 liters forme skal have 60min. 2 liters forme skal have 40min.

Nøddebrød-i-form

Min (mors) fine orange form kan indeholde 1.5 liter og fik således 50 minutter.

Når brødet kommer ud af ovnen, kan man godt nå at tænke “Hold da op, der er meget olie i!” men bare rolig, det trænger ind og fordeler sig i brødet, når det køler af. 🙂

Lækkert, nybagt paleo nøddebrød!

Det er jo et flot brød, det her nøddebrød, og det smager dejligt og mætter rigtig godt.
I dag blev dette min frokost: Nøddebrød med kartofler, æg, mayonnaise og purløg. Mmm..
Jeg ved godt man næsten ikke kan se brødet for mit pålæg. 😛 Frokost

Færdige blandinger til nøddebrød?

Der er efterhånden mange, der har lavet færdige blandinger til lignende nøddebrød, som kan købes i supermarkeder. Blandt andet Amo og Svansø. Jeg har ikke prøvet nogen af dem, men ud fra varedeklarationerne er min erfaring, at de fleste indeholder allerflest frø og kerner, og altså ikke ret mange nødder. De kan måske nok gøre indkøbs processen lidt nemmere, men man bliver altså “snydt” lidt for nogle nødder synes jeg. Sidst jeg så den fra Svansø kostede den omkring 30 kr, og det er jo umiddelbart rimeligt billigt, men man får altså kun samlet 100g nødder, de resterende 400g er frø og kerner.

Har man mulighed for, at handle stort ind til flere omgange brød, et sted hvor de har nødder og kerner i større pakker, evt, i Tyskland, tror jeg godt det kan betale sig. 🙂

– Lærke

Får af cernit – DIY 🐑

Guide til får af polymerler, altså cernit/fimo el.

Dette er mit bud på, hvordan et hjemmelavet får af polymer ler, (altså Cernit, Fimo eller lignende) kunne se ud. Det er faktisk en ret simpel måde at lave et ret sødt får på, synes jeg. 🙂

Det skal lige siges allerførst, at det at bygge fåret op omkring en golfbold, som jeg gør her, er en smule risikabelt. Det kan, som man ser, godt lade sig gøre, men det kræver lidt forsigtighed, hvis man vil undgå, at det flækker på grund af varmen, når man bager det. Hovedårsagen til, at jeg har brugt golfbolden som “base” her, er at give det en størrelse, hvor det er nemt at se på billederne, hvad jeg laver. Man kan også lavet fåret på en sten, eller et lille stykke træ el. Man skal bare være sikker på, at det er helt tørt. Og grundlæggende er idéen den samme, uanset hvilken størrelse man laver fåret i. Nemlig den, at “ulden” består af en masse små kugler, der samles omkring et sødt hoved. 🙂

Hjemmelavet får – Fremgangsmåde:

Første trin i guiden til et hjemmelavet får af cernit/fimo

Jeg startede med at tage en klump sort ler til hovedet. Den formede jeg, så den blev lidt spids. Så rullede jeg en lang tynd pølse af hvid ler, som jeg hakkede i små stykker og rullede til kugler. Kuglerne trykkede jeg fast på bolden, så de kom til at side godt tæt. Sådan forsatte jeg hele vejen rundt, indtil jeg syntes, hovedet på fåret havde en sød størrelse og form.

Når man går fra sort til hvid ler, er det i øvrigt en rigtig god idé at vaske sine hænder, for at det sorte ler ikke smitter af på det hvide. 😉

Andet trin i en guide til et hjemmelavet får af cernit/fimo

Så trykkede jeg alle kuglerne let flade, så de sad godt fast, og så gik jeg i gang med ørerne. De er lavet af to små, sorte kugler, som er trykket til flade cirkler. På hver cirkel lavede jeg en lille fold i kanten, så de blev til runde ører. Dem spidsede jeg lidt og satte fast på fårets hoved, så tæt på “ulden” som muligt.

tredje trin i guide til et hjemmelavet får af cernit/fimo

Så blev det tid til øjne. Dem lavede jeg med to små hvide kugler, som jeg satte i hovedet af fåret og trykkede flade. To, lidt mindre grønne kugler, som jeg trykkede flade oven på de hvide. Og til slut to bittesmå hvide kugler, som jeg trykkede fast i kanten af de grønne.
Derefter tog jeg en nål og stak to huller som næsebor, og så blev fåret bagt. Selvfølgelig efter anvisningerne på lerpakken. 🐑

De færdige får er søde, uanset tiden på året, men de er jo særligt oplagte til påske som påskelam! Og pynter rigtig fint, f.eks. i borddækningen til en påskefrokost!
Jeg håber denne guide, har været til inspiration. 🙂

 – Lærke

Grise af cernit – DIY 🐷

 Hjemmelavet gris af cernit/fimo-ler

Følgende er en guide og lidt inspiration til søde, små, hjemmelavede grise af polymer ler. 🐷 (Cernit, Fimo ol.) I dette tilfælde som en julegris med en fin sløjfe om maven, sådan lidt i stil med en marcipangris! 🙂

Første trin i tilblivelsen af grise af cernit/fimo-ler

Her har jeg lavet grisen udenpå en golfbold, for at give den en størrelse, der er nem at se på billederne, men den kan naturligvis laves i alle mulige størrelser. Vælger man at lave grise uden på golfbolde eller noget andet, der kan smelte, skal det gøres med største forsigtighed, da grisen kan flække under bagningen. Og jeg vil i øvrigt på ingen måde garantere for sundheden af eventuelle dampe. Så vil man have lidt størrelse på, kan en sten eller en lille træklods være smartere. 😉

Sådan laver jeg mine grise:

Som start blander jeg en god lyserød grise-hudfarve. Af det tager jeg en lille klump fra til ører, hale og tryne. Resten af leret former jeg til en grov griselignende klump. Afrundet bagpå, spidset til foran og med fire små buler som ben.

Formen på grise af cernit/fimo-ler

Den grove form finpudses, til man er tilfreds, hvorefter man kan fortsætte med de mindre detaljer…

Hvordan man laver øre og tryne på grise af cernit/fimo-ler

Først sætter jeg ører på. De er lavet af to små kugler af det ler, jeg tog fra tidligere. Kuglerne trykker jeg til flade cirkler. Hver flad cirkel får et lille buk i den ene side, og bliver spidset lidt til. Derefter trykkes folden på hvert øre flad og de presses fast, der hvor de skal side på grisen.
Trynen er blot lavet af en kugle, der er trykket flad.

Hale og tryne på hjemmelavede grise af cernit/fimo-ler

Halen laver jeg ved at tage en lille kugle og rulle den ud således, at den bliver tyk i den ene ende og tynd i den anden. Den trykkes forsigtigt fast på bagen af grisen i en lille krølle.
Næseborene er lavet af to bittesmå sorte kugler, der er trykket fast i trynen.

Sød måde at lave øjne på grise, og andre figurer, af cernit/fimo-ler

Øjne laver jeg ved hjælp af to små hvide kugler, to lidt mindre sorte kugler og to bittesmå hvide kugler. De placeres og trykkes flade, oven på hinanden, en af gangen.

Første trin til hvordan man laver en sløjfe af cernit/fimo-ler til en hjemmelavet gris

Jeg kan godt lide, at mine grise har sløjfer. Jeg synes, de ser lidt nøgne og kedelige ud uden.
Sløjfer laver jeg ved at tage en klump blå ler og rulle til en lang tynd pølse, som jeg trykker flad, og vikler om maven på grisen. Så laver jeg den ene løkke, skærer “båndet” skævt over, og laver den anden løkke lige sådan.

Andet trin til hvordan man laver en sløjfe af cernit/fimo-ler til en hjemmelavet gris

Derpå laver jeg knuden ved at tage et lille stykke bånd og lægge tværs over midten af løkkerne, så samlingen bliver skjult. Så er der kun tilbage at rette kanterne til og trykke båndet under grisens mave fladt, så den står stabilt. Så skal den ellers bare bages efter anvisningerne på lerpakken.

Jeg håber, i har fundet denne guide brugbar og fornøjelig. 🙂

 – Lærke

Om at have høns og egne æg.

Der er rigtig mange gode grunde til at have sine egne høns. Det er virkelig hyggeligt, men det er også dejligt at kunne gå ud og hente æg, og vide hvor de kommer fra. Så har man selv styr på dyrevelfærden. Og på sin vis også næringsindholdet. Jeg har læst et sted, at æg fra fritgående høns er sundere end skrabe- og buræg. 😀
Miljømæssigt er det selvfølgelig også en fordel ikke at købe æg, der skal fragtes rundt i lastbiler og æggebakker. Men det kræver også noget at holde høns. Det er ikke alle der lige kan kaste sig ud i det. For man skal jo som minimum have en have. Når det er sagt, skal det så også siges, at man ikke behøver at have mange høns, for at dække en lille husstands behov for æg. Man kan sagtens nøjes med 3-5 stykker. Og man behøver faktisk slet ikke at have en hane. 😀

Om at have sine egne høns. Her er 3 forksellige racer, der alle lægger forskellige æg!Plads og indhegning

Mine forældre har altid haft høns, mens jeg var barn. De bor på en lille gård med dejligt meget plads, på en grusvej. Så hønsene gik altid fri. Men så meget behøver de egentlig ikke.
Pt. har jeg ikke selv høns, men jeg ville gerne! For vi bor i hus med have, og jeg tror vores søn ville have stor glæde af det. Bjarken er ikke helt overbevist. 😉

Hønsene skal jo holdes inde, og andre dyr skal holdes ude, med noget indhegning. Vi har altid kunne lære vores egne hunde, at de ikke måtte røre hønsene, men man kan aldrig vide med andre hunde, ræve osv, der kommer forbi. Det kan jeg sige af erfaring. Så hegn er altså vigtigt. Man kan evt lave en slags voliere med net eller tag over. Alternativt må man have det så højt, at hønsene ikke kan flyve over. Hvis man har hegn om hele sin have, kan man godt lade dem gå frit rundt. Om ikke andet, så bare noget af tiden.

Jeg tror, at hvis vi skal have høns igen, så skal vi have et af det der fine, små, færdigt byggede hønsehuse, og derudover lave en lidt større indhegning de kan gå i om dagen. Og nogen gange vil de så kunne gå frit i haven.
De færdigt byggede hønsehuse er f.eks sådan nogen som dem her eller her, hvor er der er tænkt på både redekasser og pinde, så de kan lægge æg og sove, og holde sig varme når det er koldt, og en lille indhegning man kan lukke til om aftenen. Hvis hønsehuset er let nok, kan man faktisk flytte det lidt rundt i haven, så hønsene ikke ødelægger græsset helt, et bestemt sted, men løbende kan få lidt nyt. De er i øvrigt nemme at komme til at rengøre og samle æg i. Man kan bare strø noget halm ud under hvor de sover og lidt mere i redekasserne, eller lægge avis eller lignende, der kan skiftes ud. Høns skider nemlig ret meget. Nu siger jeg de bare direkte. Så der skal altså gøres rent efter dem.
Det er også noget, man skal være opmærksom på, inden man lukker dem i haven, for der vil altså ende noget diverse steder. 😉

Hvilke høns skal man vælge?

De sidste høns mine forældre havde, var nogle jeg fik i fødselsdagsgave, mens jeg stadig boede der. Da vi købte dem havde vi undersøgt lidt, og vi var enige om, at det kunne være sjovt at have nogle, der lagde forskellige farver æg. Og så fandt vi ud af, at der er noget, der hedder en “Grünleger” eller “Grønlægger” Og ja, navnet forklarer det hele. – De lægger grønne æg! Sådan en måtte vi have. Vi havde også en “Köningsberger”, som er en meget smuk grå høne. Jeg kan desværre ikke huske navnene på alle racerne, -vi havde 5 forskellige, men sådan gik det altså til, at der i vores æggebakker fandtes æg i forskellige nuancer af brun, og i blandt dem de flotteste mintgrønne æg, der mere ligner marcipanæg med sukker overtræk. ;P
Der findes altså mange forskellige hønseracer der ser meget forskellige ud. Store og små, som lægger æg i forskellige størrelser og farver, og nogen der er lægger flere æg end andre. Så det vil jeg helt bestemt anbefale at man selv undersøger mere, og finder ud af hvad der passer en bedst.

Grønlægger, grünleger. Flotte grønne æg"Hvad haner angår, lægger høns æg, uanset om der er en hane eller ej. Hanens opgave er bare at befrugte ægget. Og det er faktisk sjovest hvis æggene IKKE er befrugtet. Så undgår man unødige overraskelser med kyllinger i de æg, man havde tænkt sig at spise. 😉 Så med mindre gerne vil have kyllinger, kan man sagtens undvære en hane. Så skåner man også naboerne for en lille smule støj. 😉

Foder

Høns skal selvfølgelig have vand og noget at spise. Det kan man helt sikker få mere af vide om, og måske også købe, der hvor man har købt sine høns. Medmindre man har fået eller købt nogle høns af familie eller bekendte. Det kan man jo også, men så kan man nok også spørge, hvor de handler henne. 🙂
Man kan få nogle ret smarte foder- og vandbeholdere, som man kan fylde en del i, der selv løber frem efterhånden. De kan måske også hænges op og på den måde bedre holde sig rene, idet de ikke har jordkontakt. Men mindre smart udstyr kan også sagtens gøre det. 🙂
Foderet skal derudover opbevares. Og det er ret vigtigt, at man opbevarer det så det ikke tiltrækker andre dyr, som mus og rotter. Så det er en rigtig god idé at have en tæt lukket beholder. Måske bare en stor spand med låg eller en tæt hyndeboks. Mine forældre have en lillebitte, oldgammel kummefryser, der ikke var sat til strøm. 🙂

Udover foderet og det græs osv. hønsene kan få fat i, spiser de også gerne småsten og skaller. Og det er helt normalt. Det hjælper deres fordøjelsessystem. Så hvis det ikke er noget man normalt har i sin have, eller som er tilføjet i det foder man køber, kan det være en god idé at give hønsene noget grus eller sand de kan rode rundt i, eller knuse nogle muslingeskaller til dem.

De går også og spiser insekter og snegle. – Da jeg var barn synes jeg det det var sjovt at gå rundt i haven og vende sten, og se om der lå bænkebidere osv. hønsene kunne spise. Det viste de godt, så de fulgte tit efter mig, når jeg var ude. 🙂

4 spejlæg med 9 blommer! Unge høns lægger tit mystiske æg med flere blommer i! Noget man nok vil opleve når man får æg fra sine egne høns, er farven på blommen, som tit er meget mørkere end dem, man er vandt til fra supermarkeder. Og det skyldes altså de ting hønsene spiser. 🙂

Ind imellem forekommer der nogle andre sære ting. Specielt imens hønsene er helt unge. De vil være lidt tid om at komme ind i en jævn rytme. Og nogle af de første æg, som den kvikke læser nok har opdaget, vil være større end normalt og indeholde flere æggeblommer. En sjælden gang har vi fået et æg med 3 blommer i! Deraf altså de 4 spejlæg med 9 blommer! Og en enkelt gang har vi også fået et lille et, helt uden blomme!
Og hvor længe skal man så koge et æg med flere blommer? Jeg ved det desværre ikke, og derfor plejede vi at lave spejlæg af dem. 😉

Hvorfor lægger høns store æg med flere blommer? En anden ting der kan ske er at hønsene bliver skruk, og gerne vil lægge på rede og ruge. Også selvom æggene ikke er befrugtet, og der aldrig vil komme noget ud af det. Vi fandt aldrig en løsning på det. Hver gang vi tog hønsene ud, skyndte de sig bare ind og lægge igen, men det går altså over efter nogle dage. 🙂

– Lærke

Pandekager på min måde

Opskrift, pandekager, lækre

Grunden til at dette indlæg hedder “Pandekager på min måde” er, at det faktisk ikke rigtigt er en opskrift. Det er min måde at huske på, hvordan man laver pandekager. Folk synes nogen gange, det er ultra-nørdet, at jeg kan huske opskrifter udenad, men det, jeg gerne vil vise med denne opskrift, er lige netop, at det faktisk ikke er så svært i virkeligheden.
Kom.. Jeg skal lære jer at lave pandekager. 😉

Pandekager er nok en af mine allertætteste bekendtskaber. Det er noget de fleste om ikke elsker, så i hvert fald kender! Men jeg har nok lavet lidt flere pandekager end gennemsnittet.
Med meget tålmodige og overbærende forældre, eksperimenterede jeg og mine veninder, allerede i en ret tidlig alder, med pandekager. Dengang var det efter en eksisterende opskrift, bevares, men derfor kunne man jo godt lave dem lilla, grønne, eller røde med blå pletter, ved hjælp af frugtfarve…
Senere blev der eksperimenteret, måske lidt mere seriøst, med både smag og sundhed: nødder, fuldkornsmel, havregryn, moset banan, revet æble og andet frugt, kanel og diverse andre krydderier. hvad der nu var til overs, i køleskabet af mælkeprodukter osv. – Ting som man faktisk, stort set, kan tilsætte efter eget forgodtbefindende. Ja, det har bragt mig vidt omkring. 🙂
Nu er jeg dog nået til et sted, hvor en meget mere klassisk version af pandekagerne er min foretrukne, og det er min omgangskreds nok tilbøjelig til at være enig i. 😉

Det er også den helt klassiske version dette indlæg omhandler. Enten er den så nem, og let at huske, at i aldrig mere får brug for en pandekage opskrift, eller også er den ubrugelig for alle andre end mig. Jeg ved det faktisk ikke. Jeg garanterer intet. Men jeg vil forsøge at gøre det meget udførligt. 🙂

Ingredienserne du skal huske, til pandekager, er:

Æg, sukker, mel og mælk. 4 ingredienser, det er nemt nok ikke?
For at forbedre og forstærke smagen kan man yderligere tilsætte vanilje og et lille nip salt, men det er ikke strengt nødvendigt. Og nej, jeg har aldrig fedtstof i min dej. Jeg synes det, der bliver tilført ved stegningen, er nok. 🙂
Fremgangsmåden ser således ud:

pandekager, opskrift, piskes, æg sukker, vanille, salt,

Først må man overveje hvor mange pandekager, man vil lave. Af det afhænger selvfølgelig hele mængden af ingredienser. Vi laver en forholdsvist lille portion denne gang, der blev 10 pandekager ud af min portion, men antallet vil også variere efter størrelsen på panden og pandekagernes tykkelse.
Det man skal huske, er at det er æggene der holder sammen på pandekagerne. Så hvis man skal lave en større portion, skal der selvfølgelig flere æg i.
Men her slår vi altså 2 æg ud i en skål. Deri tilsættes et par skefulde sukker, (ikke for meget, ikke for lidt. Der kommer fyld i pandekagerne, så de behøver ikke at være hvinende søde) en god skefuld vaniljesukker og det lille nip salt. Så fatter vi et piskeris, og pisker hele herligheden godt sammen…

Mel og mælk, pandekager, opskrift, sødmælk, piskes

Så tilsætter vi mel. Lige nøjagtigt så meget, at massen stadig er til at røre sammen. Når dejen er tyk, klumper melet nemlig ikke så nemt. Når alle klumper er rørt ud, kan man tilsætte mælk. Og om nødvendigt, mere mel for at øge mængden af dej, det røres i med lidt mere mælk, men hold dejen tyk så længe der tilsættes mel. Tilsætningen af mel gentages indtil man tænker, der er nok dej.

Mælk, Pandekager, opskrift, konsistens pandekagedej,

Nu skulle man så gerne have en temmelig tyk dej uden klumper, og den pisker man simpelthen bare mælk i, indtil den har den rette, flydende konsistens. Jo tyndere dej, jo tyndere pandekager og det er jo en smagssag, hvor tykke man vil have dem.
Lidt af mælken i pandekagerne kan også erstattes med øl. Øl giver sprøde pandekager, siges der. Og alkoholen fordamper jo under bagningen, så ingen panik. 😉

Stegning eller bagning? Af pandekager..

gode pandekager, opskrift med billeder, bages, pande, smør, gyldne

Så skal pandekagerne steges. Man behøver ikke at have en pandekage-pande, de er lidt nemmere, at have med at gøre, men enhver flad pande vil nok virke.
Panden varmes op ved middel varme, og så skal der lidt fedtstof, efter eget valg, på. Jeg bruger allerhelst smør. Det giver den bedste smag efter min mening, men olie eller andre flydende fedtstoffer, er jo lidt nemmere, og kan også rigtig fint benyttes. Derefter skal dejen fordeles. Enten med en øseske, et lille deciliter mål, eller man kan hælde dejen op i en kande, og hælde direkte derfra.
Pander uden slip-let belægning har brug for lidt mere fedtstof. Og husk at varme panden op, inden den første pandekage laves. Det der med, at den første pandekage altid går galt, er som regel fordi panden ikke er blevet ordenlig varm endnu. 😉

Gode, lækre, gyldne, sprøde, pandekager, opskrift,

Med lidt øvelse lærer man hurtigt at fordele dejen jævnt over panden, uden huller. Hvor meget man kan skrue op for varmen afhænger også, i nogen grad, af ens træning. Det giver sig selv, at jo højere man skruer op jo hurtigere er pandekagerne færdige. (Eller brændt) Det vigtigste er, at man føler man kan følge med. Start med forholdsvist lav varme og skru op hvis det er nødvendigt. Pandekagerne vendes første gang, når dejen ikke længere er våd, og man kan begynde at fornemme, at kanterne får lidt farve.

Super lækre og gode pandekager, serveres med sukker, citron, marmelade, syltetøj, nutella,

De færdige pandekager stables på en tallerken, efterhånden som de er lavet, og serveres varme, med syltetøj, sukker, sukker og citronsaft, Nutella, sirup eller hvad man nu selv godt kan lide. 🙂

Uhm.. Nu må jeg nok hellere, gå mig en lang tur… 😉

 – Lærke

Cernit/Fimo Græskar – DIY

Hjemmelavet græskar af cernit/fimo ler

Guide til hjemmelavede græskar af polymer ler -Altså Fimo, Cernit osv.

Størrelsen på disse hjemmelavede græskar kan man selvfølgelig helt selv bestemme. Jeg har god erfaring med at lave græskar med en funktion, i form af øreringe eller -stikkere, vedhæng til halskæder, magneter, nipsenåle osv. men jeg har også lavet en del græskar, som bare er til pynt, med f.eks en lille sten indeni, for at give lidt størrelse. Det kan man sagtens. 🙂

Jeg elsker græskar! I alle udformninger. Jeg synes, de er uundværlige, når vi nærmer os efteråret og Halloween! 😉

Uanset hvilken størrelse ens græskar skal have, er fremgangsmåden den samme. Så lad os bare gå lige til sagen:

Hvordan man blander farver i polymer ler - Cernit, fimoler mm.

Som det første må man finde, eller blande, den ønskede farve ler. Uanset om man bruger Fimo, Cernit, Pardo eller andet polymerler. Jeg blander stort set altid. Det kræver måske lidt øvelse og justering at ramme den farve man ønsker, men i bund og grund giver rød og gul, orange, så det er det vi blander her. Jeg startede med at tilføje for meget rød, så jeg måtte justere efter med mere gul før jeg var tilfreds med farven.
Man skal huske, at leret tit bliver en smule mørkere i farverne, når man bager det, så bland gerne farverne til græskaret lidt lyse i det. 🙂

Andet skridt til hjemmelavede græskar af cernit/fimo - Formen

Når farven er på plads, skal man i gang med at forme den orange klump ler til selve græskaret. Den skal først formes til en kugle. Måske lidt flad. Og så begynder man ganske forsigtigt at presse små riller i. Startende fra midten i toppen, og sluttende på midten i bunden. Sådan fortsætter man, med passende mellemrum, til man er nået hele vejen rundt. Så laver man rillerne lidt dybere samtidigt med, at man afrunder kanterne. Og det bliver man ved med til man er tilfreds med udseendet.

Tredje skridt til hjemmelavede græskar af cernit/fimo - Stilken

Så skal man have en stilk på. Til det skal man finde en lille smule grøn, eller blande af gul og blå. Den lille smule grønne ler ruller man en smule pølse-formet og sætter det fast øverst i midten af det nu næsten færdige græskar.
Det eneste der faktisk mangler herefter, er at få græskaret bagt efter anvisningerne, på den ler-pakke man nu bruger! 😀

Er guiden ikke helt præcis nok, eller kunne man bare godt tænke sig at se den i videoform også, har jeg faktisk netop dette læggende på youtube! 😀
Håber dette har været til hjælp og inspiration!

– Lærke

Om at starte en blog… – Historie og lidt om mig

Dette er det oprindelige første indlæg om mine blogs historie, og hvordan de kom til.
Datoen i toppen er altså helt autentisk. – Datoen for mit allerførste blogindlæg, og ja det er altså ved at være et par dage siden. 😉
Jeg har opdateret det! Kender i det, når man får set på noget, man lavede, da man var noget yngre, og man tænker “Nej, nej, nej!” ? 😅
Det her var absolut ikke det der stod dengang! Og måske bliver det ændret igen i fremtiden! xD
Men det vil altid være her. For det handler om mig. Og om den her blog.
I 2014 var jeg 22. Og jeg vil ikke påstå at jeg var en helt normal 22-årig. Jeg har sgu nok altid stukket lidt ud. Og ved i hvad? Det har jeg det ret fint med. 🙂

Overvejelserne om at have et sted hvor jeg kunne dele hvad jeg gik og lavede, og mine tanker, både omkring det, om kreativitet, om mad og om alt muligt andet, havde rumsteret i mit hoved i et stykke tid, før jeg faktisk fik gjort noget ved det!

Det her med at have flere forskellige blogs, fordi man ikke kan vælge et enkelt emne og holde sig til det… Jeg ved det godt, men det kunne ikke være anderledes. 😅
Jeg håber, at der vil være nogen, der finder inspiration i bare en af delene eller måske begge. Jeg føler fortsat, at jeg har noget at dele indenfor begge emner. 🙂
En af mine overvejelser var, også dengang, at lave en haveblog oveni, men den idé blev altså skåret fra. Jeg har lidt indlæg der nok kunne høre under den, for det er noget, der også interesserer mig, men de er blevet flettet ind under de to andre. Så der kan f.eks være noget kreativitet i at lave værtindegaver af husløg, eller noget madlavning i at dyrke sine egne tomater!
Og hermed vil jeg hurtigt nævne en detalje, nogen måske har lagt mærke til, der er, at kategorierne er farveopdelt. Altså ved man, at grøn er krea-indlæg, brun er mad-indlæg og blå er alt det andet. 🙂

En madblog

“Hvad har Lærke af kompetencer, der gør hende særligt egnet til at blogge om mad?”
– tænker du måske?
Udover sædvanlig interesse for emnet. Vi spiser jo alle sammen, og der er nok ikke mange der vil sige, de ikke elsker mad, vel? Det gør jeg også. 🙂
Jeg har gået på 4H madskoler og kurser, da jeg var barn, hvilket delvist er det jeg tillægger at have vagt en ret utrættelig interesse. Samtidigt med at jeg nærmest har fået lov at eksperimenterer så meget jeg overhovedet kunne hjemme i min mors køkken! Det startede med blå pandekager, og har været i vildere retninger end det siden. 😉
Dog er jeg efterhånden blevet, nok mest fokuseret på nem, sund hverdagsmad, uden madspild! Det kan man nemlig sagtens lave af lokale, naturlige og virkelig næringsrige ingredienser. – Der er ingen af de kvaliteter der udelukker hinanden!

Min opfattelse af madlavning

Madlavning er ikke svært!
Det handler mest om at få en grundlæggende føling, f.eks. med passende temperaturer, for at ting bliver tilberedt uden at brænde på! 😉 Samt hvad der passer sammen og i hvilke mængder.
Når man f.eks tilføjer salt, smager man jo gerne til og justerer derefter. For mig er det tit det samme med andre ingredienser, og med konsistenser. Og efterhånden får man altså dannet en form for intuition, man begynder at kunne følge.
Det handler altså for mig, ikke nødvendigvis om specifikke, indviklede opskrifter, madplaner og indkøbslister! – Jeg vil gerne vise, at man med et basis grundlag, kan kaste noget godt og hurtigt sammen i hverdagen, og dermed også få en større fleksibilitet, i forhold til ingredienser, der gør at man faktisk får brugt det man har i køleskabet, i stedet for at smide ud.
Har man så overskud til mere kreative udfordringer engang imellem, giver man klart sig selv en større frihed der også!
Voksne glemmer nogen gange, at lære gennem leg, men jeg er overbevist om, at det er den mest effektive måde at udforske verden på. Uanset alder. 🙂
Dermed vil mange af mine opskrifter være fyldt med ting, man kan skifte ud, andre idéer til samme ingredienser, og somme tider slet ikke indeholde præcise mængdeanvisninger, fordi jeg synes man skal mærke sig frem og eksperimenterer. Og finde ud af hvad man egentlig selv synes!
Jeg forsøger selvfølgelig at beskrive og forklare så godt som muligt, hvilket resultat vi er ude efter, men hvis man bliver forvirret eller har spørgsmål undervejs, eller der er noget, der slet ikke duer, er alle spørgsmål meget velkomne. 🙂

Når alt det er sagt, er nogen gode opskrifter uundværlige. Og nogen gange er jeg nødt til at skrive dem ned, så jeg ikke selv glemmer dem. Så madbloggen er også til for min egen skyld. 😉

Hvad kreativiteten angår…

… Ja, så er der altså ikke meget andet at sige end: Jeg kan simpelthen ikke lade være!
Det er ren leg for mig! Jeg elsker at blande farver og bruge materialer i sammensætninger, der udfordrer hvad de egentlig er beregnet til. Til en grad hvor det nogen gange bliver mere abstrakt end hvad, der måske kan betegnes som håndarbejde eller håndværk.
At kalde det kunst, eller noget andet, er dog ikke min opgave. Det vil til enhver tid være beskuerens privilegie at afgøre.
Så jeg opfatter mig selv som kreativ håndværker. Autodidakt. Altså selvlært. Med undtagelse af aktiviteter i min barn- og ungdom. Tegneskole, filtning og andre kurser. Og at min Farmor har lært mig at strikke og hækle, og min Mormor har lært mig om blomsterdekoration. Og nok samtlige mandlige medlemmer af min familie, fra min far til min oldefar, ud over alle at være fantastisk kloge og inspirerende mennesker, har haft meget kreative håndværker evner. Og min mor? Hun har lavet resten. ;P

Så sådan er jeg blevet. Jeg elsker at eksperimenter. I den blødere ende af håndværk primært, men meget bredt spredt ud.
Mange af mine krea-indlæg er “basis-ting”. Fordi jeg, ligesom i madlavning, synes det vigtigste er at danne sig et grundlag for selv at eksperimenterer. Og jeg vil gerne kunne lære både nybegyndere og mere øvede, nogle tips og tricks, hvis jeg kan. 🙂

Selve opbyggelsen af bloggen

Det at lave en blog har klart også været en meget kreativ process! Er du tosset jeg har brugt mange timer på det!
Jeg startede på Blogspot. Jeg ved ikke om det stadig ser ud på samme måde som dengang, men de havde et brugerpanel, der gjorde det nemt at styre 3 blogs på et sted. Så jeg startede altså med at have 3. “MinMadblog“, “MinKreablog” og… Den sidste kan jeg ikke engang huske hvad hed. xD
Men jeg designede, små-legede med lidt kode, rykkede rundt på ting, og lavede om i en uendelighed. Til det gik op for mig at jeg egentlig gerne ville have min egen hjemmeside.
Og her er man jo heldig, hvis man har en bror, der er Web troldmand! – Det har jeg! Han har lavet den her hjemmeside, (det er WordPress) og er grunden til, at den ser ud som den gør nu! 😀
Der er stadig et løbende arbejde med at gøre det nemmere at finde rundt osv. efterhånden som mængden af indhold vokser.

Både Krea-delen og mad-delen er her altså, som dokumentation af min evige søgen efter mere viden og erfaring indenfor begge emner. Mine egne idéer, afprøvning af andres og forhåbentlig en masse inspiration. De indeholder en masse dejlige billeder, og forhåbentligt gode forklaringer af de sager, jeg får kreeret. Og det er gået ganske godt, hvis jeg selv må sige det.
Min entusiasme omkring de to, har nok overskygget min trang til at skrive på bloggen om “alt det andet”, men den skulle altså have handlet om, hvad jeg ellers gik og lavede. Indlæg som det her, var oprindeligt placeret der. Den har stadig ikke et specifikt defineret formål. Udover opsamling og emner, der stikker ud over, eller overlapper de to andre emner. Og det er måske egentlig det gode ved den! 😀

Og her er vi så…

Der er efterhånden flydt en del blogindlæg fra mit hoved og ud gennem mine hænder. Nogen gange er der mere fart på end andre, men idéerne til nye blogindlæg er der vidst altid.. De har måske ændret sig lidt. Det er forskelligt hvilke perioder, jeg fokuserer mest på kreativiteten eller opskrifterne. Og lige pludselig er der så også nogen helt andre emner. Bæredygtighed f.eks, og nu er jeg også blevet mor! Hvilket man kan se nogen steder… Og alle de gamle indlæg er her altså stadig.
Det er blevet en del af min verden. Den her blog. Den indeholder en hel masse mig, og jeg er et rodehoved. Det tror jeg efterhånden selv, jeg har lært at leve med. Jeg har givet op på at prøve at gøre alt ordenligt, og forsøgt ikke at gemme det. Så jeg håber det skinner igennem, i måden jeg skriver på, og at det er lidt af charmen. 😉
Her er lidt af alt, og jeg håber ikke, det er for rodet og for vrøvlet til, at man kan finde rundt i det! 😅

Jeg håber, så længe som muligt, at kunne dele noget brugbart med nogen, der har lyst til at læse det. 🙂

 – Lærke / Æ