Guide til polymer ler – Cernit, Fimo ler osv.

Dette er en kæmpe guide til polymer ler/polyclay. Fimo, cernit, Pardo og hvad der ellers findes i den kategori. Det, hvad man kan bruge det til, og hvad man skal gå efter, vil jeg prøve at danne et overblik over. 🙂

Polymerler

Det siger jo sig selv, at man kan modellere af polymer ler, i en helt simpel forstand. Og de små modeller kan f.eks bruges til pynt eller til smykker. Efterhånden som hænderne lærer materialet at kende, og fantasien får frit spil, kan man nemlig begynde at arbejde med de mest fantastiske detaljer. Jeg vil ikke love, at man hurtigt kan lære ALT, men jeg vil gerne love, at man kan få mange, mange timers sjov og kreative udfordringer ud af det!
Der findes masser af guides, både på blogs og på youtube, hvor der er enormt meget at lære og gå på opdagelse i!

Her på bloggen har jeg også lidt nemme begynder guides, f.eks på dutter til ørestikker, fine og enkle hjerter, eller en nem intro til canes, i form af citrusfrugter, men først skal man jo lige have sig noget ler, og hvad skal man egentlig gå efter?

Jeg har selv “leget” med polymer ler, siden jeg var barn. Da jeg blev lidt ældre og selv begyndte at undersøge markedet, og priserne på nettet, savnede jeg en forklaring på, hvad forskellen egentlig var.
I min research til dette indlæg har jeg udviddet min horisont betragteligt! Det har taget tid og det har ikke været billigt, men forhåbentlig vil det komme jer andre til gode! 🙂
Rundt omkring i verden findes der en hel del forskellige mærker, og nogen af dem er det lykkedes mig at få fat på. I Danmark er det dog primært Cernit og Fimo ler, der bliver forhandlet, så det er altså en af de to, jeg vil anbefale, at man starter med. Et par andre mærker, man måske vil møde er Pardo og Sculpey, men vi gennemgår dem lige en af gangen.
De forskellige typer ler kan faktisk godt blandes med hinanden. Så står man med rester af den ene slags, men har besluttet, at man hellere vil købe det andet, er det altså ikke noget problem!

De forskellige mærker forhandler også andre produkter, man kan bruge med leret. F.eks lak, pigmentfarver og værktøjer til modellering og udskæring, men det er ikke noget, jeg vil komme nærmere ind på i dette indlæg. Måske en anden gang. 🙂

Noget generelt jeg dog vil sige om polymer ler, til at starte med er, at det meste af det, selvfølgelig, skal blødgøres, altså æltes i hænderne inden man begynder at modellere af det. Bliver det for blødt kan man lade det være, eller lægge det i køleskabet lidt, så bliver det hurtigt mere fast igen.
Så konsistensen kan altså variere meget, alt efter temperatur og hvor godt leret er æltet. Det samme ler kan også sagtens have lidt forskellig konsistens, alt efter hvor længe pakkerne har været åbne, hvordan de har været opbevaret, og nogen gange endda farverne imellem. Men jeg vil prøve at forklare, så godt jeg kan, og tage udgangspunkt i nyåbnede pakker.

FIMO ler

Der findes forskellige typer Fimoler: “Classic”, “Kids”, “Soft”, “Effects” og “Professional”
Classic har jeg ikke kunne finde i Danmark, men lad os, derudover, starte med den Fimo variant, jeg synes mindst om:

Fimo Kids er MEGET blødt! Det kan mærkes allerede udenpå pakken. Jeg synes nærmest, det smatter ud, når man prøver at arbejde med det, og efterlader hænderne fedtet ind i ler. Så de pakker, jeg har købt, kommer jeg nok til at bruge til at blande og blødgøre noget af mit gamle ler med. Det kan det godt bruges til, men til modellering bryder jeg mig virkelig ikke om det.
Dog, er Fimo Kids generelt, og mærkeligt nok, dyrere end andet Fimo ler, når man regner lidt på det. Så jeg vil altså ikke anbefale Fimo Kids, ikke engang til børn. Jeg tror faktisk også, at aldersgrænsen er 8 år, på alle varianterne alligevel. Mystisk.
Fimo Soft er der ikke lige så meget at sige om. Og det er positivt. Det fungerer godt. Ganske enkelt! Det kan æltes dejligt blødt, men uden at det smatter ud som Fimo kids. Så det holder altså detaljer helt fint. Det fås i et ganske fornuftigt farve udvalg, og enkelte farver fås i pakker med 350g, hvilket det prismæssigt godt kan betale sig at gå efter, hvis man bruger meget ler, og er ferm til at blande farver selv.

Fimo Effects er den variant af fimo, man skal lede efter, hvis man gerne vil have glitter, metalic, pastel, granit-lignende, semi transparent ler, osv. Altså ler med “effekter”. Kvaliteten af effekterne varierer lidt. Granit effekten, for at tage et eksempel, består af glimmer i grå ler, og er ret ringe, synes jeg, men jeg har en mere dybdegående sammenligning af “effekterne” i de forskellige lertyper længere nede i indlægget. I konsistens minder Fimo Effekts meget om Fimo Soft eller Professional.
Fimo Professional er lidt mere fast end Fimo soft, men derudover synes jeg ikke, der er meget mærkbar forskel. Jeg har kun fundet det på nettet, men i nogle lidt større pakker, (med 85g, hvor en normal pakke Fimoler indeholder 57g) og det findes i “dukke”-varianter, der har fine, forskellige hudfarver. Farve sortimentet er generelt udmærket og prisen er også ganske fin.

De velkendte små pakker med Fimo ler, (Altså Fimo Soft og Effects) kan f.eks købes i panduro, hvilket jo er nemt, hvis man ikke er så fortrolig med nethandel. Rent prismæssigt, kan det dog godt betale sig at lede på nettet. Og køber man stort ind, er der som sagt også mange penge at spare!

Cernit

Cernit

Cernit er generelt en smule billigere end Fimo. Det fås endda i endnu større pakker, med 500g. Bruger man meget ler, kan det absolut godt betale sig at købe dem! Farverne på de store er, igen, begrænsede, men jeg vil faktisk godt anbefale, at man leger lidt med at blande farver. Jeg synes det er en del af det sjove! Det er næsten det bedste af det hele. 😉

Farve sortimentet i de små pakker er glimrende. Der er en hel række “normale” farver, der går under navnet “Number One“, så er der versioner med glitter osv. som de kalder “Glamour“, semi transparente under navnet “Translucent” også er der “Nature” varianter, som dækker over granit osv. Derudover findes også “Doll“, altså dukke varianter i hudfarver, som jeg dog kun har set i de store 500g pakker. Konsistensen er ret meget den samme for det hele, bortset fra “Doll”, som umiddelbart er lidt blødere. Cernit er måske lidt hårdere end Fimo, inden det er æltet, men kan æltes ligeså blødt, og virker lidt mere elastisk, synes jeg.

Cernit fås rigtig mange steder på nettet, men de små pakker kan vidst også købes i Bilka.

Søstrene Grene

Som tilføjelse her til indlægget, har jeg fundet ud af, at Søstrene Grene har deres eget polymer ler.
Det første jeg vil sige er, at udvalget af farver var en smule besynderligt, der hvor jeg fandt det. Jeg ved ikke, om det skyldes, at nogle farver var udsolgt, men jeg kunne i hvert fald ikke lige se noget system i det. Der var også forskel i farven på etiketterne, som man kan se på billederne, og det kunne jeg heller ikke finde ud af, om havde nogen betydning.

Første indtryk af konsistensen er, at det er i den lidt hårde ende. Det bliver selvfølgelig noget blødere, når man ælter det og det får lidt af varmen fra ens hænder, men stadig er det hårdere og knap så elastisk, som nogle af de andre typer ler jeg har prøvet.
Pakkerne kostede 11,90 kr for 50g. (-Søstrene Grenes besynderlige prissystem) Det er jo relativt billigt, sammenlignet med nogen af de andre mærker, så min dom må alt i alt være, at det er okay ler til prisen.

 

Så langt så godt. Som nævnt tidligere i indlægget, er Fimo og Cernit stadig det jeg vil anbefale, og det jeg selv fortrækker. De næste mærker er nok mest til jer, der er lidt mere erfarne, både udi selve modelleringen, men også i nethandel, som har mod på at udforske polymer ler-verdenen, uden for Danmark, og bruge lidt mere tid på at finde og skaffe god ler hjem. Mine erfaringer med dette skal i, i hvert fald ikke snydes for…

Pardo

Der er mange netbutikker i Danmark, der tidligere har forhandlet Pardo, men, i skrivende stund, desværre, kun har værktøjerne til det. Altså ruller, knive osv. Så det er desværre ikke så nemt, at finde. Det er, så vidt jeg ved, produceret i Tyskland, så måske kan det findes, af den vej. Det lykkedes mig, at finde en dansk net butik, der havde det. De havde desværre kun to farver tilbage, men det var jo bedre end ingenting, når jeg nu havde besluttet, at jeg ville prøve det.
Så vidt jeg ved, er der ikke forskellige versioner af Pardo. Der er et farveudvalg hvoraf de fleste er “rene” og nogle er med glitter, så det er jo relativt nemt at finde rundt i.
De reklamerer med, at Pardo er finere smykke ler. Konsistensen er også rigtig lækker, meget ligesom Cernit. Overfladen på leret lader umiddelbart til at være lidt mere blank end de andre lertyper, men det bliver lige så mat, som de andre, når det er bagt.
Jeg kan godt lide måden Pardo er pakket på. Ikke som sådan kuglerne, de er lidt fjollede, men indpakningen, som er let at åbne og lukke igen. Det har jeg ikke set, på nogle andre polymer ler varianter. Det er nok en dyrere måde at lave emballage på, men det fungerer altså meget godt, i modsætning til det normale plastik rod!

Sculpey

Det mærke, der hedder Sculpey, laver rigtig mange forskellige varianter af polymer ler. Det er dog kun ganske få, der er til at støve op i Danmark. f.eks den store pakke “Super Sculpey”.

Sculpey laver derudover, det de kalder “Sculpey III” -altså Sculpey 3, “Premo”, “Premo Accents” -som svarer lidt til Fimo Effects, altså med glimmer osv. og “Soufflé” -som skulle være en lettere variant, ikke som sådan luftig, men på en eller anden måde, lavet af et lettere materiale.
De er generelt alle sammen gode varianter. Helt kort kan jeg sige om hver af dem:
Mit førstehåndsindtryk af Premo og Accents er, at det virker mere tørt i det. Det er ikke som sådan hårdt, bare lidt mindre elastisk, men altså stadig rigtig fint ler. “Effekterne” virker generelt også fine.

Sculpey III er helt umiddelbart en del mere blødt, og behøver ikke særlig meget æltning. Det er næsten blødere end æltet Fimo Soft, men ikke på en dårlig måde, som Fimo kids. Mine hænder føles tørre og rene, efter af have arbejdet med det. Så det kan jeg godt lide, selvom jeg fortrækker ler, der er lidt fastere.
Soufflé kommer i pakker, der er ca. på samme størrelse, som de andre Sculpey varianter, (på nær Super Sculpey) men pakken vejer altså næsten 10 gram mindre, hvilket jo må siges, at være en vægt forskel. Jeg ved dog ikke, om det er mærkbart, i f.eks et smykke. Konsistensmæssigt, er det lidt som Super Sculpey, måske en smule mere elastisk. Så alt i alt altså også ganske fint.

Den store pakke Super Sculpey ligger konsistensmæssigt meget nær Cernits dukke ler. Altså et sted imellem Premo og Sculpey III, og er, som sagt, en af de eneste Sculpey varianter, jeg har kunne finde i Danmark.
De andre varianter er dog relativt nemme at skaffe, f.eks fra ebay, hvor man helt sikkert vil kunne finde diverse tilbud, men fragtpriserne kommer oveni, skal man huske, så det er altså ikke fordi, det kan fås meget billigt, på den måde.

 

“Donna Kato Polyclay” og “Craft smart” er to andre mærker, som jeg ikke har prøvet, men kun hørt om. Donna Kato ler, har jeg hørt, skulle være ret godt. Hvorimod Craft Smart, efter sigende, er ret ringe. Begge dele er fra USA, hvilket jo giver nogle fragtmæssige ulemper.

“Effekter”

Jeg lovede tidligere en sammenligning af lidt forskellige “effekter”.
Der er små forskelle på udseendet, f.eks har Fimo, generelt, lidt mørkere metallic farver end Cernit og andre. Som her: guld, sølv og kobber, men det er altså ikke fordi, nogle af disse, er dårlige. De efterlader også, nogenlunde, lige meget glimmer på hænderne…

Hvad granit angår, tror jeg, det er meget individuelt, hvad man synes er pænt. Jeg bryder mig, som sagt, ikke om Fimo’s udgave, med en masse glimmer i. Der er Cernit heldigvis markant anderledes, så der er jo virkelig en forskel, at gå efter.
Af de tre her synes jeg absolut, at Premo ser bedst ud. Jeg synes det ligner mest rigtig sten, men det er jo igen smag og behag.

Mere generel Info

Med stort set alle mærkerne af ler, specielt røde, andre kraftige farver og glimmer, vil man opleve, at det smitter af på hænder og underlag, når man bruger det…

Det går let af med vand og sæbe, men man skal lige være opmærksom på at få det renset af, inden man begynder på andre farver, og det kan være en god idé at bruge en dækserviet af plast, et ark bagepapir eller andet som underlag, så man ikke laver for mange pletter rundt omkring. 🙂

Leret bliver i øvrigt mere mat ved bagning, og noget af det en anelse mørkere, specielt hvis det får for høj varme. Det er godt at være opmærksom på, når man blander farver.
Det bringer os til en anden vigtig ting, nemlig bagning. De forskellige mærker af ler har forskellige bage anvisninger, som man selvfølgelig altid bør følge. Det står på hver enkel pakke. Bagning bør i øvrigt altid udføres af/under opsyn af en voksen. Og nu vi er ved det med børnene, så bliver man, i øvrigt, ikke akut syg, hvis man kommer til at spise en lille smule polymer ler. Jeg har hørt historier om hunde, der har spist relativt meget af det, uden der er sket noget ved det, men for god ordens skyld, bør man nok alligevel holde lidt øje med de mindste af ungerne, hvis de får lov at modellere. 🙂

Konklusionen…

…er altså, at der er små fordele og ulemper ved det hele. Der er simpelthen ikke nogen så gennembrydende forskelle, at jeg vil anbefale det ene, frem for det andet. Der er små specifikke ting, man kan gå efter, alt efter hvad man skal lave, f.eks effekter eller blødhed, men derudover behøver man, i bund og grund ikke at føle, at man går glip noget, hvis man kun kan skaffe den ene slags. Man kan sagtnes holde sig til Fimo ler og/eller Cernit, og købe hvad der end er på tilbud, eller hvad der er nemmest at skaffe. Det er hvert fald det, jeg selv gør. Også efter jeg testet det hele. 🙂

Polymerler indpakning

Opbevaring

Generelt vil jeg anbefale, at man lader leret blive i deres respektive emballage, selvom der er ret meget irriterende plastik! Så holder man dem nemt adskilt. Både så farverne bliver holdt rene, men også fordi, leret godt kan finde på at gå i forbindelse med nogle typer plast, hvis man ligger det i en anden pose eller æske. Det er nemlig en god idé at opbevare sine lerpakker lufttæt. F.eks i en ziplock pose eller i en madkasse med tætsluttende låg, og desuden holde det væk fra direkte sollys, og for mange kulde/varme påvirkninger.

Tips og tricks til slut

Ler der er for blødt, kan tørres lidt ud, hvis man presser det fladt mellem to stykker papir, og lader det ligge et stykke tid. Derved vil papiret suge lidt af “fugten” og leret bliver mere fast. Dette prøvede jeg faktisk, med Fimo Kids, hvilket gjorde det lidt bedre, men det er jo en irriterende proces at skulle gennemgå med alt for meget ler.
Er leret derimod blevet for tørt og hårdt, kan man, ud over at blande det med blødere ler, ælte det med en lillebitte smule vaseline. Det er faktisk ret effektivt. Herunder ses, på det første billede, tippet med papiret, de næste to billeder viser først “indtørret” ler, derefter en klump jeg har forsøgt at ælte uden vaseline, og ved siden af, en med.

Har man fået støv i sin ler, kan det sagtens renses af. Både før og efter, bagning.
Kraftigere urenheder kan, meget forsigtigt, skrabes af med en skalpel, og ellers kan man tage en vatpind med lidt acetone eller neglelakfjerner og forsigtigt gnubbe støvet af. Vatpinden vil også fange lidt af farven fra leret, så man skal altså være forsigtig, så man ikke kommer til at misfarve evt. andre farver i sit arbejde. Når man er færdig med at rense, vil der muligvis være lidt overskydende, fugtig farve på overfladen af leret. Hvis leret er bagt, kan man efterfølgende rense dette af med lidt vand. Det er specielt vigtigt, hvis man tiltænker at lakkerer sit projekt, da acetonen ellers vil få lakken til at binde dårligt.

DIY glitter polymerler

Hjerterne herover er et eksempel på noget polymer ler; cernit i dette tilfælde, som jeg selv har blandet glimmer i. Så det kan altså også godt lade sig gøre. Dog er de købte glimmervarianter noget pænere, og de koster det samme, så der er ikke som sådan nogen grund til at gøre dette. Jeg var bare nødt til lige at forsøge. 😉

Var det, det hele?
Send mig gerne dine spørgsmål om polymer ler, hvis du synes, der er noget, jeg mangler at kaste lys over. Så vil jeg forsøge at svare efter bedste evne. Kender du andre mærker, jeg mangler at prøve, vil jeg også meget gerne høre om dem. 🙂

– Lærke

76 Comments

Hej – har du eksperimenteret med forskelligt lak? Hvis ja, hvilke synes du er bedst?
De bedste hilsner
Jette

Hej Jette.
Tak for din kommentar! Lak har jeg ikke fået eksperimenteret ret meget med endnu, så der kan jeg nok desværre ikke hjælpe dig. 🙁
I mange youtube videoer fra USA bruger folk Polyurethan-lak, som jeg vil tro man kan købe i en malerforretning. Da det fås i større mængder, skulle det være billigere end f.eks Cernit og Fimo lak, men jeg ved ikke, af erfaring, om det er bedre.
Mvh lærke.

Hej. Hvor store figurer kan man lave med Fimo ler? Er 10-12 cm højre figurer for meget? Min datter og jeg skal lave nogle katte. Keglekrop og rundt hoved. Hvor meget ler skal man ca. bruge? Mvh. Heidi

Hej Heidi. Godt spørgsmål. 🙂 Hvor meget ler man skal bruge, er svært, at svare på. Teknisk set kan man godt lave figurer, af 10-12cm højde, men ja, det kræver jo noget ler, og kan jo blive relativt dyrt. Det man skal være opmærksom på er, at store ting bør bage en smule længere end små ting, så vær forsigtig med små og tynde detaljer, der stikker ud fra kroppen. Jeg ville nok sætte ovnen i den lave ende af den anbefalede temperatur og give figurerne den fulde anbefalede tid, så de bliver langsomt gennembagt. Og et forslag kunne måske være, at hule keglekroppene en smule i bunden, om muligt? (Hvis jeg har forstået projektet korrekt.) 🙂 Jeg håber i får masser af sjov ud af det. 🙂
Mvh Lærke.

Hej Lærke,
Tak for en fin og meget grundig gennemgang. Jeg har lavet en snemand ud af fimo, men den tager imod farve når den kommer i berøring med huden (sminke) jeg har forsøgt at lakere den med noget mat fimo lak, men det skaller bare af. Kender du til en lak, der er mat, og som ikke skaller af?

Jeg har desværre ikke meget erfaring med lak, men jeg synes da det lyder lidt dårligt, hvis Fimo’s egen lak skaller af? Hvor meget har du brugt den inden du lakkerede den? Og har du renset den på en eller anden måde eller..?
Jeg håber du finder en løsning!
Mvh Lærke.

hejsa 🙂
Hvor skaffer du store pakker cernit ler henne??
jeg syntes jeg har kigget flere steder, men er ikke til at finde i andre farver end hvid og hudfarvet?

Hej Linda.
Det er et rigtig godt spørgsmål! Jeg kan heller ikke finde det nogen steder. Og jeg har lige forhørt mig, der hvor jeg plejer, at købe det. De forhandler det simpelthen ikke lige for tiden, og de kunne ikke rigtigt svare mig på hvorfor. :/ Forhåbentlig får de det igen på et tidspunkt.
Mvh. Lærke.

Hej
Jeg skal til at lave en julekalender til min søster og tænkte paa at bruge ler.. Planen er babuska dukker og hele 24 af slagsen som skal kunne staa inde i hinanden, saa den største skal være ret stor.. Kan man bruge fimo eller cernit til at lave disse hule dukker eller vil det være for skrøbeligt ? 🙂 Mvh Tanja

Hej Tanja. Tak for dit spørgsmål. 🙂 Jeg tror sådan set ikke fimo eller cernit vil være for skrøbeligt, (alt efter hvor tyndt det bliver) i og med, at det stadig er en lille smule fleksibelt efter bagning. Udfordringen bliver nok mere, at få alle delene til, at passe sammen? Det lyder som et virkelig spændende projekt. Held og lykke med det! 🙂
Mvh Lærke.

Hej, er der nogen der ved om man må opbevare for eks. salt i en færdiglavet cernit krukke? Altså om det er food safe?
Mvh
Ana

Hej Ana.
Cernit og andre polymer ler typer, er IKKE godkendt til madopbevaring. Der er en del diskussion om hvorvidt det er giftigt, det tror jeg ikke, som sådan, at det er, men det er også et spørgsmål om hvordan leret reagerer på det man putter i. Det er nemlig ikke 100% “vandtæt” og kan derved med tiden, måske, suge fugt og blive porøst.
En mulighed kunne dog være at give det noget lak som ER godkendt til fødevarer, så skulle der ikke være noget problem. 🙂
Mvh Lærke.

Hvis man skal lave f.eks. et hjerte eller et kors, som ikke skal være store men heller ikke alt for små, er 6gram ler så nok/for meget?

Hej Helene. Det kommer an på hvad det skal bruges til. Hvis det skal bruges til smykker, er der jo forskel på om det f.eks er øreringe eller et halskæde vedhæng. Begge dele er bestemt muligt. Til øreringe tror jeg at 6 gram er lige i den store ende, men halskæder kan jo godt bære lidt mere størrelse. Håber det er til hjælp!
Og godt nytår! 😀
Mvh Lærke.

hej lærke!
super fine ting, men hvor kan jeg købe de små kroge du bruger i hjerterne. kan simpelthen ikke finde dem nogle steder!
hilsen Juliane

Hej Juliane.
Mange tak! 🙂
Du mener den lille ring, der sider i selve hjertet? Prøv at søge på “perlestave”. Man kan også bukke dem selv af ståltråd, ved hjælp af en rundtang. Læs evt. mit indlæg om hvordan man undgår, at ringen falder ud af leret når det er hærdet. Det findes her.
Håber det hjælper. 🙂
Mvh Lærke.

Hej Lærke.

Jeg har kigget lidt på cernit og Fimo. Men jeg så noget andet poly ler der hedder “Soft Clay”
det kan købes ved cchobby.dk og er ret billigt 32,50kr for 500gram. er det noget du har arbejdet med ? Da jeg godt kunne tænke mig at prøve at arbejde med ler (Jeg er ved at finde ud af hvilket medie der er for mig) men vil ikke betale for mange penge for et projekt hvis det ikke er for mig 🙂 Soft clay kan fås meget billigt synes jeg fremfor cernit/fimo

På forhånd tak.

Interessant spørgsmål! Jeg har ikke prøvet at arbejde med Soft Clay. Jeg troede faktisk det var modellervoks, og ikke ler, men så vidt jeg nu har kunne læse mig frem til, er det mere i retning af noget selvhærdende. Altså så det ikke skal bages. Det kan der være både fordele og ulemper ved. Selvhærdende ler kan f.eks modelleres udenpå styroporkugler, uden fare for at det smelter under bagningen. Hvilket gør, at man kan “bygge” større ting, uden alt for stort lerforbrug. Tilgengæld er hærdetiden en del længere, og da jeg aldrig har prøvet Soft Clay, tør jeg ikke udtale mig om hvordan det hærder og hvor holdbart det bliver, men det kunne da være jeg skulle undersøge det. Tak for tippet. 🙂
Hvis du finder ud af noget, vil jeg også gerne høre om dine erfaringer. 🙂
Mhv Lærke

Hej Lærke kan det bruges som dekoration udendørs ? Venlig hilsen
Agnete

Hej Agnete
Så vidt jeg har kunne læse mig til, burde korrekt hærdet polymer ler, ikke have problemer med vind og vejr. 🙂
Farverne kan måske falme en smule over tid, men det skulle være det eneste. Nogen bruger det faktisk også til at lave akvarie pynt, så det siger måske lidt om “vandtætheden”. 🙂
Mvh Lærke.

Hej Lærke.

Du har et par hjerter her på siden med en lille ring i toppen. Hvor køber man sådan nogle? og gerne nogle med en lille skrue i.. Ved du det? 🙂 Ps.. De skal være Nikkelfrie.. 🙂

Hej Karina. Det er nogle jeg har lavet. Du kan købe dem af mig. Jeg har sendt dig en mail. 🙂
Mvh Lærke

Hej Lærke
Når man har lavet en cane, skal man så bruge det hele med det samme, eller kan man gemme resten af den til en anden gang?
Line

Hej Line. Hvis du pakker den lufttæt, kan du sagtens gemme den et godt stykke tid. 🙂
Mvh Lærke.

Ok. Tak ?
Skal jeg pakke den i noget bestemt? Nu du skriver nogle slags plastik ikke dur. Eller kan man komme en slags papir omkring eller noget?
Line

Jeg har ikke haft problemer med normalt madpapir.
I plastikbeholdere, er som regel et “recycle”-nummer, der står midt i nogle pile der danner en trekant. Jeg har læst, på en amerikansk side, at nr, 2, 4, og 5 skulle være i orden, og jeg tænker, at det er de samme numre der bliver brugt i Danmark. Man kan lave en test, hvis man lægger lidt ler i en beholder, pose eller plastikwrap, i nogle dage. Hvis leret ligesom smelter ned i plastikken, eller ændrer konsistens, skal man ikke bruge det. Men lad være med, at lave forsøg, med noget der ikke må gå i stykker. 😉

Hej. Tak for en god side. Jeg er nybegynder og vil gerne lave figur feks 10/15 cm fee siddende på en sten. Hvad er allerbedst til det vil self Bruges hudfarve til dukken tænkte om der er en start kasse med ler lak lim osv. Mvh Jeanette

Uh glemte at spørge ang øjne. Hvad størrelse skal jeg bruge til figurer på 10/15 cm høje figur. Hvor kan jeg evt købe nogle mvh Jeanette

Hej Jean. Tak for dine spørgsmål. Tænker du at lave en figur på en rigtig sten?/lime den på en sten? Eller tænker du at lave en sten af leret? Størrelse på øjne kan jo give mange forskellige udtryk, så det kan jeg nok ikke sådan lige svare på. Jeg ville altid selv lave øjne af fimo/cernit, med mindre du er ude efter et helt andet udtryk. ?
Der findes en del forskellige samlede pakker, med forskelligt indhold. Så der må du nok selv undersøge lidt hvad farver osv. du præcis skal bruge. ?
God fornøjelse med det!
Mvh Lærke

Hej Hvor meget krymper leret ved bagning det er vigtigt da jeg har tænkt på at lave figure hvor kroppen var en flintesten og ekstremiteterne er af ler

Hej Mette. Min erfaring er ikke, at nogen af typerne, af polymer ler, krymper overhovedet. Farven kan ændre sig lidt, og der kan ske skader hvis der er luftbobler i leret. Men det krymper ikke. 🙂
God fornøjelse med projektet!
Mvh Lærke

Hej.
Fedt at se en god liste med gennemgang af de forskellige typer. Jeg kunne godt tænke mig at lave en skål til en plante (som ikke behøver store mængder vand). Tror du det er muligt at lave det af fimo ler og så komme lak oven på for at lave det “vandtæt”
Lea

Tak! Og ja, det tror jeg egentlig godt du kan. Jeg har også hørt om noget der hedder “vandglas” måske kan det bruges? Alternativt kunne man lave skålen udenpå noget andet måske? En metaldåse i en passende størrelse? Eller simpelthen sætte planten i noget andet der kan være nede i fimoskålen, så skålen bare er til pynt? Håber du finder ud af noget! ^_^
Lærke

ved du om man kan bruge det til at lave støbeforme til epoxy resin, og kan det gøres uden at bage det, så det kan bruges igen.

Det er et interessant spørgsmål! Det er ikke en blanding jeg har prøvet, men har arbejdet en del med resin også.
Hvis du bager polymer leret og støber i det, tror jeg ikke du kan få resinen ud igen. Og hvis du gør det uden at bage leret, har jeg virkelig ingen anelse om hvordan de to materialer reagerer med hinanden. Hvis nu din resin figur bare hærder som den skal og man kan pille leret af, uden det er blevet påvirket, kan jeg godt se det smarte i din idé, men jeg ved det desværre ikke.
Hvis du prøver det, må du meget gerne vende tilbage og fortælle hvordan det gik. 🙂
Men kan man ikke få noget silicone der er beregnet til at lave støbeforme af?
Mvh Lærke

Hej
Mega god side du har lavet. Min datter er meget glad for cernit ler og har lavet et par drager på ca 15 cm str. Men de tager jo meget lang tid at lave. Kan man lave en del af en figur og lægge den i en pose og forsætte sit arbejde efter nogle dage ? Og hvis man kan hvor længe kan det ligge ?
Kh Bitten

Mange tak! 😃
Det kan man sagtens. Bare sørg for at pakke leret lufttæt. Så tror jeg faktisk det kan ligge og vente længe, uden der sker noget. Man skal nok bare sørge for, at det man sætter på efterfølgende bliver modelleret rigtig godt fast. For jeg tror det der vil ske er, at overfladen i det man gemmer bliver tør. Så det er vigtigt at få arbejdet overfladderne sammen, så de ikke skiller ad når det er bagt. Måske kan man forsigtigt varme arbejdet op med hænderne før man fortsætter, uden at trykke nogen af de detaljer man har lavet i forvejen.
Jeg håber det hjælper! 😃
Mvh Lærke.

Når man skal sætte krog eller lignende i fx til ophæng eller bore hul kan det så gøres efter bagning ved det ler der skal i ovn?

Hej Annemette. Du kan nok godt bore et hul i det bagte ler, hvis du har et godt lille bor, og evt. lime en krog i. Men jeg vil klart sige, at det, både nemmeste og mest holdbare, er at modellere kroge/ringe fast i leret, og også hvis der er tale om huller, til at hænge snor eller noget andet i. Det er bare at prikke det med en nål, eller for noget større, måske et sugerør. Håber det hjælper. 🙂
Mvh Lærke

Hejsa
Super god gennemgang. Kan man male Fimo-ler med fx akrylfarve? Tænker så’n lidt mere økonomisk, så man ikke behøver købe 10 forskellige farver ler, men kan nøjes med fx hvid eller grå 😉

Hej Louise. Man kan godt male leret, ja. Alt efter hvad det skal bruges til. Til nogle ting kan det være pænere at male leret. Til andre ting vil det være pænere at bruge farvet ler. Og farven i leret er selvfølgelig mere holdbar, så hvis man f.eks skal lave smykker eller nøgleringe, eller noget der får noget slid, vil det være ikke være optimalt at male. Men hvis man f.eks skal lave nisser, (det er jo lige opppe over nu!) der bare skal stå til pynt, kan man sagtens male dem! Og man kan også lakere dem efterfølgende. 🙂
Mvh Lærke

Hej Louise
Tak for den fine gennemgang. Min datter og jeg vil gerne lave øreringe som vi stikker ud. Vil du tro at der er forskel på fimo og cernit ift. om det sidder fast i cylinder-udstikkeren (0,5 cm)? Og er det lige nemt at lave en glat og jævn overflade med begge typer ler?
Mvh, Rebecca

Hej Rebecca.
Jeg kan ikke forstille mig, at der er mærkbar forskel på de to typer ler, hvad det angår, nej. God fornøjelse! 😀
Mvh Lærke.

Hej Lærke
God gennemgang. På min arbejde har eleverne lavet fingerringe af Fimo Kids, de går i stykker, når de går med dem. En af eleverne beskriver det som om, at leret bliver varmet op af hånden og så går det i stykker. Hænger det mon sådan sammen? Vi har ikke så meget forstand på det, mon vi skulle have valgt noget andet (jeg kan godt se her efterfølgende, at du ikke er så vild med Fimo Kinds), eller burde det ikke have nogen betydning?
Bh Hanne

Hej Hanne. Jeg kunne sagtens forestille mig, at det har noget med leret at gøre. At det simpelthen er blødere såvel inden som efter det er bagt. Det eneste andet jeg kan komme i tanke om, er om I kan have hærdet det for lidt?
Jeg har ikke selv prøvet at lave fingerringe af fimo eller andet smykke/polymerler, men jeg kan se på nettet, at andre gør det, så det fortæller jo at det ikke burde være umuligt i hvert fald. 🙂
Næste gang ville jeg prøve med noget andet ler. Også håber jeg i får større succes med det! 🙂
Mvh Lærke

Tak for svar. Det burde være bagt rigtig i ovnen, vi må prøve at købe noget andet, og se om det har betydning.

Hej 😊 jeg står og skal lave miniature mad og jeg aner ikke hvilken slags jeg skal bruge ?

Jeg tænker ikke at der er specielt forskel i at modellere miniature mad i forhold til andre ting? Så mine anbefalinger fra indlægget vil umiddelbart også gælde her. 😊
Altså Fimo eller Cernit. Rent konsistens mæssigt tror jeg ikke, det vil gøre en stor forskel for dig på de to typer ler. Specielt hvis du ikke har arbejdet så meget med det før. Men hold dig fra Fimo-kids. 😊
Lige præcis hvilke typer miniature mad du har i tankerne kan afgøre noget i forhold til nogle effekter du kan gå efter i leret. F.eks om det skal være semi transparent.
Men hvis du lige skal til at starte op med det, tror jeg, at jeg ville købe nogle enkelte basis farver og blande der ud fra. Der skal ikke så meget ler til at lave miniature mad, og så kan du altid bygge på og købe mere, når du bliver lidt klogere på hvad du mangler. 😊
Til miniature mad kan et godt sæt ler værktøj være brugbart at anskaffe. Noget til at rulle, skære, forme og danne forskellige teksturer. 😊
Håber det hjælper!
Mvh Lærke

Hej Lærke. Jeg hat prøvet at lave nogle knapper i cernit, men jeg synes ikke at de bliver helt hårde når de kommer ud af ovnen. Jeg har prøvet ved 130 grader i 1/2 time og ved 110 grader i kortere tid. De bliver faste men jeg kan også med lidt håndkraft bøje dem. Er det altid sådanne cernit eller skal jeg gøre noget anderledes? Tak for en super god side 😊

Hej Pia. Mit bud er at tynde ting altid vil være lidt bløde. Specielt ved varmen fra
F.eks ens hænder.
Jeg oplever det også med de hæklenåle jeg har lavet, de bliver lidt blødere når man arbejder med dem. Og der er også nogen der har spurgt til fingerringe. Leret vil være en smule fleksibelt efter bagning. Og forhåbentlig er det en fordel, så de ikke knækker, frem for at det var sprødt og knækkede nemt. 🙂
Mvh Lærke

Hejsa og tak for dit indlæg, er nybegynder og tænker om du ved hvor jeg kan købe udstyret, som ruller, plade mm? Eller skal jeg være opfindsom og bruge andet der ligner

Hej Lise. Jeg ville klart starte med at prøve at være opfindsom. På den måde kan du også finde ud af hvad du egentlig har brug for, inden du måske lægger flere penge end nødvendigt, i noget du egentlig ikke har behov for. 😊
Når det er sagt, tror jeg, jeg ville søge på nettet, efter “Fimo-“, “cernit-” eller “polymerler-værktøj” eller bare “modellerings værktøj” der findes efterhånden så meget forskelligt. 😊
God fornøjelse med det!
Mvh Lærke

Hej Lærke.
Tak for dit indlæg, jeg tænkte på om du vidste hvor jeg kan købe værktøjet som jeg skal bruge f.eks ruller, plade, udstiller, forme mm?
Eller skal jeg være opfindsom

Skriv en kommentar