Cernit/fimo begynder Canes – Citroner

DIY, citron skiver, canes, stokke, cernit, fimo ler, polymer clay, citron, citrusfrugt,

Her er en meget simpel begynder guide, til hvordan man kan lave sine egne canes af Cernit og Fimo-ler. Læser man mit indlæg om påskeæg på trylledej, vil man der kunne se en endnu mere simpel version af canes! Men her skal vi altså se på citroner. Og med lidt andre farver kan samme teknik selvfølgelig også bruges til appelsin, lime, grape og andre citrusfrugter! 🙂

“Canes” er jo et engelsk ord, som oversat til dansk betyder “stokke”. Det er en teknik hvor man bygger et motiv, i et relativt stort format, og ruller det tyndere, så motivet bliver mindre og finere.
Man kan godt købe rigtig fine canes, der er færdige. Nogen vil måske kende dem fra mini mad eller nail-art, men det er meget sjovt, at kunne lave dem selv, ikke? 😉

Altså canes, i form af citroner :

Jeg har valgt at bruge citronen som eksempel, da det er en ret enkel ting at starte med.
De eneste farver ler, man skal bruge til citroner, er gul og hvid. Derudover skal man blot bruge en skarp kniv. (hobbykniv el.)

Første trin til citron canes af cernit eller fimo

Man starter med at forme en lav cylinder af gul ler. Den skærer man i to halvdele, altså midt over. Derefter skærer man på den anden led, så der er fire kvarte. Det gør man to gange mere, så der bliver i alt 8 lige store dele.

Andet trin til citron canes af cernit eller fimo

Så ruller man et stykke hvid ler fladt, og udskærer 4 firkanter, på samme bredde som cylinderen er høj, og med samme længde som cylinderens diameter. Dem skærer man i halve, og så sætter man en mellem hver af de gule trekanter.

Tredje trin til citron canes af cernit eller fimo

Så ruller man en hvid pølse, som man trykker flad. Den skal sættes omkring cylinderen, og det overskydende skæres væk. Det gentager man med en pølse gul ler.
Det gør ikke noget, at citronen på dette tidspunkt, ikke ser så pæn ud. Det kommer den til senere!

udrulning af citron canes af cernit eller fimo

Så begynder man forsigtigt at rulle cylinderen tyndere. Først på midten og efterhånden resten, indtil “stokken” er jævn, og har den ønskede tykkelse. Hvis man undervejs synes, at leret er blevet for blødt at arbejde med, kan det være en god idé at lægge det i køleskabet i et stykke tid. Det er også en rigtig god idé at køle det, inden man begynder at skære skiver!
Til det skal man igen bruge sin kniv!
Enderne er meget svære at få pæne!. Så det kan man lige så godt lade være med at bekymre sig om. 😉 Dem skærer man bare væk, indtil man når til det pæne.
Når man skærer, er det en god idé at vende stokken en kvart omgang for hver skive, så man ikke trykker dem for meget ud af form. Herfra er det ellers bare at skære skiver, i ønsket tykkelse, og bage dem eller arbejde videre med dem, som man nu ønsker. Det er jo meget nærliggende at bruge dem som pynt på andre ting, f.eks små kagestykker!

Man kan også skære nogle tykkere skiver, og trykke den ene side sammen så den bliver rund, med det gule ler yderst. Så har man en hel, halv citron. 😉
For at få den til at se mere autentisk ud, kan man trykke “skrællen” let mod et stykke sandpapir eller lignende, så den får en fin struktur.

Andre eksempler på citrusfrugt og blomster canes

Her er lidt eksempler på andre citrusfrugter, der kan laves på sammen måde, og et eksempel på en simpel blomst. I disse tilfælde har jeg valgt, at sætte dem på ørestikker!

Håber det kan bruges! 🙂

– Lærke

2 Comments

Skriv en kommentar