Nøddebrød – Glutenfri

Jeg har ikke glutenallergi eller intolerans, (hvad jeg ved af) og jeg er heller ikke på kur, men det behøver man heller ikke at være, for at være vild med det her nøddebrød. Prøver man at undgå mel og kulhydrater, af den ene eller den anden årsag, og er man glad for nødder og kerner, kan jeg dog varmt anbefale det her “brød”. Det er et rigtig godt glutenfrit alternativ til rugbrød, og fungerer altså helt perfekt til madpakker osv. 🙂

Hasselnødder fra haven

Oprindeligt har jeg fundet den her nøddebrød opskrift på Kvalimad. – Det er en af mine egne ynglings mad-blogge. Men opskriften findes også mange andre steder. 🙂 Den var rigtig populær dengang paleo og stenalderkost hittede. Gad vide hvor det blev af? Paleo har jeg faktisk haft lidt tættere inde på livet, end så mange andre livsstile eller kurer, (Hvad end man kalder det) og jeg har set det virke rigtig godt. Altså har jeg også brugt dette nøddebrød en del.
Jeg tror på, at der er noget helt rigtigt i, at vi ikke har behov for så mange kulhydrater og at Gode fedtstoffer faktisk er enormt vigtige i en helt normal, sund og varieret kost. I den forbindelse er nødder, frø og kerner jo fantastiske.
En del af de opskrifter jeg har set, på glutenfrit og paleo-venligt brød, er både besværlige og indimellem også temmelig spøjse, men det her er super simpelt. Den eneste ulempe, er at nødder er så dyre her i Danmark!

Men hermed opskriften på nøddebrød!

Som jeg vidst tidligere har nævnt, følger jeg selv, praktisk talt aldrig, en opskrift 100%, men her kan man faktisk også stort set bruge, hvad man har og kan finde af nødder, kerner og frø. Opskriften går egentlig ud på, at man bruger 100g af 7 forskellige slags nødder, kerner og frø. Altså i alt 700g. Er der lidt mere af noget og lidt mindre af noget andet, gør det ikke spor. Så længe det sådan ca. giver 700g i alt.
Så opskriften kunne f.eks se sådan her ud:

Nødder til hjemmebagt paleo nøddebrød100g pekannødder
100g mandler
100g cashewnødder
100g sesamfrø
100g hørfrø
100g solsikkekerner
50g græskar kerner
50g hasselnødder

2tsk. salt
1dl. god olie
Og 5 æg

Man kan sagtens tilsætte flere nødder og kerner, man skal bare huske, at det også skal passe nogenlunde med de andre ingredienser. Altså skal man have 1 ekstra æg i, pr. 100 g ekstra nødder. Putter man mange flere nødder/kerner i, skal man have 1dl ekstra olie pr. 6-700g, og 1 tsk ekstra salt pr. 300-350g nødder/kerner. Det er forhåbentlig nemt nok. 🙂

Man kan også tilføje revet squash eller gulerod, og garanteret også andre ting, for at give brødet lidt fugt. Det har jeg ikke forsøgt mig med endnu, men når det bliver sæson for squash, skal det helt sikkert afprøves.

Man kan vælge at hakke nødderne groft eller blende dem, for at få en finere struktur i sit brød. Det gjorde jeg ikke i dag. Jeg blandede simpelthen bare alle ingredienserne i en skål og puttede massen i en form, som jeg havde beklædt med bagepapir. “Dejen” skal lige trykkes jævn i overfladen, og godt ned i kanterne, så der ikke er nogle løse dele, der drysser af, når brødet er bagt.
Nøddebrødet skal bage ved 160 grader. Bagetid afhænger af hvor stor din form er, fordi en større form jo giver et tyndere lag. 1 liters forme skal have 60min. 2 liters forme skal have 40min.

Nøddebrød-i-form

Min (mors) fine orange form kan indeholde 1.5 liter og fik således 50 minutter.

Når brødet kommer ud af ovnen, kan man godt nå at tænke “Hold da op, der er meget olie i!” men bare rolig, det trænger ind og fordeler sig i brødet, når det køler af. 🙂

Lækkert, nybagt paleo nøddebrød!

Det er jo et flot brød, det her nøddebrød, og det smager dejligt og mætter rigtig godt.
I dag blev dette min frokost: Nøddebrød med kartofler, æg, mayonnaise og purløg. Mmm..
Jeg ved godt man næsten ikke kan se brødet for mit pålæg. 😛 Frokost

Færdige blandinger til nøddebrød?

Der er efterhånden mange, der har lavet færdige blandinger til lignende nøddebrød, som kan købes i supermarkeder. Blandt andet Amo og Svansø. Jeg har ikke prøvet nogen af dem, men ud fra varedeklarationerne er min erfaring, at de fleste indeholder allerflest frø og kerner, og altså ikke ret mange nødder. De kan måske nok gøre indkøbs processen lidt nemmere, men man bliver altså “snydt” lidt for nogle nødder synes jeg. Sidst jeg så den fra Svansø kostede den omkring 30 kr, og det er jo umiddelbart rimeligt billigt, men man får altså kun samlet 100g nødder, de resterende 400g er frø og kerner.

Har man mulighed for, at handle stort ind til flere omgange brød, et sted hvor de har nødder og kerner i større pakker, evt, i Tyskland, tror jeg godt det kan betale sig. 🙂

– Lærke

One Comment

Skriv en kommentar