Guide til husløg/sukkulenter

Husløg eller sukkulenter er super fine! De er virkelig populære! – Har nok været det et stykke tid snart! Og måske mest fordi de er virkelig nemme at holde i live! De behøver ikke ret meget vand og ikke nogen speciel eller næringsrig jord!
Sætter man dem i en eller anden sjov lille potte, eller måske en fin, enlig kop fra en genbrugsbutik, gør de sig SÅ fint som en lille, hjemmelavet værtinde- eller anden gave. Eller bare som super simpel pynt på havebordet! Og begynder de at brede sig lidt mere lystigt, kan de endda bruges som en slags bunddække! 😀

Husløg en gammel stentøjsskål

Jeg fik en masse husløg eller sukkulenter, hvad man nu vil kalde dem, af min morfar engang, som han gik og hyggede sig med at formere for min mormor. Hun brugte dem i blomsterdekorationer! Og min søster og jeg solgte nogen af dem på loppemarkeder. Det er nok derfra jeg har min interesse, og har fundet ud af hvor nemme de egentlig er!

Pasning af husløg og sukkulenter

Det eneste husløg og sukkulenter ikke ret godt kan lide er for meget vand. Og især hvis de, i kombination med for meget vand, får frost. I øvrigt findes der selvfølgelig også forskellige sorter, hvoraf nogen er mere hårdføre end andre. Jeg aner, for at være helt ærlig, ikke hvilke sorter jeg har. Jeg har dem der har overlevet. Og jeg har mistet nogen til frost og til for meget vand, skal det siges. Det kan ske.

Så jorden må altså godt tørre ud i potterne, eller hvad man nu har sin husløg og sukkulenter stående i, imellem vandingerne. Derudover kan de godt lide meget lys. Ikke nødvendigvis direkte, men får de for lidt lys, vil de mistrives.
Det er sådan set det vigtigste. Der er ikke behov for gødningen eller noget som helst. Nogen siger, at de helst skal stå i jord, der er beregnet til kaktusser. Det bruger jeg ikke, og som man kan se, fungerer det også ganske udmærket sådan. 😉

Formering af husløg og sukkulenter

Den nemmeste måde at formere dem på, er ved at tage de nye afstikkere planten laver, og simpelthen sætte dem i en ny potte. Eller hvor man ellers vil have dem! Hvis der er visne blade nederst fjernes de bare ganske forsigtigt, også sættes planten i jorden, så vil den danne små rødder hvor de nederste blade har siddet.
Og de vokser altså ikke vildt hurtigt, men de skal nok komme.

Man kan også formere dem ved forsigtige at pille et par blade af, helt inde ved midten, ligge dem ovenpå jorden og sørge for, at de ikke tørre helt ud. Så skulle de begynde at danne små nye skud, som man efter et stykke tid kan flytte fra bladet og plante et nyt sted.

Har man en potte, der har stået vinteren over, og er ved at brede sig ud over det hele, og se ud som om den virkelig ikke har lyst til at blive, hvor den er, med en masse visne blade og lange afstikkere, kan den sagtens redes! Man fjerner bare de grimmeste, og dem der er for mange, og så piller man forsigtigt de visne blade af dem, der skal blive. Man kan faktisk sagtens pille dem alle sammen op af jorden, og ordne dem og sætte dem pænt i jorden igen.
Det er egentlig en meget hyggelig proces. 🙂

Jeg har rigtig god erfaring med at have husløg og sukkulenter stående, eller hængene i gamle lanterner, der jo ellers er beregnet til lys. Med glas kan lanternerne fungere som et lille drivhus. – Der har mine stortrivedes! Lanterner uden glas kan også være super dekorative! – Også når husløgene begynder at lave afstikkere, der hænger ud over kanterne!

Jeg har efterhånden så mange husløg og sukkulenter, at jeg er begyndt bare at sætte dem rundt omkring, hvor der nu er plads. Og særlig det her med at bruge dem som bunddække i potter og lignende, kan jeg godt lide. Og lade dem bredde sig til de ikke kan være der mere. Så ryger nogen af dem videre til et nyt sted! 😀

 – Lærke

One Comment

Skriv en kommentar