Hæklet halsedisse

Her er en ret nem opskrift på en dejlig, lun, hjemme hæklet halsedisse! Det er egentlig bare et rør hvor det samme mønster gentager sig hele vejen, og de eneste masker man skal kunne er luftmasker, kædemasker og stangmasker. Så det er ikke så indviklet overhovedet!
Det er et mønster, jeg er rigtig glad for, og også har brugt til hæklede lysestager. Og man kan helt sikkert også bruge det til rigtig mange andre ting! 😀

Garn og hæklenål

Hvilken tykkelse og type garn man bruger, er lidt op til en selv. Det samme med hæklenål. Man kan hækle de her halsedisser af alt muligt, det er bare et spørgsmål om, hvor mange luftmasker man starter med at slå op. Jeg fortrækker noget relativt tyndt, men tilgengæld blødt og uldent garn!

Blødt og uldent garn!

Man kan også sagtens bruge forskellige farver og skifte imellem dem hver omgang, eller i nogle andre mønstre! Det er helt op til ens fantasi. 😉
Her valgte jeg at hækle to farver garn sammen. Så blev det lidt tydeligere at se, hvad jeg laver på billederne. Og jeg syntes de to klædte hinanden meget godt!

Mønsteret til en hæklet halsedisse

Man starter med et antal luftmasker, der går op i 7, og som er langt nok til, at man kan få det over hovedet. Det kunne være 63, 70, 77 – Deromkring. Hækler man løst af tykt garn, vil det være mindre, og hækler man stramt af tyndt garn, vil det være mere. Og selvfølgelig mere eller mindre alt efter hvor løs eller stram man vil have sin halsedisse. Det skal bare gå op i 7, og kunne nå rundt over ens hoved.

Snoren af luftmasker samler man til en stor ring med en kædemaske. Også begynder man på omgangene, som man faktisk bare gentager indtil halsedissen er hæklet færdig.
Den løse ende af snoren kan man med fordel hækle fast med det samme, så man ikke behøver af hæfte enden til sidst. I det her mønster kan jeg godt lide at sno den gennem luftmaskerne, så den ikke sidder som et lille løst stykke i mellemrummene mellem stangmaskerne. 🙂

Første omgang…

Første omgang starter man med 3 luftmasker, (de tæller som en stangmaske) og derefter en stangmaske. Så springer man to masker over og laver 5 stangmasker i den samme, altså den 3 maske. Så springer man 2 masker over og hækler 1 stangmaske i de næste to, springer 2 masker over, hækler 5 stangmasker i 1, osv… Giver det mening?
Når man er færdig med første omgang, samler man den med en kædemaske omkring den øverste af de 3 første luftmasker.

Anden omgang…

Anden omgang starter også med 3 luftmasker. (Der gør det op for en stangmaske) Derefter 4 stangmasker i mellemrummet mellem de første luftmasker og stangmasken fra omgangen før. Så laver man 1 stangmaske i mellemrummet mellem 2. og 3. af de fem stangmasker på omgangen før, og en stangmaske mere imellem 3. og 4. Så springer man videre til mellemrummet mellem de næste 2 stangmasker og laver 5 stangmasker der.

Giver det mening indtil videre? Sådan fortsætter man rundt til man er færdig med 2. omgang, og så samler man den med en kædemaske ved den øverste af de første 3 luftmasker. Så laver man en kædemaske mere, så man er inde imellem 2. og 3. stangmaske fra forrige omgang.

Og så gentager man faktisk bare fra omgang 1. – 3 luftmasker, 1 stangmaske. 5 stangmasker, 2 stangmasker, 5 stangmasker. 2 stangmasker, osv. osv. Samler omgangen og starter ligesom modsat på den næste.

Hvor langt man bliver ved, afhænger enten af hvor lang man gerne vil have sin halsedisse, eller hvor meget garn man har. Jeg plejer at hækle til der ikke er mere garn. Nogen gange er der næsten nok til en omgang mere, men ikke helt. Så kan jeg godt finde på at slutte med en omgang halve stangmasker, eller bare en omgang fastmasker. Så jeg lige udnytter det sidste.
Borset fra det, skal sidste omgang selvfølgelig lukkes af, og enden af garnet skal lige hæftes fast, så der ikke er noget der går op. Og så har du faktisk en færdig, hæklet halsedisse! 😀

Som man forhåbentligt kan se, er der mange muligheder! Man man lave lette og tynde halsedisser, som stadig luner rigtig dejligt om halsen! Men man kan også lave STORE og vamsede halsedisser, der virkelig holder én isoleret hele vinteren!
God fornøjelse! 😀

  – Lærke

Skriv en kommentar