Hæklede lysestager – DIY

Har jeg fortalt, at jeg også er rigtig glad for at hækle?
Det er jeg bestemt, og jeg vil gerne vise nogle hæklede lysestager frem, jeg har lavet en del af, her de sidste par dage, og give jer en guide til, hvordan i kan lave dem selv. Jeg synes de er ret fine, og de er oplagte, hvis man står med nogle garn rester, man ikke rigtigt kan lave noget større ud af. 🙂

En stribe hjemmelavede hæklede lysestager

Jeg kommer ikke til, at gå helt i detaljer, med begynder hækling, lige nu, det kan måske blive en anden gang. Det her bliver først  lige et par hurtige guides, til nogle forskellige typer lysestager, for dem, der allerede kender, bare lidt, til de forskellige masker og deres udførelse.

Jeg vil gerne vise to måder, at lave disse lysestager på, plus et bonus mønster til sidst. 😉
Den primære forskel, på de to, er egentlig bare, at den ene er med bund og den anden er uden.
Jeg hækler med en hæklenål nr. 3 og af forskelligt bommulds garn i sådan en god mellem tykkelse, det kan sagtens varieres, det ændre mest tætheden i mønstret, så brug endelig hvad du har. 🙂

Hæklede lysestager med bund

Glas ca. 4 cm Rød hæklet lysestage

Hvis vi begynder med den med bund, starter man med, at hækle en flad cirkel, der skal ende med, at have det antal masker, som passer omkring glasset og det må godt være rimelig stramt. Til disse små fine glas, jeg har fundet, passer 21 masker rigtig godt, så jeg hækler 4 luftmasker, som jeg samler til en ring, med en kædemaske. I ringen hækler jeg 7 fastmasker. Det var 1. omgang. 2. omgang, hækler jeg 2 stangmasker i hver maske, hvilket giver 14 i alt. 3. omgang hækler jeg fastmasker, hvor jeg i hver anden maske hækler dobbelt, så jeg ender med 21. (Man kan gøre det samme med flere masker, f.eks 8-16-24)

Jeg slutter bunden af med en omgang stangmasker og herfra forsætter jeg bare opad, med det mønster, jeg nu føler for. Man kunne vælge bare, at hækle fastmasker, rundt og rundt og rundt, hele vejen op. Man kan selvfølgelig gøre helt, som man vil, men jeg kan godt lide, lidt mere mønster. Jeg har hæklet den røde her, skiftevis en omgang stangmasker og en omgang fastmasker. Man kan også skifte farver undervejs, som man nu føler for.
Bunden kan godt se lidt mærkelig og rund ud, til at starte med, men det skal nok rette sig ud, ligeså snart det bliver trukket på glas. Og fint bliver det jo 🙂

Hæklede lysestager uden Bund

Uden bund starter man med, at hækle et antal rimeligt løse luftmasker, der lige præcis kan nå rundt om det glas, man har valgt. Til mit syltetøjsglas, passede 34 masker perfekt. Her kan man måske blive nødt til, at prøve sig lidt frem, vi hækler jo ikke alle lige stramt, men med lidt øvelse lærer man snart, at få det til at passe i første forsøg. 😉
Igen må man huske, at det færdige arbejde helst skal sidde rimelig stramt.
Når man tænker, at man har ramt det rigtige antal luftmasker, samler man dem til en ring.
Jeg starter altid med herefter, at hækle en omgang fastmasker og derefter forsætter jeg det ønskede mønster. I dette tilfælde har jeg, igen hæklet skiftevis en omgang stangmasker og en omgang fastmasker.
På disse syltetøjsglas, der er en smule smallere i toppen, hækler jeg, når jeg når til en omgang med fastmasker, deroppe, hver 5. eller 6. maske ind, så det følger glassets form, derefter hækler jeg endnu en eller to omgange mønster, sluttende med en omgang fastmasker, og lukker til sidst arbejdet af, så det er færdigt og klar til, at blive trukket på glasset.

Hæklet lysestageIMG_6040[1]

Bonus mønster – Lathyrus

Et mønster jeg er blevet rigtig glad for og som jeg bruger til rigtig mange ting, er et der blev kaldt “lathyrus mønster” i den bog, hvor jeg fandt det, for længe siden.
Denne slags opskrifter ser altid indviklede ud og jeg skal nok også, øve mig lidt i, at beskrive fremgangsmåder, så jeg vil gerne beklage, på forhånd, hvis dette virker alt for besværligt, men mønsteret her er faktisk rigtig simpelt og fint, når det først sidder fast i ens hukommelse.

Man starter med et antal masker, der går op i 7, det kunne jo f.eks, enten være på den flade cirkel, vi brugte som bund, på den første type hæklede lysestage, eller, som her, et antal luftmasker med eller uden en omgang fastmasker. Her har jeg igen valgt, at starte med fastmasker.

1. omgang starter med, at man hækler 3 luftmasker, (det tæller for en stangmaske) derefter en stangmaske, så springer man to masker over, hækler 5 stangmasker i næste maske *Så springer man to masker over, hækler to stangmasker, springer to masker over, hækler 5 stangmasker i næste maske og gentager fra  *  omgangen ud.
Man slutter omgangen af med, at springe to masker over og samle de to ender af arbejdet med en kædemaske i ringen, med de 3 luftmasker, som vi startede med.

2. omgang starter man ligeledes med 3 luftmasker, så hækler man 4 stangmasker i det hul man befinder sig over, mellem de to stangmasker fra 1. omgang *derefter hækler man 1 stangmaske på hver side af den midterste af de 5 stangmasker, fra 1. omgang, så hækler man 5 stangmasker i hullet mellem de to stangmasker, fra 1. omgang også gentager man fra * omgangen ud og samler enderne af arbejdet, med en kædemaske maske i hullet ved de første 3 luftmasker på 2. omgang.

3. omgang starter man lige med, at hoppe en maske længere ind, med en kædemaske mere, så man starter det rigtige sted, ved den midterste af de 5 kædemasker fra 2. omgang, så hækler man 3 luftmasker, en stangmaske i næste hul mellem to stangmasker også burde idéen efterhånden hænge fast ikke? 🙂
Jeg afsluttede mine hvide hæklede lysestager her, med en omgang fastmasker for lige at få en mere fast kant på.
Her er det færdige mønster, på et par lysestager…

Hvide hæklede lysestager med lathyrus mønster

Og til slut et par eksempler mere, på hvordan disse hæklede lysestager kunne se ud:

Et lidt langt indlæg er endelig kommet til en ende, jeg håber det var brugbart. 🙂
– Lærke

One Comment

Skriv en kommentar