Til jul er det, for de flestes vedkommende, ikke god mad, der er mangel på. Det er nok heller ikke sundheden, der præger julebilledet synderligt, men det er jo kun jul EN gang om året, så det er vel okay? … Måske mangler der alligevel bare lige den der lille ting, man kan sætte tænderne i med lidt bedre samvittighed. Uden konserveringsmidler og tilsætningsstoffer, uden gluten og uden tilsat sukker.
Den søde smag i disse, lidt sundere, konfekt kugler, er 100% naturligt frugtsukker fra alt muligt dejligt, tørret frugt. Og opskriften kan selvfølgelig også sagtens bruges, selvom det ikke er jul. 😉
Fylder sundheden noget mere i ens hverdag, f.eks med en paleo livsstil, glutenallergi eller -intolerans, kan man altså også sagtens have lidt festligt og lækkert alligevel. 🙂
Måske har du allerede set forskellige opskrifter på daddelkugler?
Det her er faktisk fuldstændigt samme princip. Jeg vil bare give lidt mere frihed. Jeg synes nemlig, det er svært at give en præcis opskrift. Tørret frugt har nærmest aldrig helt ens fugtighed. Så jeg vil ikke give nogle som helst anvisninger i gram eller antal. Tilgengæld vil jeg give en forklaring, som forhåbentligt er nem at forstå, uden at der er tvivl om konsistensen. I øvrigt med et utal af variations muligheder, der ikke engang gør det synderligt mere besværligt.
Hvis man laver en portion, der er virkelig god, vil jeg dog anbefale, at man lige noterer, hvad man puttede i. Så har man nemlig sin helt egen opskrift, som man nemt kan lave igen og igen. 😉
Opskrift på sundere konfekt:
Fremgangsmåden er ret simpel. Man skal bruge en blender. Helst en foodprocessor til større portioner. Til mindre portioner er en minihakker til en stavblender ganske velegnet. Jeg har ikke prøvet i en normal høj blender, men jeg forstiller mig, at sådan en egner sig bedre til mere flydende ting. Ret mig gerne hvis jeg tager fejl her. 🙂
Man starter med at blende den mængde nødder, man gerne vil lave konfekt af. Skal massen have en fin marcipan konsistens, skal de blendes meget fint, men man kan også sagtens lade det beholde lidt “crunch”. Det er smag og behag. Når nødderne er blendet, tilføjer man tørret frugt lidt af gangen, og blender det grundigt sammen, og når massen begynder at samle sig til en klump, er det færdigt. Så er der nok tørret frugt i, og så bør man ikke blende, ret meget længere. Det har blenderen ikke nødvendigvis særligt godt af nemlig… Får blenderen problemer inden, kan man sagtes ælte det sidste sammen, eller evt. blende tingene hver for sig og ælte sammen efterfølgende. Har man lidt vand på hænderne, når man ælter, klistrer det ikke nær så meget. 🙂
Når massen er færdig, kan det være en god idé at lade den ligge i køleskabet i et par timer. Så bliver den lidt mere fast og nemmere at arbejde med, men det er ikke strengt nødvendigt. Det kan også sagtens ligge i køleskabet natten over eller i et par dage, hvis man ikke lige har tid til at gøre mere med det samme.
Men det er faktisk opskriften: Nødder blendes først, også tilføjer man tørret frugt til det har den rette konsistens.
Det er det vigtigste at huske, og det er jo sådan set nemt nok, ikke? 🙂
Resten af indlægget her, er nærmere forklaringer af en hel masse ting, men pointen er egentlig, at man stort set kan gøre, lige hvad man har lyst til. 😉
Valg af nødder og tørret frugt
Man kan bruge lige de nødder og det tørrede frugt, man bedst kan lide. Mandler er nok de mest populære nødder at bruge. De smager ikke igennem af noget særligt kraftigt. Så skal konfekten smage af noget andet, eksempelvis kakao, vil smagen af kakao ikke blive “forurenet” så meget af nøddesmagen. Hvis man godt kan lide smagen af f.eks hassel-, val-, cashew-, pistacie, pekan-, paranødder eller kokos, er der intet i vejen for, at man bruger det.
Det samme gælder faktisk for det tørrede frugt. De fleste bruger dadler, fordi de smager enormt sødt og lækkert. Om man bruger tørrede, udstenede dadler eller dem, der er meget blødere, er egentlig lige meget, men jo tørrere de er, jo flere skal der bruges. Man kan også sagtens bruge f.eks figner, abrikoser, svesker, rosiner og tranebær eller andre tørrede bær. Nogen ting er måske, prismæssigt, ikke velegnede til at være hovedingrediens i større portioner, men f.eks lidt tranebær blandet med noget andet, tror jeg, kunne give en fin syrlig frugtsmag.
Hvis det er første gang, man prøver kræfter med det her, kan jeg varmt anbefale, at man køber lidt forskelligt, smager på det hele, og prøver at forstille sig, hvad der kunne passe godt sammen.
Men jeg kan f.eks fortælle, at rosiner smager temmelig meget igennem. Så jeg ville nok ikke lave konfekt kugler udelukkende på rosiner. Og figner har jo de der meget karakteristiske, små, sprøde kerner. De smager vildt godt, men det giver jo en lidt sjov konsistens. Nogen kan lide det, andre kan ikke. 😉
På tørrede figner er det, i øvrigt, en god idé, lige at pille den lille hårde stilk af. Ligesom man selvfølgelig skal udstene dadler og andre ting, hvis der er sten i. 😉
Når man køber figner, skal man derudover være opmærksom på, at nogle af dem er rullet i rismel. Det vil paleo folk f.eks gerne undgå.
Og nogle abrikoser indeholder svovl, for at bevare den flotte orange farve. Det er man fri for, hvis man køber de økologiske… Generelt, synes jeg, det er en god idé at se på indholdet af sit tørrede frugt, og så vidt muligt vælge de “reneste” varianter. Altså dem, der er tørret frugt og ikke noget andet. 🙂
Smag
Ud over nødder og tørret frugt, kan man putte alle mulige forskellige krydderier og smagsgivere i. Det tilføjes, efter nødderne er blendet, så det bliver fordelt godt. Man behøver dog ikke smag, og man kan sagtens holde sig til det helt simple som f.eks vaniljepulver. Kakao er dog også en sikker klassiker, men der er faktisk helt frie tøjler. Lakridsrods pulver er lækkert, hvis man kan lide det, kanel og andre julekrydderier smager også glimrende, og er man til ingefær, citron-/appelsinskal eller måske kaffe, er det klart også en mulighed. Uanset hvad er man dog nødt til selv at smage til, hvor meget man synes er godt, og der kan sagtens æltes mere i, efter massen er blendet færdig. Så start hellere med lidt for lidt end lidt for meget. 😉
Bruger man Ingefær eller lignende, skal det lige skrælles, skæres i mindre stykker på tværs af trævlerne, og blendes, inden eller sammen med nødderne, så det er grundigt findelt. Bruger man kaffe, skal det helst være ret stærkt, så man ikke tilfører for meget væske.
Udrulning af konfekt kugler
Konfekt massen kan bruges, ligesom man ville bruge marcipan. Jeg kan godt lide at samle det lidt med hænderne og rulle det til pølser, som jeg skærer i ensartede stykker, og triller til kugler. Man kan også bare pille stykker af massen og trille, men jeg synes, det andet er nemmere. Man kan f.eks også putte en nød eller mandel inden i hver kugle, hvis man har lyst til det…
Pynt af konfekt kugler
Og med det kommer vi så til pynt. Den nemmeste løsning er, at trille konfekt kuglerne i kakao, kokosmel, lakridspulver, frysetørret bær-krymmel, eller noget andet, der kan forsegle den klistrede overflade. Mine erfaringer med at rulle i lakridspulver er dog, at det hurtigt suger fugt, og bliver endnu mere klistret. Specielt, hvis man putter kuglerne i køleskab eller pakker dem lufttæt. Så det er ikke helt så effektivt som at trille i kakao, men det smager jo godt alligevel. 🙂
Man kan også dyppe i noget god chokolade og derefter pynte med frysetørret bær, eller andet. I så fald vil jeg anbefale, at man læser op på temperering af chokolade, hvis man ikke kender til det i forvejen. Jeg har ikke selv haft tid til, at sætte mig godt nok ind i det, på nuværende tidspunkt, til at give en perfekt forklaring, men det er der heldigvis rigtig mange andre, der har. F.eks Mette Blomsterberg. 🙂
De færdige konfekt kugler opbevares bedst på et køligt sted, i en lufttæt beholder.
Herfra er vidst efterhånden kun tilbage at sige: held og lykke med dit “sundere konfekt” projekt. Skriv endelig en kommentar, hvis du har spørgsmål til noget, eller erfarer et eller andet, jeg ikke har fået med. 🙂
Skriv en kommentar