Carpaccio som hverdags hovedret?

Forstil jer sprød salat, med søde, modne nektarin både, tynde skriver lufttørret skinke og salte nødder…
Det er jo ikke rigtigt carpaccio, men jeg ved ikke rigtigt hvad jeg ellers skal kalde det. Jeg kunne opfinde et navn, men altså…
Det minder nok mest om sådan en spansk eller italiensk forret. Med Serranoskinke, rucola og olivenolie. Men jeg synes, jeg har ført det til et nyt niveau. Måske ikke helt i ånd med det meget enkle, italienske køkken. Tilgengæld kan det nu serveres som en frisk sommer forret såvel som hovedret, fordi jeg har tilføjet en masse ekstra ingredienser! Der er stadig en genial balance imellem sprødt, sødt, salt osv. Det er super nemt at lave, og så mætter det på en dejlig let måde. 😀

Dejligt nem og let sommermad - spansk tapas inpireret. antipasto salat, parmasan og nektariner

Ingredienserne

Det er faktisk ikke som sådan en opskrift, for der er ikke noget der skal tilberedes. Man skal bare anrette nogle rigtig nemme og lækre ingredienser på en tallerken, og så er man spiseklar. Det er sådan noget man kan kaste sammen, hvis man har været lidt for længe i haven, en sommeraften.. – Når man ser på uret og tænker “Hold da op, vi skal jo også have noget at spise”. Det kunne også fungere som en frisk forret til grillmad. På den anden side er det faktisk lige så nemt og godt resten af året. Der er en del variations muligheder, der gør, at man kan arrangere det, lidt efter hvad man har, og hvad er der i sæson. Ingrediens listen ser, mere eller mindre, sådan her ud:

Salat – Rucola, feldsalat, spinatblade, napolitana mix el.
Fint skåret kød – Skinke, pølse eller en antipasto blanding. Serranoskinke, parmaskinke, Carpaccio, Chorizo, Panchetta…?
Frugt – Nektarin, fersken, mandarin. Eller måske endda friske figner eller bær? Melon? Jordbær, hindbær? Mmh…
Salte nødder – Peanuts, cashew, pinjekerner…
Ost – Friske skriver mozzarella, høvlet eller revet parmesan, el.
Lidt fint hakket salatløg, rødløg, forårsløg eller purløg.
Et par dryp god olivenolie.
Måske et par dryp af en cremet frugt balsamico, hvis man har det.
Og måske lidt friskkværnet peber.

Portioner

Normalt laver jeg portionen her, med de ingredienser der står, til to personer. Vi deler en hel pakke rucola, en pakke kød eller to, alt efter størrelsen, og en nektarin til hver. Selvfølgelig alt efter om det lige er det, eller noget andet, vi har. Så fordeler jeg det, så Bjarken, som er noget større end mig, og selvfølgelig derfor spiser noget mere, får en større portion, og jeg får en lidt mindre.
Hvis man, i stedet for at bruge det som hovedret, serverer det som forret, kan man jo anrette det på et stort flot fad, eller portions anrette i mindre portioner. Så er der naturligvis til mere end to personer. 😉

Det kan virke voldsomt med en hel pakke salat, men bare vent, til alle de andre ting kommer på! 😉
Salaten skylles og anrettes på tallerken først. Jeg plejer derefter at dryppe lidt olivenolie på salaten, og drysse løg på. Så lægger jeg kødet, og så bliver resten anrettet pænt ovenpå.

Jeg prøver altid at ramme en balance mellem den sprøde salat, det søde og saftige fra frugten, det lidt seje og salte kød, lidt salt fra nødder og parmesanost, hvis man bruger det, osv. Og jeg synes det er lykkedes godt her. Det er sådan en ret hvor man bliver dejligt mæt af smagsindtryk. Og måske også synsindtryk, for det ser jo frisk og lækkert, farverigt ud!

– Lærke

One Comment

Skriv en kommentar