Grydebrød med græskar

Jeg har tidligere skrevet et ret langt indlæg, om det der virkelig gode grydebrød. Her kommer et til. Om græskar grydebrød. Af to årsager: For grydebrødets skyld, – for at vise, hvordan man sagtens kan tilføje andre ting, som bestemt ikke gør det værre, men også fordi jeg efterhånden har stablet et ret grundigt græskartema på benene. Jeg synes altså det er en skam, at alt det græskarfyld fra halloween hoveder, bare bliver smidt ud, og her er så et endnu et eksempel på, hvor det kan bruges!

Nybagt græskar grydebrødJeg går ikke så meget i detaljer, med tekniske forklaringer her. Hvis man gerne vil have lidt mere af det, kan man læse mit tidligere grydebrøds indlæg. 🙂

Opskriften på mit græskar grydebrød

Da det jo er græskar grydebrød, har man selvfølgelig brug for en støbejernsgryde.
Derudover skal man bruge følgende ingredienser:

Ca. 300 g blendet græskar fyld
En lille klump gær, ca. på størrelse med en ært. Eller 1/4 tsk. tørgær
2 tsk salt
3 dl vand
100 g fuldkorns mel
Og 500 – 600g hvedemel

Da græskarret er ret sødt i sig selv, har jeg valgt ikke at søde brødet yderligere.
Det kan faktisk godt bære en del mere græskar. Man skal bare være opmærksom på, at der også skal mere mel i, og at brødet måske skal bage lidt længere.

Har man problemer med at få græskar kødet blendet, f.eks fordi man kun har en stavblender, kan det være en fordel at tilføje lidt af vandet, der skal i dejen, mens man blender. Det letter opgaven betydeligt!

Derudover starter man med at opløse gæret i vandet. Her tilsætter man salt, græskar fyld og fuldkorns mel, og rører det sammen, så der ikke er klumper i. Så tilsætter man hvedemel, og rører dejen sammen til alt melet er rørt med. Så dækker man den til og lader den hæve 10-12 timer.

Når dejen har hævet, hælder man den ud på et meldrysset bord og folder den hurtigt om sig selv, et par gange, så den er dækket godt med mel. Så putter man den tilbage i en stor skål, der er smurt med lidt olie, så dejen ikke klistrer fast. Så lader man den hæve i yderligere to timer.

Når der er ca. en halv time tilbage af hævningen, tænder man ovnen, på 245 grader ved varmluft, og sætter den tomme gryde ind, så den kan nå at blive varmet godt op. Det er vigtigt at gryden er meget varm, når man putter dejen i, ellers kan brødet finde på at brænde fast.

Gryde i ovnen

Når hævetiden så er gået, tager man gryden ud af ovnen, og pas på, den er altså meget varm! Man kan godt drysse bunden af gryden og toppen af brødet med et eller andet. Måske havregryn, mel, kerner eller frø… Men derudover tipper man bare sin dej over i gryden; forsigtigt, så den ikke punkterer, eller klasker ned og falder sammen. Så sætter man låget på igen, og bager brødet i 30 minutter. Efter den halve time, tager man låget af, og bager brødet yderligere 15 minutter.
Skorpen må, efter min mening, gerne blive rimelig mørk, men bliver den for mørkt, må man skynde sig at skrue lidt ned for varmen.

Når græskarbrødet kommer ud af ovnen, skal det lige køle. Jeg lader, for en sikkerheds skyld, næsten altid mit køle lidt af i gryden, inden jeg vender det ud, og lader det køle yderligere på en rist.

Græskar grydebrød

Græskaret giver dette grydebrød en flot gullig glød. Det smager skønt nybagt, – måske med lidt hjemmelavet græskar marmelade, – men det smager også fantastisk ristet. Hvis man har mere tilbage de følgende dage. 🙂

frisk bagt græskar grydebrød

 

– Lærke
Græskar grydebrød med smør

2 Comments

Skriv en kommentar