Grydebrød med græskar

Jeg har tidligere skrevet et ret langt indlæg, om det der virkelig gode grydebrød. Her kommer et til, af to årsager: For grydebrødets skyld, for at vise, hvordan man sagtens kan tilføje andre ting, som bestemt ikke gør det værre, men også fordi, jeg lidt efterhånden, har stablet et ret grundigt græskartema på benene. Jeg synes altså det er en skam, at alt det græskarfyld fra halloween hoveder bare bliver smidt ud, og her er så et endnu et eksempel på hvor, det kan bruges.
Jeg går ikke så meget i detaljer, med tekniske forklaringer her. Hvis man gerne vil have lidt mere af det, kan man læse mit tidligere grydebrøds indlæg. 🙂

Nybagt græskar grydebrød

Da det jo er grydebrød, har man selvfølgelig brug for en støbejernsgryde.
Derudover skal man bruge følgende ingredienser:

Ca. 300 g blendet græskar fyld
En lille klump gær, ca. på størrelse med en ært. Eller 1/4 tsk. tørgær
2 tsk salt
3 dl vand
100 g fuldkorns mel
Og 500g hvedemelGræskarfyld på vægt

Da græskarret er ret sødt i sig selv, har jeg valgt ikke, at søde brødet yderligere.
Det kan faktisk godt bære en del mere græskar, så skal man bare  være opmærksom på, at der også skal mere mel i, og at brødet måske skal bage lidt længere.

Har man problemer med, at få græskar kødet blendet, fordi man f.eks kun har en stavblender, kan det være en fordel, at tilføje lidt af vandet, der skal i dejen, mens man blender. Det letter opgaven betydeligt.

Derudover starter man med, at opløse gæret i vandet, der tilsætter man salt, græskar fyld og fuldkorns mel og rører det sammen, så der ikke er klumper i. Så tilsætter man hvedemel og rører dejen sammen, til alt melet er rørt med, og så dækker man den til og lader den hæve.
Den skal hæve 10-12 timer.

dej til græskar grydebrød

Når dejen har hævet hælder man den ud på et meldrysset bord og folder den hurtigt om sig selv, et par gange, så den er dækket godt med mel. Så putter man den tilbage i en stor skål eller noget lignende, der er smurt med lidt olie, for at dejen ikke klistrer fast. Og så lader man den hæve i yderligere to timer.

Gryde i ovnenNår der er en halv til en hel time tilbage af hævningen, tænder man ovnen, på 245 grader ved varmluft, og sætter den tomme gryde ind, så den kan nå at blive varmet godt op. Det er vigtigt at gryden er meget varm, ellers kan brødet finde på, at brænde fast.

 

Når hævetiden så er gået, tager man gryden ud af ovnen, og pas på, den er altså meget varm! Man kan godt drysse bunden af gryden og toppen af brødet, med et eller andet, havregryn, mel, frø… Men derudover tipper man bare sin dej over i gryden; forsigtigt, så den ikke punkterer eller klasker ned og falder sammen. Så sætter man låget på igen og bager brødet i 30 minutter. Efter den halve time, tager man låget af og bager brødet yderligere 15 minutter.
Skorpen må, efter min mening, gerne blive rimelig mørk, men bliver den for mørkt, må man skynde sig at skrue lidt ned for varmen.

Når brødet kommer ud af ovnen, skal det lige køle. Jeg lader, for en sikkerheds skyld, næsten altid mit køle lidt af i gryden, inden jeg vender det ud og lader det køle yderligere på en rist.

Græskar grydebrød

Græskaret giver dette brød, en flot gullig glød. Det smager skønt nybagt, men det smager også fantastisk ristet. Hvis man har mere tilbage, de følgende dage. 🙂

frisk bagt græskar grydebrød

 

– Lærke

Græskar grydebrød med smør

One Comment

Skriv en kommentar