Flaxseed gel – No poo opskrift og historie

Her er et lidt andet emne, end jeg normalt blogger om. Nemlig hårpleje, og en opskrift på “flaxseed gel” eller på dansk “hørfrø gelé”.
Det er måske også et indlæg, hvor man kan lære lidt om mig. Det er nemlig næsten 3 år siden, jeg trimmede håret HELT kort. I den forbindelse stoppede jeg også med at vaske mit hår. I hvert fald med konventionel shampoo og andre produkter. Så jeg tænkte, at jeg lige ville dele en opskrift, på noget af det jeg bruger i stedet for, og fortælle om min oplevelse med det… 😀

Lidt historie om “No poo” og naturlig hårpleje

Det giver sig selv, at der er nogle ret væsentlige, både økonomiske, men også miljømæssige fordele ved ikke at vaske hår. Det er dog ikke de eneste grunde til at lade være. Hvis håret blev virkelig ulækkert, tror jeg folk ville opgive på forhånd, men det er heldigvis ikke tilfældet! Det er klart en læringsproces, hvor man skal finde ud af, hvad der virker, og hvad ens hår har behov for. Og der kommer til at være dårlige hårdage i starten, men i det store hele, hvis man gør det rigtigt, er det altså rigtig sundt for håret, og mange oplever at få kraftigere og flottere hår end nogensinde, efter et stykke tid.

Jeg gjorde overgangen nem for mig selv, ved at trimme alt mit hår af. Ikke at jeg havde planlagt det så meget til at starte med, men de to ting kom bare til at hænge virkelig godt sammen. Egentlig var planen bare, at jeg skulle prøve at være korthåret. Da jeg så blev det, tænkte jeg, at der da ikke var nogen grund til at vaske det hår, der ikke var der mere. Efterhånden som mit hår groede ud, var det dog noget, der begyndte, at give rigtig god mening for mig, og på den måde, har jeg altså ikke vasket det siden! Nu er det skulderlangt, og forhåbentlig bliver det længere. Tidligere har jeg altid haft en fornemmelse af, at mit hår kun kunne nå en vis længde, inden det blev så slidt, at jeg måtte klippe det. Det er noget helt andet nu!

De to billeder her, er fra mine indlæg om hårbånd og scrunchies. På det med hårbåndet kan man måske fornemme, at mit hår er kortere. Det er lidt over et år siden, og det med scrunchien er altså fra for ganske nyligt. 🙂

Det her er ikke nødvendigvis en opfordring til, at alle absolut skal gøre det samme som mig. Det handler jo om at finde ud af, hvad der virker for en selv. For det er meget individuelt, og det er noget af en rejse. Det tager tid. Så man skal altså være opsat på det.
Der er tilgengæld rigtig mange forskellige versioner, og man kan sagtens begynde gradvist.
Nogen bruger intet, og gør aldrig håret vådt, men børster med trækamme og hårbørster med vildsvinehår, som skulle være sundere, og fordele de naturlige fedtstoffer bedre end plastik. Nogen bruger kun vand. Nogen bruger conditioner, men ikke noget andet. Nogen bruger forskellige naturlige shampoo’er og produkter, man kan købe.
Jeg er en af dem, der bruger forskellige naturlige ting, og laver nogle ting selv. Børster aldrig rigtigt mit hår, men filtrer det ud med hænderne. Det filtrer overraskende lidt. Jeg bruger i øvrigt også henna, ligesom en del andre. Jeg har dog fundet en pulverblanding, der kun er en hårkur, og ikke giver farve. Derudover bruger jeg naturlige olier, som kokos-, mandel- og arganolie, og indimellem en enkelt dråbe æterisk olie i stedet for parfume.

Mange af de her naturlige hårpleje remedier kan også sagtens bruges, selvom man ellers vasker hår som normalt. Før det her skyllede jeg også en gang imellem mit hår i eddike, eller lavede en hårmaske af æggeblomme. Det efterlod altid mit hår skindende og blødt, og gør det altså stadig!  Nu har jeg bare lært endnu flere tricks. F.eks. at man skal være opmærksom på hårdheden af sit vand. Hvis man bor i et område med meget kalk i vandet, hvilket jeg tror vi generelt har i Danmark, kan håret godt komme til at føles voksagtigt. Ikke fedtet. Bare underligt. Det er her eddiken kommer ind i billedet. For eddike bruges jo, som bekendt, til afkalkning. 😉

Rosmarin og hørfrø til flaxseed gel

Denne “flaxseed gel” skulle være specielt god til krøller, men også ellers. Jeg er ret vild med den, for den samler mine lokker og retter op mit hår, hvis jeg ligget det fladt henover natten. 😉

Opskrift på flaxseed gel – Hørfrø gelé

Man skal bruge to ingredienser, vand og hørfrø. Nogen bruger destilleret vand for at undgå kalk, men så avanceret er jeg altså ikke. Normalt vand virker fint for mig. Måske kan man bruge regnvand, det kunne jeg godt finde på. 🙂
Jeg plejer at tage 3 dl vand til 1 spsk hørfrø. Det giver en overskuelig, lille portion. Der skal ikke så mange hørfrø til. Det er utroligt så meget gelé de danner! Det får du at se snart…
De to ingredienser bringes i kog og simrer i 20 min. Hvis al vandet koger væk, eller man kan se, at geléen bliver for tyk, må man tilføje lidt mere vand. Det bliver lidt tykkere, når det køler. Hvis du får en fornemmelse af, at du står med sådan en brunlig snotmasse, har du ramt plet med konsistensen! 😉
Jeg kan godt lide, at tilføje en kvist rosmarin, eller friske rosenblade, i det sidste stykke kogetid, for at tilføje lidt god duft.

Opskrift på naturlig flaxseed gel - Eller hørfrø gele

Når de 20 min. er gået skal hørfrøene sigtes fra geléen. Det kan man gøre med en eller anden form for sigte, eller noget stof. Måske en gammel sok. Det har virket for mig, i mangel på bedre. 😉
Hørfrøene kan man jo så give til fuglene.
Den færdige gelé puttes i en eller anden beholder, og opbevares i køleskabet. Hvis man har en lille sprayflaske eller noget lignende, vil jeg klart anbefale, at man bruger sådan en. Det øger holdbarheden af geléen betydeligt! Hørfrø gelé kan nemlig, desværre, ikke holde sig i ret lang tid, da det jo er et helt naturligt produkt, og der ikke er nogle konserveringsmidler i. Så det skal altså opbevares i køleskab, og kasseres hvis det begynder at lugte dårligt, eller hvis det bliver muggent.
Måske kan man fryse det i en isterningbakke, og tø en terning op af gangen? Det må jeg forsøge. 🙂

Geléen kan påføres håret både vådt og tørt. Måske med en smule olie, men helst ikke andre produkter. Det føles ret slimet når man har det i hænderne, men når det først er i håret, er det rigtig fint.
Hvis man putter meget i, kan håret godt komme til, at føles lidt sprødt, når det er tørt, men det kan man arbejde lidt væk med hænderne.

Og lad os så lige tage den en gang mere. Nej, mit hår lugter ikke. 😀
Duften af de ting man renser håret med, kan nogen gange fornemmes. Det jeg bruger mest er eddike og æggeblommer. Æg er ikke slemt. Det dufter af frisk æggeblomme. Ikke af rådne æg. Eddike synes jeg derimod selv, lugter lidt fælt, så det bruger jeg ikke, hvis jeg ved, jeg skal et eller andet.
Der er lidt delte meninger om hvorvidt æteriske olier er gode at bruge, så man skal måske ikke pladre en hel masse i håret af det, men der skal virkelig heller ikke mere end en enkelt dråbe til, for at give en fin duft. Jeg plejer at blande en dråbe med en smule andet olie, og massere det ind i mine spidser. 🙂

Mere info om naturlig hårpleje!

Hvis man søger på Google eller Facebook, på “No poo” kan man finde flere grupper, og masser af mere information, om det her emne, hvad der sker når man stopper med at vaske håret, hvordan man lærer sin hårtype at kende og finder ud af, hvad ens hår har brug for. Folk med krøller har f.eks brug for andre ting, end dem med glat hår. 😀
Jeg synes klart, stadig, at der findes mest godt materiale på engelsk. Så hvis man har mod på at kaste sig ud i det, er det bare at komme i gang.
Jeg er stadig ikke ekspert, men jeg læser mig hele tiden lidt klogere. 🙂

 – Lærke