Syede Scrunchies

Scrunchies er fine! Jeg elsker dem! De er lidt blødere for håret end normale elastikker, og de syner bare af meget mere! Det er jo lidt meningen med dem. 😉
Derudover er de geniale at lave af stofrester. Hvad end man har en rest fra et andet syprojekt, eller et stykke tøj, der er gået i stykker, med et print man bare var super glad for. Man skal ikke bruge ret meget stof, for at lave en scrunchie. Man kan sy dem både i hånden og på maskine, og det er egentlig okay nemt. 🙂

Jeg vil gerne vise to måder, man kan sy de her scrunchies på, for der er lidt forskel på hvilken elastik man bruger. Jeg laver dem helst med noget elastiksnor eller -bånd, som jeg klipper et stykke af, og syr sammen eller binder. Man kan sagtens bruge en rigtig hårelastik, som jo er lukket i forvejen. Så skal man bare sy scrunchien elastikken. Det kræver lidt mere forklaring, men vi starter lige med den første, min fortrukne, måde.
Jeg syr mine scrunchies på maskine, men man kan som sagt, sagtens sy dem i hånden. 🙂

Scrunchie med elastikbånd

Man skal først og fremmest bruge noget elastik. Det kan være et fladt elastikbånd eller en kraftig, rund elastiksnor. Begge dele virker. Jeg kan godt lide, at mine scrunchies passer nogenlunde rundt om armen, til hvis jeg ikke har dem i håret. I mit hår passer det med, at jeg kan vikle schunchien to gange rundt. Det kan man gøre lidt som man vil. Hvis man har tykt hår, kan det være, man har brug for, at den er større, og omvendt hvis man har tyndere hår.
Alt efter om man har tænkt sig at sy, eller binde elastikken med en knude, skal man lige indlægge lidt ekstra elastik til det, inden man klipper. Et fladt elastikbånd ville jeg sy sammen, og en elastiksnor ville jeg binde.

Derudover har man brug for noget stof. Man skal bruge en strimmel, der er mindst ligeså lang som elastikken, når denne er strakt ud, sådan at stoffet ikke begrænser elastikken. Det må også gerne være længere, alt efter hvor poset man gerne vil have sin scrunchie. Bredden på stofstrimlen afhænger ligesådan af, hvor stor en scrunchie man vil have. Ca 10-15 x 40-50 cm synes jeg, giver et ret fint resultat.

Man syr først stofstrimlen sammen på langs, på vrangen, men efterlader et par cm. i hver ende, der ikke er syet. Jeg zigzagger lige for en sikkerheds skyld.

Så vender man stofrøret til retsiden. Derefter syr man enderne sammen, på vrangen. Når det er gjort skulle de gerne være lige til, at skjule inde i stofrøret. Så sætter man en sikkerhedsnål i sin elastik og trækker den igennem stofrøret, og så binder eller syr man elastikken sammen.

Så skal scrunchien bare lukkes. Hvis man har en tråd der passer nogenlunde i farven til stoffet, kan man godt bare folde siderne pænt sammen og sy det på maskine. Man kan vende den lidt rundt, så syningen sidder inderst i scrunchien, og ikke kan ses, når man har den i håret. Ellers må man lige sy det i hånden med nogle usynlige sting.

Scrunchies på eksisterende hårelastik

Til metode nummer 2 hvor vi skal sy en scrunchie en rigtig hårelastik, er vi nødt til at gøre det lidt anderledes. Stoffet der skal bruges er det samme, og med samme mål.
Faktisk kan man godt bruge en kraftig køkkenelastik. Jeg kunne ikke normalt drømme om, at putte en køkkenelastik i håret, men stoffet giver jo et beskyttende lag, og køkkenelastikker er tit mere elastiske end mange andre former for elastik. Nogen køkkenelastikker kan dog godt hurtigt blive møre og knække. Så på den anden side, ville jeg aldrig sælge scrunchies af køkkenelastikker, men jeg har altså lavet et par stykker til mig selv, for at teste det, og de er fine nok. 🙂

Man tager så elastikken og folder stoffet rundt om på vrangen, og syr kanterne, så elastikken kommer til, at ligge inden i. Igen med et stykke åbent i hver ende, som ikke sys. Så vendes stoffet rundt om elastikken, så vrangsiden kommer indad, også skal enderne sys sammen på vrangen ligesom før.
Igen kan man så vælge at lukke hullet på symaskine med en tråd, der passer i farven, eller man kan sy i hånden med de usynlige sting.

Der er rig mulighed for at personliggøre de her scrunchies lige til en selv! Så de passer godt til ens hårfarve og det tøj man ellers går i. Størrelserne også som jeg var inde på. Hvis man har stort og kraftigt hår, kan man jo bære nogle rigtig store og posede schrunchies. Hvis man har fint hår, må man måske tænke over, at de er lidt strammere og at stoffet ikke er for glat, så det glider ud af ens hår.
Hvis jeg har brug for, at min frisure holder godt en hel dag, kan jeg godt finde på, at sætte en normal hårelastik under min scrunchie, for at holde på kortere, løse totter, men ellers bliver den bare kastet i. Det synes jeg er det rare ved dem. Det må godt være lidt rodet og casual. 🙂

Scrunchies kan også sys af et bredt stykke pyntebånd, eller stof fra slips. Det er faktisk rigtig fint. Jeg har i forvejen lavet mig nogle hårbånd af slips.  Af et slips kan der sagtens blive til både hårbånd og scrunchies. Så der kan man altså få sig et matchende sæt, hvis man skulle have lyst! 😉

– Lærke

One Comment

Skriv en kommentar