Som lovet, er her en opskrift mere, på kage man kan lave i mikroovn.
Flødekarameller er måske ikke rigtigt kage, men alligevel. Det passer godt til temaet synes jeg. Så da jeg fandt ud af at det kunne lade sig gøre, var jeg selvfølgelig nødt til det!
Det her er simpelthen den hurtigste og nemmeste opskrift på flødekarameller i mikroovn! 😀
Ønsker man ikke at lave flødekarameller i mikroovn, kan opskriften også laves i gryde eller pande!
Laver man dem i mikroovnen, har man brug for en stor ildfast skål eller noget lignende, og selvfølgelig ikke metal. Med stor mener jeg temmelig stor, for karamelmassen vil rigtig gerne koge over. Derfor er det også en pænt dårlig idé at prøve at lave en dobbeltportion! Og med ildfast mener jeg: Tag lige noget du er sikker på, kan gå i ovnen. Karamel massen bliver RIGTIG varm. Jeg har knækket en af min mors glasskåle, som jeg troede var god nok. Det bliver noget varmt gris.
Lad derfor også være med at stikke tungen i det, inden det er kølet, og pas endelig på fingrene! 😉
Nogen bruger glukose sirup i karameller. Ærligt talt ved jeg ikke, om det gør det noget som helst anderledes end normal sirup. Og det er sværere at få fat i, så jeg bruger det ikke. Alt i alt vil jeg altså påstå, at det her er en nemmere opskrift end mange andre, der findes på flødekarameller i mikroovn. Fordi vi lige holder os til tre helt simple ingredienser!
Ingredienser til flødekarameller
½ dl Sukker
½ dl Sirup eller honning
1 dl Piskefløde
Smag
Nogen kan ikke lide smagen af honning i flødekarameller. Jeg er selv ret vild med det!
Flydende akaciehonning har ikke lige så meget honningsmag. Det er lidt dyrere, men man kan altså også sagtens bruge en sirup, som er mere smags neutral, eller har en helt anden smag.
Man kan også tilføje andet smag, hvis man har lyst. F.eks lidt salt, vanilje, lakridspulver, eller nøddeknas. Peanutbutter kunne jeg godt tænke mig at forsøge, men jeg ved ikke om det vil ændre i konsistensen.
Instant coffee kan også bruges. Jeg har blandet 1-2 tsk i, og rørt med fra starten. Så snart det bliver varmet op, bliver det opløst fint, og det smager godt, hvis man altså kan lide kaffe. 🙂
Fremgangsmåde
Ingredienserne blandes simpelthen bare, i den der store, ildfaste skål, og så skal det i mikroovnen.
Jeg giver det 5 minutter, rører rundt og så 2-3 minutter mere.
Mikroovne er dog forskellige, så det kan være lidt individuelt, hvor meget karamellerne skal have. Jo mere man giver dem, jo hårdere bliver de, som udgangspunkt.
Er du nervøs over at starte med at give alle 5 minutter, kan du sagtens give massen lidt mindre af gangen, og røre rundt ind imellem.
Har du et sukker termometer, skal temperaturen på den færdige karamelmasse ligge på omkring 125 grader, men man kan godt lave et forsøg af hårdheden, uden at kende temperaturen.
Hvis man køler en lille smule af karamelmassen ned, f.eks i koldt vand, har man et rimeligt billede af den færdige konsistens. Farven er også en rigtig god indikator. Ligner farven flødekaramel, er de sikkert ved at være gode. Er det for lyst, skal det nok have lidt til.
Forskellige mennesker fortrækker også flødekarameller af forskellig hårdhed. Så prøv dig frem, og giv det lidt mere eller mindre næste gang. 😉
Selv hvis det er kølet helt af, og man konkluderer, at massen er for blød, kan man dog også sagtens skrabe det tilbage i skålen og give det mere varme! Det eneste der faktisk kan gå rigtig galt, er hvis man kommer til at brænde det på, og det har jeg endnu ikke oplevet! 🙂
Man kan hælde den færdige flødekaramel masse i fine chokoladeforme, men man kan også bare hælde det i en lille form, der er beklædt med bagepapir. Når det så er kølet lidt af, kan man skære eller klippe flødekaramellerne, i passende bidder.
Alt efter hvor store man laver dem, burde der blive 40-50 flødekarameller af portionen her.
Når de er helt kølet af, burde fedtstoffet i fløden gøre, at karamellerne ikke klistrer alt for meget sammen, men man kan godt drysse dem i lidt flormelis. Eller pakke dem ind enkeltvis i cellofan eller bagepapir. Bløde flødekarameller er selvfølgelig mere tilbøjelige til at klistre end hårdere flødekarameller.
Karamellerne skal opbevares køligt, men helt ærligt, har jeg aldrig oplevet, at der er flere tilbage, at opbevare. De bliver simpelthen spist. Så gode er de. 😉
Karamelsauce i mikroovn!
Hvis man giver karamelmassen en del kortere tid i mikroovnen, kan man også bruge denne opskrift til hjemmelavet karamelsauce. F.eks til at hælde over is, pandekager eller noget lignende. – Mine tænder løber i vand lige nu. Det kunne jeg faktisk godt spise.
Prøv at give det 2-3 minutter af gangen, og rør ind imellem, indtil du er tilfreds med konsistensen. Det skal være lysere i farven end flødekaramellerne. Bliver det for tykt, kan man tilføje lidt mere fløde.
Og hvis der er rester, kan man altid varme det op igen, til karameller. 😉
Skriv en kommentar