Hjemmedyrkede Spirer

Alle kender karse, og de fleste kender nok også til bønnespirer, men det er mit indtryk, at den generelle kundskab indenfor dette emne, ikke er meget mere udbredt end det. Og det er en skam. Ikke fordi, der som sådan er noget galt med de der kedelige plastik bakker med karse, man kan købe færdiggroet, men dyrkning af spirer, er mere end det!
Spirer er mega sunde. Og jeg kan rigtig godt lide hele processen med at se de små spirer gro. Det jo sjovt at dyrke sine egne ting til middagsbordet. Det er så nemt, at selv børn kan være med, og det kræver virkelig ikke mere plads end hjørnet af et køkkenbord eller en vindueskarm… 😀

Spirer

Der findes et sandt virvar af forskellige frø, man kan dyrke sine egne spirer af. Alt fra broccoli og forskellig kål, til bønner, ærter, og interessante velsmagende ting, som fenikkel og sennep. Ikke bare karse og ikke bare bønnespirer. Jeg ved ikke, om grunden til, at de er mest udbredt er, at det er de nemmeste at have med at gøre, men mange andre frø, er faktisk slet ikke så svære, heller, og man har egentlig ikke brug for ret meget udstyr.

Spirebakker

Jeg har ganske vidst nogle spirebakker og de fungerer også udmærket. Det er den firkantede grønne plasticmodel, som, for nogen, måske vil virke velkendt. Jeg har arvet både min mors og min mormors, men den model er altså stadig helt “up to date”. 😉

spirerbakker

Måden man dyrker spirer på i sådanne spirebakker er, at man først lægger sine frø i blød i vand. Der må ikke være for mange, for de vokser en del og det er vigtigt, at der er god plads i spirebakken. Frøene skal stå i blød i nogle timer. Måske natten over, alt efter hvilke frø, der er tale om. Herefter skulle man gerne kunne se, at de har suget en masse væske til sig og er blevet større.
Derefter hælder man vandet fra, skyller frøene en gang og hælder dem over i en af bakkerne, hvor der er huller i bunden. Den sætter man oven på den nederste, lukkede del af “tårnet”, så vandet kan dryppe ud deri, og så sætter man det lille låg ovenpå og stiller det til side, så det kan passe sig selv.
Frøene har herefter brug for at blive skyllet, et par gange om dagen. De skal hele tiden holdes rene og fugtige. Når frøene begynder at gro, skal man være forsigtig når man vander, så man ikke kommer til at knække de skrøbelige spirer. Knækkede spirer rådner nemt, og kan ødelægge hele portionen. Derfor er det også en god idé, ind imellem at lugte til spirene og sikre, at de stadig dufter friskt og dejligt.
Når spirene efterhånden opnår den ønskede størrelse, er de klar til at blive spist. Og det tager ikke ret meget mere end en uge. 🙂

Spirer, en ugeSpirer i vat

En anden måde man kan gøre det på, er karsemetoden. Nogen frø egner sig bedst til det ene, nogen til det andet. Men denne måde, synes jeg absolut, er nemmest. Der er den ene ulempe, at man ikke rigtigt får glæde, af hele spiren, som man gør, når man dyrker i bakker, for, som du måske har gættet, går “karsemetoden” ud på, at man sår frøene i vat, og derved vil roden jo ikke være til at få med. Men det er så hyggeligt og nemt, at det er den metode jeg oftest selv bruger.

Alt man har brug for, er noget fladt med kanter på. Det kunne være en tallerken, et lille fad eller måske et låg fra et eller andet. Derudover skal man bruge noget vat og selvfølgelig frø. Om vattet kan man sige, at det er bedst, hvis det ikke indeholder blegemidler og lignende. Så det bør man måske først se efter, på emballagen. Af frø, er de mest egnede til dette, de mindre typer. Altså ikke som bønner eller majs, men f.eks lucerne, kløver eller sennep. Spirer af sennepsfrø, er en af mine personlige favoritter. De smager virkelig interessant, nærmest af peberrod og meget friskt. På billederne her, er der dog tale om kløverspirer, men de er nu også gode.

Vattet fordeles i den base, man har valgt, og gøres vådt. Derefter kan frøene drysses over og fordeles. (Igen, endelig ikke for mange frø, mine lå lige tæt nok) Når det er gjort stilles det hele til side og vandes ca. en gang om dagen, alt efter hvor meget det trænger, og efterhånden som det vokser til en brugbar højde, kan man begynde at klippe af det, til madpakker, frokost, salater osv…
Lækkert! 😉Spirer, klar til høst

Vil du vide mere om spirer, er der selvfølgelig meget mere info at finde. F.eks på Friskespirer.dk.
Det er en virkelig dejlig side, hvor man kan lære stort set alt, og også købe økologiske spirerfrø i massevis.
Det vil jeg anbefale, til dig, der har mod på mere. 🙂

  – Lærke

One Comment

Skriv en kommentar