Pulled duck smager vildt godt! Det er den korte version af min salgstale… Og jeg ved faktisk ikke rigtigt hvad jeg ellers skal sige om det, for det smager bare vildt godt! 😀
Som det meste andet pulled meat, tager det lidt tid at lave. Faktisk kan man sikkert godt bruge denne opskrift til andet kød end and. Så skal man bare lige have de rigtige tilberedningstider. Eller man kan prøve sig frem. – Når kødet er mørt, og kan pilles fra hinanden med to gafler, er det færdigt. Så simpelt er det egentlig…
Pulled duck er ikke det samme som “confiteret and”. Confiteret and koges i andefedt, i en gryde. I modsætning til pulled duck, som også tager en del timer at lave, men altså i ovnen.
Opskriften på pulled duck
Man kan bruge andebryst, andebryst-steg med ben i, og sådan set også lår. Eller en hel and, som dog skal have lang tid (5 timer) og vendes undervejs. Det er nemmest med andebryst. De skal have kortest tid, men jeg fik på et tidspunkt købt, hvad jeg troede var et virkelig godt tilbud på 4 stk store andebryster. Jeg havde bare ikke lige læst ordenligt, og det viste sig at være 4 andebryst-stege. Stadig et ret godt tilbud, men jeg vidste så ikke rigtigt, hvad jeg skulle bruge dem til. Indtil jeg kom i tanke om, at pulled duck da egentlig var oplagt. Det skal som sagt have længere tid i ovnen end andebryst uden ben, og der er lidt mere arbejde med at pille kødet fra benene, men det kan altså sagtens lade sig gøre. 😉
Man kan starte med at snitte skinsiden, af det and man bruger, og brune det på en pande, men man behøver ikke. Min erfaring er, at skindet alligevel ender med at blive lidt klamt, og man nok piller det meste fra i sidste ende.
Udover and skal man bruge et ildfast fad, eller en støbejernsgryde, med låg, der kan gå i ovnen. Altså ingen plastik håndtag eller knopper. Og så skal man have forvarmet sin ovn til 150 grader.
Sauce til pulled duck
Man har brug for en sauce at lægge sin and i. Man kan bruge en færdig BBQ sauce, eller blande en nem en af tomatpuré, sennep, ketchup, honning og krydderier. Eller man kan lave en, helt fra bunden, med løg, hvidløg, chili, tomater, æble, peberfrugt, rodfrugter og/eller andre grønsager. De skal så steges lidt møre, og blendes sammen med nogle krydderurter og krydderier efter smag. Jeg synes spidskommen og røget paprika er rigtig godt! Og næsten selvfølgelig noget chili eller cayennepeber. Hele laurbærblade giver også god smag, og kan let pilles fra når ens pulled duck er færdigt. Hvad man gør, er lidt op til ens egen smag og behag, og måske hvor meget overskud man lige har på dagen. Jeg plejer at bruge det som en kærkommen mulighed for at få ryddet op i mit køleskabt og brugt nogle rester, både af saucer, salsa, dressinger eller hvad jeg lige måtte have til overs, men også af grønsager.
Når saucen er hældt over andekødet, skal der låg på, og så skal hele gryden i ovnen.
Tilberedningstider på pulled duck!
Her startede jeg med at give mine to andebryst stege tre timer. Så mærkede jeg, og besluttede at de skulle have mere, byttede plads på dem, og gav dem en time mere. Så de fik fire timer i alt og blev rigtig fine!
Det må hellere få lidt for længe end lidt for kort. Det er ikke min oplevelse, at det bliver tørt, for der er jo sauce i, og også fordi and i sig selv, indeholder ret meget fedtstof.
Pulled andebryst, har jeg læst flere steder, kan nøjes med en times tid i ovnen. Min erfaring er, at det er for lidt. Igen kan man prøve sig frem og trække kødet fra hinanden med to gafler. Hvis det ikke er mørt nok, må det tilbage i ovnen og have noget længere tid.
Når tiden er gået, og kødet er rigtig godt mørt, skal det pilles helt i småstykker med to gafler. Man kan også få nogle fancy klo-værktøjer til det, men gafler virker altså glimrende. 😉
Hvis man synes, der er for meget væske, kan noget af det hældes fra, men helst først efter andekødet er trukket fra hinanden, for det suger ret meget til sig, når det bliver delt. Skindet kan som nævnt pilles fra, hvis det ligger i nogle ulækre klumper. Laurbærblade og andre hele krydderurter pilles også lige fra.
Servering af pulled duck!
Man kan godt tilføje en dåse bønner, majs el. hvis man kan lide det. Det synes jeg smager godt, og så rækker det også lidt længere. 😉
Om nødvendigt kan man lige sætte gryden tilbage i ovnen igen, så det hele bliver gennemvarmt.
Pulled duck kan f.eks serveres i tortilla pandekager eller burger, med hjemmesyltede rødløg, guacamole, tzatziki, eller måske humus?
Når man ikke at få spist det hele, er et godt bud til en af de følgende dage, at gøre som på billedet herover, og rulle det afkølede kød i nogle tortilla pandekager, lægge dem i et fad og drysse med ost. Så bager man dem lige i ovnen, til de er gennemvarme, og osten er smeltet og gylden.
Man kan også bare genopvarme kødet i en mindre gryde, eller simpelthen i mikroovnen. 🙂
Skriv en kommentar