Det er sommer! Og det er varmt lige nu! Øj hvor kunne jeg godt drikke en iskaffe! Og det er faktisk lige det vi skal til nu…! “Cold brew coffee” er nemlig din nye ven! Eller koldbrygget kaffe, som det, så smukt, oversættes til. Det er en rigtig god base for iskaffe! Og det er nemmere at lave end det lyder! Hvad end du er til stærk kaffe, et lille splash mælk, fløde, Baileys, hvinende sød sirup, eller noget helt andet – Ja selv hvis du egentlig ikke rigtigt er til kaffe, så kan man godt blande så meget karamelsauce og vaniljeis, i en frappe, at den kommer til at smage helt godt. 😉
Som navnet antyder, brygger man cold brew kaffe, kold i stedet for varm. Og nej, der er ikke nogen, der synes, at sådan en kop varm kaffe, der har stået og er blevet lunken, smager godt. Så giv lige det her rigtige, koldbryggede kaffe et forsøg! Det tager lidt tid, men det giver bare noget andet! Det bliver mere koncentreret, men på en god måde.
“De” siger at kaffen ikke danner ligeså mange bitterstoffer, når man brygger den kold, og over lang tid, så den skulle altså, af sig selv, smage lidt sødere og bedre. Det er absolut også min oplevelse! Tilgengæld er der rigtig mange, der siger, at der skulle blive mere koffein i cold brew. Nogen siger det modsatte. Det jeg har googlet mig frem til er, at koffein udvindes bedst fra kaffen, når man brygger varmt. Dog laver man gerne cold brew mere koncentreret end normal kaffe, hvilket selvfølgelig giver noget, men alt i alt, er koffein indholdet altså, nok ikke, meget højere. Så det passer altså ikke helt, det der med vanvittige mængder koffein.
Med det på plads kan vi starte med det helt basale til cold brew kaffen…
Kande til koldbrygget kaffe
I allerførste omgang, har vi ikke brug for andet end vand og kaffe, og noget at have det i. Da det ikke skal varmes, kan man selvfølgelig ikke bruge sin normale kaffemaskine. – Man kan faktisk godt bruge dele af den, og man kan bruge filtrene. – Mere om filtrering lidt senere.
Stempelkander kan også bruges. Så lader man bare kaffen trække i kanden, uden at trykke stemplet ned.
Der findes også kander, der er lavet specifikt til cold brew. Nogen minder meget om stempelkander, til “Immersion cold brew”, som er den metode vi bruger her, men der er også dyrere og større versioner til “Slow drip cold brew”, som er mere avancerede. Det kan man jo se på at investere i, hvis man har lyst, men det kan altså sagtens lade sig gøre at koldbrygge kaffe, med andre/billigere værktøjer!
Kaffebønner til Cold brew kaffe
Som det er med det meste, hænger kvalitet af råvarer, og smag af det færdige produkt, jo lidt sammen. Man kan altså godt få et fint resultat med sine billige formalede kaffebønner, men man kan også begynde at lege lidt med noget bedre. Hvis man selv kværner sine kaffebønner, kan man også justerer på hvor groft eller fintmalede de skal være, hvilket kan have lidt indflydelse på smagen af den færdige kaffe. Kværner man selv, må bønnerne godt være lidt groft malede, ligesom til stempelkande.
Præcis hvilke typer kaffebønner der er gode til hvad, er jeg ikke ekspert i.
Er du sådan en rigtig kaffe-maniac, så rister du vel selv dine kaffebønner i en ombygget popkorn maskine, og ved helt bestemt hvilke bønner, der smager hvordan, og er gode til lige netop hvad? Så er jeg, meget beæret over, at du er på besøg, her på min lille blog, og så må du da gerne efterlade lidt fif i kommentarfeltet, så jeg også kan blive klogere. Det gælder selvfølgelig også alle jer andre. Del endelig erfaringer og spørgsmål. Og tak fordi i er her. ☺️
Nå. Som jeg lidt kom ind på, kan man jo justere på styrken og smagen af sin cold brew kaffe på lidt forskellige måder: Med kaffebønnerne – Type, hvordan de er ristet og hvordan de er kværnet. – Det er det helt nørdede. Det der er lidt nemmere at gå til er mængden af kaffebønner til mængden af vand. Og selvfølgelig hvor længe cold brew kaffen trækker. Sidst nævnte kommer vi til lidt senere. Først…
Mængder
Jeg har brygget min cold brew med 100g kaffe til 1l vand. Det giver jo 10g kaffe pr. dl. Vand, og hvis det er en styrke, der passer en, er det jo rigtig nemt, at regne med. Så kan man nemt ændre målene efter hvor stor en portion, man vil lave, eller hvilken beholder man vil lave det i. Jeg har sådan en flaske, der er rigtig nem, lige at lægge i køleskabet. Den kan indeholde en liter, men da der jo også skal være plads til kaffebønner, er der ikke helt plads til en liter vand plus 100g kaffe. Så når jeg laver i den, bliver det 9dl vand og 90g kaffe. Af sådan en portion cold brew, har vi til 4 store glas iskaffe, eller 6 små. Så når vi kun er Bjarken og jeg, har vi altså til 2-3 dage. 🙂
Styrken er selvfølgelig smag og behag. Det samme med hvor meget man har brug for, at lave af gangen, så det kan være at du, med dine erfaringer, vil justere op eller ned.
Fremgangsmåde
Som sagt er det virkelig nemt at koldbrygge sin kaffe. Man måler vand og kaffebønner op, og hælder begge dele i en beholder med låg. En flaske, et stort glas, hvad end man har. Eller sin stempelkande hvis man har sådan en. Så ryster man det en gang eller rører lidt rundt, og så skal låget på. Her plejer jeg så at sætte det i køleskabet. Så vidt jeg har forstået, gør det egentlig ikke den store forskel, om man brygger ved stuetemperatur eller køleskabstemperatur, bare det ikke bliver varmt, men jeg kan godt lide at have det i køleskabet. Det virker, for mig, mest hygiejnisk, men jeg skal ikke kunne sige, at der absolut når, at gro nogle bakterier i kaffen, af at den står og trækker ved stuetemperatur.
Bryggetid
Jeg har læst forskellige steder at folk lader deres cold brew kaffe trække i alt fra 6-24 timer. Det kan man prøve sig frem med og evt. smage lidt på det undervejs.
Jeg tror vi er landet et sted ved 20 timer. Så jeg laver det eksempelvis om aftenen og lader det trække til næste eftermiddag.
Filtreringsmetoder
Når cold brew kaffen er færdig med at brygge/trække skal kaffegrumset filtreres fra. Det kan gøres med virkelig få midler. En tragt med et filter, en si, der er beklædt med ostelærred eller måske endda et viskestykke, Eller på stempelkanden. Her skal stemplet bare langsomt presses ned, og så kan kaffen evt. hældes på noget andet til opbevaring.
Det jeg selv har brugt til filtrering er ganske simpelt. Som en god gammeldags madam blå, hvor man hælder kaffen gennem en tragt med et filter. Med en farligt fin “Hario V60” kande, som den Bjarken har. Den billige hvide tragt, som min søster har, som kan sættes over de fleste beholdere. Eller man kan gøre fuldstændigt det samme, med tragten fra sin kaffemaskine.
Bruger man tragten og filter fra en kaffemaskine, skal man være opmærksom på, om der er en mekanisme der lukker tragten, hvis maskinen ikke er samlet. Hvis der ikke er det, kan man godt sætte det væk fra selve maskinen, men man kan jo også bare hælde det igennem filteret og tragten på maskinen. Og måske vil man gerne lige sørge for, at den ikke er fyldt med gammel indtørret kaffe, inden. 😉
Hælder man den filtrerede cold brew kaffe i en tætlukket beholder, skulle det kunne holde sig, i hvert fald i nogle dage. Jeg har ikke kunne finde et endegyldigt svar på, hvor længe det egentlig kan holde sig. Nogen siger et par dage-op til en uge, nogen siger 3 uger-flere måneder… Man kan selvfølgelig også bare bruge det med det samme. Vi når aldrig at have det mere end et par dage. 😉
Opskrifter med Cold brew kaffe
Så snart kaffen er filtreret er den klar til servering. Her kan man jo smage til om man vil justere på noget næste gang, og hvad man føler der skal i. Hvis man kan lide sin iskaffe stærk kan man nøjes med isterninger, men her kan man altså også rigtigt give sin fantasi frit spil. Man kan nøjes med lidt mælk eller fløde. Sukker, honning, eller en spændende sirup eller måske likør? 😉 Jeg har hørt, at folk blander tonic i, og siger det skulle være godt… Det må jeg prøve på et tidspunkt. Kondenseret mælk fungerer også rigtig godt! Man kan også blende det, med en lækker is, måske endda en nem hjemmelavet is, og toppe med chokolade eller karamelsauce… P:
– Lærke