Brændte mandler

Brændte mandler er noget jeg kan huske, helt fra jeg var barn. Min far har altid lavet dem selv til jul!
Da jeg var barn, kunne jeg ikke så godt lide mandler og andre nødder. Var der dog nogle sukkerklumper uden mandler i, så var de mine. Dem elskede jeg. 😛 Senere er jeg blevet noget bedre til det med nødder. Nu elsker jeg også mandlerne i brændte mandler, og det er i allerhøjeste grad stadig noget, der bliver lavet hvert år til jul.
Jeg har selv lavet dem en hel del gange, men faktisk er det ikke engang mig, der har fået “Mandel mester”-tjansen når det ikke er min far, der laver dem. Det skal åbenbart være en mandeting i min familie, så den har Bjarken overtaget, men det er nu også helt i orden, og de brændte mandler får lov at komme med på bloggen alligevel. 🙂

Hjemmelavet jule guf! Brændte mandler

Helt traditionelt,tror jeg opskriften er “pund til pund”. Dvs. at man bruger lige dele sukker og mandler. Det er da også det min far altid har gjort, men jeg synes godt, man kan bruge lidt mindre sukker. 😉

Opskrift på brændte mandler

Her har vi brugt 400g mandler
300g flormelis
En halv dl vand
Lidt kanel og lidt vanillesukker

Grunden til at vi bruger flormelis, er at det opløses og smelter hurtigere end almindeligt sukker, men almindeligt sukker kan også sagtens bruges.
Krydderierne kan varieres, men jeg synes personligt, at lidt kanel og lidt vanilje giver den rigtige julede smag. Man kan også tilsætte lakrids til sine brændte mandler, men dette skal først vendes rundt i de færdige mandler, når de er taget af varmen, ellers brænder det af, og får en grim smag.

Sådan laves brændte mandler

Ingredienserne puttes i en gryde eller pande uden slip-let belægningen. Temperaturen på smeltet sukker kan godt blive højere, end slip-let belægningen kan lide, og det har vi ikke lyst til at få i de brændte mandler. Det betyder naturligvis også, at man på alle tidspunkter skal passe på, at man ikke får sukker på fingrene, for det gør altså rigtig avs! 😉

Panden varmes op ved middel varme, og så rører man i mandlerne til sukkeret først er opløst i vandet. Har man problemer med at få sukkeret opløst, kan man godt tilføje lidt mere vand. Man skal bare være opmærksom på, at vandet skal koges fra. Så jo mere vand man tilføjer, jo længere tid tager det, før de brændte mandler er færdige.

Efter lidt tid vil sukkermassen begynde at koge og boble op. Man vil måske begynde at kunne fornemme, at det bliver tykkere, indtil det nærmest tørre ud og krystalliserer.
Herfra bliver man ved med at røre i mandlerne, indtil sukkeret igen begynder at smelte og blive lysebrunt.

Når alle mandlerne er ved at have en fin farve, er de færdige.
Herhjemme er der lidt delte meninger om hvor “brændte” mandlerne skal være. Bjarken tager dem af, næsten lige når sukkeret er begyndt at karamellisere, mens de stadig har en ret lys farve. Hvor jeg forstrækker en lidt mere mørk karamelliseret overflade, som også giver en lidt kraftigere smag. Så det er jo lidt op til en selv, hvornår man vil pille de brændte mandler af panden, men hellere give dem for lidt end for meget. Det smager ikke godt hvis de bliver rigtigt brændt! 😉
Når de brændte mandler er færdige, hælder man dem over på en bageplade, der er beklædt med bagepapir, og så spreder man dem ud til et jævnt lag, og skiller de værste sammenklistrede klumper ad, f.eks med to gafler. En fordel ved de lysere brændte mandler er, at de ikke klistrer nær så meget sammen. 🙂

God traditionel juleknas! Brændte mandler - Opskrift

God fornøjelse man mandel-mageriet. Og glædelig jul! 🙂

 – Lærke

3 Comments

Hæhæh. Det gør du bare. 😛 Det kunne være, at jeg skulle have en forklaring et sted, på hvad han er for en, når jeg bare omtaler ham som Bjarken. Han er min Bjarke jo. Jeg håber det giver mening for folk. 😛

Skriv en kommentar