Hyben marmelade

Jeg har lige været ude og plyndre alle hybenbuskene, på den vej, hvor mine forældre bor. Jeg fik nemlig sådan lyst til, at lave hyben marmelade. Jeg havde allerede gang i køkkenet og nogle blommer, og så kunne jeg jo lige så godt fortsætte. 😉
Hyben marmelade er ganske nemt, at lave, det kræver ingen geleringsmiddel, blot hyben, vand og sukker, og så smager det jo bare vildt godt!

hyben til marmelade

Det mest besværlige ved, at lave hybenmarmelade, er at pille kernerne ud, af alle de små frugter, og der skal altså relativt mange til, hvis man vil lave en nogenlunde portion. Så det kan godt være lidt tidskrævende, men det er også super hyggeligt. Bare at smide noget musik på og slå hjernen fra, for en stund, måske. 😉

Sådan her lavede jeg min hyben marmelade:

Jeg lavede kun en relativt lille portion, men princippet er jo det samme, selvom man laver portionen større.
Jeg havde plukket omkring 375g, som endte ud i ca. 230g, da jeg havde ordnet dem.
Jeg startede med, at skylde dem, skære toppene af og skære dem alle sammen i halve. Med en spids ende af en ske, begyndte jeg så at skrabe kernerne ud.
Det slog mig, at det muligvis havde været en god idé, at skylde dem efter kernerne var pillet ud, for at fjerne evt. tilbageblivende småkerner, men det fik jeg altså ikke gjort. Det gik nu også udmærket for det. 🙂
Kernerne skal ikke med i marmeladen, jeg ved faktisk ikke, om man kan bruge dem til noget andet. Hvis du ved det, hører jeg meget gerne fra dig, i en kommentar. 🙂

De ordnede hyben puttede jeg i en gryde, med vand og sukker.
Til mine 230g hyben, brugte jeg ca. 100g sukker og 2dl vand, og det lod jeg så koge i ca. 20min. Imens fandt jeg glas frem, i en passende størrelse, som jeg skoldede, så det var helt rent.
Derefter blendede jeg min hyben marmelade en lille smule, med en stavblender, justerede konsistensen, med en smule ekstra vand, og så hældte jeg det på glas og satte låg på, mens det stadig var skoldhedt. På denne måde, sikrer jeg mig holdbarheden, uden brug af konserveringsmidler. Når glasset så bliver åbnet, sørger vi for kun at have rent bestik i glasset, og så plejer det, at blive spist ret hurtigt, men det kan altså også godt holde sig i køleskabet, ret længe. 😉

Et lækkert glas hjemmelavet hyben marmelade

 

Man kan sagtens tilføje citronsaft, vanilje eller anden smag, måske endda anden frugt eller bær, til sin hyben marmelade, men jeg synes, det smager rigtig godt, i sig selv, så denne gang blev dette bare ren hyben. 🙂

 

  •  – Lærke

Skriv en kommentar