Chokolade brødbudding

For nyligt eksperimenterede jeg lidt med en idé, jeg havde til en bolle opskrift.
Det blev desværre ikke så vellykket. Og det er jo hvad der sker ind imellem, men jeg syntes det var lidt træls, at skulle forsøge, at spise mig igennem en hel portion boller, som smuldrede mellem fingrene på mig.. 😛 Så jeg ledte lidt, rundt omkring, efter noget man kunne lave af gammelt brød, og så, halvt fandt/halvt udviklede, jeg denne opskrift…

Friskbagt chokolade brødbudding

Her på bloggen vil man nok efterhånden finde ud af, at jeg nærmest går ind for, at man ikke smider noget ud. Jeg ville gerne madspild helt til livs, hvis det kunne lade sig gøre. Det er nok lidt svært, men man kan jo starte i det små.
Og her kan man altså få brugt sit gamle hvide brød, boller, franskbrød, toastbrød osv. på en ret lækker måde.
Man kunne jo blande det i frikadellefars eller bruge det som rasp på en lasagne. ELLER man kunne lave “trilleboller” men jeg synes alligevel det her, var lidt sjovere. 😉
Det tager lidt tid at lave, da det skal stå og trække længe, med bortset fra det, er det rimelig simpelt.

Til en god stor portion af min Chokolade brødbudding, har man brug for:
400-500 g gammelt brød (Lidt fuldkorn gør ikke spor 😉 )
100-200 g god mørk chokolade
100 g sukker
100 g smør
2,5 dl piskefløde
1 dl mælk
3-4 spsk. stærk kaffe
Og 2 æg.

Hvis man ikke bryder sig om kaffe, kan det godt undlades. Det kan også skiftes ud med f.eks rom, eller man kan krydre kagen med noget helt andet, kanel, vanilje eller lignende.
Mængden af chokolade afhænger lidt af, hvor stærk en chokoladesmag man ønsker. Jeg er selv VILD med chokolade, og putter gerne meget i.

Først, skal brødet deles i mindre stykker. Mit var ret tørt og smuldrede temmelig nemt, så jeg smuldrede det bare groft. Man kan også skære brødet i tern eller lidt større stykker, det er ikke så vigtigt, men er der en hård skorpe på, kan det være en god idé, at fjerne den.

Derefter varmes chokolade, sukker, smør, piskefløde, mælk og kaffe, enten i vandbad eller i mikroovn, indtil chokoladen er smeltet og fordelt. I en anden skål pisker man æggene sammen, og så hælder man langsomt chokolademassen op til æggene, mens man pisker grundigt.

Nu skal man bruge en ovnfast form. Bare hvad man lige har. Det er ikke så vigtigt. Dog vil jeg sige, at hvis man bruger en springform, så skal man helst være temmelig sikker på at den er HELT tæt. Ellers er der en pæn chance for, at man godt kan få chokoladesovs, i hele sit køleskab i løbet af natten…
Formen smøres og chokolademassen og brødet fordeles, i et par lag, med chokolade nederst og øverst, og så stamper man det lidt ned med en ske og dækker det til med et låg eller husfilm.
Derefter skal det stå og køle lidt på køkkenbordet, et par timer, hvorefter man sætter det i køleskabet og lader det stå, minimum til dagen efter, gerne 24 timer eller mere, så alt brødet kan suge en masse chokolade.

Inden chokolade brødbuddingen skal spises, bages den i en 180 grader, forvarmet ovn, ved varmluft, i ca. 30 minutter, til den er sprød på toppen. Den skal stadig være blød og lækker indvendigt. Og når den kommer ud, skal den lige køle lidt af, inden man kan serverer den, evt. med cremefraiche eller flødeskum til.
Velbekomme. 🙂

– Lærke

Skriv en kommentar