Her er en super nem opskrift på sød kartoffelmos. – Altså af søde kartofler. Ikke sødt som dessert kartoffelmos. (Hvis det er noget der findes) Det er stadig til aftensmad. Og det smager vildt godt! 😉
Her har jeg valgt, at lave det som brændende kærlighed med bacon topping. Det kan skiftes ud med noget andet, hvis man synes.
Det består af ret få, simple ingredienser, som alle kan holde sig længe i køleskabet, eller måske er noget man har alligevel. Så det er en god ting, at have i baghånden, hvis man godt kan lide at strække tiden mellem indkøbene, uden den helt store planlægning. 🙂
Det mest usunde ved denne søde, brændende kærlighed er baconen. Alt efter hvilke kostråd man følger selvfølgelig. Ellers består det egentlig af sunde, naturlige råvarer, der endda er rimeligt billige. Man kan selvfølgelig selv bestemme, hvor dyre og fine råvarer, man går efter, og på den måde regulere efter sit budget. 🙂
Portionen her er en nem lille sag, der passer godt til to personer, men den kan sagtens fordobles.
Til den søde kartoffelmos skal bruges :
Søde kartofler
En smørklat
Et æg
Et fed hvidløg, samt salt, peber og andre krydderier efter smag.
Her har jeg en pakke med 500g mindre, søde kartofler. Nogen steder kan man få dem så store, at én sød kartoffel faktisk passer til to personer. Man kan godt tilføje normale kartofler eller andre rodfrugter. Man skal bare være opmærksom på, at kogetiden på andre ting måske ikke helt er den samme.
De søde kartofler skrælles, hakkes i grove stykker, og sættes til at koge i en gryde, med vand der lige dækker. Hvidløgsfedet skrælles og puttes, helt, ned i gryden. Når det har kogt med, bliver det most fint ud med kartoflerne. Det smager ikke skarpt igennem, men det kan selvfølgelig undlades, hvis man ikke er til hvidløg.
De søde kartofler skal koge i ca. 15-20 minutter til de er møre, og imens de koger, kan man gøre sin bacon topping klar.
Ingredienser til bacon toppingen
En pakke bacon
Et stort løg eller to små
Normalt ville man måske bruge bacon i tern, men her kan man nok se, at jeg har brugt strimler, som jeg blot har skåret i grove skiver. Man kan også købe en klods bacon og selv skære i tern. 🙂
Baconen sættes til at stege lidt ved middel varme, inden de hakkede løg tilsættes, og steger med. Man kan bruge hvad man har af løg. Her blev det rødløg.
Man kan også tilføje andre grønsager, man lige har. Forårsløg, fenikkel, champignon, peberfrugt eller hvad man nu kan lide. Der er mange muligheder, og det ser jo fint ud på tallerknen med noget grønt. Jeg tilføjede lidt friske, grønne krydderurter fra haven. 🙂
Når de søde kartofler har kogt færdigt hældes alt vandet fra, og så skal de moses. Hvis man har en kartoffelmoser, kan man bruge den. Jeg bruger altid et gammeldags piskeris. Har man kun bløde piskeris, duer det ikke. Har man ikke andet, kan man godt blende sin kartoffelmos ganske let, men jeg synes hurtigt, det bliver slimet og flydende, så det vil jeg altså ikke anbefale.
Først moses smørklatten, salt og peber og evt. andre krydderier sammen med de søde kartofler. Derefter tilsættes ægget, som hurtigt blandes godt i. Det skal helst ikke nå at blive til spejlæg i den varme kartoffelmos. 😉
Når konsistensen er så grov eller fin, som man vil have den, er kartoffelmosen færdig.
Man kan servere sød kartoffelmos, ligesom traditionel brændende kærlighed, med syltede rødbeder. Jeg ville nok vælge syltede asier, for det kan jeg selv bedre lide. Man kan evt. også servere lidt brød eller salat til. Eller, som her, bare nogle friske grønsagsstænger. 🙂
- Lærke
Skriv en kommentar