Doris har fødselsdag!

I dag er det præcis et år siden, at Doris, min surdej, blev til! (28 januar 2014) Det her er fejringen! ;P
Så i går gjorde jeg klar til, at jeg i dag kunne bage fuldkorns boller. Min søster havde købt mig noget lokalt, groft Ølands hvede, der så blev en slags fødselsdagsgave til Doris, kan man sige… 😉

Ja, min surdej hedder. Det er lidt ligesom et kæledyr, der bor i mit køleskab.
Doris kommer ud, en gang i mellem og bliver passet og fodret osv.
Og jeg må jo have gjort det nogenlunde. Nu da der er gået et år. Da jeg begyndte “projektet”, havde jeg ikke meget forstand på det, men efter en hulens masse læsning og eksperimenter, er der da kommet en god del rugbrød og andet godt, ud af det. Og i dag skulle altså ikke være en undtagelse. Fødselsdage skal fejres, skal de. 🙂

Opskrift – surdejsboller med Ølands hvede:

Altså startede jeg i går med at sætte en skål med Doris, (altså min surdej) tilsat 3 dl vand og 300g af føromtalte, groft formalede Ølands hvedemel til hævning, (eller hvad man kalder det) natten over.

I dag tilføjede jeg 3 dl vand mere til dejen, samt 1 spsk salt og 1 spsk honning, plus 600g hvedemel, som jeg rørte meget grundigt i af to omgange. (Og så var jeg lige ved at glemme, at tage surdej fra til næste bagning. Det havde været en katastrofal ende på Doris, men jeg nåede heldigvis, at komme i tanke om det. xD ) Derefter æltede jeg dejen færdig, med et sted mellem 100 og 200g hvedemel mere, og lagde den i en skål med en sjat olie. Der fik den lov at hæve til dobbelt størrelse.

dej til hævninghævet dej

 

formede bollerhævede boller

Efter endt hævning delte jeg min dej i 24 lige store dele, som jeg formede og fordelte på to bageplader og så lod jeg dem hæve en time mere.
Herefter penslede jeg bollerne med lidt mælk og dryssede nogle af dem, med lidt sesam- og hørfrø og så bagte jeg dem, “i en kold ovn” dvs satte dem ind og tændte ovnen, ved 180 grader varmluft i en halv times tid.

nybagte boller
Jeg håber også Doris overlever til næste år og mange år frem. Det vil jeg i hvert fald stræbe efter. Tillykke med fødselsdagen Doris.
Gad vide hvor man er om et år… Det er ikke til at vide. 🙂

– Lærke

Skriv en kommentar