Bagemaskinen – En guide

For et stykke tid siden arvede jeg en bagemaskine.
Jeg syntes faktisk, det var lidt åndssvagt, men min mor havde en eller anden forestilling om, at sådan en da måtte være noget nær guds gave til mennesket…
Jeg selv var temmelig skeptisk, over om det nu også kunne være så nemt og smart og godt, som der blev reklameret med. Der måtte være en eller anden hage ved det, men når nu muligheden bød sig, kunne vi jo ligeså godt prøve den af…

Nu kan jeg sige, at der er ikke nogen hage ved det. Bagemaskinen er ikke guds gave til mennesket. Den er bare stille og roligt smart i al almindelighed. Men det er jo også godt nok.
Brødet får måske en lidt besynderlig form, og rørekrogen har det med at side fast i bunden, men den kan lave brød, og det er jo det den skal.
I nemheds point og for duften af nybagt brød om morgenen, scorer den høje karakterer…

bagemaskine brød

Intro til bagemaskinen

Da jeg fik bagemaskinen, fandtes der ikke længere nogen manual til den. Jeg var dog heldig at finde en manual på nettet. Måske ikke lige præcis til den model, men tæt nok. (Den er på forskellige sprog, men den danske del starter på side 10) Har du en helt anden model, kan du måske selv finde en manual til den, eller noget tættere.
Men i det store hele er en bagemaskine vel en bagemaskine. Det vigtigste man skal være opmærksom på er størrelsen på den. Altså hvorvidt den portion brød man laver, overhovedet kan være i formen. 😉
I den manual jeg fandt, findes der mange opskrifter i forskellige størrelser. Også på kage man kan bage i bagemaskinen. Det burde altså kunne lade sig gøre, at finde noget brugbart.

Sådan her ser min bagemaskine ud indvendigt. Den består af selve maskinen, selvfølgelig med varmelegeme osv. Og så er der formen brødet skal være i. Den sættes i ved at man skruer den med uret, og man piller den ud ved at skrue den mod uret. Nede i formen sidder rørekrogen, som er løs og kan løftes af. I min form kan man se, at nogen vidst på et tidspunkt har haft vendt rørekrogen forkert, hvilket har ridset en cirkel i bunden. Så det skal man lige være opmærksom på.

At bage i bagemaskinen

Det her er den opskrift jeg, eller rettere min bagemaskine, har bagt i dag. Det er en lille portion, jeg selv har modificeret lidt, så den er nemmere at huske, men her burde alle altså kunne være med.

ingredienser i en bagemaskine2 dl vand
1 spsk. olie
1 tsk. salt
1 tsk. sødt
1 dl havregryn
4 dl mel
1,5 tsk. tørgær.

Det vigtigste når man gør maskinen klar og putter ingredienserne i, (ud over, at sætte stikket i 😉 ) er rækkefølgen. De våde ingredienser skal i bunden og de tørre skal ovenpå. Gæren må ikke blive våd, før der æltes. Så derfor skal gæren altså aller øverst, evt. i en lille fordybning i melet. Det er også derfor, man bruger tørgær. Fordi normal gær, og tørgær hvis det bliver vådt, begynder at arbejde for tidligt. Salt og sødt, skal ligeledes holdes i bunden, da også det kan påvirke gæren.
Hvis der ikke står noget i opskriften man bruger, skal ingredienserne som regel i, i den rækkefølge de står i opskriften.
Man kan godt bruge normal gær, men så skal maskinen sættes i gang med det samme, og man kan derved ikke bruge timer funktionen. I så fald skal gæren opløses i væsken, og man skal være opmærksom på, at en lille pose med 11g tørgær svarer til en hel pakke med 50g normal gær. Så det må man lige regne lidt på.

displayet på en bagemaskine

Når ingredienserne er puttet i, skal maskinen indstilles. Der er en række forskellige programmer, som kan alt muligt mærkeligt. Til normalt brød er en basis indstilling glimrende. På min maskine er det 1. eller 2. program. Man trykker på menu knappen, indtil der står det ønskede program på displayet. Tiden vil sandsynligvis også ændre sig, efter programmet.
Størrelsen på brødet skal også indstilles. Det gør man på “loaf size”-knappen. (på min maskine er der en lille pil, der markerer indstillingen på displayet) Derudover skal der indstilles skorpefarve ved hjælp af “color”-knappen. Jeg vælger altid den mørkeste, hvilket ikke er ret mørkt på min maskine, men der kan jo være forskel, så der må man prøve sig lidt frem. Til slut skal tiden indstilles, hvis man vil bruge det.
Hvis man ikke sætter en tid, starter maskinen med det samme, også vil brødet være færdigt efter 3-4 timer. Det skulle gerne være den tid, der står på displayet. Det er nemlig et nedtællingsur. (I hvert fald på min maskine) Trykker man på + knappen, vil tiden således øges. Derved må man, hvis man vil bruge timer funktionen, lige regne/tælle sig frem til hvor længe, der går før brødet skal være klar. Sætter man f.eks brødet over om aftenen kl. 10, og vil have det færdigt næsten morgen, kl. 7, er der 9 timer til, og timeren skal indstilles til 9:00. Så trykker man på start knappen og lader maskinen være i fred, indtil den fortæller, at den er færdig. Sandsynligvis med en eller anden form for “bip”-lyd. 🙂

Brød i en bagemaskine

Når man skal have formen ud, er det en god idé at bruge grydelapper, for den er selvfølgelig varm. Og igen piller man formen ud, ved at dreje den mod uret.
Så vender man formen på hovedet og giver den et par lette dask. Så burde brødet gerne falde ud rimelig nemt. Dejkrogen sidder sandsynligvis fast i bunden af brødet, og den er altså også varm, så lad være med at forsøge at pille den ud med fingrene. I min maskine medfulgte et besynderligt lille værktøj, som er beregnet til at fiske dejkroen ud med. Har man ikke et sådant, må man jo prøve med noget andet, men forsigtigt så man ikke ødelægger bunden af brødet mere end højest nødvendigt. 🙂

Man kan nok se på dette brød hvorfor jeg efterhånden oftest laver de små portioner. Formen i min maskine er kvadratisk og altså ret høj men smal, og laver jeg de store brødportioner, får jeg brød der er tæt på at være højere, end de er brede. Det er både besværligt at skære ud og at spise. Så de små brød passer mig bedre. Jeg synes de er fine og overskuelige, men det er jo smag og behag.
I øvrigt er det jo så nemt, at man bare kan sætte et nyt over hver dag, hvis det endelig er.
Det her har godt nok været et rimelig langt indlæg med en del forklaringer, men når man først ved hvordan det virker, er det jo faktisk bare at putte ingredienserne i, trykke på 3 knapper også er man i gang. 🙂

Flere ting man bør overveje

En af de sidste ting jeg lige vil vende, har med let fordærvelige madvarer at gøre. F.eks mælk, der jo kan blive surt. Jeg ved ikke om sådan noget, rent faktisk, ville nå at blive dårligt i løbet af en nat, men jeg tror, det er en god idé at have i tankerne, at man ikke skal sætte timeren på maks, hvis man har med mejeriprodukter at gøre.

En anden ting man skal være opmærksom på, er at sådan en maskine absolut ikke er lydløs. Det erfarede vi herhjemme første nat vi satte brød over. Ikke fordi vi selv direkte blev vækket af maskinen, men vores hunde skulle måske lige havde haft en chance for at vænne sig til lyden. De havde bestemt deres helt egen mening om den besynderlige skabning, der stod og brummede på køkkenbordet. Den var ikke synderligt positiv… 😛
De har dog vænnet sig til det efterhånden. Så sætter man sin bagemaskine til at bage om natten, skal man lige tænke over at sætte den et sted hvor, om ikke andet, husets tobenede beboere ikke bliver vækket af den.
Man skal også være opmærksom på, at bagemaskinen jo bliver varm og skal kunne få luft. Så den må ikke dækkes til, eller gemmes væk i et skab, imens den bager.

Jeg håber at bare lidt af de informationer, jeg har samlet her, har været brugbare. Og at nogen af jer har fået inspiration og mod på at bruge de bagemaskiner i muligvis har stående, eller måske køber.
Pudsigt nok så jeg en stor Tefal bagemaskine i “min” genbrugsbutik, for et par dage siden. Den så ret ny ud og den kostede kun 75kr, så måske kan man være heldig. 🙂

– Lærke

17 Comments

Har du nogle erfaringer med at bage med rosiner? Min brugsanvisning siger, rosinerne skal stå i blød, men ikke hvor længe.

Det har jeg desværre ikke nej. Jeg tror dog bare jeg ville gøre som hvis jeg bager normalt. 🙂

Rigtig god og instruktiv gennemgang af bagemaskinen. Jeg har netop hentet min datters maskine ned fra loftet, manualen var væk, men nu kan jeg gå i gang. Tak for det?

Det er godt at høre at det kan bruges! Det er så ærgeligt hvis man bare at nødt til at kasserer noget fordi man mangler viden om hvordan det virker, ikke? ?
Mvh Lærke

Tak for god artikel!
Jeg lægger et badehåndklæde under min bagemaskine, så larmer den ikke så meget.

Jeg bruger mest min bagemaskine til at lave gærdej i, f.eks til pizza og kanelsnegle.
Er der nogen der har erfaring med at ælte surdej i bagemaskine?

Hej Lotte. Jeg har det ligesom dig. Jeg har ikke prøvet at ælte surdej i bagemaskine, men det må kunne lade sig gøre, hvis man lige regner på de rette hævetider osv. 🙂
Mvh Lærke

Hvorfor falder mit brød sammen, følger opskriften, temp på vandet Ca 30 grader

Hej Niels. Det er da et rigtig godt spørgsmål. Er det sket mange gange? Vandet burde jo ikke være for varmt. Der kan være lidt andre muligheder. Har du lavet det efter en opskrift der er beregnet til bagemaskine? Hvad for noget gær bruger du? Hvor længe står den og venter inden den går i gang, og er gæret øverst så det er tørt så længe? (Så behøver vandet faktisk ikke at være lunt, det er kun hvis du sætter den i gang med det samme) Kan gæret være kommet i forbindelse med salt eller sukker i for lang tid?
Lader brødet ellers til at være gennembagt? Så maskinen varmer ordenligt?
Hvis det er en større portion brød du laver, kan det være, at det skal have lidt længere tid end en lille.
Kan du komme til at lette lidt på låget undervejs, når brødet burde have hævet, og se hvor i processen, det evt. Går galt? 🙂
Håber du finder en løsning!
Mvh Lærke.

I vejledningen til min bagemaskine foreslås der at at reducere væskemængden med en spiseskefuld hvis brødet faldet sammen.
Men fejlen kan også være at der er høj luftfugtighed og meget varmt eller for meget gær.

Hej Lærke. Mange tak for dit skriv her. Vi har fået en bagemaskine magen til din, og gør som du og vejledningen til den skriver. Første brød, som blev bagt med det samme, sødmælksfranskbrød, blev perfekt. Men nu har jeg prøvet at skulle have friskbagt brød om morgenen 2 gange, som gik galt. Først var det franskbrød på program 2, altså første opskrift i bogen. Næste gang var det franskbrød på program 1, altså 2. Opskrift i bogen. Begge gange endte det med at der er en klump bagt dej i bunden, og så en masse mel på toppen, som ikke er rørt ned i dejen. Gæren er sikkert ikke kommet med i dejen, for den er jo på toppen. Har du oplevet det?
Mvh
Marianne

Hej Marianne. Det har jeg aldrig oplevet nej. Det lyder mystisk. Jeg går ud fra at i har læst alt hvad i kan i manualen? Og ingredienserne ligger i den rigtige rækkefølge. Jeg prøver at komme i tanke om andre ting der kunne være problemet.. Sidder dejkrogen stadig rigtigt, så den rører korrekt? Eller er der muligvis andet der kan hindre at ingredienserne bliver blandet ordenligt?
Håber i finder en løsning!
Mvh Lærke

Jeg har brugt bagemaskine i flere år, næsten kun til ‘franskbrød’, men plejer at tilsætte en håndfuld rosiner og et godt drys kanel. Giver en god smag.
Den gik til, så købt en Kenwood BM450, som faktisk giver pænere brød. Har så også prøvet med kager. Bager dem også fint.
ET TIP – når den er færdig med at røre kan man nemt fiske kniven op, så bliver der kun et lille hul i bunden af kagen.
Maskinen har ikke programmer til rugbrød, men jeg kan programmere min egen indstilling. På de steder jeg har set “rugbrød i bagemaskine” skriver de bare at jeg skal vælge program, men det er der ikke 🤔
Har du opskrifter til rugbrød ?

Hej Thorkil. Tak for dine vældigt brugbare input! 😊
Jeg har desværre ikke prøvet at bage rugbrød på bagemaskinen. I min manual er der heller ingen rugbrøds opskrifter.
Mon man kan sammenligne med “rigtige” opskrifter på rugbrød, og programmere, som du siger, sit eget program, med passende røre-, hæve og bagetid? Rugbrød skal jo normal vis røres og bages ret længe, men er der nogen forudinstillede programmer, der er lange nok? 🤷 Måske skal der justeringer til før det bliver perfekt..
Håber du finder ud af det! Og tak for dit spørgsmål. Nu er jeg nysgerrig. Det kan da være jeg selv skal begynde at eksperimentere lidt også. 😅
Mvh Lærke

Skriv en kommentar