Så blev det oktober, og nu kan vi ikke længere snige os uden om, at efteråret er godt på vej.
Her i oktober må man så småt tænke på Halloween. I dette tilfælde med hæklede græskar. 😀
Det er lidt blevet min redning fra julen. Ikke at jeg har noget imod jul! Jeg synes bare det er vanvittigt at begynde forberedelserne dertil allerede i oktober, som så mange andre gør. Så min regel er, at Halloween, i det mindste, skal være overstået først!
Og Halloween og efterår betyder altså græskar i min verden. Masser af græskar!
Jeg har også en lille guide til, hvordan man kan lave små søde græskar af cernit eller fimoler,
Men lige her er altså en guide til de små hæklede græskar. 🙂
Jeg har blandet lidt forskellige opskrifter, på disse hæklede græskar, og forbedret med usynlige indtagninger og lidt andet. Så nu synes jeg, opskriften er endnu bedre. 😉
De kan naturligvis laves i lige de farver, man har lyst til, men jeg fortrækker de orange nuancer, omend der også sniger sig lidt hvide ind i min samling.
Alt garn kan stort set bruges, men lige her hækler jeg i helt normalt bomulds garn, med en størrelse 2,5 hæklenål.
Måderne man kan starte de hæklede græskar på er mange. Jeg er begyndt at blive glad for det folk kalder “en magisk ring”. Det er ikke et navn man bør lade sig skræmme af! Det er faktisk ganske nemt at lave. Hvis man ikke kender den, har jeg her en lille guide til den magiske ring. Alternativt kunne man starte med f.eks en af de to følgende metoder: Første metode er at hækle 4 luftmasker og samle til en ring, man derefter hækler de 6 første fastmasker i. Det synes jeg dog efterlader et lidt for stort hul, i disse små græskar. En anden metode, jeg synes fungerer lidt bedre, er at hækle 2 luftmasker og derefter hækle de 6 fastmasker direkte i 2. luftmaske fra nålen.
Som begynder kan man jo prøve sig lidt frem, og se hvad man bedst kan få til at fungere. 🙂
Det der giver mig den pæneste start, synes jeg dog, er den magiske ring, som jeg starter med her på første billede.
1. Omgang består af 6 fastmasker, hæklet i den magiske ring. (eller hvad man ellers starter med) Når man har hæklet de 6 fastmasker, kan man begynde at stramme ringen lidt til.
2. omgang består af to fastmasker i hver af de første 6 masker. Altså 12 i alt. Når man har hæklet de første par masker på 2. omgang, kan ringen strammes helt til. Det skal være meget stramt, så det ikke løsner sig selv igen.
3. Omgang består ligeledes af fastmasker, der hækles 2 i hver 2. maske, så man ender omgangen med i alt 18 masker.
4. Omgang hækles der 2 fastmasker i hver 3. så omgangen ender med 24 masker.
5. Omgang hækles der 2 fastmasker i hver 4. hvilket gerne skulle give 30 masker.
Hvor længe man fortsætter med at tage ud, afgør hvor stort eller lille ens græskar bliver. Man kan godt stoppe ved 30, men her har jeg hæklet 6. omgang med 2 fastmasker i hver 5. så det gav 36 masker i alt.
Man kan også hækle græskaret større, ved at fortsætte samme system en eller flere omgange endnu. (2 fm i hver 6. = 42 og 2 fm i hver 7. = 48 osv.)
Efter 6. omgang, da jeg altså have 36 masker, markerede jeg lige hvor omgangen startede, med en stump grønt garn. Det kunne man godt have gjort tidligere. Det gør det lidt nemmere at se hvor man er nået til, uden at man skal til at tælle efter.
Derefter hæklede jeg to omgange lige opad. Altså uden at tage ud. Hvor mange omgange man hækler lige, afgør højden på græskaret. Så hvis man vil have dem lidt flade, nøjes man med at hækle en eller to omgange. Hvis man vil have dem mere fyldige, hækler man flere.
Så skal vi til at tage ind. Det kan også gøres på forskellige måder. Jeg har et tip til usynlige indtagninger her. De fungerer rigtig godt!
Vi tager ind efter samme princip, som vi tog ud. 36 masker bliver til 30. Vi laver altså først en omgang med 4 fastmasker, efterfulgt af en indtagning. Derefter 3 fastmasker og en indtagning, fra 30 til 24. Så 2 fastmasker og en indtagning, fra 24 til 18. 1 fastmaske og 1 indtagning, giver 12 og til slut 6 indtagninger, så vi ender med kun et ganske lille hul.
Så skal garnet klippes over. Vi skal bruge et rimeligt stykke til at sy med, så efterlad lige 30-40cm. Så trækker vi enden af garnet ud gennem sidste maske, så der er låst, og så er græskaret klar til, at blive fyldt. Jeg har nogle pladevat rester, der fungerer godt til formålet, men brug endelig hvad du har.
Jeg er også sluppet af sted med at fylde nogle af dem med små stof rester. Det kan man sagtens, så længe man har hæklet rimeligt stramt og fyldet ikke kan ses igennem.
Så er det jo både økonomisk og miljørigtigt. 😉
Fyldet skal pakkes rimelig godt, men heller ikke alt for hårdt. Jeg bruger enden af hæklenålen til hjælp, når fyldet skal stoppes i.
Når græskaret er fyldt, syr jeg lige en gang rundt om hullet og strammer det til.
Så skal der sys rundt om græskaret. Man stikker simpelthen bare nålen direkte igennem midten og strammer garnet til, det gør man i alt 6 gange. Selvfølgelig flere, hvis man vil have finere inddelinger. Jeg starter med at dele det i halve! Så er det lidt nemmere at få nogenlunde lige.
Til slut hækler man en grøn stilk, der sys fast i midten.
Den hækles enten i dobbelt garn eller i noget tykkere. Her har jeg hæklet i dobbelt.
Man hækler 5 luftmasker, og i dem 4 fastmasker. Ganske simpelt.
Jeg plejer at sy stilken fast med den orange garn ende, og så lige sy de grønne ender gennem græskaret en enkelt gang, så der ikke er noget der går op.
Så er der kun tilbage at klippe alle garn enderne af, og så har man et færdigt græskar.
Som nævnt tidligere, kan de hækles af stort set alle typer garn og i stort set alle størrelser!
Herunder ses en sammenligning af et lille og et par store hæklede græskar…
God fornøjelse. 🙂