Lige som man troede, at der umuligt kunne komme flere pandekage opskrifter her på bloggen, så kommer der altså en mere! Nemlig på boghvedepandekager. Og de er gode! Desuden er boghvede naturligt glutenfrit! – Det er i virkeligheden mere en nød, og har intet med hvede at gøre! 😀
Man kan lave dem både som madpandekager og som søde pandekager, og det er, i det store hele, samme nemme opskrift. Man kan også både lave dem tynde og sprøde, og som luftige, bløde blinis pandekager!
For et par år siden var vi på ferie med Bjarkens familie, og I Normandiet var vi på en restaurant, der KUN serverede boghvedepandekager! Forret hovedret og dessert. Pandekager, pandekager, pandekager. Behøver jeg at sige, at det var lidt som en drøm, der gik i opfyldelse? – Det var lige så godt som det lyder! 😛
Jeg troede egentlig de var lidt besværlige at lave, men det er de slet ikke. Det er selvfølgelig svært at få dem helt op på højde med en god restaurantoplevelse, for professionelle kokke eksisterer jo af en årsag, men hjemmelavede boghvedepandekager er altså stadig temmelig gode!
Jeg har tidligere set mange opskrifter, hvor der blot er blandet lidt boghvedemel i normal pandekagedej med hvedemel, og så kalder man det stadig boghvedepandekager. Det forstår jeg ikke rigtigt, for man kan uden problemer lave boghvedepandekager af rent boghvedemel. Og de smager skide godt, hvis jeg må sige det direkte! Så hvis man er intolerant eller har glutenallergi, er det altså også et rigtig godt alternativ til normale pandekager. – Så er man da fri for alt det der bøvl med at prøve at finde en nogenlunde melblanding, eller et shake&bake alternativ der ikke smager mærkeligt.
Og selv hvis man ikke hverken har allergi eller er intolerant, kan det måske betale sig at se i den retning. – Hvis man ikke kan finde boghvedemel, der hvor man køber ind, kan det være, det står i den glutenfri afdeling. 😉
Jeg forsøger altid at holde de opskrifter jeg deler til den rigtig simple side, og det her er altså ingen undtagelse. Man kan nå rigtig langt med få ingredienser!
Ingredienser til boghvedepandekager
100g boghvedemel
1 æg
4dl mælk +/-
1tsk salt
Evt. sukker og vanilje til søde pandekager.
Salten tilføjer jeg også til de søde pandekager, for det er altså en rigtig god smagsforstærker. Hvis man synes, kan man nøjes med mindre. 🙂
Mængden af mælk afgør selvfølgelig hvor tykke pandekagerne bliver, 4-5 dl mælk giver meget tynde pandekager. Vil man gerne have dem tykkere må man holde noget mælk tilbage, men jeg fortrækker de helt tynde og sprøde pandekager!
Man starter med at piske salt, evt. sukker og æg sammen med melet. Måske med lidt af mælken, men ikke for meget, for boghvedemel vil meget gerne klumpe. Det kan man undgå ved at piske det imens det er tykt, piske til dejen er glat og først derefter piske resten af mælken i lidt af gangen.
Når dejen er pisket sammen, skal den hvile i en times tid. Og den kan også sagtens stå længere. Det sker der ikke noget ved.
Når den har hvilet, skal den røres op igen, for den står og tykner og bundfælder lidt. Derudover vil man måske kunne se, at den har dannet en masse små bobler.
Efter det vejfortjente hvil er det bare at stege boghvedepandekagerne på en pande, i lidt fedtstof, og så kommer vi til fyldet, som man jo passende kan have gjort klar imens dejen hviler. 🙂
Fyld til madpandekager
Det er nærmest kun fantasien der sætter grænser for hvad man kan putte i madpandekager!
Jeg kan godt lide at holde det simpelt, og nøjes med et par enkelte ingredienser eller 3 som fyld i hver pandekage. Så det kunne være noget kødfyld, hvis man vil have det. Bacon, skinke, kylling eller lignende. Man kan også putte æg i, enten hakket, kogt æg eller simpelthen lave et spejlæg i pandekagen. Kødsovs eller stegt småkød, evt. i lidt mexicansk stil, eller bønner, kan man garanteret også slippe afsted med.
Derefter lidt grønsager, som spinat, champignoner eller andre svampe, squash, tomater, peberfrugt osv. Og så kan jeg rigtig godt lide at have ost i. Noget revet ost, frisk mozzarella, feta, flødeost, ricotta, eller tjah måske endda en gedeost eller blåskimmelost hvis man er til den slags! 😀
Laver man pandekagerne som blinis, kan man anrette dem som man ellers ville gøre med sådan nogle, med lidt laks eller stenbiderrogn, cremefraiche, finthakket rødløg osv.
Det her mønster af små bitte huller i pandekagerne, er noget de fleste boghvedepandekager vil lave. Måske kan man undgå det med en tykkere dej, eller prøve at fylde dem ud, men jeg synes det hører til boghvedepandekager. Det er noget af det, der er med til at gøre dem sprøde og lækre! 🙂
Jeg kan godt lide, at putte fyldet i når pandekagen lige er vendt, folde siderne ind over fyldet og derefter bage den lidt på begge sider, så fyldet er gennemvarmt, evt. spejlæg er stegt færdigt og osten er smeltet. Man kan sagtens bare lave alle pandekagerne færdige og putte fyld i bagefter. Så kan man evt. varme dem i ovnen, hvis man gerne vil have dem alle sammen færdige og varme samtidigt.
Fyld til søde boghvedepandekager
De søde pandekager kan man fylde ligesom man ellers ville fylde normale pandekager. Syltetøj, sirup, bær, nutella, sukker og citron, chokolade- eller karamelsauce. Og is, måske en nem hjemmelavet is?
Man kan også fylde dem som jeg gør med madpandekagerne, imens de er på panden. Så kan man putte chokolade i, så det smelter. Og jeg er kæmpe fan af peanutbutter! 😉
Man kan også bare dryppe lidt honning eller sirup på inden man vender pandekagerne, og stege dem færdige i det. Så får man de sprødeste, nærmest karamelliserede pandekager, som stort set ikke behøver andet fyld!
Skriv en kommentar