Det her er ikke en hønsesalat, som de der halvvamle nogle, man køber som pålæg, i små bakker, i supermarkedet. Det er stor skål dejlig, frisk hønsesalat, med rigtig mange lækkerier i!
Min mor må jo have opskriften et eller andet sted fra, men jeg ved ikke hvor. Måske min Mormor siger hun, men er heller ikke helt sikker. Jeg kan bare huske, at vi har lavet den rigtig, rigtig mange gange. Og den er lige god hver gang! Den er en sikker vinder på frokostbordet, men vi har også tit brugt den som forret. Og den har altså nærmest bare alt, så med et godt brød til, har man stort set ikke brug for andet, til en picnic. Udover måske en gaffel. 😉
Det er nok en af de få opskrifter her på bloggen, hvor der skal rigtig mange ingredienser til. Jeg kan normalt godt lide at gøre ting simpelt, og har jo rigtig mange nemme opskrifter her. Jeg er også stor tilhænger af virkelig at lade ingredienserne komme til deres ret, og ikke nødvendigvis blande for mange smage sammen. Men den her hønsesalat skal altså være sådan. Og den er faktisk rigtig nem at lave alligevel. De mange ingredienser gør, at det er svært at lave andet end en pænt stor portion. Man kan selvfølgelig godt undlade nogle af tingene, men det synes jeg mere skal være hvis der er noget af det, man ikke kan lide. Eller hvis man har glemt noget.- Det kan sagtens ske, skal jeg hilse og sige. 😉
Af denne portion bliver en stor skålfuld. Vi var 6 mennesker til frokost, og fik næsten spist det hele.
Ingredienser til en frisk, hjemmelavet hønsesalat
4 stykker kyllingebryst
1-2 pakker bacon tern
1 pakke champignoner
1 dåse ananas
1 dåse eller glas hvide asparges
1 stor kopfuld frosne ærter
Et par stilke bladselleri
Et par æbler
Og dressing, som vi kommer til lidt senere.
Som man måske kan fornemme, er den præcise mængde af de forskellige ingredienser ikke altafgørende. Man kan godt tilføje eller fjerne, hvis man tænker der skal mere af noget, eller der er noget man ikke har, eller ikke kan lide. Men smag den lige, inden du f.eks beslutter, at der ikke skal bladselleri i. De smager altså ikke meget igennem blandt de andre ingredienser, men de giver noget sprødt, der klæder resten rigtig fint. 😉
Man starter med at tilberede alle de ting, der skal varmes op. Kyllingebrysterne koges, i saltet vand, i 20 minutters tid, og bacon og champignoner steges på en pande. Det skal naturligvis køle helt ned, inden man fortsætter. Altså kan man med fordel begynde i god tid, f.eks dagen før!
Ærterne skal selvfølgelig tøs op. Ananas og asparges skal drænes grundigt for vand. Hvis de ikke allerede er det, skal de naturligvis skæres i små stykker, sammen med æble, selleri og kylling. Dressingen skal selvfølgelig også blandes, og så skal det hele ellers bare blandes sammen.
Dressing til hønsesalat
Et par spiseskefulde mayonnaise
En lille bøtte cremefraiche
Citronsaft
Honning
Dijonsennep
Salt og peber
Dressingen kan smages til, alt efter hvad man godt kan lide. Kan man godt lide en fed og fast dressing, kan man bruge cremefraiche med en høj fedtprocent og/eller tilføje mere mayonnaise. Modsat kan man bruge mindre mayonnaise og vælge en mere fedtfattig cremefraiche, men så bliver dressingen også tyndere. Man kan også tilføje karry til sin dressing. Jeg er dog mere til denne neutrale version, som blot smages til med lidt sødt og surt, samt salt og peber.
Hønsesalaten serveres med noget godt brød. I dette tilfælde havde jeg bagt et grydebrød. Det kan godt anbefales, men et købt flute, eller rugbrød hvis man er mere til det, kan også gøre det.
Derudover kan hønsesalaten selvfølgelig pyntes med lidt karse eller purløg. I min familie er vi et par stykker, der ikke kan lide tomater, så dem serverede vi også ved siden af. De kunne godt have været puttet i hønsesalaten, men det havde ikke været nogen populær beslutning her. 😉
Skriv en kommentar