Risengrød og klatkager

Risengrød og klatkager, er simpelthen klassikere her i huset. Her er opskrifter på begge dele.
Det ene kan ikke laves uden det andet, herhjemme, så her bliver aldrig smidt risengrød ud.
Tænk hvis det var sådan med alt mad, så man fuldstændigt kunne undgå madspild…
Det er nok desværre for meget, at forlange, men man kan jo starte i det små. Risengrød kan, i hvert fald, med fordel, bruges til klatkager! 😉

klatkager med solbærsyltetøj og sukker

Dette indlæg indeholder altså opskriften på klatkager, den fines lidt længere nede, men før man kan lave klatkager, må man jo have spist risengrød…

Til risengrød skal man bruge:

Grødris
Vand
Mælk (Sødmælk smager utvivlsomt bedst!)
Og lidt salt.

På posen med grødris, står sandsynligvis et tilberednings forslag.
På min pose står der, at  man til 6 personer, skal bruge 2 liter mælk til 3 dl ris.
Til voksne mennesker, der spiser risengrød, til aftensmad, må man nok beregne lidt større portioner.
Og man skal jo også have noget til overs, at lave klatkager af… 😉

Man starter med at putte risene i en gryde, med lidt vand. Det kan man hurtigt bringe i kog, uden det brænder på. Så tilsætter man mælk og bringer det, forsigtigt, med i kog, herefter sætter man låg på og skruer så meget ned for varmen, at risengrøden kun lige koger. Og der lader man det stå i ca. en time, hvor man undervejs, rører en gang imellem, for at undgå, at grøden brænder på.
Når den er ved at være færdig, smager man til med salt, justerer til ønsket konsistens, med mælk, og så serveres det, naturligvis, med smørklat og kanelsukker.

risengrød

Alternative tilberednings muligheder af risengrød

Hvis man har en gryde med ovn-venlige håndtag og låg, kan man også tilberede risengrøden ved, at sætte den i ovnen, ved 100 grader i en time, efter man har tilføjet alt mælken og bragt det hele i kog. Så skulle det ikke brænde på. Når timen er gået, sætter man grøden tilbage på kogepladen, smager til og justere konsistensen.

Man kan også pakke gryden, ind i tæpper og dyner og lade den stå i et par timer. Denne høkasse lignende metode, kræver dog muligvis lidt længere tid end de andre, og det er vigtigt, at grøden er oppe og koge, når man pakker den ind. Bliver den for kold, bliver grøden aldrig færdig. 😉
Høkasse metoden er dog enormt smart, og i øvrigt energi besparende. Har man ikke tid til, at gå og passe risengrøden i en time, eller har man ikke en gryde, der kan gå i ovnen, så er det bare, at pakke gryden ind i sin dyne, gerne lige med et håndklæde først, så der ikke kommer damp og grød i sengetøjet. Også kan man, med god samvittighed, hente børn, gå i haven, gå en tur, eller sådan noget, imens.
Jeg har endda på et tidspunkt, skulle have risengrød med mig, på en længere køretur. Da pakkede jeg gryden ind i et håndklæde og et vattæppe, puttede bylten ned i en papkasse, og satte den ud i bilen. Så kørte jeg, og da jeg nåede frem, var risengrøden færdig. 😀
Som med de andre metoder, er det dog stadig nødvendigt, at justerer konsistensen til sidst. Er den for tynd, må man koge den op igen, er den for tyk, får den bare mere mælk.

 

Som lovet kommer her opskriften på klatkager

Det overskydende risengrød, har man, naturligvis gemt, i en skål, i køleskabet.

Det tager man nu frem, og i det, tilsætter man 2 æg, et par skefulde hvedemel, et par skefulde sukker og lidt vanillesukker, så pisker man det godt sammen og tilsætter mælk, til dejen har den rette konsistens. Den skal være relativt tyktflydende.

Herefter laver man klatter, med en ske, som steges i fedtstof, (helst smør) på en pande, der ikke er alt for varm. Klatterne skal nå, at blive nogenlunde gennembagt, inden man kan vende dem, uden at blive brændt.

Hvis man er for utålmodig, risikere man, at klatkagerne brækker i stykker og splatter ud, når man nærmer sig, med en paletkniv, så start ved relativt svag varme, og skru op efterhånden, hvis det kan lade sig gøre.

De færdige klatkager serveres varme, med sukker, syltetøj, Nutella eller lignende. 😉

Omnomnom….

– Lærke / Æ

2 Comments

Skriv en kommentar