Her er min opskrift på blomme marmelade… Marmelade er faktisk vildt nemt at lave, og har man selv frugt i haven, eller kan finde det i naturen, så koster det næsten ingenting. Det er jo dejligt. Det smager godt, og kan f.eks bruges til værtinde gaver. Med en fin etiket, cellofan, en sløjfe eller stof om låget, eller noget lignende, kan sådan et glas jo se helt imponerende ud. Jeg har i hvert fald flere familiemedlemmer, der elsker de her hjemmelavede lækkerier. 🙂
Min portion blomme marmelade her, er lavet af vores Victoria blommer fra haven. Dem har vi sindssygt mange af i år, men man kan selvfølgelig lave marmelade af alle mulige andre blommer også, eller af mirabeller, fra rundt omkring i naturen. 🙂
Opskriften på min blomme marmelade ser sådan her ud:
Til de to glas på billederne brugte jeg ca. :
800g blommer
300g sukker
Og 2 tsk gelerings pulver til marmelade.
Hvis du bruger noget andet geleringsmiddel, så følg anvisningen på posen/pakken. Der står hvor meget der skal bruges, hvornår og hvordan man putter det i, osv. 🙂
Blommerne skal naturligvis udstenes først. Det gør jeg simpelthen ved at skære alle blommerne over i halve og pille stenen ud. Man kan også hakke blommerne i mindre stykker, men det er ikke strengt nødvendigt.
De udstenede blommer lægges i en gryde sammen med det meste af sukkeret, og koges i ca. 10-15 minutter, til blommerne er møre. Blommerne jeg brugte, var virkelig modne og saftige, så det var ikke nødvendigt for mig at putte vand i. Kommer der ikke umiddelbart noget saft ud af blommerne, der får sukkeret til at smelte, når man sætter varme på, kan det være en fordel lige at tilføje en enkel skefuld vand eller to. 🙂
Når blommerne er møre, og man kan mose dem ud til ønsket finhed, tilføjes det sidste sukker blandet med gelerings pulveret, og blomme marmeladen koges i yderligere et halvt minuts tid.
Er man i tvivl, om man har puttet en passende mængde geleringsmiddel i, kan man lave en test ved at tage lidt marmelade op på en ske, og puste på det så det køler af, så kan man hurtigt få en fornemmelse af, om det er for meget eller for lidt, og i øvrigt samtidigt smage til. 😉
Man kan godt tilføje citronsaft, vanilje eller andet, men det er jo smag og behag.
De 10-15 minutter marmeladen har kogt, er det en god idé at bruge på at finde glas frem og skolde med kogende vand. Det gør jeg i stedet for at bruge konserveringsmidler som atamon el. Når den varme blomme marmelade så bliver hældt i de rene glas, der lukkes med det samme, kan det holde sig virkelig længe. Når glasset først er åbnet, er holdbarheden måske mere begrænset, men så længe man har det i køleskab, og de redskaber man putter ned i er rene, så holder det altså ganske længe. Herhjemme når vi som regel at få det hele spist.
God fornøjelse med det. 🙂
Skriv en kommentar