Blomme marmelade

Her er min opskrift på blomme marmelade… Marmelade er faktisk vildt nemt, at lave, og har man selv frugt i haven, eller kan finde det i naturen, så koster det næsten ingenting. Det er jo dejligt. Det smager godt, og kan jo f.eks bruges til værtinde gaver. Med en fin etiket, cellofan, en sløjfe eller stof om låget, eller noget lignende, kan sådan et glas jo, se helt imponerende ud. Jeg har i hvert fald flere familiemedlemmer, der elsker de her hjemmelavede lækkerier. 🙂

Min portion blomme marmelade her, er lavet af vores Victoria blommer, fra haven. Dem har vi sindssygt mange af i år, men man kan selvfølgelig lave marmelade, af alle mulige andre blommer også, eller, mirabeller, fra rundt omkring i naturen. 🙂

Opskriften på min blomme marmelade ser sådan her ud:

Til et stort og et mindre glas brugte jeg ca. :
800g blommer
300g sukker
Og 2 tsk gelerings pulver til marmelade.

Gelerings pulver til marmelade

Hvis du bruger noget andet geleringsmiddel, så følg anvisningen på posen/pakken. Der står hvor meget der skal bruges, hvornår og hvordan man putter det i, osv. 🙂

Blommerne skal naturligvis udstenes først. Det gør jeg simpelthen ved, at skære alle blommerne over i halve og pille stenen ud. Man kan også hakke blommerne i mindre stykker, men det er ikke strengt nødvendigt.

De udstenede blommer lægges i en gryde, sammen med det meste af sukkeret, og koges i ca. 10-15 minutter, til blommerne er møre. Blommerne jeg brugte, var virkelig modne og saftige, så det var ikke nødvendigt for mig, at putte vand i. Kommer der ikke umiddelbart noget saft ud af blommerne, der får sukkeret til, at smelte, når man sætter varme på, så kan det være en fordel, lige at tilføje en enkel skefuld vand eller to. 🙂
Når blommerne er møre, og man kan mose dem ud, i ønsket udstrækning, tilføjes det sidste sukker, blandet med gelerings pulveret, og blomme marmeladen koges i yderligere et halvt minuts tid.
Er man i tvivl om man har puttet en passende mængde geleringsmiddel i, kan man lave en test, ved at tage lidt marmelade op på en ske, og puste på det så det køler af, så kan man hurtigt få en fornemmelse af, om det er for meget eller for lidt, og i øvrigt samtidigt smage til. 😉
Man kan godt tilføje citronsaft, vanilje eller andet, men det er jo smag og behag.

To glas hjemmelavet blomme marmelade

De 10-15 minutter marmeladen har kogt, er en god idé, at bruge på, at finde glas frem og skolde med kogende vand. Det gør jeg i stedet for, at bruge konserveringsmidler, som atamon. Når den varme blomme marmelade så bliver hældt i de rene glas, der lukkes med det samme, kan det holde sig virkelig længe. Når glasset først er åbnet, er holdbarheden måske mere begrænset, men så længe man har det i køleskab, og de redskaber man putter ned i, er rene, så holder det altså ganske længe. Herhjemme når vi som regel, at få det hele spist.

God fornøjelse med det. 🙂

  •  – Lærke

Skriv en kommentar