Bagemaskinen – En guide

For et stykke tid siden, arvede jeg en bagemaskine.
Jeg syntes faktisk, det var lidt åndssvagt, men min mor, havde en eller anden forestilling om, at sådan en, da måtte være, noget nær, guds gave til mennesket…
Jeg selv, var temmelig skeptisk over, om det nu også kunne være så nemt og smart og godt, som der blev reklameret med. Der måtte være en eller anden hage ved det, men når nu muligheden bød sig, kunne vi jo ligeså godt prøve den af…

Nu kan jeg sige, at der er ikke nogen hage ved det. Det er ikke guds gave til mennesket. Det er bare stille og roligt smart, i al almindelighed. Men det er jo også godt nok.
Brødet får måske en lidt besynderlig form, og rørekrogen har det med, at side fast i bunden, men den kan lave brød, og det er jo det den skal.
I nemheds point og for duften af nybagt brød om morgenen, scorer den høje karakterer…

bagemaskinebrød

Intro til bagemaskinen

Da jeg fik bagemaskinen, fandtes der, ikke længere, nogen manual til den. Jeg var dog heldig, at finde en manual på nettet. Måske ikke lige præcis til den model, men tæt nok. (Den er på forskellige sprog, men den danske del starter på side 10) Har du en helt anden model, kan du måske selv finde en manual til den, eller noget tættere.
Men i det store hele, er en bagemaskine vel en bagemaskine. Det vigtigste man skal være opmærksom på, er størrelsen på den, altså hvorvidt den portion brød, man laver, overhovedet kan være i formen. 😉
I den manual, jeg fandt, findes der mange opskrifter, i forskellige størrelser. Også på kage, man kan bage i bagemaskinen. Det burde altså kunne lade sig gøre, at finde noget brugbart.

Sådan her, ser min bagemaskine ud indvendigt. Den består af selve maskinen, selvfølgelig, med varmelegeme osv. Og så er der formen, brødet skal være i. Den sættes i, ved at man skruer den med uret og man piller den ud, ved at skrue den mod uret. Nede i formen sidder rørekrogen, som er løs og kan løftes af. I min form, kan man se, at nogen vidst, på et tidspunkt, har haft vendt rørekrogen forkert, hvilket har ridset en cirkel i bunden, så det skal man lige være opmærksom på.

At bage i bagemaskinen

Det her er den opskrift, jeg, eller rettere, min bagemaskine, har bagt i dag. Det er en lille portion, jeg selv har modificeret lidt, så den er nemmere, at huske, men her burde alle altså kunne være med.

ingredienser i en bagemaskine2 dl vand
1 spsk. olie
1 tsk. salt
1 tsk. sødt
1 dl havregryn
4 dl mel
1,5 tsk. tørgær.

Det vigtigste når man gør maskinen klar og putter ingredienserne i, (ud over, at sætte stikket i 😉 ) er rækkefølgen. De våde ingredienser skal i bunden og de tørre skal ovenpå. Gæren må ikke blive våd, før der æltes, så derfor skal gæren altså aller øverst, evt. i en lille fordybning i melet. Det er også derfor, man bruger tørgær. Fordi normal gær, og tørgær, hvis det bliver vådt, begynder at arbejde for tidligt. Salt og sødt, skal ligeledes holdes i bunden, da også det, påvirker gæren.
Hvis der står noget i opskriften, man bruger, skal ingredienserne altså i, i den rækkefølge, de står i, i opskriften.
Man kan godt bruge normal gær, men så skal maskinen sættes i gang med det samme, og man kan derved ikke bruge timer funktionen. I så fald skal gæren opløses i væsken, og man skal være opmærksom på, at en lille pose med 11g tørgær, svarer til en hel pakke med 50g normal gær. Så det må man lige regne lidt på.

displayet på en bagemaskine

Når ingredienserne er puttet i, skal maskinen indstilles. Der er en række forskellige programmer, som kan alt muligt mærkeligt. Til normalt brød, er en basis indstilling glimrende. På min maskine er det 1. eller 2. program. Man trykker på menu knappen, indtil der står det ønskede program på displayet. Tiden vil sandsynligvis også ændre sig, efter programmet.
Størrelsen på brødet skal også indstilles. Det gør man på “loaf size”-knappen. (på min maskine, er der en lille pil, der markerer, indstillingen på displayet) Derudover, skal der indstilles skorpefarve, ved hjælp af “color”-knappen. Jeg vælger altid den mørkeste, hvilket ikke er ret mørkt, på min maskine, men der kan jo være forskel, så der må man prøve sig lidt frem. Til slut skal tiden indstilles, hvis man vil bruge det.
Hvis man ikke sætter en tid, starter maskinen med det samme, også vil brødet være færdigt efter 3-4 timer. Det skulle gerne være den tid, der står på displayet. Det er nemlig et nedtællingsur. (I hvert fald på min maskine) Trykker man på + knappen, vil tiden således øges. Derved må man, hvis man vil bruge timer funktionen, lige regne/tælle sig frem til hvor længe, der går før brødet skal være klar. Sætter man f.eks brødet over om aftenen, kl. 10, og vil have det færdigt næsten morgen, kl. 7, er der 9 timer til, og timeren skal indstilles til 9:00. Så trykker man på start knappen og lader maskinen være i fred, indtil den fortæller, at den er færdig. Sandsynligvis med en eller anden form for “bip”-lyd. 🙂

Brød i en bagemaskine

Når man skal have formen ud, er det en god idé, at bruge grydelapper, for den er selvfølgelig varm. Og igen, piller man formen ud, ved at dreje den mod uret.
Så vender man formen på hovedet og giver den et par lette dask. Så burde brødet gerne falde ud, rimelig nemt. Dejkrogen sidder sandsynligvis fast i bunden af brødet, og den er altså også varm, så lad være med, at forsøge, at pille den ud med fingrene. I min maskine, medfulgte et besynderligt lille værktøj, som er beregnet til, at fiske dejkroen ud med. Har man ikke et sådant, må man jo prøve med noget andet, men forsigtigt, så man ikke ødelægger bunden af brødet mere end højest nødvendigt. 🙂

Man kan nok se på dette brød, hvorfor jeg efterhånden, oftest laver de små portioner. Formen i min maskine, er kvadratisk og altså ret høj men smal, og laver jeg de store brødportioner, får jeg brød der er tæt på, at være højere, end de er brede. Det er både besværligt, at skære ud og at spise. Så de små brød passer mig bedre. Jeg synes de er små og overskuelige, men det er jo smag og behag.
I øvrigt er det jo så nemt, at man bare kan sætte et nyt over hver dag, hvis det endelig er.
Det her har godt nok været et rimelig langt indlæg, med en del forklaringer, men når man først ved hvordan det virker, er det jo faktisk bare, at putte ingredienserne i, trykke på 3 knapper også er man i gang. 🙂

Flere ting man bør overveje

En af de sidste ting, jeg lige vil vende, har med let fordærvelige madvarer, at gøre. F.eks mælk, der jo kan blive surt. Jeg ved ikke, om sådan noget rent faktisk ville nå, at blive dårligt, i løbet af en nat, men jeg tror, det er en god idé, at have i tankerne, at man ikke skal sætte timeren på maks, hvis man har med mejeriprodukter, at gøre.

En anden ting, man skal være opmærksom på, er at sådan en maskine absolut ikke er lydløs. Det erfarede vi herhjemme, første nat, vi satte brød over. Ikke fordi vi selv, direkte blev vækket af maskinen, men vores hunde, skulle måske lige havde haft en chance for, at vænne sig til lyden. De havde bestemt deres helt egen mening, om den besynderlige skabning, der stod og brummede på køkkenbordet. Den var ikke synderligt positiv… 😛
De har dog vænnet sig til det efterhånden. Så sætter man sin bagemaskine til, at bage om natten, skal man lige tænke over, at sætte den et sted, hvor, hvert fald, husets tobenede beboere ikke bliver vækket af den.
Man skal også være opmærksom på, at bagemaskinen jo bliver varm og skal kunne få luft. Så den må ikke dækkes til, eller gemmes væk i et skab imens den bager.

Jeg håber, at bare lidt af de informationer, jeg har samlet her, har været brugbare. Og, at nogen af jer, har fået inspiration og mod på, at bruge de bagemaskiner i muligvis har stående, eller måske, køber.
Pudsigt nok, så jeg en stor Tefal bagemaskine i “min” genbrugsbutik, for et par dage siden. Den så ret ny ud og den kostede kun 75kr, så måske kan man være heldig. 🙂

– Lærke

Skriv en kommentar