Pandekager på min måde

Opskrift, pandekager, lækre

Grunden til at dette indlæg hedder “Pandekager på min måde” er, at det faktisk ikke rigtigt er en opskrift. Det er min måde at huske på, hvordan man laver pandekager. Folk synes nogen gange, det er ultra-nørdet, at jeg kan huske opskrifter udenad, men det, jeg gerne vil vise med denne opskrift, er lige netop, at det faktisk ikke er så svært i virkeligheden.
Kom.. Jeg skal lære jer at lave pandekager. 😉

Pandekager er nok en af mine allertætteste bekendtskaber. Det er noget de fleste om ikke elsker, så i hvert fald kender! Men jeg har nok lavet lidt flere pandekager end gennemsnittet.
Med meget tålmodige og overbærende forældre, eksperimenterede jeg og mine veninder, allerede i en ret tidlig alder, med pandekager. Dengang var det efter en eksisterende opskrift, bevares, men derfor kunne man jo godt lave dem lilla, grønne, eller røde med blå pletter, ved hjælp af frugtfarve…
Senere blev der eksperimenteret, måske lidt mere seriøst, med både smag og sundhed: nødder, fuldkornsmel, havregryn, moset banan, revet æble og andet frugt, kanel og diverse andre krydderier. hvad der nu var til overs, i køleskabet af mælkeprodukter osv. – Ting som man faktisk, stort set, kan tilsætte efter eget forgodtbefindende. Ja, det har bragt mig vidt omkring. 🙂
Nu er jeg dog nået til et sted, hvor en meget mere klassisk version af pandekagerne er min foretrukne, og det er min omgangskreds nok tilbøjelig til at være enig i. 😉

Det er også den helt klassiske version dette indlæg omhandler. Enten er den så nem, og let at huske, at i aldrig mere får brug for en pandekage opskrift, eller også er den ubrugelig for alle andre end mig. Jeg ved det faktisk ikke. Jeg garanterer intet. Men jeg vil forsøge at gøre det meget udførligt. 🙂

Ingredienserne du skal huske, til pandekager, er:

Æg, sukker, mel og mælk. 4 ingredienser, det er nemt nok ikke?
For at forbedre og forstærke smagen kan man yderligere tilsætte vanilje og et lille nip salt, men det er ikke strengt nødvendigt. Og nej, jeg har aldrig fedtstof i min dej. Jeg synes det, der bliver tilført ved stegningen, er nok. 🙂
Fremgangsmåden ser således ud:

pandekager, opskrift, piskes, æg sukker, vanille, salt,

Først må man overveje hvor mange pandekager, man vil lave. Af det afhænger selvfølgelig hele mængden af ingredienser. Vi laver en forholdsvist lille portion denne gang, der blev 10 pandekager ud af min portion, men antallet vil også variere efter størrelsen på panden og pandekagernes tykkelse.
Det man skal huske, er at det er æggene der holder sammen på pandekagerne. Så hvis man skal lave en større portion, skal der selvfølgelig flere æg i.
Men her slår vi altså 2 æg ud i en skål. Deri tilsættes et par skefulde sukker, (ikke for meget, ikke for lidt. Der kommer fyld i pandekagerne, så de behøver ikke at være hvinende søde) en god skefuld vaniljesukker og det lille nip salt. Så fatter vi et piskeris, og pisker hele herligheden godt sammen…

Mel og mælk, pandekager, opskrift, sødmælk, piskes

Så tilsætter vi mel. Lige nøjagtigt så meget, at massen stadig er til at røre sammen. Når dejen er tyk, klumper melet nemlig ikke så nemt. Når alle klumper er rørt ud, kan man tilsætte mælk. Og om nødvendigt, mere mel for at øge mængden af dej, det røres i med lidt mere mælk, men hold dejen tyk så længe der tilsættes mel. Tilsætningen af mel gentages indtil man tænker, der er nok dej.

Mælk, Pandekager, opskrift, konsistens pandekagedej,

Nu skulle man så gerne have en temmelig tyk dej uden klumper, og den pisker man simpelthen bare mælk i, indtil den har den rette, flydende konsistens. Jo tyndere dej, jo tyndere pandekager og det er jo en smagssag, hvor tykke man vil have dem.
Lidt af mælken i pandekagerne kan også erstattes med øl. Øl giver sprøde pandekager, siges der. Og alkoholen fordamper jo under bagningen, så ingen panik. 😉

Stegning eller bagning? Af pandekager..

gode pandekager, opskrift med billeder, bages, pande, smør, gyldne

Så skal pandekagerne steges. Man behøver ikke at have en pandekage-pande, de er lidt nemmere, at have med at gøre, men enhver flad pande vil nok virke.
Panden varmes op ved middel varme, og så skal der lidt fedtstof, efter eget valg, på. Jeg bruger allerhelst smør. Det giver den bedste smag efter min mening, men olie eller andre flydende fedtstoffer, er jo lidt nemmere, og kan også rigtig fint benyttes. Derefter skal dejen fordeles. Enten med en øseske, et lille deciliter mål, eller man kan hælde dejen op i en kande, og hælde direkte derfra.
Pander uden slip-let belægning har brug for lidt mere fedtstof. Og husk at varme panden op, inden den første pandekage laves. Det der med, at den første pandekage altid går galt, er som regel fordi panden ikke er blevet ordenlig varm endnu. 😉

Gode, lækre, gyldne, sprøde, pandekager, opskrift,

Med lidt øvelse lærer man hurtigt at fordele dejen jævnt over panden, uden huller. Hvor meget man kan skrue op for varmen afhænger også, i nogen grad, af ens træning. Det giver sig selv, at jo højere man skruer op jo hurtigere er pandekagerne færdige. (Eller brændt) Det vigtigste er, at man føler man kan følge med. Start med forholdsvist lav varme og skru op hvis det er nødvendigt. Pandekagerne vendes første gang, når dejen ikke længere er våd, og man kan begynde at fornemme, at kanterne får lidt farve.

Super lækre og gode pandekager, serveres med sukker, citron, marmelade, syltetøj, nutella,

De færdige pandekager stables på en tallerken, efterhånden som de er lavet, og serveres varme, med syltetøj, sukker, sukker og citronsaft, Nutella, sirup eller hvad man nu selv godt kan lide. 🙂

Uhm.. Nu må jeg nok hellere, gå mig en lang tur… 😉

 – Lærke

Skriv en kommentar