Kartoffelsalat er nok noget af det mest klassiske, sommer- og grill tilbehør, der findes. Det kan være virkelig godt, men det kan også være noget af det kedeligste i verden. Sjasket, fedtet, vammelt, mærkeligt… Det kan også være helt alternativt, med noget olie/eddike i stedet for mayo, og med masser af friske grøntsager. Det er jo alt sammen meget smag og behag. Jeg kan godt lide min mayonnaise, og purløg hører også bare med… Så her er altså en opskrift på en kold kartoffelsalat, jeg rigtig godt kan lide, og nogle tips til at give god smag. Meget nem at gå til, ikke for sjasket og mærkelig, og ikke for fedtet og vammel. – Med mindre det er det, man gerne vil have… 😉
Ingredienser til en nem kold kartoffelsalat
Man har selvfølgelig brug for nogle kartofler der er kogt og kølet af. Nye små, danske kartofler smager bare bedst, men andet kan også gøre det. 🙂
Jeg kan godt lide at koge kartoflerne med et par friske kviste løvstikke, rosmarin, timian eller lignende. Så er det faktisk min opfattelse, at kartoffelsalaten ikke kræver det store af resten af indholdet, fordi smagen er interessant fra starten.
Udover kartoflerne nævnte jeg jo også purløg. Derudover kan man tilføje lidt sundt fyld, i form af squash, der er hakket i tern. Lidt sprødt og friskt, i form af bladselleri eller radiser, klæder også kartoffelsalat rigtig godt.
Dressingen
Hvis man er til ren mayonnaise er det bare det man bruger, men man kan også friske dressingen lidt op med noget yoghurt eller cremefraiche efter smag. Dressingen skal selvfølgelig også smages til med salt og peber, og evt. et lille skud dijonsennep, citronsaft, honning, eller hvad man nu lige føler mangler, for at give den helt rette balance.
Pas på med at putte for meget dressing i kartoffelsalaten til at starte med. Det skal ikke smatte helt rundt. Man kan altid tilføje lidt mere mayonnaise, cremefraiche eller yoghurt, hvis der er for lidt.
Faktisk tror jeg også sagtens, at man kan lave en olie eddike dressing til en kartoffel salat som denne, og få en ganske godt resultat.
Når det hele er blandet, er det egentlig klar til servering, men det gode ved en kold kartoffelsalat er jo, at man også kan stille den på køl, og gemme den til senere. Så det er en perfekt ting at lave på forhånd, til picnic og grillmad! 😀
Skriv en kommentar