Hjemmelavet yoga gynge?

Aerial yoga eller hænge yoga er blevet ret populært, og med god grund! Jeg kan sige af erfaring, at det er sjovt! Og det er udfordrende og effektivt. Man behøver faktisk heller ikke ret meget for at komme i gang med det, udover en yoga gynge og et sted den kan hænge. Der er bare det ved det, at sådan en yoga gynge, yoga sele, og specielt en yoga hængekøje er ret dyr. Og hvis man ikke er helt sikker på, at det der hængeyoga er noget for én, så er det nok ret mange penge for de fleste. Det var præcis sådan jeg havde det. Og hvad gør man så? Jamen man laver da en selv. 😉

Sort yogahængekøje ved siden af en hjemmelavet yogasele

Man kan købe sådan nogle billige, billige modeller af yoga gynger rundt omkring, men det tør jeg simpelthen ikke. Dårlig kvalitet gør ikke noget godt for mig. Og slet ikke når jeg gerne vil være absolut sikker på, at den kan holde hele min krops vægt, når jeg hænger med hovedet nedad. Og jeg kunne også godt tænke mig, at den holder så længe som muligt, hvis jeg nu skal ud og bruge penge på den!

Så det jeg betragter som de billige modeller yoga seler, som denne koster omkring 600kr. 1000 for en yoga hængekøje, som består af omkring 6 meter stof, der er så bredt, at man kan ligge udstrakt i det. Det jeg skal til at vise hvordan jeg har lavet, er ikke en hængekøje. Det er en yoga sele. Og derved kan man altså ikke lave alle de samme øvelser, som i en yoga hængekøje, men mange af dem kan man godt. Så er man i tvivl, om man helt ønsker at bruge 600-1000kr på en yoga hængekøje eller sele, og er man bare en smule kreativt anlagt, kan man jo blive inspireret her først. 😉

Min hjemmelavede yoga sele

Jeg er typen, der gemmer alt muligt skørt, så jeg havde selvfølgelig en gammel surrings strop liggende, fra engang hvor vi fik leveret noget armerings net til et hegn. Egentlig hedder det vidst en “rundsling” hvis vi skal have et søgeord på. Ellers kan man søge efter surrings bånd eller løftebånd. Og måske kan man også bruge noget kraftigt gjordbånd. Afhængigt af hvad man har, eller kan få fat i.
Den strop jeg havde var vel sådan en model, der kan holde et ton. Den havde nogle synlige slidmærker, men noget af den skulle alligevel klippes væk, så jeg vurderede, at den stadig var rigeligt sikker til min vægt, og nok også lidt til. 😉
Man behøver ikke ud og købe sig en surrings strop, der kan holde et ton, for det er selvfølgelig ikke nødvendigt. Det var bare lige det jeg havde liggende. Det er vigtigere, at stroppen har en god bredde. Min er ca. 3cm. Og den skal være lang nok, til at kunne hænge i en bjælke, eller i kroge i loftet. Selvfølgelig afhængigt af hvor højt man har til loftet. Og også lidt afhængigt af hvilke øvelser man gerne vil kunne lave. De fleste øvelser foregår oppe i hoftehøjde, (Jeg fortæller lidt mere om hvordan man hænger selen op senere) men der er også øvelser, som laves helt nede ved gulvhøjde. Så det skal man have i baghovedet, om man gerne vil kunne eller ej.

Jeg startede med at klippe min surrings strop, så den passede i længden. Plus lidt ekstra til ophæng og til at sy løkker af. Der skal nemlig sys en løkke i hver ende. Den skal selvfølgelig syes grundigt. Jeg har syet flere gange oven på hinanden i en firkant og et kryds, for at være helt sikker på at det holder. Jeg endte med at klippe min strop ca 4m og 20cm lang. Så det er måske et ca. mål man kan gå efter, når man leder efter bånd, men mål lige selv efter hvor lang den skal være, der hvor den skal hænge.

Størrelsen på løkkerne afhænger lidt af hvor bred en strop man har. De skal være små nok til, at de hænger stramt, når man trækker stroppen ind igennem og putter et stykke rundstok igennem. Som på billedet herover. Hvis man forstiller sig, at min hånd, på højre billede, er bjælken eller krogen, selen skal hænge i.
Bredden på min strop på de ca. 3 cm. gav en størrelse på løkken på ca 24cm. Er din strop lidt smallere, skal din løkke være lidt mindre. Og er din strop bredere, kan den måske være større. Måske afhænger størrelserne også lidt af hvor tyk en rundstok man har, min er relativt tynd.

I princippet er yoga selen egentlig færdig og funktionel nu. Men den er lidt hård at hænge i, så jeg besluttede at vattere min en lille smule, så den blev blødere. Jeg have noget tubestrik liggende fra noget nissemageri, som jeg gav min sele to lag af. Så lagde jeg noget tyndt stof, der havde været omkring et bælte, yderst, og så syede jeg det hele fast på stroppen med en enkel, dekorativ syning. Det kunne sagtens have været syet lige eller zigzag. Det skulle bare lige fæstnes, så det ikke skred nogen steder. Man kan garanteret også vattere med noget af et gammelt vattæppe, et par lag fleece eller noget lignende. Og man behøver selvfølgelig kun at vattere der hvor man skal hænge i selen. Ikke der hvor den skal hænges op. 🙂

Montering af yoga selen

Yoga hængekøjen, og en del lignende ting, hænges op med karabinhager, og kan justeres i længden, hvis man hænger dem op i det man kalder en “daisy chain”. Basalt set er det en strop med en masse løkker syet på, så man kan flytte karabinerne op og ned.
Måden jeg har syet min yoga sele på, er inspireret af andre yoga seler, hvor man kan justerer længen lidt på selve selen, ved at flytte, i det her tilfælde min rundstok af træ, længere op eller ned. Man kan sagtens bruge to mindre stykker rundstok i stedet for et langt, men man har altså ikke behov for ringe og karabiner!

Yoga selen eller gyngen, skal hænge sådan i højden, at den når ned omkring ens hoftehøjde. Så den er nem at komme op i, uden at man rammer gulvet med hovedet, når man vender bunden i vejret. 😉
Man lægger enderne af selen op over bjælken, eller hvad den nu skal hænge i, trækker et stykke af selen igennem hver lykke, så der ligesom er en ny løkke, man kan putte et stykke rundstok i. Og så kan man stramme til, så selen låser sig selv. Man justerer i højden ved at flytte rundstokke op eller ned på stroppen. Hvis løkken er for løs, må man sy den lidt strammere. Herefter sikrer man lige først, at den kan holde ens vægt, og så er man klar til at lave sine øvelser. Og hvis man synes, kan man jo have en måtte under. 🙂

Øvelser

Der findes masser af videoer på youtube og rundt omkring, med øvelser man kan lave i henholdsvis yoga sele og yoga hængekøje.
Stort set alle de øvelser, man kan lave i hængekøjen, hvor den er samlet, vil jeg argumentere for, at man også kan lave i en yoga sele.
Man behøver heller ikke at starte med at hænge på hovedet. Det kan man langsomt tilvænne, hvis man ikke er vant til det. Og man kan sagtens starte med bare at strække ben ud, ved at løfte en fod af gangen op i selen, så kan man fortsætte ud i en warrior pose osv. Og man kan også starte med en downward facing dog, med selen placeret omrking hofterne, og løfte et ben af gangen op til strakt.
Der er mange øvelser! Led endelig selv på nettet. 😀

Yoga hængekøjen

Her til sidst er jeg nok nødt til at nævne, at jeg selv er endt med at købe mig en yoga hængekøje. Efter de erfaringer jeg gjorde mig med den hjemmelavede sele, vurderede jeg, at det var noget jeg gerne ville bruge pengene på. Og ja, hængekøjen er da noget mere behagelig end selen. Og jeg var klar til de ekstra øvelser man kunne bygge på, som ikke kan laves i selen.
Jeg bruger stadig selen somme tider, for jeg har dem hængende to forskellige steder. Og nogen steder, eksempelvis udenfor ved vores overdækkede terrasse, er den noget nemmere at hænge op, flytte og justere i længden, end yoga hængekøjen.

Hvis man når dertil, kan yoga hængekøjer købes i mange forskellige farver! F.eks. hos “Den intelligente krop” hvor jeg har købt min. De har også yoga seler, der er mere som den jeg har lavet selv.
Jeg er så heldig at have fået en partner aftale med lige netop dem. Hvilket betyder, at man støtter min blog med en lille procentdel, hvis man handler via de links jeg giver her. 🙂

Jeg har købt en sort yoga hængekøje derfra, og er rigtig glad for den! Hvis jeg skal give en helt hurtig anmeldelse, vil jeg sige, at den er alle pengene værd. Den har nogle fordele i forhold til mere afstressende yoga, i og med at man kan sidde og ligge i den. Og som en investering til mere af familien end bare mig selv, vil jeg sige, at der er mange timers børne-underholdning, motorisk træning og afslapning i også! Den svøber sig godt tæt til kroppen og man kan ligge helt tæt pakket i den. Gynge, snurre osv. Thor er rigtig glad for den og vi har brugt den på forskellige måder siden han var helt lille. Vi har også “trænet” i den sammen! F.eks ved at jeg har ligget på gulvet, med benene oppe i selen, i en omvendt planke, også har Thor brugt mig som rampe til at kravle op i hængekøjen. 😂 Om sommeren hænger jeg den op i vores gyngestativ udenfor. 🙂

Den Intelligente Krop afholder også workshops og holdtræning i lige netop aerial yoga. Vidst nok i Herlev. Og har også videoer med øvelser på deres hjemmeside.
Jeg har også købt tåsokker derfra! De har et godt udvalg af super fede tåsokker! 🤪

– Lærke

One Comment

Skriv en kommentar